Gość ArkoGdynia Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1351 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Może na woreczkach nie ale w instrukcji pakowarki jest napisane że woreczki są do temperatury 80 stopni, a na srtonie z trzema szpadami było to również napisane więc taka temperatura w zupełności starczy do parzenia ;-) Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1352 Opublikowano 12 Grudnia 2014 paweljack ty to jak Amerykanin, a pisze gdzieś, że można rozcinać nożem? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1353 Opublikowano 12 Grudnia 2014 parzyc mozna ,tylko po parzeniu juz tych woreczkow nie mozna ponownie uzywac. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1354 Opublikowano 12 Grudnia 2014 paweljack ty to jak Amerykanin, a pisze gdzieś, że można rozcinać nożem? Kiepski przykład. Może na woreczkach nie ale w instrukcji pakowarki jest napisane że woreczki są do temperatury 80 stopni, a na srtonie z trzema szpadami było to również napisane więc taka temperatura w zupełności starczy do parzenia ;-)Z Dymnym pozdrowieniem....No to pytam jeszcze raz grzecznie, czy jest napisane że można parzyć w nich mięso/jedzenie? Czy 80 st. oznacza może, że wyższą temperaturą nie zgrzewać tak w skrócie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1355 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Tak na logikę. Temperatura zgrzewania jest grubo powyżej 80C, w innym przypadku woreczek wrzucony do gorącej wody by się nam rozgotował (może nie roztopił całkowicie, ale na pewno byłby ciągnący jak gumka w majtkach ). Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1356 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Pomijajajc fakt ,ze będą na pewno bardziej słone to ArkoGdynia napisz o stopniu "miękkości "twoich wyrobów po eksperymencie i czy czas parzenia będziesz uzależniał od wyrobu [szynka, polędwica,boczek ] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton26 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1357 Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) mam posiadam li pytanie odnośnie worków moletowanych dzwoniłem do pak-u i nie mają tych tanich 25x40 za 36złczy macie jakąś alternatywę do nich ja znalazłem tylko hendi 20x30 za 48zł + przesyłka (15zł)http://foxgastro.pl/pl/basket/show Edytowane 12 Grudnia 2014 przez ponton26 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1358 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Poczytaj wcześniejsze posty PAK być może po niedzieli wprowadzi swoje-tańsze worki. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton26 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1359 Opublikowano 12 Grudnia 2014 dziękuje czytałm, jednak po rozmowie z Panią wydaje mi sięiż nie będzie tych woreczków za szybko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekLynx Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1360 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Paweljack, jeżeli woreczki można używać do sous vide, a woreczki z proficook i z otwarte24h (tych używałem)są również do tego przeznaczone to spokojnie możesz parzyć je do temperatury 80stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1361 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Pozostaje pytanie o czas parzenia poszczególnych gatunków mięs? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1362 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Tylko robic zapisywac i testowac Ja zrobilam 1 kg boczku ale jeszcze nie smakowalam ,wiec nic nie moge powiedziec. parzylam 2.3h- Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1363 Opublikowano 13 Grudnia 2014 woreczki ... z otwarte24h (tych używałem) Ą że i mnie Mikołaj (niekoniecznie Św.) zaopatrzył w VK-1015 to pytanie mam o to, jak owe woreczki zdają egzamin. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1364 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Elektra -może już ktoś przetestował ,spróbował i podzieli się wynikami.ArkoGdynia np wczoraj podobno testował swoje wyroby. 2-3 godz to duży rozrzut i brak pewności ,czy wędliny osiągnęły odpowiednią temp. w środku ,a tym samym odpowiednią miękkość,na której mnie najbardziej zależy. Odnośnie woreczków to ja na razie testuję te dołączone do zgrzewarki i w rolkach Profi coook . Te są dedykowane do tego urządzenia .W sklepie Paka mają chwalone tutaj woreczki tre spade ,a sklep obiecuje wprowadzić w najbliższej przyszłości [może nawet jeszcze przed świętami BN swoje woreczki ,które będa tańsze od Tre spade i podobnej jakości. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1365 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Osobiscie to samemu trzeba testowac, bo kazdy lubi moze inaczej jeden woli mieksze inny twardsze ,ja parzylam mniej wiecej tyle czasu co w szynkowarze taki sam kawalek boczku ,bede wiec miala porownanie na przyszlosc. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1366 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Ja osobiscie nie chciałabym po teście wyjąć twardej wędliny...więc może się odezwią jeszcze Ci ,którzy testowali i podzielą się wynikami.Przy zwykłym parzeniu wystarczy wbić szpikulec termometru i parzymy do uzyskania odpowiedniej temp. w środku ,tu jest trochę z tym problem -trzeba na czuja...ja się boję tylko,żeby po tym parzeniu w workach nie były twarde. