Maxell Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Września 2017 Powiedz Koledze, że w kilogramie kiełbasy domowej przy dodatku 20 g peklosoli na 1 kg farszu, jest kilka razy mniej azotanów niż w małej główce sałaty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Września 2017 Kolegę, to może przekonam , ale jego 70-letniego ojca, to już raczej nie . I tak ,że jeszcze przez ten czas nikt się nie podtruł. (boczki szare, szynki szare, polędwice szare itd.itd) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Września 2017 Jeśli mogę wtrącić swoje zdanie.Tu nie chodzi o to, że wyrób na samej soli jest bardziej niebezpieczny, szkodliwy ..etc. Chodzi o to, że stary wyga mając doświadczenie, wykona ją poprawnie.Młody, nie doświadczony ......zrobi jeden błąd i może zaliczyć zatrucie. Dodając do tego, coraz większą rozbieżność w podstawach wykonania wędlin, od krótkiego peklowania, przez peklowanie na sucho, na peklowania w woreczkach kończąc ....dla nowicjusza może to być GAME OWER. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Września 2017 Kiełbasa nie musiała być zepsuta. Mogła być kiepsko osuszona i z kwaśną powierzchnią zamrożona. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Września 2017 nie musiała być zepsuta. Mogła być kiepsko osuszona i z kwaśną powierzchnią zamrożona 90% pewności - ale czasem lepiej nie ryzykować jak nie wiadomo co się z nią działo Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Września 2017 Miro, tutaj zalecamy wszystkim początkującym zrobienie kilku wypróbowanych przepisów ściśle wg instrukcji tak, aby w międzyczasie poznali również możliwości swoich wędzarni i nauczyli się ich obsługi. Co z tego, że wykonasz wyrób idealnie zgodnie z instrukcją, skoro nieumiejętnie go uwędzisz lub sparzysz?Ktoś tutaj niedawno napisał, że: "...WD nie jest wyrocznią w kwestii produkcji wędlin....", z czym pozwolę się nie zgodzić. Byliśmy prekursorami w kwestii sprawdzonych i pewnych informacji na temat domowej produkcji masarskiej i nie tylko. Większość ludzi w internecie czerpało i czerpie z naszych zasobów, nie przyznając się do tego, jak i do tego, że u nas się doskonaliła. Nie korzystajcie jednak (przynajmniej na początku) z instrukcji takich jak filmiki YT, niesprawdzone strony, Grupy na portalach społecznościowych, gdyż może się to skończyć bardzo nieciekawie. Zwracajcie także baczną uwagę na literaturę tematu, przy jej wyborze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Września 2017 Sam uczyłem się wspólnie z Wami i podstawy były jedne.....więc mi tego pisać nie musisz.Dziś każdy tworzy własne, poleca innym jako pewniak......i robi się jeden wielki bałagan.Bo nie mam czasu, bo i się śpieszy, bo nie mam miejsca w lodówce....i z "bo" zrobiło się g... Dobra wędlina wymaga poświęcenia, czasu i miejsca w lodówce...jak tego nie ma, to lepiej kupić sobie podobne g.....w sklepie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Września 2017 Róbmy dalej swoje, a będzie dobrze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Września 2017 No a poza tym 100 lat temu nie mieli peklosoli i zamrażalek a obróbka sprawiała że przechowywali żywność dłużej. Sto lat może nie, ale od 10000 lat ludzkość używa saletry, czy chilijskiej, czy indyjskiej..... Dziś każdy tworzy własne, poleca innym jako pewniak......i robi się jeden wielki bałagan. Tak, rację tu czytam.