arkadiusz Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 3 Października 2018 A to zależy jaką chcesz kiełbasę.Standartową czy czarny sen masarza czyli z galaretką.W pierwszym przypadku to ok 10% - 20% w zależności od rodzaju kiełbasy a w drugim z galaretką dużo więcej.Zależy to też od tego jak mięso wiąże wodę,ale to już kwestia praktyki Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 3 Października 2018 Może koledze chodzi o rosę na kiełbasie w czasie wędzenia? Brak osuszania i problem gotowy - za mały przepływ powietrza (za mocno nakryta beczka lub za bardzo zatkane palenisko ) i problem gotowy . Wilgotna deszczowa pogoda i po trochu z powyższych błędów i problem gotowy.Jeszcze być może mokry nie wygrzany kanał w ziemi i problem gotowy . Rób zgodnie ze sztuką to problemu nie będzie.Jelita wymoczone , nadziewanie , osadzanie 2godz. (jak bez lodówki) , osuszanie w wędzarni bez dymu , wędzenie bez kiszenia dymu (swobodny przepływ) w temp.około 50-55º. Jak spełnisz wszystkie te punkty a problem będzie nadal to wówczas zacznie się obrada gdzie jest problem. Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczito Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 4 Października 2018 Może koledze chodzi o rosę na kiełbasie w czasie wędzenia? Brak osuszania i problem gotowy - za mały przepływ powietrza (za mocno nakryta beczka lub za bardzo zatkane palenisko ) i problem gotowy . Wilgotna deszczowa pogoda i po trochu z powyższych błędów i problem gotowy.Jeszcze być może mokry nie wygrzany kanał w ziemi i problem gotowy . Rób zgodnie ze sztuką to problemu nie będzie.Jelita wymoczone , nadziewanie , osadzanie 2godz. (jak bez lodówki) , osuszanie w wędzarni bez dymu , wędzenie bez kiszenia dymu (swobodny przepływ) w temp.około 50-55º. Jak spełnisz wszystkie te punkty a problem będzie nadal to wówczas zacznie się obrada gdzie jest problem. Pozdrawiam. Dzięki. Zrobię tak jak piszesz, za parę dni się okaże czy już po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 4 Października 2018 Rozumiem że pieczesz kiełbasy w wędzarni? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczito Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 4 Października 2018 Rozumiem że pieczesz kiełbasy w wędzarni? Tak na to wychodzi. Nawet nie wiedziałem, że to jest pieczenie. Wędze 2,5 3 godziny wyciągam jedną jak jest dobra to koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 4 Października 2018 W takim razie powiedz dokładnie jak wędzisz (jakie temperatury)? Produkt (kiełbasa , szynka itd) normalnie uwędzony w temp. 50 - 60º jest surowy w środku. Żeby taki nie był trzeba (po osiągnięciu odpowiedniego koloru) poddać go obróbce termicznej. Można to zrobić poprzez parzenie w garze z wodą lub poprzez "pieczenie" w wędzarni w temp 90-100(rzadziej 110) do osiągnięcia w środku mięsa temp. minimum 68º (polędwice mniej jakieś 60). Są też metody wędzenia od razu z pieczeniem - czyli wędzenie w temperaturze 60 w górę od samego początku i Ty kolego chyba tak wędzisz nie będąc nawet tego świadom Polecam do przeczytania : https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczito Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 5 Października 2018 bionio 1111 jest dokładnie tak jak piszesz. Rozpalamy wędzarnie czekam aż się nagrzeje wrzucam mięcho, a później to już na czuja, rękę do beczki jak jest ciepła to ok. Jak chłodna to podkładam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 5 Października 2018 Też tak zaczynałem , ale po dwóch dymieniach zainwestowałem w termometr. Żeby wędzenie potraktować jako proces powtarzalny muszą być zachowane określone procedury - więc na oko to wiesz - bez termometru to ni huhu. bo temperatura to praktycznie główny wykładnik (nie licząc dymu) . