tutiki Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Października 2017 Ten przepis brzmi bardzo ciekawie, przynajmniej dla kogoś początkującego, ale nurtuje mnie jedna rzecz. Widzę, że jest sporo pieprzu czarnego, forumowicze wyżej piszą, że dość mocno czuć ten smak. Czy ktoś próbował z Was robić taką albo podobną kiełbasę z dodatkiem np. pieprzu ziołowego? Czy wędliny domowej roboty wymagają tylko pieprzu czarnego? Cytuj Pozdrawiam,Beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Października 2017 z dodatkiem np. pieprzu ziołowego? Pamietaj ,że tzw. pieprz ziołowy to jest mieszanka ziół - sprawdź jakie mnie pasują Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Października 2017 Ja często używam kolorowego ,a do niektórych kiełbas zielonego. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Października 2017 Ja często używam kolorowego ja też ,ale do kiełbas zwykle czarny ,ziołowy czasem jako dodatek ale nie zamiast - co nie znaczy że nie można Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Października 2017 Pisałem na początku, jak kiełbasa była jeszcze świeża, że jest jak dla mnie za dużo pieprzu. Po 2 tygodniach suszenia w lodówce i w piwnicy, teraz nie czuję tak wyraziście, że jest za dużo. Może się już do tego smaku przyzwyczaiłem, albo w kiełbasie się wszystkie przyprawy dobrze przegryzły. Jednak następnym razem dodam tak jak w przepisie Rarytasika, pieprz grubo mielony dla porównania smaku.A tak wygląda po 2 tygodniach Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 11 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Października 2017 A miałem zrobić z kolorowym pieprzem, ale specyficzny zapach białego pieprzu przesądził o tym, że jest czarny (grubomielony) Biały dodaję tylko do białej, a zielony muszę wypróbować witt, suszona pewnie też dobrze smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Października 2017 Tak, Rarytasik, smakuje bardzo dobrze. I zostanie u mnie na widocznym miejscu w zeszycie receptur, bo jest godna polecenia.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Janocha Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Października 2017 Kiełbasa wyszła super. Najlepsza jaką udało mi się do tej pory zrobić. Godna polecenia. Dzięki Rarytasik za udostępnienie przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-572154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Listopada 2017 I ja poczyniłem te kiełbasę. I muszę powiedzieć że to naprawdę dobry przepis, dzięki wielkie za udostępnienie recepturki Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-574645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Listopada 2017 Rarytasik chcesz mega kruchą kiełbase ala wiejska to na 100kg farszu daj 1,5L octu 10% w trakcie mieszania (zapach zneutralizowany podczas obr.term.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-574672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Listopada 2017 (zapach zneutralizowany podczas obr.term.) ... A smak...? To już bym wolała spirytusu... ''dolać''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-574694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Listopada 2017 Einshell smak pozostaje tak jak przyprawisz,spirytusu dolać możesz gdzie indziej,lub przyjechać i posmarować mi plecy bo coś mnie łamie w lędźwiach oczywiście żartuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-574717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickewazowsky Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Skład:mięso wieprzowe kl I - 2kg (z szynki)mięso wieprzowe kl II - 1kg (z boczku, bez ścięgnistego)...Witajcie, a czy jeśli zamiast kl II z boczku, dam podgardle? Myślę o 3 kg kl I z szynki i 2 kg podgardla, reszta jak w przepisie autora, przyprawy i gorąca woda, nie za tłusta wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-578888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Klasa II to klasa II, ja napisałem z czego ją pozyskałem. Jeśli pozyskasz z czegoś innego będzie ciut inaczej smakowało. Nie wiem czy z podgardla uzyskasz II klasę. Poza tym to już będzie inny przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-578952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Co daje ten dodatek octu? Jaki ma być ten boczek-bez ściągnistego??-bardziej mięsny ,czy słoninowy??? