Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wędzarnia nie stała przez przypadek na słońcu?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555254
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 401
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

miro wiesz jak to jest jak się zaczyna i na szybkiego po robocie... ale już nad tym pracuje ;)

 

pytanko odnośnie generatora dymu, dzisiaj znowu ma być 30*C czy jest jakaś opcja na shłodzenie dymu w generatorze czy w samej wędzarni ?

no suchego lodu nie mam ale zamrożona woda w butelce, zimne cegły, nie wiem... pewnio nie bo to da wilgoć.

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555271
Udostępnij na innych stronach

szyber mam otwarty na maksa

A czy czasem nie jest tak że  wlot powietrza masz całkiem zasłonięty (taka blaszka regulacyjna pod "dzióbkiem" ze sprężyną dymogeneratora) i przez to brak przepływu powietrza i "kiszenie" dymu? A przy okazji i wysoka temperatura bo brak chłodzenia.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555272
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem przekonany czy ta grzałka 100W jest w stanie nagrzać wędzarnię do 70 C?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555283
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy jest jakaś opcja na shłodzenie dymu w generatorze czy w samej wędzarni ?

 

Chłopie to nie dym musisz chłodzić tylko komorę ... to grzałka DG rozgrzewa wnętrze komory to niestety taka a nie inna konstrukcja   :( 


[Dodano: 21 cze 2017 - 12:35]

Nie jestem przekonany czy ta grzałka 100W jest w stanie nagrzać wędzarnię do 70 C?

 

Hmmm a na podstawie jakiego prawa fizyki tak twierdzisz ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555284
Udostępnij na innych stronach

Nic nie twierdzę, głośno myślę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555289
Udostępnij na innych stronach

Tą blachę (misa odgrodowa) to ja bym raczej zamontował. Służy ona temu, by tłuszcze oraz soki nie spływały na elementy grzejne lub na tlące się zrębki. Może to powodować powstanie płomienia i przez to wyższą temperaturę. Wędzimy dymem, nie ogniem  ;)  Dodatkowo nowe generatory dymu do Borniaka w dolnej części we wlocie powietrza mają regulację. Może to mieć znaczenie w zależności od warunków atmosferycznych. Przy wietrznej pogodzie wytworzy się większy ciąg i szybsze spalanie zrębek. Może to też podniesie temperaturę. Nie sądzę aby zewnętrzna temperatura aż tak podniosła temp. w komorze. Tak wynika z moich doświadczeń z Borniakiem  :D  

A, jeszcze jedno. W tej misce na popiół powinna być woda chyba. To podobno też ma wpływ na temp.

Edytowane przez rarytasik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555295
Udostępnij na innych stronach

jak pierwszy raz wędziłem to tylko samym generatorem bo grzałka w transporcie "uszkodziła się" na dworze było 10*C i fajny wiaterek a w wędzarni po 4h temp. była 47*C szyber mocno przymknięty.

Teraz na dworze było 30*C zero no 0,5 wiatru szyber otwarty max i tak jak miro zauważył wędzarnia stała na słońcu plus nad dymogeneratorem nie dałem tej półki ociekowej.

 

wędzarnia na moje jest dobrze izolowana innym razem wędziłem/piekłem przy normalnej pogodzie na temp. 70-80*C i z zew. wedzarnia nie była ciepła.

 

czytałem tu na forum że te grzałki borniaka to tylko na papierze 110w i te do grzania komory to też nie trzymają nominału.

 

 

No to jak wy sobie radzicie ? jak temp. na zew. 40*C

 

 

czy jest jakaś opcja na shłodzenie dymu w generatorze czy w samej wędzarni ?

 

Chłopie to nie dym musisz chłodzić tylko komorę ... to grzałka DG rozgrzewa wnętrze komory to niestety taka a nie inna konstrukcja   :(


 

 roger, no przecież o to mi chodziło, jak to mówią nie ma dymu bez ognia czyt. ciepła :) a poza tym to się mówi gorącym dymem, zimnym, wiem o co kaman trochę fizykę kumam chyba, w robocie byłem... sorry.

Doradź coś, może jak wychłodzić tunel (rura alu 3m) między generatorem a komorą ? zakopać w ziemi ?

