Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten przepis brzmi bardzo ciekawie, przynajmniej dla kogoś początkującego, ale nurtuje mnie jedna rzecz. Widzę, że jest sporo pieprzu czarnego, forumowicze wyżej piszą, że dość mocno czuć ten smak. Czy ktoś próbował z Was robić taką albo podobną kiełbasę z dodatkiem np. pieprzu ziołowego? Czy wędliny domowej roboty wymagają tylko pieprzu czarnego?

Pozdrawiam,

Beata

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570498
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

z dodatkiem np. pieprzu ziołowego?
Pamietaj ,że tzw. pieprz ziołowy to jest mieszanka ziół - sprawdź jakie :D  :thumbsup:  mnie pasują  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570500
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja często używam kolorowego
:thumbsup: ​ja też ,ale do kiełbas zwykle czarny ,ziołowy czasem jako dodatek ale nie zamiast - co nie znaczy że nie można :D  :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570518
Udostępnij na innych stronach

Pisałem na początku, jak kiełbasa była jeszcze świeża, że jest jak dla mnie za dużo pieprzu. Po 2 tygodniach suszenia w lodówce i w piwnicy, teraz nie czuję tak wyraziście, że jest za dużo. Może się już do tego smaku przyzwyczaiłem, albo w kiełbasie się wszystkie przyprawy dobrze przegryzły. Jednak następnym razem dodam tak jak w przepisie Rarytasika, pieprz grubo mielony dla porównania smaku.

A tak wygląda po 2 tygodniach

 

post-86407-0-00898500-1507624727_thumb.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570574
Udostępnij na innych stronach

A miałem zrobić z kolorowym pieprzem, ale specyficzny zapach białego pieprzu przesądził o tym, że jest czarny (grubomielony) Biały dodaję tylko do białej, a zielony muszę wypróbować  ;)

witt, suszona pewnie też dobrze smakuje  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570740
Udostępnij na innych stronach

Tak, Rarytasik, smakuje bardzo dobrze. :thumbsup: I zostanie u mnie na widocznym miejscu w zeszycie receptur, bo jest godna polecenia.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-570749
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiełbasa wyszła super. Najlepsza jaką udało mi się do tej pory zrobić. Godna polecenia. Dzięki Rarytasik za udostępnienie przepisu.  :D  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-572154
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

I ja poczyniłem te kiełbasę. I muszę powiedzieć że to naprawdę dobry przepis, dzięki wielkie za udostępnienie recepturki

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-574645
Udostępnij na innych stronach

Rarytasik chcesz mega kruchą kiełbase ala wiejska to na 100kg farszu daj 1,5L octu 10% w trakcie mieszania (zapach zneutralizowany podczas obr.term.)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-574672
Udostępnij na innych stronach

 

 

(zapach zneutralizowany podczas obr.term.)
:rolleyes: ... A smak...? To już bym wolała spirytusu... ''dolać''... :D;)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-574694
Udostępnij na innych stronach

Einshell smak pozostaje tak jak przyprawisz,spirytusu dolać możesz gdzie indziej,lub przyjechać i posmarować mi plecy bo coś mnie łamie w lędźwiach  ;) oczywiście żartuję :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-574717
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Skład:

mięso wieprzowe kl I  - 2kg (z szynki)

mięso wieprzowe kl II - 1kg (z boczku, bez ścięgnistego)

...

Witajcie, a czy jeśli zamiast kl II z boczku, dam podgardle? Myślę  o 3 kg kl I z szynki i 2 kg podgardla, reszta jak w przepisie autora, przyprawy i gorąca woda, nie za tłusta wyjdzie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-578888
Udostępnij na innych stronach

Klasa II to klasa II, ja napisałem z czego ją pozyskałem. Jeśli pozyskasz z czegoś innego będzie ciut inaczej smakowało. Nie wiem czy z podgardla uzyskasz II klasę. Poza tym to już będzie inny przepis  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-578952
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja octu nie dodaję i w moim przepisie go nie ma  ;)  Klasę II wykroiłem z boczku, więc jaka jest klasa II mięsna czy słoninowa ?  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-580386
Udostępnij na innych stronach

Myślę,ze kieliszek nie zaszkodzi dolać....tylko nie wiem co to ma dodać -kruchości??

