Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Suszone warzywa (Vegeta)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 gkulka

gkulka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 06 paź 2013 - 19:31

Witajcie,
Mamy sezon na warzywa więc chciałem zrobić samemu mieszankę, bo w kupnych większość stanowi sól. Macie jakieś sprawdzone proporcje?

#2 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 06 paź 2013 - 19:33

Witajcie,
Mamy sezon na warzywa więc chciałem zrobić samemu mieszankę, bo w kupnych większość stanowi sól. Macie jakieś sprawdzone proporcje?

 

 

Napisz do madlinki..z tego co pamiętam to ona taką mieszankę robiła.



#3 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 06 paź 2013 - 19:37

Ja stosuję proporcje: po 1 łyżce wszystkiego + 4 łyżki marchewki. Wszystko to: pietruszka, seler, cebula, por, nać pietruszka, nać selera.

Do tego pół łyżeczki pomidorów i szczypta czosnku.



#4 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 06 paź 2013 - 20:30

Ja stosuję proporcje: po 1 łyżce wszystkiego + 4 łyżki marchewki. Wszystko to: pietruszka, seler, cebula, por, nać pietruszka, nać selera.

Do tego pół łyżeczki pomidorów i szczypta czosnku.

jakich pomidorów ? w jakiej one mają być postaci? a czosnek  w postaci granulowanej?



#5 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 07 paź 2013 - 06:49

 

Ja stosuję proporcje: po 1 łyżce wszystkiego + 4 łyżki marchewki. Wszystko to: pietruszka, seler, cebula, por, nać pietruszka, nać selera.

Do tego pół łyżeczki pomidorów i szczypta czosnku.

jakich pomidorów ? w jakiej one mają być postaci? a czosnek  w postaci granulowanej?

 

 

Temat jest suszone warzywa :) - wszystko suszone z własnej działki, pomidory i czosnek też.



#6 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7174 postów

Napisano 07 paź 2013 - 07:27

Mamy sezon na warzywa więc chciałem zrobić samemu mieszankę,

 

https://wedlinydomow...prawy/?p=172323 :cool:



#7 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 07 paź 2013 - 07:34

Zbój Madej tam nie ma przepisu na mieszankę :( Podstawa to przepis na 4 łyżki suszonej włoszczyzny którego nigdzie nie ma :D



#8 Falcon

Falcon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 07 paź 2013 - 13:14

czosnku nie trzeba suszyć w domu, można kupić gotowy w dobrej cenie i jakości.

www.garlic.com.pl



#9 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 07 paź 2013 - 14:01

Podstawa to przepis na 4 łyżki suszonej włoszczyzny którego nigdzie nie ma

suszona włoszczyzna jest w każdym hiper- super-mega markecie

 

spisane kiedyś z programu z TV pt.: "wiem co jem"

vegeta domowa:

4 łyżki warzyw suszonych

3 łyżki suszonego lubczyku

1 łyżka cebulki prażonej

1 łyżka soli morskiej

szczypta kurkumy

 

utłuc w moździerzu, zmielić, lub jak ja rozdrobnić w starym młynku do kawy :)

nie próbowałem, więc nie powiem wam jak smakuje :(


Użytkownik osid edytował ten post 07 paź 2013 - 14:02


#10 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1545 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 07 paź 2013 - 14:10

Fajny przepis na domową vegetę : http://www.chillibit...owa-vegeta.html

Muszę wypróbować tylko teraz suszarka wiecznie zajęta grzybami :D



#11 gkulka

gkulka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 07 paź 2013 - 17:22

dzięki za podpowiedzi



#12 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 07 paź 2013 - 20:08

Szanowni Państwo. :D

Jeżeli nie trzeba suszyć bo można kupić to można kupić wszystko i nie potrzeba przepisów ani porad - idzcie do sklepu i kupcie.



#13 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 08 paź 2013 - 08:57

idzcie do sklepu i kupcie

przecież nie ma nic złego w kupnie np. suszonej włoszczyzny czy paczki mrożonych warzyw, zawsze to jakaś alternatywa zimą dla tych co nie mają swojego ogródka czy suszarki, a i tak taka domowa wegeta zrobiona na suszonej włoszczyźnie bedzie o niebo lepsza niż gotowiec z paczki, ja np. nie kupuję gotowych mieszanek ziół pt."przepis na" czy jakieś inne świństwo,  tylko robię je sobie sam w starym młynku do kawy, bez glutaminianów, skrobi, mączek, aromatów i tym podobnych.