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555338
Udostępnij na innych stronach

Mam borniaka starego, jeden z pierwszych modeli uw150. Izolacja bardzo dobra komory, grzałka dg ok 130W. Nawet gdy stoi w pełnym słońcu temperatura wewnątrz komory ok 20-25 stopni. Na samym dg w gorące dni temperatura nigdy nie przekroczyła mi 55stopni, szyber na maxa otwarty. Wędzenie zimne w lecie odpada, chyba że w nocy.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555347
Udostępnij na innych stronach

 

szyber mam otwarty na maksa

A czy czasem nie jest tak że  wlot powietrza masz całkiem zasłonięty (taka blaszka regulacyjna pod "dzióbkiem" ze sprężyną dymogeneratora) i przez to brak przepływu powietrza i "kiszenie" dymu? A przy okazji i wysoka temperatura bo brak chłodzenia.

 

przyżę się bliże temu bo jedyna blaszka jką do tej pory widziałem to nad spiralą odchylana do góry (to chyba do smoły i tak ogólnie)

 

Termometr mam taki za 15zł na patyku ale dobrze mierzy tak 2*C +- ale przypomniało mi się że chcąc dopiec włączyłem grzałke komory a termostat klikał dopiero przy 80*C więc dałem sobie spokój z dopiekaniem bo już było pozamiatane z resztą szybkość kolorowania mówiła sama za siebie.

 

Nic dziś jest chłodniej i będę wędził mięsa, wezmę wszystkie rady pod uwagę i zastosuję.

 

Ps. ta a'la krakowska na fotkach jest zajefajna, w sumie mogła by jeszcze powisieć kilka dni ale bałem sie że będzie wiór tym czasem super soczysta, jedynie dziury i galareta zaraz przy skórce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555373
Udostępnij na innych stronach

Ta Borniakowa przystawka do zimnego wędzenia to skrzyneczka i około 2 metry rury spiro ... ;) spokojnie można zastosować sama rurę spiro tylko kłopotliwe będzie czyszczenie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555374
Udostępnij na innych stronach

Czytając Sivona, to tak jakbyśmy pisali o dwóch różnych wędzarniach.

Coś robisz nie tak Adamvfr, tylko co?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555375
Udostępnij na innych stronach

jak powiedziałem, dziś będę wędził, więc udokumentuje i opisze moje kroki, tymczasem fotki tych krakowskich, miękisz sie rozchodzi, przy poprzednich był mega ścisły.

 

aktualna a'la krakowska w smaku zajefajna. (przyprawa bowina, frykas wujka teodora do kieł wiejskiej)

http://static.pokazywarka.pl/8/s/i/9840a2bf60bb73639d11044ccdcab037_big.jpg?1498124855

http://static.pokazywarka.pl/1/h/5/fdc5dd4ecf6e5b6e3a379816300f4003_big.jpg?1498124855

 

A to poprzednia, w smaku dziwna za dużo gorczycy ? mniej wtrąceń ale skórka odchodzi jak złoto i zbity miękisz-nadzienie czy jak to nazwać bo ja piekarz z zawodu to mi bliżej do miękkisza :)

 

http://static.pokazywarka.pl/c/t/3/30ad27b5bd231707b0dc078b49d62760_big.jpg?1498125705

 

konstruktywna krytyka mile widziana.

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555385
Udostępnij na innych stronach

Jeśli skład mięsa był podobny, to ten ostatni farsz najlepiej wyrobiłeś i temu jest dobrze związany.

Musisz dłużej mieszać i pamiętać żeby użyć częściowo mięsa kleistego.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555390
Udostępnij na innych stronach

no to wędzę, sam generator dymu i w komorze jest już po 30min. 50*C  i taka na razie się utrzymuje, co koło godzinę otwieram drzwi żeby zbić temperaturę.

 

Temp zew. 20*C jest wiaterek słońce sporadyczne ale 80% wędzarni jest osłonięte, zdjąłem też tą blaszkę pod kominem, woda w misce na żar.

 

Już po pierwszej godzinie widzę krople białka jak mniemam, więc szału nie będzie, jade na dwa termometry a termostat fabryczny klika dopiero przy 60*C (odłączony od prądu żeby nie było)

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555421
Udostępnij na innych stronach

No i tak było cały czas jakieś 50*C z samego generatora. Blaszkę pod kominkiem musiałem założyć bo jednak kapało.

