Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Te rzeczy ,które popakowałam na funkcji  Moist i  Normal  [zgodnie z rada Hektora] w środku torebki  pojawił się śnieżek -czy to normalne?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389179
Udostępnij na innych stronach

Te rzeczy ,które popakowałam na funkcji  Moist i  Normal  [zgodnie z rada Hektora] w środku torebki  pojawił się śnieżek -czy to normalne?

A co konkretnie pakowałaś?

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389184
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem moc zgrzewu zależy od:

a. rodzaj woreczków (różne folie, o różnych temperaturach topnienia, czy bardziej temperatur płynięcia, zgrzewania),

b. elementu grzewczego zgrzewarki (tutaj wchodzi w grę: moc elementu zgrzewającego, zależna również od napięcia w naszej sieci energetycznej oraz czasu zgrzewania).

Dlaczego tak uważam?

Mam worki z PAK-u z którymi miałem problem (z jednej strony zielone, z drugiej przezroczyste), mam również zgrzewarkę z Three Spade w której mam regulację czasu działania grzałki. Okazało się, że po przedłużeniu czasu zgrzewania całkowicie zniknęły problemy z puszczaniem zgrzewów.

Myślę, że zgrzewarki które są aktualnie najpopularniejsze mają nieco za małą moc, ewentualnie za krótki czas zgrzewania do niektórych typów folii. Jeśli ktoś ma w domu wysokie napięcie, to zgrzewarka pozwala mu na więcej, jeśli niższe to niestety może się skarżyć, że niektóre zgrzewy mu puszczają.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389185
Udostępnij na innych stronach

Przetestowałem nowe woreczki z Pak - wygląda, że dobre. Na dolnym zgrzewie mają logo :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389199
Udostępnij na innych stronach

Hektor- zgrzewałam świeżego dorsza ,świeże kotlety schabowe ,pierogi gotowane ,nie mrożone.Na funkcji Turbo tego nie ma [bo nie ma miejsca na ten szron]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389211
Udostępnij na innych stronach

 A ja ostatnio popakowałem sobie s ery w te polecane woreczki Tre Spade. Odessało i zgrzało ładnie pięknie ale jakież było moje zdziwienie kiedy po dwóch dniach okazało się ze zgrzewy gdzieś popuściły i woreczki się rozszczelniły. Chyba trzeba będzie zgrzewać podwójnie czy co  :facepalm: Z oryginalnymi woreczkami takiego problemu jeszcze nie miałem...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389259
Udostępnij na innych stronach

Podobno te tre spade to najlepsze na rynku po Profi.

U mnie jest taka sytuacja ,ze te które zgrzewałam bez pompy [na funkcji Moist i Normal] w środu worka mam szron,choć nie na wszystkich produktach [na ugotowanych pierogach minimalnie ,a np. ser koryciński ,który był wyschnięty na prawie  wiór ,ale nie chciałam go potraktować prózniowo z obawy o zlepienie nie ma w środku worka tego szronu.

Myślę tak-suche produkty pakowane bez próżni nie pokrywają sie tym szronem,bądź minimalnie ,mokre typu świeże mięso  , ryby pakowane na funkcji Moist i Normal  [bo Moist i Turbo nie ma opcji-przy Moist turbo się nie włącza] pokrywaja się szronem .

Może wobec tego lepiej użyć do nich funkcji Dry [nie zalecanej faktycznie przez producenta] i Turbo?,lub przed zgrzanie wtedy próżniowym  lekko je przymrozić ?

Co wy zgrzewacie bez prózni?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389279
Udostępnij na innych stronach

Do zgrzewania bez próżni osobiście używam np. takiej oto zgrzewarki. Posiada regulację czasu zgrzewania i po wykonaniu zgrzewu wyłącza się automatycznie. Bardzo praktyczne urządzonko,  pozwalające na oszczędzanie pakowarki próżniowej i gwarantujące za razem całkowitą szczelność wykonanego solidnego szerokiego zgrzewu. Dzięki posiadanej regulacji bardzo łatwo jest dobrać odpowiedni czas, do grubości aktualnie zgrzewanych torebek.

http://www.iopakowania.pl/zgrzewarka-folii-reczna-p-333.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389285
Udostępnij na innych stronach

 

 

No bez jaj -kupujesz drugą zgrzewarkę za prawie 3-stówki bez opcji próżni żeby oszczędzić pierwszą...?