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Września 2017 Mogła być kiepsko osuszona i z kwaśną powierzchnią zamrożona.Maxell , umiem już odróżnić wyrób osuszony i nieosuszony(bo sam takie kiedyś robiłem ) , oraz kwas octowy od kwaśnego mięsa . Kiełbasa (co by nie mówić) była uwędzona wzorowo, więc problem nastąpił w procesie produkcji. Przy "nieprzemysłowej" produkcji można czasem popełnić drobny błąd (choćby za wysoka temperatura farszu do kiełbasy) i narazić się na zepsucie, dlatego uważam , że mimo "tradycji" ważniejsze jest zdrowie. Stosowanie peklosoli/saletry w znacznym stopniu pomoże zredukować niebezpieczeństwa czyhające w czasie wykonywania wędzonek /wędlin w warunkach domowych, gdzie reżimy temperaturowe/czystościowe nie zawsze są przestrzegane (czasami z braku możliwości technicznych) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carbon Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Września 2017 HejkaCo prwada nie robię kielbaski na samej soli , ale robię wieprzowinę szarpana ,która jest przyprwiona sola i pieprzem tylko , z racji że kawał duży to wędzenie w temp 90 st trwa nawet 8 godz, pozniej wiadomo zamrażam , bo na raz tego cieżko zjeść.Sam byłem ciekawy jak sprawa się ma z botulizmem , więc poszperałem no i z wiekszości opracowań wynika że należy kierować się prosta zasada 4 godzin , mianowicie że mięso nie może mieć temp w najgrubszym miejscu między od 4 a 60 st C przez dluższy czas niż 4 godziny .Powyżej 4 godzi jeśli w mięso ma temp między 4 a 60 st możewystepowac bardzo szybki rozwój bakteri w tym też botulizmu ktore ma idealne warunki do rozwoju podczas wędzenia ( brak dostepu tlenu) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) To powiedzcie mi jedno. Skoro tak łatwo uzyskać w wyrobie jad kiełbasiany + tak mała dawka jest śmiertelny + polskie realia gastronomii, handlu. To dlaczego w prasie, necie nie czytam np.o 100 zgonach dziennie z tego powodu? Skoro tak łatwo go wyhodować, jest tak dostępny to wręcz przepis na zbrodnie doskonałą, czy zamach, wystarczy mięso na mielone, o kiełbasie na samej soli nie wspomnę, coś nie słyszałem o morderstwach czy zamachach terrorystycznych w oparciu o mielone mięso czy kiełbasę.W ogóle, aż dziw bierze że gatunek ludzki przetrwał. Edytowane 26 Września 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Września 2017 To dlaczego w prasie, necie nie czytam np.o 100 zgonach dziennie z tego powodu?Bo prawie wszyscy robią na peklosoli / saletrze Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) Bo prawie wszyscy robią na peklosoli / saletrze Kotlety mielone też . A gdzie teroryści , a źli zięciowie , okropne synowe , zawiedzone kochanki i inni w tym fleje z gastronomi i handlu ? Jednym słowem trzeba się pilnować i pilnować tego co robimy ale bez skarajności bo jak czytam forum to :-wędzenie kanałową =śmierć-stosowanie peklosoli= śmierć (to jedna grupa) -nie stosowanie peklosoli = śmierć (to druga grupa) dobrze że jest jeszcze centrum -peklowanie w workach próżniowych = śmierćitd itp Ale naśmieciliśmy Halusi a spytała się tylko czy jeść Edytowane 26 Września 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Września 2017 Nie zapomnijcie, że w gastronomi oraz przemysłowo dodaje się jeszcze inne dodatki które skutecznie utrudniają rozwój bakterii. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Września 2017 To powiedzcie mi jedno. Skoro tak łatwo uzyskać w wyrobie jad kiełbasiany + tak mała dawka jest śmiertelny + polskie realia gastronomii, handlu. To dlaczego w prasie, necie nie czytam np.o 100 zgonach dziennie z tego powodu? No właśnie. Wszyscy dużo czytają, strzelają wiedzą o CB, ale tak naprawdę rzadko kto zadaje sobie takie pytanie, jak Maciek. Jeśli już piszemy o zagrożeniu CB, warto poszperać głębiej, gdyż okaże się, że większość podawanych parametrów dotyczy głównie konserw, które leżakują po kilka miesięcy lub lat. Przy obecnej technologii, dostępowi do sprawdzonego mięsa i higienie produkcyjnej, mała jest szansa na to, abyśmy wyprodukowali sobie wyrób skazony