Skocz do zawartości

Sebastiana potyczki z mięsem.


Rekomendowane odpowiedzi

Ladnie  :clap:  :thumbsup: .

Panchetta robiles ze skora czy bez?

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-575327
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 689
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Peklowane  (peklosól ,sól ,saletra)/21dni .Po peklowaniu obmyte winem albo zamiennie whisky,każda szynka obsypana inną kompozycją przypraw .Zapakowane w kątnice wołowe i zaszczepione Penicillium nalgiovense.

 

                    post-45209-0-47935700-1510834403_thumb.jpg

 

                   post-45209-0-96551700-1510834447_thumb.jpg

 

                   

Edytowane przez sebarod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-575742
Udostępnij na innych stronach

Na Wielkanoc pewnikiem dojrzeje  :D

Mam taka nadzieję  ;)

 

 

 

ŁadnIe "zapakowane"!

Były małe problemy bo szynki szerokie ,ale przy okazji nauczyłem się szyć ;)

 

                   post-45209-0-07146000-1510846000_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-575757
Udostępnij na innych stronach

Sebastian a moglbys wyjasnic to ? - 

 

(peklosól ,sól ,saletra)

 

Peklowane EQ 3% /20dni, peklosól,sól,saletra
pchodzi mi o ta saletre - moge tylko podejrzewac ze robisz mieszanine zblizona do ameryk - Cure#2 - interesuja mnie proporcje- 

zas co do wygladu i wykonania to juz napewno nie mozna Cie zaliczyc jako nowicjusza :clap:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-575768
Udostępnij na innych stronach

Stefan do kilograma soli dodaję 30 g saletry.Potem mięso pekluję tą mieszanką soli z saletrą oraz peklosolą w proporcji 50/50%.

 

 

 

zas co do wygladu i wykonania to juz napewno nie mozna Cie zaliczyc jako nowicjusza

 

Dzięki ,ciągle się uczę   :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-575770
Udostępnij na innych stronach

 

 

kilograma soli dodaję 30 g saletry.Potem mięso pekluję tą mieszanką soli z saletrą oraz peklosolą w proporcji 50/50%.
  :clap: podstawy masz opanowane perfekcyjnie 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-575780
Udostępnij na innych stronach

Teoria to podstawa trza się z nią w jak najszerszym stopniu zaznajomić ,choć zdaję sobie sprawę ,że mało jeszcze wiem ,reszta przyjdzie z czasem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-575791
Udostępnij na innych stronach

 

 

choć zdaję sobie sprawę ,że mało jeszcze wiem ,reszta przyjdzie z czasem.
Mało nie mało ,ale cały czas zdobywasz doświadczenie ,będzie to procentowało coraz lepszymi wyrobami :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-575891
Udostępnij na innych stronach

 

 

Frankfurterki.
Rasowe  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-576127
Udostępnij na innych stronach

 

 

Frankfurterk

Co tu rzec....dla mnie  :thumbsup:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-576132
Udostępnij na innych stronach

Beef salami.

 

                     post-45209-0-29479700-1511114162_thumb.jpg

 

                     post-45209-0-06467100-1511114194_thumb.jpg

 

                     post-45209-0-86818400-1511114244_thumb.jpg

 

                     post-45209-0-04303000-1511114298_thumb.jpg

                    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-576262
Udostępnij na innych stronach

Beef salami -cos blizszego poprosze, a wyglad wspanialy az do pozazdroszczenia

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-576270
Udostępnij na innych stronach

Tez chetnie sie zapoznam ... czy samo tak ladnie zaplesnialo czy zaszepiona plesn?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-576271
Udostępnij na innych stronach

Zmodyfikowałem przepis kostka na sudżuka 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page-43?hl=sud%C5%BCuk&do=findComment&comment=531385

 

Skład.
Mięso wołowe nie ścięgniste 75%
Słonina twarda 25%
Mięso w kawałkach peklujemy peklosolą dawką 25 gr na 1 kg mięsa przez 5 dni.
Słoninę w kawałku solimy solą w dawce 25 gr na 1 kg i z miesem do lodówki.
Wołowinę mielimy przez sitko nr 4 i łaczymy zę słoniną podmrożoną i pokrojoną w kostkę o boku ok. 5 mm,do  masy dodajemy
cukier 2 gr
pieprz mielony2 gr
kardamon mielony 0.5 gr
czosnek 2gr

 

Zmianiłem ilość peklosoli na 28g,robiłem z nie peklowanego mięsa .Dodałem paprykę słodka i ostra po 2 g ,sacharoza 2g,glukoza 2g Jelita wołowe proste ,kultura starterowa sbl-48,zaszczepione Penicillium nalgiovense. Dojrzewało 11 tygodni.

Edytowane przez sebarod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/7/#findComment-576272
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.