Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 W recepturach nie ma mąki. Receptury to nie tylko zbiory CPM. Te stanowią w większości jedynie podstawę do opracowywania własnych przepisów w poszukiwaniu najciekawszych smaków. Jak pisałem, szczególnie w mielonkach warto czasem zastosować niewielka ilość mąki, która zwiąże wodę i nie pozwoli na powstanie galaretki. Poczytaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6025-historyczna-mielonka-w-historycznej-prasce-p-e-t-a-r-d-a/page-2?hl=petarda&do=findComment&comment=175578 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-605621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Dla pamieci. Temp. utrwalania 72stC? Baton jakies 7-8cm srednicy. Godzina? Poltorej? Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-605630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Do temperatury w środku, nie na czas. 68-72 st. C Maxellu, wiem do czego jest mąka w wyrobach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-605632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Maxellu, wiem do czego jest mąka w wyrobach. No to super.Tyle, że ja nie prowadzę dialogu z Toba, a wyjaśniam temat Koledze, który pytał. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-605633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Mierzenie w srodku odpada, nie podziurawie batona bo mi poplynie zawartosc Mam cyrkulator sous-vide, moge dokladnie urzymac np. 72stC...Moze zrobie test na dwoch probkach po prostu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-605634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Żeby zmierzyć temperaturę w środku batonu wcale nie trzeba przebijać osłonki.Po drugie nie zdarzyło mi się,żeby mortadela,parówki,parówkowa podeszła galaretką.Zaznaczam, że nie używam mąki ziemniaczanej ani innych wspomagacze do wiązania wody w tych wyrobach.Widac źle wykonałeś emulsję i dlatego mięso nie trzymało wody,albo trafiłeś na mięso z wadą. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-605636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Moze mieso mialo wade zgryzu Pomijajac mortadele, chcialbym zrobic powiedzmy "mielonke" bez galarety... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-605637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Próbuję Ci uświadomić ,że w naszych domowych warunkach wyrób z mięsa z wadą bez dodatków funkcjonalnych się nie uda, ale podejrzewam że nie potrafisz zrobić prawidłowo emulsji.Do mielonki dałbym15 % wody i 4 % mąki ziemiaczanejMąkę dodajemy na końcu mieszania jak mięso wchłonie wodę i jeszcze raz mieszamy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-605638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Maxellu, wiem do czego jest mąka w wyrobach. No to super.Tyle, że ja nie prowadzę dialogu z Toba, a wyjaśniam temat Koledze, który pytał. Wydaje mi się, że jak mnie cytujesz, to jednak ze mną. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-605648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 30 Września 2018 Witam w słoneczny poranek bo takowy jest u mnie. Proszę Was pomyślcie ze mną a może już wiecie więc proszę oświećcie mnie.Sprawa dotyczy kiełbaski,otóż popełniłem wczoraj kiełbaskę a to skład;łopatka 3,5 kgboczuś 1,2 kgwszystko przemielone na 8 wymieszane z przyprawami z dodatkiem niecałe 200ml wody, wędzenie standart no i parzenie i tu zonk kiełbasa podeszła wodą. Robię zawsze podobnie i wszystko jest ok ale czasami zdarzają mi się takowe zonki, niby smaczna wszystko ok ale zaczyna mnie to wnerwiać więc pytam w czym problem gdzie dałem ciała. I co Szanowne siostrzano-braterskie towarzystwo na to, podejrzewam, że problem jest banalny tylko ja tego nie widzę,więc czekam na Wasze podpowiedzi Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 30 Września 2018 1.Niewykute powietrze pod osłonką2.Brak prawidłowego związania surowca w batonie 3.Za wysoka temperatura parzenia4.Mięso słabo wiąże wodę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 30 Września 2018 Dzięki. Mam nadzieję Arku, że odpisujesz na mój postad1 ok zgadzam się ad2 z czego to wynikaad3 odpada 75 stopni pilnowanead4 tutaj nie mam zdania mało wiedzy Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 30 Września 2018 AD,2 Na skutek słabego związania powstają puste przestrzenie i miejscowo gromadzi się większa ilości wycieku cieplnego.W wycieku rozpuszcza się gluten i tak powstaje galaretka w wyrobie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 