Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wszedłem i dla tego piszę, bo wg. mnie sprzedający te zrębki już dawno powinien ustosunkować się do zaistniałej sytuacji, ale co tam, n ie mój sklep, nie mój towar i więcej wobec powyższego, w tej skomplikowanej"" w tej sprawie wypowiadał nie będę.

Kiedy ja pisałem o zrębkach, pisałem wszystko z najdrobniejszymi detalami i odniesieniami, właśnie po to aby uniknąć niepotrzebnych nieporozumień. Za zaistniały kłopot przepraszam.

Przecież nie można kogoś winić ze nic nie odp zwłaszcza ze napisałem to dziś i to popołudniu, ludzie są w pracy. druga sprawa, chciałem tylko powiedzieć, że z dymogeneratorem jest wszystko ok a problem był jak widać w drewienku, w końcu to temat o urządzeniach, nie miałem na celu żadnej reklamy zrębków czy sklepu i w żaden sposób nie jestem spokrewniony z właścicielami z żadnej z dwóch firm odrazu mowie Edytowane przez Nadin
  • Odpowiedzi 395
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Boże broń, nie winię nikogo, lecz myślę że byłoby fajnie jeżeli kolega opisuje swe kłopoty, bo jest początkującym "zadymiaczem" napisał od razu z odnośnikiem, i ci którzy nie bardzo wiedzą mieliby jasność sytuacji. Dlatego tak ważne są precyzyjne opisy i szczegółowe wyjaśnienie, możliwie z odnośnikami. Ale dobrze że się wyjaśniło i jest OK :thumbsup: .

• 1 miesiąc temu...

Witam

Temat troche stary , potrzebuje informacje na temat wymienionych wedzarni poniwaz czaje sie na dużego borniaka ale martwi mnie pojemnosc 150 litrów ....

Nie wiem czy to wystarczy na wyrób całej półtuszy (szynki , boczki  i kiełbasa) łączna masa około 40 kg , z tego co pisze producent wędzarnia mieści około 20 kg nie wiem czy to prawda ,jeżeli wejdzie tam 20kg to moge wędzić w 2 podejściach .

Może jest jakaś inna większa wędzarnia elektryczna , chodzi o to że pracuje i mam mało czasu wolnego a elektryk jest w miare bezobsługowy drugi argument to cena mam max 3000 zł (dałbym wiecej ale musze kupić kuter oraz kocioł do parzenia) .

Może znacie inne firmy które produkują coś w tej cenie ? jeżeli nie to chyba wezmę borniaka ...

Wejdzie, więcej jednak nie.

Wiem bo wędzę i sprzedaję Borniaki.

Ew rada - jeśli zdecydujesz się na ten produkt, poczekaj chwilkę, lada dzień będą z nierdzewki w środku. W piątek dostaję już nowe małe Borniaki (jedna cała nierdzewka, druga w środku).

Nie znam innej mieszczącej się w budżecie i wymaganiach.

Jeśli są chętnie poznam i ew wprowadzę do oferty, jest zainteresowanie, klienci po poszukiwaniach kupują Borniaka.

www.wedzarnie.com.pl

Witam, jestem świerzak w sprawach wędzarek, ale chce zakupić sobie  Thermowind Thw 1302R ze wzgledu na wielkość komory wędzarni 129l pojemności. Szczerze mówiąc wolałbym tą wędzarnie elektryczną  Thermowind Thw 312 z grzałką, ale jest mała 65l. pojemności.

Co do tej pierwszej 1302R, to wytwornice dymu można dokupić( chociaż nie elektryczną a odpalana zapalniczką) Pytałem się u sprzedawcy, czy można zakupić oddzielnie grzałkę taka jak w Thw 312 ale niestety nie można. W takim razie zastanawiam się, czy gdybym dokupił i zamontował w palenisku inną grzałkę ze sterowaniem (np.225zł-Pamela, lub inną), to by zadziałało?

I pytanie do osób mających Thermowindy, czy wlot boczny z generatora dymu w tych z paleniskiem jest do komory wędzarniczej, czy do komory paleniskowej tak jak w tej 312? Jeśli wlot dymu jest do wędzarki, to samo ciepło wytwarzane przez grzałkę w palenisku mieszało by się z dymem dopiero w wędzarce. Czy to może spowodować złe uwędzenie produktów? Czy odpalając dymogenerator temperatura dymu będzie odpowiednia do zimnego wędzenia, czy trzeba wspomagać paleniskiem, lub grzałka w tych wędzarkach. Przepraszam za tyle pytań, ale chciałbym wybrać coś dobrego z niższej półki cenowej. Nie mam prawie 2000 na wedzarkę elektryczną ze wszytskimi bajerami.:)

Pozdrawiam

Mariusz.