 

no i nie wiem bo piątą godzinę wędziłem na 65*C  a szóstą na 90*C i nawet polędwica cienka jak sznurówka jest surowa w środku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555504
Udostępnij na innych stronach

Przy wędzeniu 60-65 C w środku po paru godzinach uzyskasz około 45 C, więc mięso jest surowe.

Dopiero podpiekanie powinno dobić temperaturę do 67-68 C.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555533
Udostępnij na innych stronach

I tak to wyszło... TAK wiem zakrutkie osuszanie ale może i dlatego tak mi smakuje bez dowędzania na drugi dzień :)

 

To jest polędwiczka po wędzeniu 4h w 50*C 1h w 65*C i 1h 90*C bez pażenia, widać że jest taka surowawa w środku ale chyba można taką jeść ???

 

http://static.pokazywarka.pl/a/a/3/be9ab7babc267de39d8443787259c50f_big.jpg?1498280668

 

Schab Wędzony tak samo i parzony 1h (fajny soszysty najlepszy jaki zrobiłem )

 

http://static.pokazywarka.pl/g/b/5/34bf2987f74e2ee85087e697b7b93dd8_big.jpg?1498280668

 

i pytanie kolejne do doświadczonych 

czy te nieparzone polędwiczka i boczek może tak powisieć kilkaa dni i bedzie dobre czy sparzyć ? chciałbym taki boczek do jajecznicy.

 

http://static.pokazywarka.pl/1/5/1/b5dd01fab1d5a2cdf227e6e467387aea_big.jpg?1498280668

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555633
Udostępnij na innych stronach

Pomysł do bani.Będziesz chyba pierwszy, który suszy polędwicę i boczki. Boczek może być tylko wędzony do jajecznicy nie musi być parzony a polędwica może być parzona lub łososiowa.Jakoś do tej pory nie słyszałem ,aby ktoś polędwicę piekł wędzarni tak jak Ty zrobiłeś.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555634
Udostępnij na innych stronach

no to chyba racja, po prostu nie zjem tyle na raz, ale polędwica to wyschnie na wiór bo nawet ta nie parzona nie jest aż tak wilgotna, ale z tym boczkiem to on taki bardzo miękki jest to co mogę go jeszcze podwędzić już jest po dwóch dniach od zakończenia pierwszego wędzenia i wtedy poleżał by ze 2 tygodni w lodówce, czy nic nie wędzić, odkroić kawałek i resztę mrozić ?

 

ps. dlaczego i czy to normalne ze boczek sie tak wydłużył (był z 7cm krutszy) podczas wedzenia  ?

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555636
Udostępnij na innych stronach

Czym dłużej wędzony tym dłużej poleży, ale można i zamrozić

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555637
Udostępnij na innych stronach

Adamvfr. Sam jestem początkującym wędzarzem, choć ze względów zawodowych mam z tym styczność ponad 15 lat. 

Mam dla Ciebie radę, zanim następnym razem zaczniesz wędzić poświęć kilka godzin na lekturę na tym forum. Mam wrażenie że masz jakiś ( może się mylę) doradców. Ludzie z tego portalu naprawdę zjedli zęby na tym co robią i wystarczy słuchać tego co mówią by osiągnąć sukces. Dopiekanie polędwiczki to po prostu zbrodnia.

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555693
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dopiekanie polędwiczki to po prostu zbrodnia.

 

 

........ :thumbsup:     no chyba że ktoś tak lubi ............ :facepalm: 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555697
Udostępnij na innych stronach

Ja zanim doszedłem do finału powtarzalności swoich wyrobów,wędzidłem z kilkadziesiąt razy.analizowałem receptury użytkowników,ilości i jakie przyprawy,dobór mięsa,czasy.nie panikuj rób sobie na razie mniejsze ilości i ucz się od bardziej doświadczonych a dojdziesz do dobrych wędlin.

post-53336-0-37138000-1498360097_thumb.jpg

post-53336-0-03988800-1498360150_thumb.jpg

post-53336-0-07632000-1498360221_thumb.jpg

post-53336-0-98498500-1498360273_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/5/#findComment-555727
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.