Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkoGdynia

Może na woreczkach nie ale w instrukcji pakowarki jest napisane że woreczki są do temperatury 80 stopni, a na srtonie z trzema szpadami było to również napisane więc taka temperatura w zupełności starczy do parzenia ;-)

Z Dymnym pozdrowieniem....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389753
Udostępnij na innych stronach

parzyc mozna ,tylko po parzeniu juz tych woreczkow nie mozna ponownie uzywac.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389757
Udostępnij na innych stronach

paweljack ty to jak Amerykanin, a pisze gdzieś, że można rozcinać nożem? :)

Kiepski przykład. 

 

 

Może na woreczkach nie ale w instrukcji pakowarki jest napisane że woreczki są do temperatury 80 stopni, a na srtonie z trzema szpadami było to również napisane więc taka temperatura w zupełności starczy do parzenia ;-)

Z Dymnym pozdrowieniem....

No to pytam jeszcze raz grzecznie, czy jest napisane że można parzyć w nich mięso/jedzenie? Czy 80 st. oznacza może, że wyższą temperaturą nie zgrzewać tak w skrócie. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389759
Udostępnij na innych stronach

Tak na logikę. Temperatura zgrzewania jest grubo powyżej 80C, w innym przypadku woreczek wrzucony do gorącej wody by się nam rozgotował :D (może nie roztopił całkowicie, ale na pewno byłby ciągnący jak gumka w majtkach :D ).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389767
Udostępnij na innych stronach

Pomijajajc fakt ,ze będą na pewno bardziej słone to ArkoGdynia napisz o stopniu "miękkości "twoich wyrobów po eksperymencie i czy czas parzenia będziesz uzależniał od wyrobu [szynka, polędwica,boczek ]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389782
Udostępnij na innych stronach

mam posiadam li pytanie odnośnie worków moletowanych dzwoniłem do pak-u i nie mają tych tanich 25x40 za 36zł

czy macie jakąś alternatywę do nich ja znalazłem tylko hendi 20x30 za 48zł + przesyłka (15zł)

http://foxgastro.pl/pl/basket/show

Edytowane przez ponton26
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389795
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj wcześniejsze posty PAK być może po niedzieli wprowadzi swoje-tańsze worki.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389798
Udostępnij na innych stronach

Paweljack, jeżeli woreczki można używać do sous vide, a woreczki z proficook i z otwarte24h (tych używałem)

są również do tego przeznaczone  to spokojnie możesz parzyć je do temperatury 80stopni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389882
Udostępnij na innych stronach

Tylko robic zapisywac i testowac  :)

Ja zrobilam 1 kg boczku ale jeszcze nie smakowalam ,wiec nic nie moge powiedziec. parzylam 2.3h-

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389904
Udostępnij na innych stronach

woreczki ... z otwarte24h (tych używałem)

 Ą że i  mnie Mikołaj (niekoniecznie Św.) zaopatrzył w VK-1015 to pytanie mam o to, jak owe woreczki zdają egzamin.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389911
Udostępnij na innych stronach

Elektra -może już ktoś przetestował ,spróbował i podzieli się wynikami.ArkoGdynia np wczoraj podobno testował swoje wyroby.  2-3 godz to duży rozrzut  i brak pewności ,czy wędliny osiągnęły odpowiednią temp. w środku ,a tym samym odpowiednią miękkość,na której mnie najbardziej zależy. 

 

Odnośnie woreczków  to ja na razie testuję te dołączone do zgrzewarki i w rolkach Profi coook . Te są dedykowane do tego urządzenia .W sklepie Paka mają chwalone tutaj woreczki tre spade ,a sklep obiecuje wprowadzić w najbliższej przyszłości [może nawet jeszcze przed świętami BN swoje woreczki ,które będa tańsze od Tre spade i podobnej jakości.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389915
Udostępnij na innych stronach

Osobiscie to  samemu trzeba testowac, bo kazdy lubi moze inaczej jeden woli mieksze inny twardsze ,ja parzylam mniej wiecej tyle czasu co w szynkowarze taki sam kawalek boczku ,bede wiec miala porownanie na przyszlosc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389933
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiscie nie chciałabym po teście wyjąć twardej wędliny...więc może się odezwią jeszcze Ci ,którzy testowali i podzielą się wynikami.

Przy zwykłym parzeniu wystarczy wbić szpikulec termometru i parzymy do uzyskania odpowiedniej temp. w środku ,tu jest trochę z tym problem -trzeba na czuja...ja się boję tylko,żeby po tym parzeniu w workach nie były twarde.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389937
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy jednej wędzonki nie pakować i parzyć normalnie z termometrem. I będzie porównanie do późniejszych parzeń...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389938
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie jak prawi Tusiaczek dopóki nie przetestujesz sama to nie bedziesz wiedziala ,a kazdy lubi troszke inaczej.

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389943
Udostępnij na innych stronach

-może już ktoś przetestował ,spróbował i podzieli się wynikami.