30 Września 2018 W wycieku rozpuszcza się gluten Q-cze Arku,o jakim "glutenie" piszesz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) o jakim "glutenie" piszesz? Piszę o glutynie zwanej również glutenem.Glutyna powstaje z kolagenu na skutek działania gorącej wody. Składnik żelatyny i klejów zwierzęcych decydujących o ich jakości. .W uproszczeniu możemy przyjąć że to kolagen tworzy galaretkę. Edytowane 30 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczito Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 1 Października 2018 Witam wszystkich. Wędzę już od jakiegoś czasu, kilkanaście razy, ale ostatnie dwa wędzenia kiełbasy to porażka. Chodzi o to, że otoczka po uwędzeniu jest tak twarda, że nie idzie tego jeść. Napiszę może jak robię kiełbasę. Do południa mielę mięso, przyprawiam i mieszam. Podczas mieszania dolewam wody (myślę że tu może jest problem,że tej wody jest za dużo). Czekam około dwóch godzin i ładuję w flaki, skręcam pęta i rozwieszam na kijach tak żeby kiełbasy się nie stykały. Ociekanie około 12 do 14 godzin. na drugi dzień rano rozpalam wędzarnie nagrzewam beczkę i wędzę około 2,5 do 3 godzin. Nie osuszam prędzej i nigdy nie osuszałem i zawsze wszystko było ok. Za około dwa tygodnie zabieram się za następne wędzenie dla siostry i aż się boję żeby nie spaprać trzeci raz w dodatku nie dla siebie. i zawsze po wędzeniu wynoszę do chłodnej spiżarni nie sparzam, ani nie hartuję. Z góry dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 1 Października 2018 Czekam około dwóch godzin i ładuję w flakiPo co? Ociekanie około 12 do 14 godzin W jakich warunkach? Jeżeli nie w lodówce, to masz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) Mylisz ociekanie z osadzaniem - ociekają szynki wyjęte z solanki , kiełbasy nabite w kiełbaśnice i powieszone na kiju przechodzą proces osadzania - to co innego. Są różne przepisy , ale uogólniając, przy kiełbasach można robić tak : osadzamy 2-3 godz. w warunkach domowych (bez lodówki/chłodni) lub 10-12 godz. w warunkach chłodniczych. Kiełbaśnice nadziewamy natychmiast po wyrobieniu farszu. Po co czekasz z nadziewaniem? Żeby mięso się psuło?Zbyt długie osadzanie może być przyczyną twardego flaczka. (są jeszcze aspekty) i zawsze po wędzeniu wynoszę do chłodnej spiżarni nie sparzam, ani nie hartuję.Czyli robisz surową wędzoną , czy pieczesz? Edytowane 1 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 1 Października 2018 Po co czekasz z nadziewaniem? Kolega nie wspomina o wcześniejszym peklowaniu mięsa.Może dodaje pekli do zmielonego i pekluje te 2h w temp. pokojowej? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 1 Października 2018 EAnno może i tak być jak piszesz ,tylko gdyby nawet tak robił , to po co czeka , skoro i tak potem rozwiesza na 12-14 godz.? Więc i tak nie ma sensu to działanie. (oczywiście hipotetyczne) Niech się kolega molczito wypowie , to zobaczymy Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczito Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 3 Października 2018 Mikami Kiełbasę robię w taki sam sposób jak robił kiedyś mój teść. Nigdy nic nie zmieniałem i zawsze było ok. Pomyliłem ociekanie z osadzaniem. Dodaje peklosoli zamiast zwykłej soli. Więc, czy za długie osadzanie może być problemem twardej otoczki? I napiszcie proszę ile powinno trwać osadzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 3 Października 2018 Napisałem ci Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Więc, czy za długie osadzanie może być problemem twardej otoczki? I napiszcie proszę ile powinno trwać osadzanie?Ad1.MożeAd2.W warunkach chłodniczych (4-6 C) 12h.W temperaturze pokojowej ok.2 h. Edytowane 3 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczito Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 3 Października 2018 Napiszcie jeszcze ile nie przekraczać wody na kg mięsa. [Dodano: 03 paź 2018 - 18:39] Dodam jeszcze, że podczas wędzenia na kiełbasie wyszła taka dziwna rosa nie wiem jak to dokładnie opisać. Takie pęcherzyki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Pytanie czy na zewnątrz czy wewnątrz jelita. Z wodą ile jakiemięso,jaką kiełbasa, co i jak dysputa długa. Ale nie wychodz poza tym 10% na kilo znaczy się setka i dobrze ???? mieszaj znaczy wyrabiaj farsz z wodą Edytowane 3 Października 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/32/#findComment-608373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.