Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Bardzo prosty przepis na pasztetową.

1kg podgardla
1kg wątróbki (następnym razem dam 1,4 aby była bardziej wyrazista)
1 bułka namoczona w mleku
1 jajko
2 średnie cebule
Pieprz 1,5g na kg
Ziele angielskie 1g na kg
Sól morska 20g na kg

Podgardle pokroić zalać szklanką gorącej wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać wątrobę i cebulę. Delikatnie poddusić i zostawić pod przykryciem do wystudzenia. Następnie wyjąć mięso łyżką cedzakową gdyż będziemy mieli sporo płynu. Zmielić wszytko na sitku 3mm 3 razy. Dolać płynu i blenderować do uzyskania konsystencji budyniu. Nabijać w jelita, ja miałem 28 mm ale mogą być większe. Parzyć w 75 stopniach do uzyskania wewnątrz 68-70. Po parzeniu przelać ciepłą i zimną wodą. Następnego dnia można wędzić w zimnym dymie. Smacznego af19d2d83e476a54a0b38a30689ccd88.jpg701cd122fa9f5ce2c0667324daa93f97.jpge7df0b1e1b2af756efbbd12c0f4c6bea.jpgc415a62bea4d20e05956b52415b86913.jpg17608c3ede3146a4109dc4752f4e26fa.jpgef5161a3ca080ad481e4a82f1fb8ddac.jpgd489bdbab74dfd494a0d8d95998d46d4.jpg5d2fb7b6b1b531dd613e9bc60b72e91b.jpg3bca2cea773d73d9de7c45c9cdfd899e.jpg

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez EAnna
lit.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/
Udostępnij na innych stronach

Wątróbka rozumiem drobiowa, ja dodał bym z 0,2-0,3 kg wieprzowe,daje taki specyficzny smak. Ale to ja komuś może nie smakować.Sorry spojrzałem na zdjęcie jest wieprzowa. Jak dlamnie trochę za intensywny smak więc wolę przewagę drobiowej Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567159
Udostępnij na innych stronach

Robiłem wg tego przepisu, lekko go zmodyfikowałem. Wyrób bardziej wątrobianka niż pasztetowa, ale dla mnie zaleta. Kilka osób degustowało, chwalili.

Nie parzyłem do ... w środku, po osiągnięciu 80 st w garnku wyłączyłem grzanie i zostawiłem wszystko w wodzie do wystygnięcia.

Wędziłem na zimno 7 godz.

Modyfikacja przepisu polegała na trochę innych proporcjach, 2.5 kg podgardla i 2 kg wątróbki, sporo majeranku, więcej pieprzu. Dodałem trochę za mało płynu, wyrób mógłby być bardziej wilgotny. Nie blenderowałem.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567520
Udostępnij na innych stronach

A znacie jakiś branżowy przepis na pasztetową gdzie dodaje się jajka i bułki.?.To jest raczej przepis na pasztet tylko z dużą ilością wątróbki no i jest smarowany.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567575
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest raczej przepis na pasztet tylko z dużą ilością wątróbki no i jest smarowany.
zastanawiałem się dlaczego nie ma gałki - dokładnie farsz pasztetowy w jelitach -do podwędzenia - pasztety z wątróbki mamy  w przepisach  publikowanych przez Maxella  ;) ​ 50%podgardla ! musi być smarowny  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567576
Udostępnij na innych stronach

No i jak juz pasztet to troche bidny w te jajka :) ..ja wszystko co sie zwie pasztetem i pasztetowa lubie  :thumbsup:

czy pasztetowa musi byc podwedzana?..bo jak nie, to bym zrobila z borowikami  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567580
Udostępnij na innych stronach

Ja robię pasztetową w słoiki w/g następującego przepisu:

0,8 kg wątroby wieprzowej  

0,2 kg chudej wieprzowiny

2,0 kg tłustego boczku ze skórą

 

Do gotowania mięsa : 3 do 4 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy

Przyprawy do farszu: 

2 duże cebule

54 g soli niejodowanej lub w/g uznania

3 płaskie łyżeczki mielonego białego pieprzu

1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

2 łyżki stołowe majeranku

2 filiżanki gorącej wody z wywaru

Przygotowanie:

Skórujemy boczek i gotujemy skórę 30 min. po ostygnięciu mielimy sitkiem fi 3 mm.

Wątrobę parzymy 15 sekund (nie gotujemy) mielimy po wystygnięciu na sitku fi 8 mm. Mięso gotujemy 1 godz. a następnie mielimy na sitku fi 3 mm. Cebulę smażymy na złoty kolor i mielimy z mięsem. Wszystko razem mieszamy dodając przyprawy i wywar z mięsa w zależności jaką chcemy mieć smarowność.

Farsz można nabijać w jelita i wędzić, ja robię w słoiki, pasteryzuję 1 godz. w pierwszy dzień i 30 min. na drugi dzień.

 

Smacznego

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567671
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.