Witaj, 

Kolego,a po co Ci 2 tys. na wędzarkę elektr. z ,,bajerami"?. Wiesz, nie wiem co rozumiesz przez słowo ,,bajery ", ale ja rozumiem wygodę wędzenia tzn: grzałka elektr., regulator mocy i regulator temp. + dymogenerator. Poszukaj bo mi się nie chcę, gdzieś była opisana beczka z tymi bajerami... i zapewniam Cię, że do 2 tys. jeżeli chodzi o koszty to dużo dużo tam brakowało. Jeżeli jesteś troszkę taki ,, majsterkowy " to sam sobie to poskładasz i jeszcze ładnie deseczkami beczkę obrobisz. Licząc nawet koszt deseczek to jeszcze b. dużo brakować będzie do 2 tys. Pozdrawiam 

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich serdecznie.

zenza  - Od jakiegos czasu mam Thermowinda z paleniskiem. Oczywiscie wlot boczny dymogeneratora jest do komory wedzarniczej. I proponuje zapytac producenta o jakis rabacik wiem z wlasnego doswiadczenia ze warto. Pozdrawiam

Edytowane przez adamski152

Witam.

Wlasnie kupilem Bradley orginal . Na zewnatrz mały mrozik , ja planuje wędzenie łososia a nie mam w zestawie adaptera ktory stosuje sie  do wedzenia na zimno w tych wedzarniach . Da rade bez tego sie obejsc przy takiej niskiej temperaturze zewnetrznej ? Jakiej temperatury moge sie spodziewac uzywajac jedynie grzalki do palenia "ciasteczek"?

Wdzieczny za jakiekolwiek odpowiedzi - Krzych :)

Pozdrawiam

śpiewać każdy może

Odpowiem Ci na gorąco ;-)

Właśnie wędziłem w Bradleyu w sobotę mięsko, a później oscypki. Na dworze było ok -5 Wędzarnia stała nie osłonięta. To są moje pierwsze przygody z Bradleyem. Wersja digital, największa puszka.

Najpierw byłem w szoku że przy takim mrozie pięknie i szybciutko łapie temperaturę puchy. Zadaliśmy mu 70 C i złapał myślę w 30 minut? Urzywaliśmy płynów do wędzenia więc czaso-okresy mogę mieć zaburzone ;-)

Wędzareczka pięknie załapała temperaturkę, a potem pięknie trzymała ją podczas wędzenia (jakieś polędwiczki i jedna szyneczka).

Wszystko uwędziło się talala!

A teraz najdziwniejsze co mnie spotkało!

Wędzareczkę otworzyłem towar zabrałem i przestudziłem przez ok 20 minut. Potem wyłączyliśmy grzałkę puchy. Zapodaliśmy jabłkowe krążki i do środka powędrowały moje oscypki...

Jakież było moje zdziwienie że po ok 15 minutach ku mojemu przerażeniu zobaczyłem 47 C !!!

Sama grzałka od brykietów tak nagrzewała puchę! Nic nie dało otwarcie na max szybra u góry. Wietrzenie co chwilę. Temperatura skakała w górę jak wściekła.

Jedynym rozwiązaniem było zostawienie lekko uchylonych drzwi od wędzarni.

Powiem Ci że nie wiedziałem że są jakieś przystawki do wędzenia na zimno. Ale to co zobaczyłem w moich oczach zdyskwalifikowało ten wyrób. Myślałem sobie że taki kombajn wędzi także na zimno, a tu okazuję się to niemożliwe bez jakiejś dostawki. Ciekawe za ile notabene.

A już nie wyobrażam sobie prób wędzenia na zimno w lato.

Bradley jest fajny ładny i miał być bezobsługowy... jednak Tak słodko nie jest.

czuwaj

I wszystko jasne .Lososia przekładam na przyszły tydzien haha . Dziekuje 

ps.

adapter to 400-500zl

Edytowane przez kondra1005
śpiewać każdy może

troszkę ot, ale mam pytanie odnośnie grzałek do generatora dymu borniaka.

kupiłem kilka na zapas po tym jak pierwsza się spaliła -pracowała przez 2 lata

założyłem nową i przykra niespodzianka niecałe 3 wędzenia i spalona.

poprzednia grzałka przepaliła się (gołym okiem było widać), a ta optycznie była ok, ale trup w środku.

ile czasu wam te grzałki pracują ?

słabo coś z jakością chyba u borniaka się zrobiło.

