gkulka Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Października 2013 Witajcie,Mamy sezon na warzywa więc chciałem zrobić samemu mieszankę, bo w kupnych większość stanowi sól. Macie jakieś sprawdzone proporcje? Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Października 2013 Witajcie,Mamy sezon na warzywa więc chciałem zrobić samemu mieszankę, bo w kupnych większość stanowi sól. Macie jakieś sprawdzone proporcje? Napisz do madlinki..z tego co pamiętam to ona taką mieszankę robiła. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Października 2013 Ja stosuję proporcje: po 1 łyżce wszystkiego + 4 łyżki marchewki. Wszystko to: pietruszka, seler, cebula, por, nać pietruszka, nać selera.Do tego pół łyżeczki pomidorów i szczypta czosnku. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Października 2013 Ja stosuję proporcje: po 1 łyżce wszystkiego + 4 łyżki marchewki. Wszystko to: pietruszka, seler, cebula, por, nać pietruszka, nać selera.Do tego pół łyżeczki pomidorów i szczypta czosnku.jakich pomidorów ? w jakiej one mają być postaci? a czosnek w postaci granulowanej? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Października 2013 Ja stosuję proporcje: po 1 łyżce wszystkiego + 4 łyżki marchewki. Wszystko to: pietruszka, seler, cebula, por, nać pietruszka, nać selera.Do tego pół łyżeczki pomidorów i szczypta czosnku.jakich pomidorów ? w jakiej one mają być postaci? a czosnek w postaci granulowanej? Temat jest suszone warzywa - wszystko suszone z własnej działki, pomidory i czosnek też. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Października 2013 Mamy sezon na warzywa więc chciałem zrobić samemu mieszankę, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5968-wlasne-przyprawy/?p=172323 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Października 2013 Zbój Madej tam nie ma przepisu na mieszankę Podstawa to przepis na 4 łyżki suszonej włoszczyzny którego nigdzie nie ma Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Października 2013 czosnku nie trzeba suszyć w domu, można kupić gotowy w dobrej cenie i jakości.www.garlic.com.pl Cytuj Wioleta Piątek691665594Falcon Ul. Narutowicza 15Chorzów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Podstawa to przepis na 4 łyżki suszonej włoszczyzny którego nigdzie nie masuszona włoszczyzna jest w każdym hiper- super-mega markecie spisane kiedyś z programu z TV pt.: "wiem co jem"vegeta domowa:4 łyżki warzyw suszonych3 łyżki suszonego lubczyku1 łyżka cebulki prażonej1 łyżka soli morskiejszczypta kurkumy utłuc w moździerzu, zmielić, lub jak ja rozdrobnić w starym młynku do kawy nie próbowałem, więc nie powiem wam jak smakuje Edytowane 7 Października 2013 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Października 2013 Fajny przepis na domową vegetę : http://www.chillibite.pl/2013/09/mieszanka-suszonych-warzyw-domowa-vegeta.htmlMuszę wypróbować tylko teraz suszarka wiecznie zajęta grzybami Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkulka Opublikowano 7 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Października 2013 dzięki za podpowiedzi Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Października 2013 Szanowni Państwo. Jeżeli nie trzeba suszyć bo można kupić to można kupić wszystko i nie potrzeba przepisów ani porad - idzcie do sklepu i kupcie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Października 2013 idzcie do sklepu i kupcie przecież nie ma nic złego w kupnie np. suszonej włoszczyzny czy paczki mrożonych warzyw, zawsze to jakaś alternatywa zimą dla tych co nie mają swojego ogródka czy suszarki, a i tak taka domowa wegeta zrobiona na suszonej włoszczyźnie bedzie o niebo lepsza niż gotowiec z paczki, ja np. nie kupuję gotowych mieszanek ziół pt."przepis na" czy jakieś inne świństwo, tylko robię je sobie sam w starym młynku do kawy, bez glutaminianów, skrobi, mączek, aromatów i tym podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Października 2013 Osid oczywiście, że nie ma, tylko że tą domową vegetę też można kupić. Temat jest suszone warzywa na zimę i mi się wydaje, że tu nie chodzi o zakup suszonych warzyw bo one w handlu są dostępne cały rok. Podpowiedź po co suszyć jak można kupić jest nie na miejscu. SIVON podał precyzyjny przepis - muszę go wypróbować. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) domową vegetę też można kupićdomowe znaczy dla mnie zrobione w domu, więc nie uważam że można taką wegetę kupić, a przynajmniej ja takiej nie widziałem, chyba że piszesz o produktach które mają w nazwie "domowe" a poza tym warzyw na całą zimę i tak nie nasuszysz, bo musiałbyś chyba kilka worków tego suszu zrobić ,dlatego napisałem o alternatywie, a suszyć należy i nawet powiem że trzeba, ale pod warunkiem, że ma się swoje warzywa, bo wtedy masz pewność że nie pryskane, nie nawożone itd. a ze sklepowymi nie ma sensu się bawić, bo tak jak piszesz, są dostępne cały rok. Edytowane 8 Października 2013 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Października 2013 Ten przepis mnie zainspirował ponieważ mam właśnie dostęp do ekologicznych warzyw, nieduże ilości ale są naprawdę mega aromatyczne. Autorka przepisu robi wszystko od A do Z sama:) Twierdząc - Cytuję "Początkowo kupowałam gotowe suszone warzywa, miksowałam je drobno, doprawiałam suszonymi ziołami i taką mieszankę wykorzystywałam do gotowania. Jednak od jakiegoś czasu nie kupuję przetworzonych warzyw ani owoców. Proces ich suszenia dla przemysłu spożywczego niestety również jest przyspieszany, czy to przez siarkowanie, czy inne przemysłowe metody. Od kiedy mam suszarkę do warzyw, kupuję u zaprzyjaźnionego rolnika warzywa z jego gospodarstwa, tnę je na cienkie paski i suszę przez noc w suszarce. Zioła mam z własnego ogrodu, a całość uzupełniam przyprawami i solą morską. Ta metoda, chociaż wydaje się odrobinę bardziej pracochłonna niż miksowanie kupionych suszonych warzyw daje mi satysfakcję, że wiem niemal wszystko o składnikach mojej "domowej vegety".Przepis muszę na dniach wypróbować. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koczka Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Października 2013 W sklepowych mieszankach nie dość, że jest sól to jeszcze sporo chemii :< Poza tym, ja nie jestem fanem takiej kupnej wegety, nie podchodzi mi. Robię w domu w suszarce Zelmera (520 W) według przepisu umieszczonego przez Osid, przy czym 4 łyżki suszonych warzyw zawierają: pietruszka, marchewka, seler, por, cebula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Października 2013 przy czym 4 łyżki suszonych warzyw zawierają: pietruszka, marchewka, seler, por, cebula A co zawierają 3 łyżki albo nie daj boże 8? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Września 2017 Mam już dość tej chemicznej VEGETY i chciałbym zrobić coś na jej podobieństwo. Czy macie jakieś propozycje co do składu i sposobu wykonania ?Proszę o sprawdzone przepisy lub linki do przepisów. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Września 2017 (edytowane) Proszę o sprawdzone przepisy lub linki do przepisów. Zrobił bym tak.Kupił bym mieszankę suszonych warzyw, dodał sól, jak ma być żółta to kurkumę i dla wzmocnienia smaku dodał bym lubczyk.Jak chcesz zrobić trochę więcej to mogę się dołożyć do kupna większej ilości suszonych warzyw w hurtowni.A jak Ci się nie chce robić to w Lidlu jest chyba bez dodatków.Taka suszarnia jest koło mnie prawie. Edytowane 3 Września 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Września 2017 (edytowane) Już rozpocząłem produkcję domowej VEGETY z własnych warzyw. Myślę, że mi się uda. Na razie suszę ok. 4 kg marchwi.Pierwsza partia marchwi już zmielona + sól morska + pieprz kolorowy. Jutro dalsza część. Edytowane 3 Września 2017 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2017 Ja tez juz zaczelam co prawda nie w takich ilosciach ..narazie 2 pory Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgo Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Września 2017 rozpocząłem produkcję domowej VEGETY z własnych warzyw no ciekawe , co tam jeszcze dodasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Września 2017 Jagra nie miel wszystkich warzyw suszonych na pyl, zostaw odrobine w kawalkach mniejszych. I robiac sobie samemu Vegete mozesz rowniez regulowac ilosc soli. Czy bedziesz dazyl do smaku tej kupnej czy dodasz swoje "smaki" do mieszanki? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Września 2017 Aniu raczej dodam swoje smaki. Planuję jeszcze dodać pietruszkę, pora, selera i lubczyk. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.