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystek98 Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 7 Października 2018 Żyjesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-608698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 20 Października 2018 Jaki przepis na kiełbasę polecacie ? Jakaś łatwą (smaczną oczywiście) w przygotowaniu dla początkującego Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-610176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 20 Października 2018 Prościej się nie da - Na dodatek jest smaczniasta.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-610188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 10 Listopada 2018 Następną planuję zrobić myśliwską pieczoną. Przeglądając przepis że strony głównejhttps://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/3-kielbasa-mysliwska-pieczona-suchaMożna zobaczyć zdjęcia kiełbasy w jelicie zamkniętym w koło. Jak to się robi? O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 10 Listopada 2018 Można zobaczyć zdjęcia kiełbasy w jelicie zamkniętym w koło. Jak to się robi? O co tu chodzi? Ten myk pokazany był na kursie przez gł. tech. Bagno.Po prostu naciąga się jelito z końcówki kiełbasy na początek tego odcinka.Na połączeniu jelito jest podwójne ale w gotowym wyrobie tego nie widać.Takie wianuszki kiełbasiane są urocze i dekoracyjne szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 10 Listopada 2018 Straszna zabawa.Po trzech batonach miełem dosyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 10 Listopada 2018 Spróbuję. Zakład jelita jest tam gdzie kiełbasa wisi na kiju czy nie ma znaczenia. Ile cm ten zakład musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 10 Listopada 2018 Ja wieszałem zakładem do dołu.Wystarczy ok.4-5 cm Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 10 Listopada 2018 Straszna zabawa.Po trzech batonach miełem dosyć. No co Ty, Arku Po pierwszym to mogłeś mieć dosyć; ale po trzecim doszedłeś już do wprawy przecież Moja Mama zwykła była mawiać "zgrabność człowieka to nie żadne czary"[Dodano: 10 lis 2018 - 22:15]. Zakład jelita jest tam gdzie kiełbasa wisi na kiju czy nie ma znaczenia. Ile cm ten zakład musi być?Wg mnie ma znaczenie.Nie powinien być obciążony ciężarem całej kiełbasy bo może się rozejść, czyli najlepiej, jak jest na dole.Zresztą Arek już napisał Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 10 Listopada 2018 Aniu ja mam paluszki jak do fortepianu ,ale nie do grania tylko przenoszenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 10 Listopada 2018 Przy robieniu takiego połączenia odgrywają rolę pewne niuanse, ale to raczej jest do pokazania w praktyce a nie do obgadania.[Dodano: 10 lis 2018 - 22:20] ja mam paluszki jak do fortepianu ........do....... przenoszenia. Czyli prawdziwe męskie dłonie [Dodano: 10 lis 2018 - 22:34]Na początku TEGO_ARTYKUŁU jest krótki opis wykonania takiego połaczenia.Proszę zwrócić uwagę na "przepychanie i wyrównanie farszu" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 10 Listopada 2018 A ktoś tak próbował z kabanosami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) Znalazłam zdjęcie tak połączonej kiełbasy, którą robiłam w 2010 roku [Dodano: 10 lis 2018 - 22:46]A ktoś tak próbował z kabanosami?Pytasz o plecenie koszyczka, czy o połączenie? Edytowane 10 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 10 Listopada 2018 Kabanosy w kółka .Masochiści Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 10 Listopada 2018 Koszyczek i warkocz gdzieś widziałem. Połączenie chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 10 Listopada 2018 Połączenie chyba nie. To raczej nie zobaczysz Cieniutkie jelito do kabanosów trudno naciągnąć na sztywną końcówke lejka a co dopiero na miekki koniec kabanosa.Takie jelito nie jest w stanie dostatecznie się naciągnąć aby nim manewrować paluchami.Dlatego Arek napisał: Masochiści Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 10 Listopada 2018 To rzuciłaś teraz wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/33/#findComment-612578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.