Te grzałki nie są szczelne jak trzymasz wedzarkę na zewnątrz to masz odpowiedź.

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

ile czasu wam te grzałki pracują ?

Mam UW 150 z pierwszej serii, wędzę średnio 2 x w miesiącu, grzałka od nowości jest jedna, nawet nie mam w domu zapasu.

Wymieniałem za to silniczek GD, już mam trzeci zamontowany.

Wędzarnia stoi na stałem na tarasie, w skrzynce izolacyjnej, pracuje także gdy mrozy są spore, nawet poniżej -20 st.

Edytowane przez DZIADEK MACIEK

www.wedzarnie.com.pl

Witam mój borniaczek przyszedł w poniedziałek i zaczął odrazu pracę , mamy piątek i właśnie wędzi stny kg mięsa :) mam pytanie o mycie bo dymogenerator jest cały czarny podobnie deflektor i grzałki miejscami są zapieczone , ja to umyć szybko i solidnie bo jutro musi dalej wedzic ?.

Taki mała dygresja załowałem kasy bo wyszło prawie 3000 ale teraz stwierdzam że to bardzo dobra wędzarnia , robi robotę na max możliwości pracuje tydzien praktycznie bez wytchnienia i jest ok , także z czystym sumieniem mogę polecić go każdemu .

Edytowane przez kamil86

Przyszło mi zapłacić wysoką cenę za brudny deflektor , w nocy obudził mnie alarm termometru a na nim temperatura 299 stopni , tłuszcz z deflektora się podpalił , cały wsad poszedł z dymem szynki polędwice i boczki , w borniaku trochę przysmażyła się uszczelka w drzwiach cała reszta działa dobrze (właśnie wędze kiełbase)

Przyszło mi zapłacić wysoką cenę za brudny deflektor , w nocy obudził mnie alarm termometru a na nim temperatura 299 stopni , tłuszcz z deflektora się podpalił , cały wsad poszedł z dymem szynki polędwice i boczki , w borniaku trochę przysmażyła się uszczelka w drzwiach cała reszta działa dobrze

Ale to chyba nie wina wędzarni Borniaka, tylko Twoje niechlujstwo. Przepraszam, ale deflektor i grzałkę DG, należy chyba czyścić po każdym użyciu.

Najlepiej zrobić sobie samemu z takiego surowca z jakiego się chce.

Nie na wszystko jest czas . Szukam sprzedawce który produkuje ciasteczka kompatybilne z bradleyem . Szperam w necie juz od paru dni i niczego nie znalazłem . Dziwne ze nik jeszcze sie tym nie zajal , biorac pod uwage cene jaka trzeba zaplacic za oryginalne.

śpiewać każdy może

biorac pod uwage cene jaka trzeba zaplacic za oryginalne.

Dlatego sprzedałem kilka GD Borniaka osobom posiadającym Bradleya.

www.wedzarnie.com.pl

Sprzedaje sie gdzies ciasteczka do bradleya z tym ze nieorginalne?

Witaj kondra!

U nas prawie każdy właściciel Bradleya wędzi Amazen Smoker.  Ja mam Bradleya i nie pamiętam kiedy ostatni raz kupowałem te drogie ciasteczka. http://www.amazenproducts.com/ProductDetails.asp?ProductCode=AMNPS5X8

• 4 miesiące temu...

Witaj, 

Poszukaj bo mi się nie chcę, gdzieś była opisana beczka z tymi bajerami... i zapewniam Cię, że do 2 tys. jeżeli chodzi o koszty to dużo dużo tam brakowało.

Witam. Poprosiłbym o link do tej 'beczki z bajerami' ;)

Dzięki.

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

Do a maze smoker wystarczy beczka albo jakas skrzynka metalowa najlepiej i kawalek grzalki ,i to wszystko

Niskim kosztem wedzenie zimne ,gorace jak kto lubi ,garstka pelletu starcza na 2-3 godz wedzenia , pol kilo na 14 godz non stop

Poprosiłbym o link do tej 'beczki z bajerami'

Nie wiem czy kolega miał na myśli akurat ten temat ale zasada ta sama:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-byc-szpetna/ 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