tą najgroźniejszą trucizną, jaką jest CB. Do tego niewielkie ilości wędlin, czy wędzonek, które dosyć szybko schodzą, a nadwyżki przechowujemy w lodówce. Możemy spotkać się jednak z wieloma innymi zagrożeniami, które potrafią być dokuczliwe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Września 2017 Jednym słowem trzeba się pilnować i pilnować tego co robimy ale bez skarajności bo jak czytam forum to : -wędzenie kanałową =śmierć -stosowanie peklosoli= śmierć (to jedna grupa) -nie stosowanie peklosoli = śmierć (to druga grupa) dobrze że jest jeszcze centrum -peklowanie w workach próżniowych = śmierć itd itp i jak tu żyć Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Września 2017 i jak tu żyć Krotko Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Września 2017 Krotko Krótko, ale z przytupem, czy długo i nudnie? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Września 2017 zdecydowanie to pierwsze:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) "Śmiertelna dawka toksyny jadu kiełbasianego wynosi bowiem tylko 0,000001 g. Trucizny są odporne na ogrzewanie, aby je zlikwidować trzeba by gotować zakażoną żywność przez 5 godzin."Arku wiem co to jest zatrucie jadem bo jedno przeżyłem (miałem 6-7 lat) i broń boże nie bagatelizuję problemu ale też nie demonizuję, Bo nie mam czasu, bo i się śpieszy, bo nie mam miejsca w lodówce....i z "bo" zrobiło się g...Miro masz absolutną rację. Zawsze gdy robiłem kiełbasę w pośpiechu - bo mnie naszło, mimo braku czasu - to był stracony czas, produkt i wyrób do d...y Sto lat może nie, ale od 10000 lat ludzkość używa saletry, czy chilijskiej, czy indyjskiej..... Już widzę jak w Biskupinie peklują pod strzechą. A poważnie, to zapewne masz rację ludzkość używała (część nawet nieświadomie) produktów konserwujących ale nie było to rozpowszechnione i oczywiste tak jak teraz. No i przede wszystkim nie było to tanie. Wiemy ile kosztowała zwykła sól a co dopiero rarytasy z krajów dzikusów. Maciek dobrze prawi, a może po prostu terroryści nie wpadli na ten pomysł Ja to się teraz będę bał zjeść letnią zupę - przecież tam też jest mięso a nie ma peklosoli. Trzeba będzie ją odgrzewać z 5 godzin. No ale nie można ani bagatelizować zatrucia ani się prześmiewać. Bo czytają to również mniej świadomi zagrożenia.Sam wykonuję wyroby i na peklosoli, soli i 50/50. A właściwie wykonuję to za dużo powiedziane. Uczę się wykonywać.Halusia przepraszam że śmiecę Edytowane 26 Września 2017 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Września 2017 "Maciek dobrze prawi, a może po prostu terroryści nie wpadli na ten pomysł "Bo oni swinki nie jedza Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) A poważnie, to zapewne masz rację ludzkość używała (część nawet nieświadomie) produktów konserwującychI coś w tym jest, bo przepicie posiłku spirytusem też skutecznie uchroni przed zatruciem......a wtedy, czyli dawniej piło się go litrami.... Stąd zapewne powiedzenie...Na zdrowie! Edytowane 26 Września 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Września 2017 Stąd zapewne powiedzenie...Na zdrowie! Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Września 2017 A to jest cytat ze strony angielskojęzycznej."Dlatego miedzy innymi wazne jest uzywanie peklosoli w przypadku peklowania i to nie tylko metoda powyzsza ale kazda metoda. Mimo wielu prob naukowcow na calym swiecie nie znaleziono dotychczas srodka ktory moglby zastapic azotyny/azotany w dzialaniu na nietylko wplywajacym na wyglad i smak ale takze w dzialaniu na zapobieganie rozwojowi nieporzadanych bacterii." Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/page/2/#findComment-568621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.