Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A to zależy jaką chcesz kiełbasę.Standartową czy czarny sen masarza czyli z galaretką.W pierwszym przypadku to ok 10% - 20% w zależności od rodzaju kiełbasy a w drugim z galaretką dużo więcej.Zależy to też od tego jak mięso wiąże wodę,ale to już kwestia praktyki

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608379
Udostępnij na innych stronach

Może koledze chodzi o rosę na kiełbasie w czasie wędzenia?  Brak osuszania i problem gotowy - za mały przepływ powietrza (za mocno nakryta beczka  lub za bardzo zatkane palenisko ) i problem gotowy . Wilgotna deszczowa pogoda i po trochu z powyższych błędów i problem gotowy.Jeszcze być może  mokry nie wygrzany kanał w ziemi  i problem gotowy .  Rób zgodnie ze sztuką to problemu nie będzie.

Jelita wymoczone , nadziewanie ,  osadzanie 2godz. (jak bez lodówki)  , osuszanie w wędzarni bez dymu , wędzenie bez kiszenia dymu (swobodny przepływ)  w  temp.około 50-55º. Jak spełnisz wszystkie te punkty a problem będzie nadal to wówczas zacznie się obrada gdzie jest problem. Pozdrawiam 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608390
Udostępnij na innych stronach

Może koledze chodzi o rosę na kiełbasie w czasie wędzenia? Brak osuszania i problem gotowy - za mały przepływ powietrza (za mocno nakryta beczka lub za bardzo zatkane palenisko ) i problem gotowy . Wilgotna deszczowa pogoda i po trochu z powyższych błędów i problem gotowy.Jeszcze być może mokry nie wygrzany kanał w ziemi i problem gotowy . Rób zgodnie ze sztuką to problemu nie będzie.

Jelita wymoczone , nadziewanie , osadzanie 2godz. (jak bez lodówki) , osuszanie w wędzarni bez dymu , wędzenie bez kiszenia dymu (swobodny przepływ) w temp.około 50-55º. Jak spełnisz wszystkie te punkty a problem będzie nadal to wówczas zacznie się obrada gdzie jest problem. Pozdrawiam

. Dzięki. Zrobię tak jak piszesz, za parę dni się okaże czy już po problemie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608420
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że pieczesz kiełbasy w wędzarni?

Tak na to wychodzi. Nawet nie wiedziałem, że to jest pieczenie. Wędze 2,5 3 godziny wyciągam jedną jak jest dobra to koniec.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608446
Udostępnij na innych stronach

W takim razie powiedz dokładnie jak wędzisz (jakie temperatury)?  Produkt (kiełbasa , szynka itd)  normalnie uwędzony w temp. 50 - 60º  jest surowy w środku. Żeby taki nie był trzeba (po osiągnięciu odpowiedniego koloru)  poddać go obróbce termicznej. Można to zrobić poprzez parzenie w garze z wodą lub poprzez "pieczenie" w wędzarni w temp 90-100(rzadziej 110)  do osiągnięcia w środku mięsa temp. minimum  68º (polędwice mniej jakieś 60).  Są też metody wędzenia od razu z pieczeniem - czyli wędzenie w temperaturze 60 w górę od samego początku i Ty kolego chyba tak wędzisz nie będąc nawet tego świadom :)

Polecam do przeczytania : 

https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608480
Udostępnij na innych stronach

bionio 1111 jest dokładnie tak jak piszesz. Rozpalamy wędzarnie czekam aż się nagrzeje wrzucam mięcho, a później to już na czuja, rękę do beczki jak jest ciepła to ok. Jak chłodna to podkładam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608500
Udostępnij na innych stronach

Też tak zaczynałem , ale po dwóch dymieniach zainwestowałem w termometr.  Żeby wędzenie potraktować jako proces powtarzalny muszą być zachowane określone procedury - więc na oko to wiesz ;) - bez termometru to ni huhu.  :)  bo temperatura to praktycznie główny wykładnik (nie licząc dymu) .

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608515
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jaki przepis na kiełbasę polecacie ? Jakaś łatwą (smaczną oczywiście) w przygotowaniu dla początkującego

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-610176
Udostępnij na innych stronach

 Prościej się nie da ;) :) - Na dodatek jest smaczniasta.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-610188
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Następną planuję zrobić myśliwską pieczoną. Przeglądając przepis że strony głównej

https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/3-kielbasa-mysliwska-pieczona-sucha

Można zobaczyć zdjęcia kiełbasy w jelicie zamkniętym w koło. Jak to się robi? O co tu chodzi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612554
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można zobaczyć zdjęcia kiełbasy w jelicie zamkniętym w koło. Jak to się robi? O co tu chodzi?

Ten myk pokazany był na kursie przez gł. tech. Bagno.

Po prostu naciąga się jelito z końcówki kiełbasy na początek tego odcinka.

Na połączeniu jelito jest podwójne  ale w gotowym wyrobie tego nie widać.

Takie wianuszki kiełbasiane są urocze i dekoracyjne szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612557
Udostępnij na innych stronach

Straszna zabawa.Po trzech batonach miełem dosyć. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612563
Udostępnij na innych stronach

Ja wieszałem zakładem do dołu.Wystarczy ok.4-5 cm

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612566
Udostępnij na innych stronach

 

 

Straszna zabawa.Po trzech batonach miełem dosyć.

No co Ty, Arku   :rolleyes:

Po pierwszym to mogłeś mieć dosyć; ale po trzecim doszedłeś już do wprawy przecież  :thumbsup:   :D

Moja Mama zwykła była mawiać "zgrabność człowieka to nie żadne czary"


[Dodano: 10 lis 2018 - 22:15]

. Zakład jelita jest tam gdzie kiełbasa wisi na kiju czy nie ma znaczenia. Ile cm ten zakład musi być?

Wg mnie ma znaczenie.

Nie powinien być obciążony ciężarem całej kiełbasy bo może się rozejść, czyli najlepiej, jak jest na dole.

Zresztą Arek już napisał  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612567
Udostępnij na innych stronach

Aniu ja mam paluszki jak do fortepianu ,ale nie do grania tylko przenoszenia. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612568
Udostępnij na innych stronach

Przy robieniu takiego połączenia odgrywają rolę pewne niuanse, ale to raczej jest do pokazania w praktyce a nie do obgadania.


[Dodano: 10 lis 2018 - 22:20]

 ja mam paluszki jak do fortepianu ........do....... przenoszenia. :D

Czyli prawdziwe męskie dłonie  :thumbsup:  :clap:


[Dodano: 10 lis 2018 - 22:34]

Na początku TEGO_ARTYKUŁU jest krótki opis wykonania takiego połaczenia.

Proszę zwrócić uwagę na "przepychanie i wyrównanie farszu"  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612569
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam zdjęcie tak połączonej kiełbasy, którą robiłam w 2010 roku :D

 

post-40040-0-34338600-1541886164_thumb.jpg  


[Dodano: 10 lis 2018 - 22:46]

A ktoś tak próbował z kabanosami?

Pytasz o plecenie koszyczka, czy o połączenie?

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612571
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy w kółka  :facepalm:  .Masochiści  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612573
Udostępnij na innych stronach

 

 

Połączenie chyba nie.

To raczej nie zobaczysz  :thumbsup: 

Cieniutkie jelito do kabanosów trudno naciągnąć na sztywną końcówke lejka a co dopiero na miekki koniec kabanosa.

Takie jelito nie jest w stanie dostatecznie się naciągnąć aby nim manewrować paluchami.

Dlatego Arek napisał:

 

 

Masochiści 

:frantics:  :frantics:  :frantics:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612576
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.