Skocz do zawartości

Sebastiana potyczki z mięsem.


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 689
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To jest pleśń grzyb nie bakteria. Może być trudno kupić a jeżeli już to koszt  taki trochę duży jak do domowej produkcji . Możesz równie dobrze zaszczepić  pleśnią z serka Brie (w  pierdonce chyba po 3 PLN  , skrobiesz skórkę  , rozbełtujesz w wodzie destylowanej lub gotowanej ale oczywiście letniej , czekasz z 15 minut i malujesz pędzlem  a serek zjesz z kanapką :)  )

Pleśń na skórce ma powodować wolniejsze wysychanie  wiec jak nie ortodoksyjnie trzymasz się przepisów to możesz zastąpić tak jak pisze.

Oczywiście jak kolega poda "ścieżkę" do zakupu to sie przyda wiedzieć gdzie i za ile :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-585454
Udostępnij na innych stronach

próbowałem kiedyś właśnie ze skórki sera camembert i nic z tego nie wyszło, Może spróbuję z brie.

A gdyby tak kupić kawałek kiełbasy z białą pleśnią (chyba widziałem taką w "biedrze") zeskrobać i rozmnożyć pleśń np. na jakimś mięsie... myślicie że coś by z tego wyszło?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-585471
Udostępnij na innych stronach

kawałek kiełbasy z białą pleśnią

jeżeli jest to pleśń  to  się nadaje ale  to jest ryzykowne bo to może  być mąka ryżowa  (raczej w większości przypadków )

 

 

ze skórki sera camembert

to nie ta pleśń (jak dobrze pamiętam ) na której nam zależy

 

Może spróbuję z brie.

mi wychodzi to Tobie też ale do namnożenia pleśni musisz mieć odpowiednie warunki (głownie wilgotność i temperaturę ) 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-585483
Udostępnij na innych stronach

Można wziąć w 3 osoby tak jak ja wczoraj. To na 50l roztworu. Każdemu styknie

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-585502
Udostępnij na innych stronach

Jesli jakiekolwiek kielbasy, salami czy sery sa zapakowane prozniowo a wygladaja jak pokryte plesnia to uwaga - to nie sa plesnie, najczesciej jest to maka z dodatkami - to jest trick handlowy w celu stworzenia ladnego wygladu. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-585511
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Parówki i śląska .

 

                    post-45209-0-54901600-1517596322_thumb.jpg                              post-45209-0-54701200-1517596451_thumb.jpg

 

                    post-45209-0-26623200-1517596362_thumb.jpg                              post-45209-0-18357500-1517596581_thumb.jpg

 

                    post-45209-0-83685800-1517596403_thumb.jpg                              post-45209-0-15143300-1517596614_thumb.jpg

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-587444
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko parówki :) Śląską jadłem i na śniadanie i na kolację :) Nawet zjadliwa ;) A parówki, no cóż, dobre były, ale mało :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-587451
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet zjadliwa

 

 

 

jadłem i na śniadanie i na kolację

 

 

Jakby była tylko zjadliwa byś juz nie jadł jej znowu na kolację ,wiec bajeczki tu opowiadasz  :tongue:  


[Dodano: 02 lut 2018 - 20:26]

 

 

Parówki pierwsza klasa wiem, bo jadłam

 

Zresztą poczytaj tu jest miarodajna opinia ,chyba że podczas tego śniadania Ty jadłeś inne czyt .swoje   :laugh:


[Dodano: 02 lut 2018 - 20:29]

 

 

A ja nie jadłem... Więc na pewno niedobre

 

Twojego nie będę komentował szkoda się denerwować    :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-587453
Udostępnij na innych stronach

Zrobiło się miejsce w dojrzewalni więc trzeba działać .Będzie coppa i moja pierwsza breasola.

 

 

          post-45209-0-69212900-1517746497_thumb.jpg                         post-45209-0-27244000-1517746545_thumb.jpg         

 

 

          post-45209-0-07720900-1517746577_thumb.jpg                         post-45209-0-95779300-1517746618_thumb.jpg          

 

 

          post-45209-0-48322700-1517746675_thumb.jpg                         post-45209-0-87622700-1517746708_thumb.jpg

 

 

          post-45209-0-00503300-1517746746_thumb.jpg                         post-45209-0-57150800-1517746775_thumb.jpg         

 

 

                                                       post-45209-0-71009100-1517746807_thumb.jpg

Edytowane przez sebarod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-587649
Udostępnij na innych stronach

No to wieszamy w tym samym dniu. Moja breasola nieco inaczej peklowana. Może wymianę zrobimy za 3 miechy? :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-587657
Udostępnij na innych stronach

Ładnieś Panie namotał ;) Dziś wyjąłem Twoje kiełby do podsuszenia i będę na dniach ciumkał :D 

 

 

 

Moja ligawa ponad 3kg
A mogłeś część dać do parówek :D   :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-587670
Udostępnij na innych stronach

czy obmywales przed wlozeniem w katnice czy tylko tak dobrze wytarte z mieszanki przypraw?

ile czasu peklowales w ten "klasyczny" :D  sposob?

wszystko ladnie zapakowane ale najbardziej podoba mi sie niemal mistrzowskie sznurowanie.  :thumbsup:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-587688
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy obmywales przed wlozeniem w katnice czy tylko tak dobrze wytarte z mieszanki przypraw?

 

Tak ,wszystko obmyłem "starym" Tempranillo z 2014r ;)

 

 

 

ile czasu peklowales w ten "klasyczny"   sposob?

 

Mięśnie wagowo karkówka 2500-2800 ligawa lekko ponad 3000 więc peklowałem klasycznie przez 20dni.

 

 

 

wszystko ladnie zapakowane ale najbardziej podoba mi sie niemal mistrzowskie sznurowanie.

 

Dzięki  ;)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-587690
Udostępnij na innych stronach

 

 

ligawa lekko ponad 3000

Co to za mięsień i z jakiego zwierzęcia? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-587699
Udostępnij na innych stronach

Moje pytanie wydaje się być uzasadnionym  :thumbsup: 
 

Waga opakowania [kg]
od: 1.50 do 2.00

 

http://www.niescior.pl/files/ligawa_s_med.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/11/#findComment-587704
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.