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-580385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Ja octu nie dodaję i w moim przepisie go nie ma Klasę II wykroiłem z boczku, więc jaka jest klasa II mięsna czy słoninowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-580386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Myślę,ze kieliszek nie zaszkodzi dolać....tylko nie wiem co to ma dodać -kruchości??Odnośnie tego boczku to rozumiem ,ze mam kupić piękny mięsny boczek Jak kiedyś robiłam kruchą to dodawałam trochę golonki-co Ci tu związało tą kiełbaskę?? [choć rozumiem,ze ona powinna być właśnie nie zwięzła lecz krucha ] Edytowane 18 Grudnia 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-580388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Z tego co ja się orientuję na podstawie tego forum to klej jest w klasie I. Poza tym tu chodzi o to, aby właśnie nie była za bardzo związana, a właśnie krucha. Dodatek gorącej wody ma zerwać wiązania. Octu nie dodaję więc nie wiem jak to jest z octem "Piękny, mięsny boczek" - taki najczęściej mam Myślę że wpływ na to, aby farsz się nie rozleciał sam z siebie, ma też wyrabianie. Najczęściej wyrabiam długo, nawet do 30 min, w tym przypadku krótko może do 10 min, nie pamiętam dokładnie ponieważ robię to na wyczucie, muszę czuć co mam w ręce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-580525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Dziękuję Rarytasiku za fantastyczny przepis na kiełbasę . To coś dla mnie i bardzo długo na to czekałem. Wreszcie nie marznę w rękę, nie wysilam się przy wyrabianiu farszu, żona mnie chwali, nazwa kiełbasy jak na karteczce (wczoraj przyniosłem z zamrażarki) – same +++++ J J J Przekrój kiełbasy „Rarytasika”. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-580736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Cieszę się że smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-582145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Z tego co ja się orientuję na podstawie tego forum to klej jest w klasie I. Poza tym tu chodzi o to, aby właśnie nie była za bardzo związana, a właśnie krucha. Dodatek gorącej wody ma zerwać wiązania. Octu nie dodaję więc nie wiem jak to jest z octem "Piękny, mięsny boczek" - taki najczęściej mam Myślę że wpływ na to, aby farsz się nie rozleciał sam z siebie, ma też wyrabianie. Najczęściej wyrabiam długo, nawet do 30 min, w tym przypadku krótko może do 10 min, nie pamiętam dokładnie ponieważ robię to na wyczucie, muszę czuć co mam w ręce Najwięcej kleju jest w klasie III Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-582150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Czy ktoś próbował z Was robić taką albo podobną kiełbasę z dodatkiem np. pieprzu ziołowego? Czy wędliny domowej roboty wymagają tylko pieprzu czarnego? Widziałem w niektórych recepturach, że był napisane, że zamiast pieprzu czarnego można dać podwójną ilość pieprzu ziołowego. Tylko nie pamiętam czy były to receptury na kiełbasy. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-582157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Robiłem podobną dodając pieprz kolorowy grubo mielony 4g/kg. Ogólnie dużej różnicy w smaku nie ma, jeśli ktoś dobrze czuje smaki na pewno zauważy różnicę. https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_12_2017/post-87152-0-82811800-1513005758.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-582162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Dodatek gorącej wody ma spowodować odwrotny skutek czyli zniszczyć wiązania i spowodować by kiełbasa była kucha. Kurcze a to ma znaczenie czy leję wodę zimną czy gorącą??Daje też "setkę" na kg ale zimnej wody..... jest różnica jak dam gorącej??Chodzi mi o prawdziwą różnicę w praktyce w smaku, kruchości, lepkości.... a nie teoria książkowa... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-583227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Stycznia 2018 ale zimnej wody..... jest różnica jak dam gorącej?? czytaj Bracie Akademie i dyskusje o kiełbasach - dowiesz się czemu ta woda ma być zimna a nawet mieszanie z lodem a jaka jest różnica jak dodasz wrzątku czy wrzącego rosołu - a przy okazji będziesz miał odpowiedzi na 100 innych pytan Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-583233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.