Odnośnie tego boczku to rozumiem ,ze mam kupić piękny mięsny boczek :)

Jak kiedyś robiłam kruchą to dodawałam trochę golonki-co Ci tu związało tą kiełbaskę??  [choć rozumiem,ze ona powinna być właśnie nie zwięzła lecz krucha ]

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-580388
Udostępnij na innych stronach

Z tego co ja się orientuję na podstawie tego forum to klej jest w klasie I. Poza tym tu chodzi o to, aby właśnie nie była za bardzo związana, a właśnie krucha. Dodatek gorącej wody ma zerwać wiązania. Octu nie dodaję więc nie wiem jak to jest z octem  ;)

"Piękny, mięsny boczek" - taki najczęściej mam  :) Myślę że wpływ na to, aby farsz się nie rozleciał sam z siebie, ma też wyrabianie. Najczęściej wyrabiam długo, nawet do 30 min, w tym przypadku krótko może do 10 min, nie pamiętam dokładnie ponieważ robię to na wyczucie, muszę czuć co mam w ręce  :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-580525
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Rarytasiku za fantastyczny przepis na kiełbasę . To coś dla mnie i bardzo długo na to czekałem. Wreszcie nie marznę w rękę, nie wysilam się przy wyrabianiu farszu, żona mnie chwali, nazwa kiełbasy jak na karteczce (wczoraj przyniosłem z zamrażarki) – same +++++ J

 

post-52093-0-63473300-1513801901_thumb.jpg

 

 

Przekrój kiełbasy „Rarytasika”. 

post-52093-0-42067800-1513801807_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-580736
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z tego co ja się orientuję na podstawie tego forum to klej jest w klasie I. Poza tym tu chodzi o to, aby właśnie nie była za bardzo związana, a właśnie krucha. Dodatek gorącej wody ma zerwać wiązania. Octu nie dodaję więc nie wiem jak to jest z octem  ;)

"Piękny, mięsny boczek" - taki najczęściej mam  :) Myślę że wpływ na to, aby farsz się nie rozleciał sam z siebie, ma też wyrabianie. Najczęściej wyrabiam długo, nawet do 30 min, w tym przypadku krótko może do 10 min, nie pamiętam dokładnie ponieważ robię to na wyczucie, muszę czuć co mam w ręce  :hmm:

Najwięcej kleju jest w klasie III

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-582150
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ktoś próbował z Was robić taką albo podobną kiełbasę z dodatkiem np. pieprzu ziołowego? Czy wędliny domowej roboty wymagają tylko pieprzu czarnego?

 

Widziałem w niektórych recepturach, że był napisane, że zamiast pieprzu czarnego można dać podwójną ilość pieprzu ziołowego. Tylko nie pamiętam czy były to receptury na kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-582157
Udostępnij na innych stronach

Robiłem podobną dodając pieprz kolorowy grubo mielony 4g/kg. Ogólnie dużej różnicy w smaku nie ma, jeśli ktoś dobrze czuje smaki na pewno zauważy różnicę. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_12_2017/post-87152-0-82811800-1513005758.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-582162
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodatek gorącej wody ma spowodować odwrotny skutek czyli zniszczyć wiązania i spowodować by kiełbasa była kucha.

Kurcze a to ma znaczenie czy leję wodę zimną czy gorącą??

Daje też "setkę" na kg ale zimnej wody..... jest różnica jak dam gorącej??

Chodzi mi o prawdziwą różnicę w praktyce w smaku, kruchości, lepkości.... a nie teoria książkowa... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-583227
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale zimnej wody..... jest różnica jak dam gorącej??
czytaj Bracie Akademie i dyskusje o kiełbasach - dowiesz się czemu ta woda ma być zimna a nawet mieszanie z lodem a jaka jest różnica jak dodasz wrzątku czy wrzącego rosołu - a przy okazji będziesz miał odpowiedzi na 100 innych pytan

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/2/#findComment-583233
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.