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1367 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Wystarczy jednej wędzonki nie pakować i parzyć normalnie z termometrem. I będzie porównanie do późniejszych parzeń... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1368 Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Dokladnie jak prawi Tusiaczek dopóki nie przetestujesz sama to nie bedziesz wiedziala ,a kazdy lubi troszke inaczej. Edytowane 13 Grudnia 2014 przez chudziak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1369 Opublikowano 13 Grudnia 2014 -może już ktoś przetestował ,spróbował i podzieli się wynikami. Ja tak robiłem kilka razy zaraz po zakupie pakowarki, na którejś stronie w tym temacie opisywałem wrażenia .Wędliny wychodziły bardziej słone niż parzone bez worka. Jeżeli planujesz daną partię parzyć w workach trzeba to uwzględnić w czasie peklowania i pomniejszyć ilość soli w mieszance peklującej. Ja stosuje proporcje Dziadka, 50/50 . Były bardziej aromatyczne, soczyste, ale za razem twardsze. Robiłem tak kilka razy i zaprzestałem tego po wypróbowaniu sposobu parzenia andyandy.Trwa to dłużej ale warto bo efekt jest zaj@#$sty. Wystarczy jednej wędzonki nie pakować i parzyć normalnie z termometrem. I będzie porównanie do późniejszych parzeń... Nie proponuję tego sposobu parzenia ze względu na higienę. Na powierzchni zewnętrznej worka _zawsze_coś_ jest_ i potem może być niemiło. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1370 Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) No , toć piszę ,że do tej pory wszystkie [ nie jedną] wędzonki parzę standardowo -do uzyskania żądanej temp. w środku wyrobu.Teraz będe musiała metodą prób dojść do uzyskania tej samej miękkości przy parzeniu w woreczkach .Myślałam po cichu ,że ktoś podpowie ile czasu parzyć np szynkę w woreczku ,by uzyskać taką miękkośc jak przy parzeniu normalnie do osiągnięcia w mięśniu około 70-72 stopni.Zanim napisałam to odezwał się Hektor.Chciałam sobie troche pracy zaoszczędzić przy wędzeniu i nie wszystko robić na raz.Część uwędzonych wędlin chciałam popakować próżniowo właśnie bez parzenia ,ale ja tez miałam wątpliwości odnośnie przesolonych wędzonek parzonych bez dostępu wody.Gdzie szukać tego sposobu Andyandy?Acha -Tusiaczka i twojej odpowiedzi nie zrozumiałam-jestem dziś jakaś zamotana [cały dzień przelewam nalewki i wyliczam %,a zamotana nie przez ich degustację bynajmniej] Edytowane 13 Grudnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1371 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Teraz będe musiała metodą prób dojść do uzyskania tej samej miękkości przy parzeniu w woreczkach/ ......................................................................../ by uzyskać taką miękkośc jak przy parzeniu normalnie Może gdzieś już to wyjaśniałaś, jeśli tak może niedoczytałem Więc pytam: po co te woreczki przy parzeniu Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1372 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Acha -Tusiaczka i twojej odpowiedzi nie zrozumiałam-jestem dziś jakaś zamotana [cały dzień przelewam nalewki i wyliczam %,a zamotana nie przez ich degustację bynajmniej] Heh a co tam jest niezrozumiałego? Chyba bardziej "łopatologicznie" już się nie da? No chyba że rzeczywiście te % Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1373 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Więc pytam: po co te woreczki przy parzeniu Ja odpowiem za siebie, dla mnie była to chęć sprawdzenia co będzie,czy lepsze od normalnej procedury czy nie.Jak to mówią każdy kij ma dwa końce i zawsze jest coś za coś.Z własnych doświadczeń powiem, że szkoda się bawić z workami,chyba, że zależy nam na pozyskaniu esencji wędzarniczej do zaprawienia na przykład żuru albo sosu. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1374 Opublikowano 13 Grudnia 2014 O parzeniu w woreczkach wyjaśniłam ,ze chciałam zaoszczędzić sobie roboty [nie wszystko na raz w jednym dniu ] poza za tym niektórzy pisali tu ,ze wędlinki uwędzone i pakowane bezpośrednio bez parzenia w woreczki ,a potem dopiero parzone w woreczkach są lepsze od tych parzonych w wodzie [nie chce mi się szukać w tym tasiemcowym wątku]Hektor -przybliż wątek o parzeniu metodą Andyandy. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1375 Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Gdzie szukać tego sposobu Andyandy?Nie musiszhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page-17?do=findComment&comment=371861 hciałam sobie troche pracy zaoszczędzić przy wędzeniu i nie wszystko robić na raz.Część uwędzonych wędlin chciałam popakować próżniowo właśnie bez parzenia ,ale ja tez miałam wątpliwości odnośnie przesolonych wędzonek parzonych bez dostępu wody.Tak jak pisałem wiele razy nie musisz parzyć po wędzeniu, wystudzone wędzonki pakujesz do worów, mrozisz, na dwa dni przed parzeniem bardzo powoli rozmrażasz w lodówce,wyjmujesz z zwora i dalej... . Napisałbym jedno słowo na zakończenie ale po łacinie... Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.