Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szlifierka kątowa jest dobra do metalu, piła do gipsu również bardzo się przyda ale do zabawy z własnym gipsem na ręce jeżeli takowe jeszcze pozostaną po użyciu kątówki do kości.

Jest też możliwość doskonałej zabawy z kątówką w rytm 230 Voltów. :grin:

Osobiście wybrałbym 40 Voltów i dobrą ręczną piłę do mięsa.

Nie jest to jakiś kosmiczny wydatek bo rzędu 100-120 zł.Piła wykonana ze stali nierdzewnej i dopuszczona do kontaktu z żywnością.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Jeśli ktoś dużo i często rozbiera "bladynki" to:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=324786376

idę napić się herbatki.

Witam

Półtusza rozebrana żeberka i kości pocięte no i moje łapki całe . Do cięcia użyłem jednak bezpieczniejszego narzędzia czyli siekierki i w niektórych przypadkach pomagał troszkę młotek . Temat się bardzo moim zdaniem fachowo rozwinął i mogę już podjąć decyzję to znaczy zaopatrzyć się w ręczną piłkę do cięcia kości . Myślę że taki prezent warto sobie zrobić

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Andrzej i Dziadek już wspominali, a ja pozwolę sobie jeszcze raz ich zacytować. Otóż uzywanie siekierki do przerąbywania np. żeberek, niesie za soba mozliwośc powstania sporej liczby odprysków kości, z wybraniem których może być potem kłopocik.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Po przeczytaniu tej dyskusji obiecuję, że spróbuję takiej tarczy do "fleksa" która jest skonstruowana jak piła łańcuchowa. Mam takie cudo i łańcuch tnie aż do oporu ciernego sprzęgła.Na zdjęciach z ubojni widać chyba takie piły tylko w rozmiarze XXL? Tak czy nie? :question:
marcomm

marcomm, nie radzę takiej próby

nie taką piłą, czytaj wcześniejsze posty

musi być cienka i z drobniutkimi ząbkami o jak najmniejszym kącie

pozdrawiam

spróbuję takiej tarczy do "fleksa" która jest skonstruowana jak piła łańcuchowa.

... chyba nie będzie się nadawać, gdyż piła łańcuchowa jest przystosowana do cięcia materiałów twardych a tutaj występują tkanki miękkie.

Kempes. Używana na zlocie piła tarczowa założona na szlifierkę kątową jest najzwyklejszą piła do drewna i posiada 60 ząbków a długość nacięcia 3-4 mm.

Niestety nic nie wiem o wielkościach obrotów profesjonalnych pił rozbiorowych.

Bagno, moja próba była piłką z zębami przy 125 mm średn. 42 zęby

trudno było ją utrzymać w ryzach i paliła - poddałem się :lol:

dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

P.S ukłony dla siostry Tereni

średn. 42 zęby

Za mała ilość ząbków i za duża prędkość kątowa(im większa średnica koła tym prędkość większa). Zamień na mniejszą.

Witam

Sprawa dotyczy ewentualnego zakupu piłki ręcznej do cięcia kości .

Jaką ewentualnie wybrać wielkość z tych wymiarów 30, 46 lub 63 centymetry długości . Mam na myśli typowo domowy wyrób wędlin .

Pozdrawiam

Wszystko zależy od przeznaczenia sprzętu, jeśli do przepoławiania tusz na półtusze proponuje najdłuższą, a jeśli ma służyć do rozbioru półtuszy wystarczy "30".

Witam

Oczywiście chodzi o rozbiór półtuszy .

Dzięki i pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...

Liczą się obroty, czyli dla względów bezpieczeństwa należałoby je zmniejszyć stosując jakiś regulator, sama tarcza powinna mieć jak najmniejszą grubość.

Dla idealnym rozwiązaniem jest używanie przecinarki takiej jak na płytce, tylko nie wiem czy można byłoby dokupić przystawkę kątową(dawna firma Celma).

witam

przegladajac allegro znalazlem dzis rzadką do kupienia przystawke kątowa.

jak kogos zainteresuje jest to okazja do celmowskiej dwubiegowej wiertarki

podaje link

http://www.allegro.pl/item422172755_celma_nasadka_przystawka_szliferka_katowa_prx.html

przegladajac allegro znalazlem dzis rzadką do kupienia przystawke kątowa.

Tylko, należy dokupić odpowiednią wiertarkę.
Andrzej, ja mam celmowską wiertarkę już 32 lata i mam do niej przystawkę udarową, stolik do przystawki pilarki, ostrzałkę do wierteł, szlifierkę oscylacyjną i ta wiertarka do dziś jest sprawna, i intensywnie wykorzystana. Nie mam tej kątowej przystawki. Jest sprawniejsza niż nie jedna wiertarka sprzedawana dziś.

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

Bagno z dokupieniem wiertarki nie ma problemu po dzien dzisiejszy je produkuja.

ja mam jeszcze kupiona w latach 80' sprawuje sie dobrze po dzien dzisiejszy.

dodam tylko ze ta przystawka w sklepach byla duzo droższa niz w tej cenie na allegro,

zatem jest to okazja,ponieważ innych przystawek jest mnostwo a ta wystepuje bardzo

rzadko

slonecznie pozdrawiam

Marek

• 2 lata później...

witam

dziś przez przypadek znalazłem

do kupienia przystawka kątowa celmowska

http://allegro.pl/szlifierka-katowa-nasadka-prxp-115b-celma-gratis-i1670576792.html

wiertarke dwu biegową można kupić za pare złotych

Co do cięcia kości widziałem w Dublinie zwykłą prowadnicę z grubą piłką jak do metalu i bezpośrednio szybko cięto na oczach klienta befsztyk z kością. Proste skuteczne i bezpieczne. :wink:

Proste skuteczne i bezpieczne

I owszem.Mam taką piłę tylko jak nią przeciąć żebra rozbierając połówkę..Jak widać nie wszystko co proste jest skutecz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

arkadiusz, Do żeberek i drobnych kości używają specjalnych nożyczek podobnych do cięcia blachy tylko inaczej wyprofilowane tak żeby kość nie wyskoczyła taki półksiężyc i niklowane czy nierdzewka . Tnie jak papier bez problemu. :wink:

witam

http://allegro.pl/szlifierka-katowa-nasadka-prxp-115b-celma-gratis-i1670576792.html

To chyba taniej od razu kupić szlifierkę kątową typu "noname" :grin:

AREK

jak nią przeciąć żebra rozbierając połówkę.

Też mam .............

Żebra wyjąć w całości i później tylko zabawa . Niestety używam kątowej , z piłką widiową do drewna , założoną " z włosem " . :smile:

Pozdrawiam

Marek z Bielska napisał/a:

witam

http://allegro.pl/szlifie...1670576792.html

To chyba taniej od razu kupić szlifierkę kątową typu "noname"

noooo taniej...Twój uśmiech :grin: może zamienić się w :cry:

Żebra wyjąć w całości i później tylko zabawa

Wy mi nie piszcie jak to zrobić bo ja to wiem tylko poddałem w wątpliwość przewagę piły ręcznej nad mechanicznę.Należy tylko zachować dużą ostrożnośw korzystaniu z narzędzi elektrycznych,żeby póżniej nie zamawiać piwa jak w kawale o drwalu :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.