 

Ja tak robiłem kilka razy zaraz po zakupie pakowarki, na którejś stronie w tym temacie opisywałem wrażenia .Wędliny wychodziły bardziej słone niż parzone bez worka. Jeżeli planujesz daną partię parzyć w workach trzeba to uwzględnić w czasie peklowania i pomniejszyć ilość soli w mieszance peklującej. Ja stosuje proporcje Dziadka, 50/50 . Były bardziej aromatyczne, soczyste, ale za razem twardsze. Robiłem tak kilka razy i zaprzestałem tego po wypróbowaniu sposobu parzenia andyandy.Trwa to dłużej ale warto bo efekt jest  zaj@#$sty.

 

Wystarczy jednej wędzonki nie pakować i parzyć normalnie z termometrem. I będzie porównanie do późniejszych parzeń...

  

 

Nie proponuję tego sposobu parzenia ze względu na higienę. Na powierzchni zewnętrznej worka _zawsze_coś_ jest_ i potem może być niemiło.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389952
Udostępnij na innych stronach

No , toć piszę ,że do tej pory wszystkie [ nie jedną] wędzonki parzę standardowo -do uzyskania żądanej temp. w środku wyrobu.Teraz będe musiała metodą prób dojść do uzyskania tej samej miękkości przy parzeniu w woreczkach .Myślałam po cichu ,że ktoś podpowie ile czasu parzyć np szynkę w woreczku ,by uzyskać taką miękkośc jak przy parzeniu normalnie do osiągnięcia w mięśniu około  70-72 stopni.

Zanim napisałam to odezwał się Hektor.Chciałam sobie troche pracy zaoszczędzić przy wędzeniu i nie wszystko robić na raz.Część uwędzonych wędlin chciałam popakować próżniowo właśnie bez parzenia ,ale ja tez miałam wątpliwości odnośnie przesolonych wędzonek parzonych bez dostępu wody.

Gdzie szukać tego sposobu Andyandy?

Acha -Tusiaczka i twojej odpowiedzi nie zrozumiałam-jestem dziś jakaś  zamotana [cały dzień przelewam nalewki i wyliczam %,a zamotana nie przez ich degustację bynajmniej]

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389955
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz będe musiała metodą prób dojść do uzyskania tej samej miękkości przy parzeniu w woreczkach/ ......................................................................../ by uzyskać taką miękkośc jak przy parzeniu normalnie  

 

Może gdzieś już to wyjaśniałaś, jeśli tak może niedoczytałem   :blush: Więc pytam: po co te woreczki przy parzeniu :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389959
Udostępnij na innych stronach

 

 

Acha -Tusiaczka i twojej odpowiedzi nie zrozumiałam-jestem dziś jakaś  zamotana [cały dzień przelewam nalewki i wyliczam %,a zamotana nie przez ich degustację bynajmniej]
Heh a co tam jest niezrozumiałego? Chyba bardziej "łopatologicznie" już się nie da? No chyba że rzeczywiście te %  :D

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389962
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więc pytam: po co te woreczki przy parzeniu

Ja odpowiem za siebie, dla mnie była to chęć sprawdzenia co będzie,czy lepsze od normalnej procedury czy nie.Jak to mówią każdy kij ma dwa końce i zawsze jest coś za coś.

Z własnych doświadczeń powiem, że szkoda się bawić z workami,chyba, że zależy nam na pozyskaniu esencji wędzarniczej do zaprawienia na przykład żuru albo sosu.  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389964
Udostępnij na innych stronach

O parzeniu w woreczkach wyjaśniłam ,ze chciałam zaoszczędzić sobie roboty [nie wszystko na raz w jednym dniu ] poza za tym niektórzy pisali tu ,ze wędlinki uwędzone i pakowane bezpośrednio bez parzenia w woreczki ,a potem dopiero parzone

 w woreczkach są lepsze od tych parzonych w wodzie [nie chce mi się szukać w tym tasiemcowym wątku]

Hektor -przybliż wątek o parzeniu metodą Andyandy.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389966
Udostępnij na innych stronach

Gdzie szukać tego sposobu Andyandy?

Nie musisz

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page-17?do=findComment&comment=371861

 

hciałam sobie troche pracy zaoszczędzić przy wędzeniu i nie wszystko robić na raz.Część uwędzonych wędlin chciałam popakować próżniowo właśnie bez parzenia ,ale ja tez miałam wątpliwości odnośnie przesolonych wędzonek parzonych bez dostępu wody.

Tak jak pisałem wiele razy nie musisz parzyć po wędzeniu, wystudzone wędzonki pakujesz do worów, mrozisz, na dwa dni przed parzeniem bardzo powoli rozmrażasz w lodówce,wyjmujesz z zwora i dalej... .

 

Napisałbym jedno słowo na zakończenie ale po łacinie... :D   

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/55/#findComment-389971
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.