 

Bogatemu to nawet byk sie ocieli.... :rolleyes:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389336
Udostępnij na innych stronach

Nie za trzy stówki, bo została kupiona w Szwecji za korony, ale już nieraz chyba pisałem że gastronomią bawię się od tzw. dziecka. takie mam hobby, można by rzec. Przecież nikogo do kupna nie namawiam, pokazałem tylko jakiego sprzętu używam, jeżeli nie ma konieczności pakowania próżniowego. Uważam że warta była każdej wydanej na nią korony, ponieważ spisuje się doskonale, a jest bardzo przydatny w naszym hobby sprzęt i pakuję nią wiele rzeczy które nie wymagają używania próżniówki, np. świeżo upieczone chleby, kwaszoną kapustę, i mnóstwo innych produktów. Tak wygląda zgrzewarka w naturze.

post-49725-0-26264300-1418225738_thumb.jpg

post-49725-0-97860000-1418225762_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389346
Udostępnij na innych stronach

zebym ja tak duzo miejsca miala na te wszystkie gadzety...ostatnio dostalam na "mikolaja" maszyne do lodow ..poczym wczoraj moj TZ kupuje lodow jak by to lato bylo :-) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389383
Udostępnij na innych stronach

Electra , lody sie je  przez caly rok   :tongue:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389384
Udostępnij na innych stronach

ja wiem wiem ..tylko jak ja mam si ewykazac domowymi jak on ostatnie miejsce w zmrazalce zajal :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389385
Udostępnij na innych stronach

 Ponawiam pytania ,bo umknęły wśród nowych postów

U mnie jest taka sytuacja że te produkty, które zgrzewałam bez pompy [na funkcji Moist i Normal] w środu worka mam szron,choć nie na wszystkich produktach [na ugotowanych pierogach minimalnie ,a np. ser koryciński ,który był wyschnięty na prawie  wiór ,ale nie chciałam go potraktować prózniowo z obawy o zlepienie nie ma w środku worka tego szronu.

Myślę tak-suche produkty pakowane bez próżni nie pokrywają sie tym szronem,bądź minimalnie ,mokre typu świeże mięso  , ryby pakowane na funkcji Moist i Normal  [bo Moist i Turbo nie ma opcji-przy Moist turbo się nie włącza] pokrywaja się szronem .

Może wobec tego lepiej użyć do nich funkcji Dry [nie zalecanej faktycznie przez producenta] i Turbo?,lub przed zgrzaniem wtedy próżniowym  lekko je przymrozić ?

Co wy zgrzewacie bez prózni? i co z tym szronem?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389392
Udostępnij na innych stronach

Beata,ja mam zamrozone grzyby prawdziwki swieze, na funkcji moist ,jest odrobina szronu bo byly myte ,leza od sierpnia ,niedawno jedna porcje odmrozilam ,ja nie mam az tak kubkow smakowych wyczulonych ale nie wyczulam roznicy miedzy smazonymi swiezymi,

dla mnie wazniejsze jest ze pakowanie prozniowe nie powoduje wysychania jak mialam w przypadku grzybow pakowanych w normalnych torebkach do zamrazania.

i nie dajmy sie zwariowac przeciez to pakowarka domowa a nie przemyslowa do warunkow domowych  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389400
Udostępnij na innych stronach

Czy prawidlowy nie wiem , wydaje mi sie ze pakowarka ta ,nie daje 100% prozni i stad ten szron, trzeba by zobaczyc jak wygladaja takie mrozone rzeczy w marketach ,gdzie chyba uzywaja profesionalnych pakowarek.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389404
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja wszystko rozumiem ,pytam tylko ,czy Wy tak samo macie z tym szronem,czy to prawidłowy objaw?

Nie zachodź w głowę, jeżeli worek nie jest rozszczelniony to jest OK. Produkty wilgotne  zawsze puszczą troszkę soczku przy ssaniu który potem zamarza.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389439
Udostępnij na innych stronach

Tak  się jeszcze  zastanawiam  nad parzeniem uwędzonych  i zapakowanych próżniowo wcześniej  wędlin.Ile czasu parzycie takie wędliny w woreczkach i w jakiej temperaturze?Czy te wędliny pakować próżniowo,czy tylko zgrzewać?                                              

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389726
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Ja dzisiaj będę tak parzył szynki, polędwicę i boczki. Zapakowane oczywiście próżniowo. Temperatura 68 - 72 stopnie. Czas ok 1,5 - 2 h.

Robię tak dla testu bo czytałem że wyroby są bardziej aromatyczne... Zobaczymy :-)

 

Z Dymnym pozdrowieniem.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389747
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam, czy na woreczkach przeznaczonych do pakowania próżniowego gdzieś jest napisane, że przeznaczone są również do parzenia?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/54/#findComment-389748
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.