Skocz do zawartości

Suszone warzywa (Vegeta)


gkulka

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mielę suszone warzywa w maszynce do mięsa. W zależności co mielę - np. marchew pietruszka (korzeń) - 10, cebula, por - 5,  lubczyk, natka pietruszki, - 2,5. Robię to bardzo powoli bo sprzęgło w zelmerku strzela jak się więcej wrzuci :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu raczej dodam swoje smaki. Planuję jeszcze dodać pietruszkę, pora, selera i lubczyk.
 

 Proponuje dodac odrobine pietruszki zielonej suszonej, ale tej zwyklej  ( nie tej pokreconej).  Daj dodatek zieleni do mieszanki i smak rowniez podnosi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie powinno się najpierw odpowiednio zmielić, a dopiero potem suszyć warzyw?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie mysle, zeby soli bez posrednio nie dodawac do suszu..

Lepiej ja rozpuscic w letniej wodzie, dodac do rozpylacza i powstala mgielka zraszac susz.

Susz na pewno wsiaknie sol i zamknie ja w sobie a ta nie bedzie sie przemieszczala jak sol w stanie sypkim.. 

 

Tak mysle tylko..  :rolleyes:  :facepalm:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciąg dalszy produkcji. Dzisiaj suszymy seler, pietruszkę i lubczyk. Jutro cebula i to wszystko. Zastanawiam się nad podzieleniem Vegety na porcje i zapakowaniu próżniowym. Potem do lodówki do pojemnika na warzywa.

Co o tym myślicie ?  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Potem do lodówki do pojemnika na warzywa. Co o tym myślicie ?
myślę , że to dobry pomysł - mam wolny pojemnik w lodówce - wejdzie ze 12 litrów - jak będziesz wakumował  - to rób płaskie - więcej mi wejdzie  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Potem do lodówki do pojemnika na warzywa.

Jarek jak to suszysz ... potem szczelnie zamykasz bez powietrza to po cholerę do lodówki bo nie kumam ? :(  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego do lodowki? Wystarczy podzielic na porcje, a pozniej te porcje w malych szklanych szczelnycvh pojemnikach.

 

 Kiedy susze ziola trymam je w duzych slojach, gdy jest potrzeba odsypuje porcje do pojemnika plastykowego w jakim trzymam na biezaco, aby nie macac wszystkiego i aby nie bylo ciagle otwierane na tuza porcja.

 Tylko siweze porcje daje do  nowego sloja, aby nie mieszac rocznikow  ;)

 

 Wydaje3 mi sie ,ze to zalezy od ilosci jaka robisz i od ileosci ile stosuje w kuchni. TAla swojska wegeta bedzie na pewno miala wziecie jak malo co  do wszystkiego.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie daje natki ale daje ta sielona czesc pora i nie daje selera bo ogolnie nie lubie tego zapachu , mam oddzielne sol selerowa gdy jakas potrawa wymaga selera.

w tym roku mam zamiar wzbogacic moje "warzywko" suszem grzybowym  .

warzywa korzenne tre na grubej tarce i dopiero susze .

Myslalam tez  o dadaniu suszonych pomidorow w jednej z wersji.

Ja robie tez tak jak Anna podstawowa warzywna duzy sloik a pozniej na codzienne potrzeby przekladam co jakis czas w mniejsze lub jakas kompozycje jak mnie cos napadnie  :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

do lodówki bo nie kumam
Oj tam oj tam - znacie Jarka -  robi burzę mózgów - i się śmieje :D  :D  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oj tam oj tam - znacie Jarka - robi burzę mózgów - i się śmieje :D :D ;)

Rozgryzłeś mnie :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak zmielisz świeże to będziesz miał BŁOTO.

A jak zetrę na szatkownicy, na najgrubszych oczkach? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ścieram na przystawce do Zelmera na wióry, potem suszę w suszarce elektrycznej a jak są już suche to mielę w młynku żarnowym Zelmera.

BRAWO JA    :clap:   :D

Edytowane przez JaGra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

BRAWO JA
Brawo Ty  i  brawo zelmerek ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja miele w dostawce to mixera zyrafy .. dzis sie suszy pietrucha  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

BRAWO JA

 

 

Brawo Ty

Nie wiedziałam, że Panowie w reklamie pracują :devil:  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swoje suszone warzywa czyli wegetę robię bez soli, sól dodaję do każdej potrawy osobno, warzywa szatkuję albo ścieram na tarce i po wysuszeniu zamykam w szczelnym pojemniku. Wysuszonych warzyw już potem nie rozdrabniam, takie mi odpowiadają. Zioła suszę w pęczkach i tuż przed dodaniem do potrawy rozcieram w dłoniach. Jak widać każdy ma swój sposób na taką przyprawę. :) W mojej "suszonce" jest: lubczyk, bazylia, cebula, seler (korzeń i nać), marchewka, pietruszka (korzeń i nać), por, koperek, czosnek. Całość tworzy naprawdę fajną kompozycję smakowo - zapachową. :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swoje suszone warzywa czyli wegetę robię

......

Aguś, kolejny raz mnie zaskakujesz swoimi umiejętnościami.

Młoda, śliczna, pracowita, obowiązkowa i utalentowana. 

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i małżonka.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Młoda, śliczna, pracowita, obowiązkowa i utalentowana

:D  :yes:

Edytowane przez EAnna

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.