Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moje kiełbasy pseudo -wędzona w piekarniku drobiowo -wieprzowa  , natryskiem  płynem od Mira.W smaku rewelacja .

post-43294-0-27519300-1521895672_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak
  • Odpowiedzi 622
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

natryskiem  płynem od Mira.W smaku rewelacja

Nie gadaj.....tak ci nie uwierzą.... ;)  :D 

Poza tym .... :thumbsup:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

W smaku rewelacj
I To jest normalne wszystko co zrobisz zawsze będzie miało smak lepszy od kupnych 

Nie gadaj.....tak ci nie uwierzą.
Mirku wszak Twoja mikstura udaje wędzenie i co za tym idzie daje tegoż posmak ale czy dodaje smaku wyrobom jako takim mam wątpliwości, dodam, że w sytuacjach takich jak tu opisywane dym w płynie może zastąpić wędzenie ale nim nie jest. ;)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

W smaku rewelacj
I To jest normalne wszystko co zrobisz zawsze będzie miało smak lepszy od kupnych 

Nie gadaj.....tak ci nie uwierzą.
Mirku wszak Twoja mikstura udaje wędzenie i co za tym idzie daje tegoż posmak ale czy dodaje smaku wyrobom jako takim mam wątpliwości, dodam, że w sytuacjach takich jak tu opisywane dym w płynie może zastąpić wędzenie ale nim nie jest. ;)

Przede wszystkim jeśli rozchodzi się o trwałość. Ale co kto lubi, ja osobiście nie bardzo. Właśnie dlatego wędzę, a przynajmniej staram się.  ;)

Mirku wszak Twoja mikstura udaje wędzenie i co za tym idzie daje tegoż posmak ale czy dodaje smaku wyrobom jako takim mam wątpliwości, dodam, że w sytuacjach takich jak tu opisywane dym w płynie może zastąpić wędzenie ale nim nie jest.

Stwierdzenie oparte jedynie na sugestii....jeśli nie ma dymu, nie ma wędzenia....

A jeżeli by stworzyć wędzarnię, w której spalamy drewno, schładzamy i kondensujemy dym, nanosimy na wodę, a następnie natryskujemy na mięso.....?

No cóż pozbyliśmy się związków lotnych, dym zamienił się w płyn a płyn pokrył mięso, wniknął w nie i wyschnął.

To faktycznie czy  mamy do czynienia z czarami, czy tak naprawdę to tylko zmieniliśmy nośnik aromatów smakowych, a powietrza na wodę?

Czy aby napić się wódki koniecznie musimy ją pić?

Nie!

Zapraszam do sauny i do polania gorących kamieni alkoholem.....na efekty totalnego upojenia nie trzeba długo czekać.

Przede wszystkim jeśli rozchodzi się o trwałość.

A jesteś pewien że trwałość jest gorsza?

Ponad 4 tygodnie szynka była w lodówce i .....NIC....zero objawów psucia się.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

• 4 tygodnie później...

Miro, bardzo to fajnie wszystko wygląda, ale byłoby ok. abyś przy każdej nowej fotce zamieszczał krótki opis produktu i sposobu wędzenia, na pewno koleżanki i koledzy potrafiliby by to docenić w postaci zamówień na "dym" :D .

A no faktycznie, opis nie zaszkodzi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Miro czy ten roztwor dymu ma jakas date przydatnosci? i czy po otwarcju trzeba przechowywac w jakis specjalnych warunkach?

Nie wiem jak inni, ale ja jakoś nie potrafię się przekonać do natryskowego wędzenia :hmm: nie po to robię własne wyroby żeby je paskudzić "bejcą" tego pełno w mięsnych i marketach :facepalm:  

Ale nie neguję tych którzy wybrali tę drogę "wędzenia" i życzę im smacznego.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Miro czy ten roztwor dymu ma jakas date przydatnosci? i czy po otwarcju trzeba przechowywac w jakis specjalnych warunkach?

Ma chyba do 2019 roku.

Nie ma specjalnych warunków przechowywania.

[Dodano: 22 kwi 2018 - 19:23]

nie po to robię własne wyroby żeby je paskudzić "bejcą"

Czemu paskudzić? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Dzieki Miro . To mi pasuje akurat na zimowy czas☺

Skickat från min SM-J320FN via Tapatalk

Czemu paskudzić? 