#14 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 08 paź 2013 - 10:49

Osid oczywiście, że nie ma, tylko że tą domową vegetę też można kupić. Temat jest suszone warzywa na zimę i mi się wydaje, że tu nie chodzi o zakup suszonych warzyw bo one w handlu są dostępne cały rok. Podpowiedź po co suszyć jak można kupić jest nie na miejscu. SIVON podał precyzyjny przepis - muszę go wypróbować.



#15 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 08 paź 2013 - 11:11

domową vegetę też można kupić

domowe znaczy dla mnie zrobione w domu, więc nie uważam że można taką wegetę kupić, a przynajmniej ja takiej nie widziałem, chyba że piszesz o produktach które mają w nazwie "domowe" ;)   a poza tym warzyw na całą zimę i tak nie nasuszysz, bo musiałbyś chyba kilka worków tego suszu zrobić ,dlatego napisałem o alternatywie, a suszyć należy i nawet powiem że trzeba, ale pod warunkiem, że ma się swoje warzywa, bo wtedy masz pewność że nie pryskane, nie nawożone itd. a ze sklepowymi nie ma sensu się bawić, bo tak jak piszesz, są dostępne cały rok.


Użytkownik osid edytował ten post 08 paź 2013 - 11:12


#16 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1545 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 08 paź 2013 - 12:06

Ten przepis mnie zainspirował ponieważ mam właśnie dostęp do ekologicznych warzyw, nieduże ilości ale są naprawdę mega aromatyczne. Autorka przepisu robi wszystko od A do Z sama:) Twierdząc - Cytuję "Początkowo kupowałam gotowe suszone warzywa, miksowałam je drobno, doprawiałam suszonymi ziołami i taką mieszankę wykorzystywałam do gotowania. Jednak od jakiegoś czasu nie kupuję przetworzonych warzyw ani owoców. Proces ich suszenia dla przemysłu spożywczego niestety również jest przyspieszany, czy to przez siarkowanie, czy inne przemysłowe metody. Od kiedy mam suszarkę do warzyw, kupuję u zaprzyjaźnionego rolnika warzywa z jego gospodarstwa, tnę je na cienkie paski i suszę przez noc w suszarce. Zioła mam z własnego ogrodu, a całość uzupełniam przyprawami i solą morską. Ta metoda, chociaż wydaje się odrobinę bardziej pracochłonna niż miksowanie kupionych suszonych warzyw daje mi satysfakcję, że wiem niemal wszystko o składnikach mojej "domowej vegety".

Przepis muszę na dniach wypróbować.



#17 koczka

koczka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 11 paź 2013 - 12:03

W sklepowych mieszankach nie dość, że jest sól to jeszcze sporo chemii :< Poza tym, ja nie jestem fanem takiej kupnej wegety, nie podchodzi mi. Robię w domu w suszarce Zelmera (520 W) według przepisu umieszczonego przez Osid, przy czym 4 łyżki suszonych warzyw zawierają: pietruszka, marchewka, seler, por, cebula.



#18 Bandolini

Bandolini

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 11 paź 2013 - 19:47

przy czym 4 łyżki suszonych warzyw zawierają: pietruszka, marchewka, seler, por, cebula

 

A co zawierają 3 łyżki albo nie daj boże 8?   :D



#19 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3242 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 03 wrz 2017 - 10:56

Mam już dość tej chemicznej VEGETY i chciałbym zrobić coś na jej podobieństwo. Czy macie jakieś propozycje co do składu i sposobu wykonania ?

Proszę o sprawdzone przepisy lub linki do przepisów.  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 03 wrz 2017 - 11:02

Proszę o sprawdzone przepisy lub linki do przepisów. 

 

Zrobił bym tak.Kupił bym mieszankę suszonych warzyw, dodał sól, jak ma być żółta to kurkumę i dla wzmocnienia smaku dodał bym lubczyk.Jak chcesz zrobić trochę więcej to mogę się dołożyć do kupna większej ilości suszonych warzyw w hurtowni.A jak Ci się nie chce robić to w Lidlu jest chyba bez dodatków.Taka suszarnia jest koło mnie prawie.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 wrz 2017 - 11:11





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych