Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 200
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Muski, ja kupuje zwykly papier do pieczenia w piecu , nie wiem czy on czyms powlekany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-716897
Udostępnij na innych stronach

Electra to ma głowę nie od parady ,tylko od dobrej porady.Można też użyć papier pergaminowy..Widziałem jak kucharz położył papier na patelnię i na niej smażył mięso..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-716903
Udostępnij na innych stronach

bierzesz papier do pieczenia , moczysz robisz kule ( robi sie miekki i daje formowac , zawijasz kaszanke ( czy to co ma byc z gryla) i dopiero zawijasz w folie

 

Ciekawe rozwiązanie :thumbsup: w papierze do pieczenia jest zastosowany sylikon i nie należy przekraczać temp. 220C podobnie jest z teflonem w aluminium znowu glin (co dziś nie jest szkodliwe hmmm), Jak przetestuję Elktcro Twój sposób to dam znać czy się sprawdza.

 

 

Można też użyć papier pergaminowy..Widziałem jak kucharz położył papier na patelnię i na niej smażył mięso..

 

Kładzenie bezpośrednio papieru do pieczenia na otwarty ogień (grilla) nie wchodzi w grę natomiast na jakąkolwiek płytę jak najbardziej :thumbsup: (filety ryb tak robię), ale czy w papier pergaminowy da się zawinąć kaszankę?, Czy aby papier pergaminowy nie ma głównie zastosowania w przemyśle techniczny?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-716910
Udostępnij na innych stronach

Z tego co się orientuję to Muski używa grilla gazowego, czyli odpada element aromatu dymu przenikającego potrawę. Zresztą jak będzie zawinięte w folie to i tak słabo będzie przenikał. Dla tych co chcą uniknąć foli aluminiowej, pewnie naczynie z nierdzewki lub żeliwa równie dobrze spełni rolę. To naczynie to takie w sam raz co do wielkości aby wisienki były też na kaszance.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-716915
Udostępnij na innych stronach

@Maciekzbrzegu, Ja nie mowie ze aluminiu jest zle , bo co jest dzis dobre..powietrze ktorym oddychamy to wiadome jakie  jest , gryl czy on tez zdrwy ...tak mozna o wszystkim , ale wszystko jest dla ludzi i raz na jakisz czas to nas nie zabije.

Folja aluminiowa przy kontekcie z kwasnym nie jest za najlepsza, jak robie np zeberka na kiszonej kapuscie to tez przykrywam papierem , kiedys jak przykreylam folja aluminiowa to przezarlona wylot  :)


[Dodano: 01 sie 2021 - 16:37]

@nestor, ja smaze na papierze takim do pieczenia ale rybe np dorsza ktory jest bez skory , bo wtedy latwo przelozyc i sie nie rozwala :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-716923
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj grillowana wołowina ;)

post-70549-0-66097000-1627830165_thumb.jpg

post-70549-0-76640200-1627830204_thumb.jpg

Tylko żeliwo  ;)

z dodatków sól pieprz i masło  ;) (odrobina)

Grubość 3 cm - temp 270 st - 3 min z jednej i 4 z drugiej strony  Grill zamknięty  - 7 min odpoczynku :D


[Dodano: 01 sie 2021 - 17:11]

 

 

to Muski używa grilla gazowego

  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-716931
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj grillowana wołowina ;)

z dodatków sól pieprz i masło  ;) (odrobina)

 

Waldziu patrząć na Twoje  poczynania widać, że grillować można prawie wszystko  :thumbsup:  i to nie jest nudne  :frantics:.

Czy wołwinka była wcześniej marynowana?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-716951
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj grillowana wołowina

:tongue: Wgląda mi to na Medium :tongue: 

 

 

Czy wołwinka była wcześniej marynowana

Nie wiem jak Waldek ale ja nie marynuję steków wołowych tylko pieprz, oliwa i sól po grillowaniu, z masłem jeszcze nie próbowałem natomiast jeden z kolegów polecił mi grilowanie steków z majonezem, trzeba będzie kiedyś spróbować.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-716955
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy wołwinka była wcześniej marynowana?
Nie , kupiona spontanicznie  , niestety nie sezonowana . Takich steków nie marynuję  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-716957
Udostępnij na innych stronach

 

 

grillować można prawie wszystko    i to nie jest nudne
Tak , tak wiele produktów grillowałem....nawet na tzw ogniu , co jest  traktowane jak barbarzyństwo ....ale można.  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-716964
Udostępnij na innych stronach

jest tylko do 220 st

 

Pisałem o tym wcześniej chodzi o silikon zawarty w składzie papieru, natomiast maty teflonowe mają zastosowanie do 250C i ta temp. w zupełność wystarcza do grillowania przy otwartej pokrywie sprawdzałem to kilkakrotnie tylko kaszanki nie zawinie się w matę :facepalm:. Ciężko jest znaleźć zamiennik dla folii aluminiowej (jedynie wchodzą w grę naturalne osłony np. z liść, niestety wpływające na smak). Jeśli ktoś ma jakąś alternatywę która pozwoli zrezygnować z używania folii alu to proszę napisać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-717016
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, do kaszanki mozna uzyc specjalnej "blachy"zeliwnej , ja np lubie przyrumieniona kaszanke , taka w pieczona w folii z jakimi dodatkami by nie byla mi nie smakuje , bo jest taka jakas ugotowana jak dla mnie , sos do kaszanki to znaczy to co dodajemy do kaszanki robionej w folii mozemy przygotowac osobno.Papier +folja aluminiowa tak jak pisalam wczesniej dla tych co chca wszystko na raz np rybe zwarzywami.

Papier nie musi byc silikowany.

Moze alternatywnie sprawdzila by sie taki rekaw do pieczenia +fplia aluminiowa ( nie wiem nie sprawdzalam nigdy.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-717019
Udostępnij na innych stronach

żeliwną foremke.

Solidną, żeliwną rynienkę/brytfannę. 

76285ef647db87b9968a50065ae0.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-717036
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można wykorzystać żeliwną foremke.

Taka gąsiorka ma swoje plusy i minusy na plus jest to, że można ją wstawić bezpośrednio w palenisko i trzyma długo ciepło lecz nie widzę jej zastosowania w przypadku grilla gazowego ponieważ zanim żeliwo się nagrzeje to trzeba by całą butlę gazową wypalić a i same gabaryty brytfanki nie pozwolą na zamknięcie pokrywy. Ponadto weź pod uwagę, że w kaszance podczas grillowania pęka jelito i dopóki kiedy każde pętko jest zapakowane oddzielnie z jakimś dodatkiem np. cebulą to jest ok.    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-717079
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

należy zawinąć  najpierw w papier pergaminowy a potem w folię
O którym elemencie piszesz ? Tutaj nic nie jest zawijane w folię ? 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/8/#findComment-835817
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.