Witaj Mirku co byś nie pisał to według mojej oceny malowanie nie zastąpi wędzenia i mów co chcesz jakościowo a i smakowo jest różnica. Dla informacji popróbowałem malowanek, sam je robiłem, awaryjnie tak, aczkolwiek niechętnie, jednak pozostanę przy tradycyjnym wędzeniu. Pozdrawiam i zdrówka życzę

Po raz kolejny napiszę... to metoda dla osób które nie mają szans wędzić, czy tak trudno to zrozumieć?

Edytowane przez EAnna

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Spokojnie Mirku ja to rozumiem i pamiętam też o czym pisałeś zawarłem w poście tylko moje przemyślenia bez jakichkolwiek wycieczek typu osobistego Jeszcze raz pozdrawiam i miłego dnia ci życzę

Ja tez nie zamierzam zastapic mojego wedzenia w pseldo wedzarce , ale alternatywnie zima jak nie mam innej mozliwosci to czemu nie? napewno bedzie zdrowsze niz oslizgle ze sklepu z niewiadomym skladem :)

No witam cię Electro Masz oczywiście rację i tak też trzymaj Mam nadzieję że u ciebie dzisiaj ciepło więc życzę pogodnego dzionka

Dziekuje Baco , nawet i slonko jest, cieplo tak srednio , ale ja juz przyzwyczajona wazne ze juz widno coraz dluzej. tylko wiosny nic nie widac bo deszcz nie padal od conajmniej 2 tygodni a by sieprzydal bo wtedy to rozkwitnie wszystko na raz :)

Ma chyba do 2019 roku.

Nie ma specjalnych warunków przechowywania.

[Dodano: 22 kwi 2018 - 19:23]

nie po to robię własne wyroby żeby je paskudzić "bejcą"

Czemu paskudzić? 

Miro, tak ciężko zrozumieć te słowa? piszesz z pozycji sprzedawcy, ja piszę z pozycji osoby która unika tego typu wynalazków, nie wnikam w skład "bejcy" ponieważ nie o to chodzi, ale nawet na Wielkanoc nie stosuję sztucznych barwników do pokolorowania jajek, a tylko naturalne..... może teraz zrozumiesz moje słowa, ale jak ktoś ma chęć malować swoje wyroby to mi nic do tego, ja wyraziłem tylko swoją opinię na ten temat.... po to w końcu mamy forum, czyż nie?

Jola i Mariusz

piszesz z pozycji sprzedawcy

Nie, nie i jeszcze raz nie!!! 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Po raz kolejny napiszę... to metoda dla osób które nie mają szans wędzić, czy tak trudno to zrozumieć?

Wydaje mi się, że jesteśmy tutaj na forum, aby nie tylko uczyć się, przekazując sobie na wzajem stosowną wiedzę i doświadczenia w zakresie tradycyjnej sztuki masarskiej, ale też wyrażać dezaprobatę w stosowaniu nadmiernej chemii - wzmacniaczy smaku, ulepszaczy, wypełniaczy i wszystkich "cudów" kulinarnego świata. Jeżeli ktoś nie ma możliwości wędzić naturalnie, to niech nie wędzi. Nie promujmy alternatywnych metod!

Sorry Miro. 

Jeżeli ktoś nie ma możliwości wędzić naturalnie, to niech nie wędzi. Nie promujmy alternatywnych metod! Sorry Miro. 

Ja uważam że dodatkowa wiedza jeszcze nikomu nie zaszkodziła a każdy i tak zrobi jak uważa i według mnie niech to będzie decyzja alternatywna świadoma, wszak chowanie głowy w piasek jeszcze nikomu nie pomogło i dobrze, ze są takie "Mirki" pokazujące drogi do wyboru i w sposób rzetelny informujące nas o za i przeciw.  :)

Edytowane przez Baca

dobrze, ze są takie "Mirki" pokazujące drogi do wyboru i w sposób rzetelny informujące nas o za i przeciw. :)

Może i prawda?

piszesz z pozycji sprzedawcy

Nie, nie i jeszcze raz nie!!! 

OK. Mirek.... może się myliłem :question:  ale to tak troszkę wygląda :blush: ..... sorry jeżeli uraziły Cię moje słowa, nie miałem takiego zamiaru, lecz osobiście zdania nie zmienię.

Jola i Mariusz