Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Suszone warzywa (Vegeta)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#21 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3243 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 03 wrz 2017 - 14:42

Już rozpocząłem produkcję domowej VEGETY z własnych warzyw. Myślę, że mi się uda. Na razie suszę ok. 4 kg marchwi.

Pierwsza partia marchwi już zmielona + sól morska + pieprz kolorowy. Jutro dalsza część.

Załączone pliki


Użytkownik JaGra edytował ten post 03 wrz 2017 - 14:44


#22 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 wrz 2017 - 15:00

Ja tez juz zaczelam  co prawda nie w takich ilosciach ..narazie 2 pory   :)



#23 Małgo

Małgo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 03 wrz 2017 - 17:00

rozpocząłem produkcję domowej VEGETY z własnych warzyw
no ciekawe , co tam jeszcze dodasz ?

#24 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 wrz 2017 - 22:28

Jagra nie miel wszystkich warzyw suszonych na pyl, zostaw odrobine w kawalkach mniejszych. I robiac sobie samemu Vegete mozesz rowniez regulowac ilosc soli. 

 

 Czy bedziesz dazyl do smaku tej kupnej czy dodasz swoje "smaki" do mieszanki?



#25 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3243 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 04 wrz 2017 - 06:29

Aniu raczej dodam swoje smaki. Planuję jeszcze dodać pietruszkę, pora, selera i lubczyk.



#26 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 04 wrz 2017 - 06:29

Ja mielę suszone warzywa w maszynce do mięsa. W zależności co mielę - np. marchew pietruszka (korzeń) - 10, cebula, por - 5,  lubczyk, natka pietruszki, - 2,5. Robię to bardzo powoli bo sprzęgło w zelmerku strzela jak się więcej wrzuci :D



#27 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 wrz 2017 - 22:20

Aniu raczej dodam swoje smaki. Planuję jeszcze dodać pietruszkę, pora, selera i lubczyk.
 

 Proponuje dodac odrobine pietruszki zielonej suszonej, ale tej zwyklej  ( nie tej pokreconej).  Daj dodatek zieleni do mieszanki i smak rowniez podnosi.



#28 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3243 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 05 wrz 2017 - 05:36

Aniu, zieloną pietruszkę mam posiekaną i zamrożoną, dodaję ją oddzielnie.  :) 



#29 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 05 wrz 2017 - 09:17

Nie powinno się najpierw odpowiednio zmielić, a dopiero potem suszyć warzyw?



#30 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 197 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 05 wrz 2017 - 09:28

Jak zmielisz świeże to będziesz miał BŁOTO.



#31 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4252 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 05 wrz 2017 - 10:16

Tak sobie mysle, zeby soli bez posrednio nie dodawac do suszu..

Lepiej ja rozpuscic w letniej wodzie, dodac do rozpylacza i powstala mgielka zraszac susz.

Susz na pewno wsiaknie sol i zamknie ja w sobie a ta nie bedzie sie przemieszczala jak sol w stanie sypkim.. 

 

Tak mysle tylko..  :rolleyes:  :facepalm:



#32 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3243 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 05 wrz 2017 - 10:23

Ciąg dalszy produkcji. Dzisiaj suszymy seler, pietruszkę i lubczyk. Jutro cebula i to wszystko. Zastanawiam się nad podzieleniem Vegety na porcje i zapakowaniu próżniowym. Potem do lodówki do pojemnika na warzywa.

Co o tym myślicie ?  :)



#33 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7158 postów

Napisano 05 wrz 2017 - 10:31

Potem do lodówki do pojemnika na warzywa. Co o tym myślicie ?
myślę , że to dobry pomysł - mam wolny pojemnik w lodówce - wejdzie ze 12 litrów - jak będziesz wakumował  - to rób płaskie - więcej mi wejdzie  ;) 

#34 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 05 wrz 2017 - 10:43

Potem do lodówki do pojemnika na warzywa.

Jarek jak to suszysz ... potem szczelnie zamykasz bez powietrza to po cholerę do lodówki bo nie kumam ? :(  



#35 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 wrz 2017 - 10:44

Dlaczego do lodowki? Wystarczy podzielic na porcje, a pozniej te porcje w malych szklanych szczelnycvh pojemnikach.

 

 Kiedy susze ziola trymam je w duzych slojach, gdy jest potrzeba odsypuje porcje do pojemnika plastykowego w jakim trzymam na biezaco, aby nie macac wszystkiego i aby nie bylo ciagle otwierane na tuza porcja.

 Tylko siweze porcje daje do  nowego sloja, aby nie mieszac rocznikow  ;)

 

 Wydaje3 mi sie ,ze to zalezy od ilosci jaka robisz i od ileosci ile stosuje w kuchni. TAla swojska wegeta bedzie na pewno miala wziecie jak malo co  do wszystkiego.



#36 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 wrz 2017 - 10:46

Ja nie daje natki ale daje ta sielona czesc pora i nie daje selera bo ogolnie nie lubie tego zapachu , mam oddzielne sol selerowa gdy jakas potrawa wymaga selera.

w tym roku mam zamiar wzbogacic moje "warzywko" suszem grzybowym  .

warzywa korzenne tre na grubej tarce i dopiero susze .

Myslalam tez  o dadaniu suszonych pomidorow w jednej z wersji.

Ja robie tez tak jak Anna podstawowa warzywna duzy sloik a pozniej na codzienne potrzeby przekladam co jakis czas w mniejsze lub jakas kompozycje jak mnie cos napadnie  :)


Użytkownik electra edytował ten post 05 wrz 2017 - 10:48


#37 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7158 postów

Napisano 05 wrz 2017 - 10:46

do lodówki bo nie kumam
Oj tam oj tam - znacie Jarka -  robi burzę mózgów - i się śmieje :D  :D  ;) 

#38 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3243 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 05 wrz 2017 - 17:48

Oj tam oj tam - znacie Jarka - robi burzę mózgów - i się śmieje :D :D ;)

Rozgryzłeś mnie :D



#39 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 05 wrz 2017 - 20:18

Jak zmielisz świeże to będziesz miał BŁOTO.

A jak zetrę na szatkownicy, na najgrubszych oczkach? 



#40 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 wrz 2017 - 20:24

To bedziesz zadowolony kiedy wysuszysz Miro.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych