Andrewko Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Witajcie. Bardzo prosty przepis na pasztetową.1kg podgardla1kg wątróbki (następnym razem dam 1,4 aby była bardziej wyrazista)1 bułka namoczona w mleku1 jajko2 średnie cebulePieprz 1,5g na kgZiele angielskie 1g na kgSól morska 20g na kgPodgardle pokroić zalać szklanką gorącej wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać wątrobę i cebulę. Delikatnie poddusić i zostawić pod przykryciem do wystudzenia. Następnie wyjąć mięso łyżką cedzakową gdyż będziemy mieli sporo płynu. Zmielić wszytko na sitku 3mm 3 razy. Dolać płynu i blenderować do uzyskania konsystencji budyniu. Nabijać w jelita, ja miałem 28 mm ale mogą być większe. Parzyć w 75 stopniach do uzyskania wewnątrz 68-70. Po parzeniu przelać ciepłą i zimną wodą. Następnego dnia można wędzić w zimnym dymie. Smacznego Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Września 2017 przez EAnna lit. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Wątróbka rozumiem drobiowa, ja dodał bym z 0,2-0,3 kg wieprzowe,daje taki specyficzny smak. Ale to ja komuś może nie smakować.Sorry spojrzałem na zdjęcie jest wieprzowa. Jak dlamnie trochę za intensywny smak więc wolę przewagę drobiowej Edytowane 16 Września 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewko Opublikowano 16 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Września 2017 Ok sprawdzę następnym razem dam 0.8 drobiowej i 0.3 wieprzowej a może jeszcze boczek? Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Września 2017 Andrewko , a przyprawy dajesz do duszenia , czy podczas blenderowania ? Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewko Opublikowano 17 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Września 2017 Dodaje do blenderowania. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) A jajko na jakim etapie ?Czas parzenia ? Około 28 - 30 min ? Edytowane 18 Września 2017 przez alehar Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewko Opublikowano 18 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Września 2017 Jajko podczas wyrabiania. Patrzyłem na temperaturę w środku nie na czas. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Września 2017 Robiłem wg tego przepisu, lekko go zmodyfikowałem. Wyrób bardziej wątrobianka niż pasztetowa, ale dla mnie zaleta. Kilka osób degustowało, chwalili.Nie parzyłem do ... w środku, po osiągnięciu 80 st w garnku wyłączyłem grzanie i zostawiłem wszystko w wodzie do wystygnięcia.Wędziłem na zimno 7 godz.Modyfikacja przepisu polegała na trochę innych proporcjach, 2.5 kg podgardla i 2 kg wątróbki, sporo majeranku, więcej pieprzu. Dodałem trochę za mało płynu, wyrób mógłby być bardziej wilgotny. Nie blenderowałem. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Września 2017 A znacie jakiś branżowy przepis na pasztetową gdzie dodaje się jajka i bułki.?.To jest raczej przepis na pasztet tylko z dużą ilością wątróbki no i jest smarowany. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Września 2017 To jest raczej przepis na pasztet tylko z dużą ilością wątróbki no i jest smarowany. zastanawiałem się dlaczego nie ma gałki - dokładnie farsz pasztetowy w jelitach -do podwędzenia - pasztety z wątróbki mamy w przepisach publikowanych przez Maxella 50%podgardla ! musi być smarowny Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Września 2017 No i jak juz pasztet to troche bidny w te jajka ..ja wszystko co sie zwie pasztetem i pasztetowa lubie czy pasztetowa musi byc podwedzana?..bo jak nie, to bym zrobila z borowikami Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Września 2017 Ja robię pasztetową w słoiki w/g następującego przepisu:0,8 kg wątroby wieprzowej 0,2 kg chudej wieprzowiny2,0 kg tłustego boczku ze skórą Do gotowania mięsa : 3 do 4 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowyPrzyprawy do farszu: 2 duże cebule54 g soli niejodowanej lub w/g uznania3 płaskie łyżeczki mielonego białego pieprzu1 płaska łyżeczka mielonego imbiru1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej2 łyżki stołowe majeranku2 filiżanki gorącej wody z wywaruPrzygotowanie:Skórujemy boczek i gotujemy skórę 30 min. po ostygnięciu mielimy sitkiem fi 3 mm.Wątrobę parzymy 15 sekund (nie gotujemy) mielimy po wystygnięciu na sitku fi 8 mm. Mięso gotujemy 1 godz. a następnie mielimy na sitku fi 3 mm. Cebulę smażymy na złoty kolor i mielimy z mięsem. Wszystko razem mieszamy dodając przyprawy i wywar z mięsa w zależności jaką chcemy mieć smarowność.Farsz można nabijać w jelita i wędzić, ja robię w słoiki, pasteryzuję 1 godz. w pierwszy dzień i 30 min. na drugi dzień. Smacznego Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewko Opublikowano 20 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Września 2017 Dzięki za przepisy. Następnym razem dodam jeszcze pietruszkę suszoną i pójdzie w dym! Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14666-pasztetowa-smaczna-i-prosta/#findComment-567695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.