arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Do kiełbasy wieprzowej tez się daje cały rokNie wiem po co ja się męczę jak mamy lepszych ode mnie fachowców od dodawania cukru.Kto daje to daje.Przepisy branżowe nie zalecają dodatku cukru latem. A dlaczego to masz napisane wyżej.Dodam tylko, że mięso z letniego uboju jest bardziej podatne na rozwój bakterii niż mięso z uboju zimowego.Jak sądzę ma to związek z temperaturą gdzie latem trudniej jest zachować ciąg chłodniczy, ale nasz Andrzej ( Badno) pewnie lepiej i dogłębniej to wyjaśni. Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 ok Arkadiusz przeleciałem twój link i jestem zgodny z tobą bo w lecie więcej bakterii, myśląc o domowy wyrób Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Jak sądzę ma to związek z temperaturą gdzie latem trudniej jest zachować ciąg chłodniczy, W zakładach przetwórstwa mięsnego, nie ma znaczenia lato czy zima, bo warunki chłodnicze są takie same. Jeśli są zmienne, to jest to wynik błędu człowieka i nie przestrzegania zasad przechowywania mięsa.W domowych warunkach ma to znaczenie, jednak obróbka cieplna powinna załatwić problem.Bardziej bym się skłaniał do wędlin dojrzewających i wpółsurowych.....tu cukier może być problemem w lecie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Bardziej bym się skłaniał do wędlin dojrzewających Do wędlin dojrzewających potrzebny jest niestety cukier a raczej dekstroza , żeby zaszła odpowiednia reakcja tzn. jako pożywka dla bakterii.Tu niestety dekstrozy nie da się pominąć i nie jest to uzależnione od pory roku.Wędliny dojrzewające zaszczepione bakteriami (innych dojrzewających nie ma) jako pożywki potrzebują dekstrozy bo w innym wypadku po prostu nie zadziałają i nie będzie to już wędlina dojrzewająca. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 może dodam do arkadusza ze produkty domowe robi się w miesiącach gdzie występuje litera R w języku angielskim, niemieckim czy holenderskim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Wędliny dojrzewające robi się cały rok o ile ma się komorę dojrzewającą Natomiast jeśli się nie ma to rzeczywiście jest tak,że robi się ją w miesiącach, które mają w swojej nazwie literę r. Chodzi o to,że wtedy są lepsze warunki. Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Nooo szczególnie w czerwcu ... bo języka Areczku nie dostałeś Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Nooo szczególnie w czerwcu ... bo języka Areczku nie dostałeś A listopad,styczeń, luty to pies.Wyjątki się zdarzają. .Oczywiście, że to jakieś przesądy bo chodzi jedynie o dobrą temperaturę a nie datę. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 może dodam do arkadusza ze produkty domowe robi się w miesiącach gdzie występuje litera R w języku angielskim, niemieckim czy holenderskim A listopad,styczeń, luty to pies. Listopad- NovemberStyczen- JanuaryLuty- February Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Cukier dodawany do solanki powiększa jej konserwujące działanie i zakwasza środowisko. Ponadto, łatwo utleniając się, działa jako przeciwutleniacz - chroniący azotyn i mioglobinę przed zmianami niepożądanymi dla procesu peklowania. Nadmiar cukru może prowadzić do przemiany hemoglobiny w methemoglobinę, co jest zjawiskiem niekorzystnym dla procesu peklowania (niewłaściwa barwa mięsa). Wszystkie tu omówione przemiany azotanu (saletry), a także łączenie się tlenku azotu z hemoglobiną i mioglobiną, zachodzące praktycznie w tym samym czasie, wskutek czego przy końcu peklowania zmniejsza się ilość azotanów, przy równoczesnym nieprzekroczeniu normy przez nagromadzone azotyny. W praktyce skomplikowany proces peklowania ulega niekiedy wypaczeniu, wskutek czego otrzymuje się mięso o niewłaściwej barwie. Do czynników wypaczających prawidłowy przebieg peklowania zalicza się przede wszystkim: różnorodność surowca rzeźnego i rozmaitość jego żywienia, niedostateczne wykrwawienie, niewłaściwą temperaturę mięsa, solanek i peklowni, niewłaściwą pielęgnację solanek, nieodpowiednie warunki techniczne i higieniczno-sanitarne produkcji, niedostateczną fachowość personelu itp. http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/959-prawie-wszystko-o-peklowaniu-d Tekst wg W. Poszepczyński(1961 r).W tamtych latach zakłady wyglądały inaczej niż dziś i stąd zapewne powstała teoria aby w lecie uważać z cukrem.W warunkach domowych trzeba bardziej się pilnować, aby dodany cukier pomógł a nie zaszkodził. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Cieszę się że wreszcie sięgnąłeś do fachowej literatury. Szczególnie bardzo mi się podoba to ostatnie zdanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Kiedyś trzeba zacząć się uczyć ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Kiedyś trzeba zacząć się uczyć ..... Zawsze lepiej późno niż wcale. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-548352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamuska Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Witam, mam duży problem z niedostateczną barwą kiełbasy czystowieprzowej. Wędzę naturalnie z przedłużonym paleniskiem i chociaż bardzo się staram barwa jest bardzo jasna, niestety niektórym wydaje się być biała. Czy ma ktoś jakąś radę? Dodam że jak wędzę długo powyżej 3h jelita naturalne których używam robią się twarde po obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-549788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Moim skromnym zdaniem taki efekt dają nadmiernie przesuszona kiełbasa lub za wysoka temperatura wędzenia.Ewentualnie problem może wynikać ze stylu wędzenia - palisz czy dymisz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-549790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Napisz coś więcej o procesie robienia kiełbasy i wędzenia - jak długo osuszana (osadzana) ? - jak długo suszona w wędzarni (temp.) ? - jak wędzisz? temp.? czas? gęstość dymu? jakie drewno? - żeby otrzymać pomoc od doświadczonych kolegów z forum musisz podać więcej danych. Bo tak to wróżenie z fusów lub szklanej kuli.PS. Teraz zobaczyłem, po Twoich wcześniejszych wpisach, że zawsze zadajesz nie do końca jasne pytania Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-549793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Witam, mam duży problem z niedostateczną barwą kiełbasy czystowieprzowej. Wędzę naturalnie z przedłużonym paleniskiem i chociaż bardzo się staram barwa jest bardzo jasna, niestety niektórym wydaje się być biała. Czy ma ktoś jakąś radę? Dodam że jak wędzę długo powyżej 3h jelita naturalne których używam robią się twarde po obróbce. Za długo osuszana w wędzarni. Jelito robi się jak papirus i nie przyjmie dymu.Potem można ratować się podnosząc temperaturę, aż kiełbasa puści soki na jelito, które się ponownie zwilży i zacznie łapać dym. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-549802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 3 Maja 2017 Witam , będę robił kiełbasę, do której dodaję podgardle - Niestety lub stety dostałem podgardle bardzo chude (prawie nie ma tłuszczu) Czy w takim razie sklasyfikować je jako IIb ? czy uważać to za III ? Najwyżej wyjdzie kiełbasa chudsza niż zakładałem ( raczej nikt z tego powodu nie będzie narzekał ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-550060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) A od kiedy w podgardlu masz kl. III? Edytowane 3 Maja 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-550062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 3 Maja 2017 dostałem podgardle bardzo chude (prawie nie ma tłuszczu) Zweryfikuj to podgardle , trochę kiełbasy zrobiłem i takiego podgardla nie widziałem ------ bez tłuszczu ..... prawie . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-550065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 3 Maja 2017 Binio1111 czy to jest na pewno to : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14166-fotorelacja-05-pełny-rozbiór-półtuszy-obróbka-podgardla/ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-550070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 3 Maja 2017 Koledzy , na razie pokroiłem i zapeklowałem oddzielnie. Żona kupiła mi to podgardle w sklepie mięsnym za 11,4zł/kg (I wróciła ucieszona , że takie ładniutkie) - jako "podgardle chude" było też "normalne" w cenie 6,7zł/kg. Paski ok. : szer.4cm, wysokie 5-6cm i dł. 12-15cm. Jak kroiłem , to jak bardzo chudy boczek - zastanawiałem się , czy I-ki nie wykroić, bo by się dało. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-550082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 3 Maja 2017 Muski - To podgardle co żona kupiła , jest najbardziej podobne, do tego co zaznaczyłem na żółto. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-550090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 3 Maja 2017 Podbijam . Mam jeszcze 2 dni do zrobienia kiełbasy, ale jak to sklasyfikować ? w razie czego jutro dokupię co trzeba (tłuste podgardle ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-550163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 3 Maja 2017 w razie czego jutro dokupię co trzeba (tłuste podgardle ) dobra decyzja - masz jakieś ścinki z podgardla -popatrz na oczyszczenie podgardla z gruczołów czasami to pół kilo Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/10/#findComment-550171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.