walka Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Marca 2016 Trzeba patrzec na dwie sprawy ;jak gruby jest boczek oraz jak mieki checesz miec .Ja normalnie parze w temp do 80* C w czasie 1godz i 30 min.,ale boczek magrubosc ok 3cm.LP bardzo taki lubi a dla mnie za mieki.Parz aby osiagnal temp.w najgrubszym miejscu 72*C.Zapisz wszystkie czynnosci a nastepnym razem skorygujesz.Powodzenia - Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Marca 2016 Dzięki.Wędzenie trwa ok 3h w temperaturze między 40 a 50 stopni, dym jest dość solidny.Zajrzałem a te wędzonki (boczek i 2 szynki) nie wyglądają jakby były w wędzone :)Koloru kompletnie brak ( wiśnia i biały dąb), boczek ma skórę jakby lekko żółtą i to wszystko.Pytanie za 100 punktów - jaki jest przewidywany czas wędzenia w takiej temperaturze?Czy może powinienem ją podwyższyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Marca 2016 Po parzeniu kolor się zmienia na bardziej intensywny. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Na razie tego koloru nie ma w ogóle, nic, zero.Mięso wygląda niemal identycznie jak w chwili wsadzenia.Podjąłem decyzję o zwiększeniu temperatury, zobaczymy co z tego dziś wyjdzie. Edytowane 11 Marca 2016 przez ArkadyFF Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek444 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Marca 2016 A czy osuszyłeś zanim zacząłeś wędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgodnie z zaleceniami, suszyłem ok godzinę na całkiem niezłym żarze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Marca 2016 Wedzenie ciepłe dla boczku 57 stopni. Czas wędzarnia nawet 6 godzin zależy od wędzarni i warunków pogodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Marca 2016 Pierwsza lekcja trochę toporna, jutro powinno pójść lepiej.Szynka do parzenia wyjęta, druga razem z boczkiem została do dopieczenia.Kolor jest, temp podwyższona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Marca 2016 Witam wszystkich Mój problem polega na tym, że mam fatalnych nauczycieli w osobach mojego ojca i jego kolegów.Ich wędzenie nijak ma się do tego, co zdążyłem wyczytać na tym forum.Przede wszystkim wędzą z jednoczesnym pieczeniem bo podobno mniejszy jest wtedy ubytek wagi.I moje pierwsze pytanie - czy to prawda?Kolejna sprawa to niezbyt duża ilość dymu a co za tym idzie, ten aromat po wędzeniu nie jest jakiś super intensywny.Wyczytałem, że przy zbyt dużym ogniu dymu wiele nie będzie i to tak jakby się zgadzało z moich obserwacji bo ten ogień w palenisku mały nie jest.Po prostu palenisko jest załadowane, ogień spory "bo tak ma być". Jakiś pomysł na poprawę tego?Drewno używane jest wiśniowe, mokre, od razu po ścięciu bo "od suchego nie ma dymu". Moje sugestie są zbywane, nie mam przecież doświadczenia więc się nie znam a gdy wspomniałem, że tu wyczytałem aby drewno dać suche oczywiście usłyszałem, że "w komputerze gówno wiedzą" :)Wędzonki nie są jednak takie czarne, jak tu forumowicze sugerują.Kolor jest jak najbardziej normalny, no chyba że za długo przypieką to mięso :)Wtedy wyraźnie widać różnicę w kolorze, mięso jest po prostu osmolone.Pytanie jak długo powinno wędzić się z jednoczesnym pieczeniem, bez parzenia?Oni kiełbasy trzymają 2h a wędzonki 4h.Wszystkie wędzonki razem, choć wydaje mi się, że przecież taki boczek szybciej powinien zostać wyjęty niż szynka bo jest spora różnica w grubości mięsa.Dobrze myślę czy mylę się?Niestety nie wiem jaka jest temperatura w środku bo o takim wynalazku jak termometr to oni nie słyszeli.Zakładam, że skoro ogień cały czas jest duży to i temp jest wysoka.W przyszłym tygodniu termometr ze szpikulcem kupię, nie wiem tylko jaki i gdzie kupić termometr aby mierzyć temp w środku.Jakieś sugestie?I pytanie takie - skoro już będę miał termometr do mięsa, to czy po osiągnięciu temp w środku 70-72% stopni mogę uznać, że mięso jest upieczone czy powinienem przez pewien okres jest w wędzarni potrzymać?Jeśli tak, to jak długo?Strata wagi na boczku wyniosła ok 20% (boczek bardzo chudy), szynki ok 30%. Czy to normalne?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wskazówki.Twój szanowny przodek i jego kumple nie wędzą, ale robią klasyczne amerykańsko-kanadyjskie BBQ.Z prawdziwym i preferowanym na tym forum wędzeniem ma to mało wspólnego.Poczytaj forum, zrób po swojemu i pokaż wapniakom na co Cię stać! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Marca 2016 Czy ktoś wie, gdzie mógłbym kupić jałowiec do wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Marca 2016 Może łatwiej poszukać wokół siebie ? w ostateczności możesz kupić owoce jałowca, eksperymentalnie dobrać ilość potrzebną do wędzenia i na koniec wędzenia zastosować, abyś tylko nie przesadził bo jałowiec jest dość mocno aromatyczny, zwłaszcza taki pozyskany samemu. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Marca 2016 W mojej okolicy jałowca brak, mieszkam przy lesie i w ogóle zwiedziłem wszystkie okoliczne lasy.Wiem co w jakim rośnie :)Kiedyś był, teraz już nie ma.Owoce mam, kupiłem w hurtowni 2 spore paczki.Zobaczymy co z tego wyjdzie bo słyszałem, że wrzucanie owoców do żaru nie daje jednak aromatu.Nawet chyba i na tym forum o tym czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Marca 2016 że wrzucanie owoców do żaru nie daje jednak aromatu.Nawet chyba i na tym forum o tym czytałem. Oczywiście że nic nie daje... jak już byś chciał z aromatem dymu posmak jałowca mieć to należało by dać gałązki na żar... jednak szczerze odradzam .. daj rozgniecione w moździerzu owoce jałowca do farszu i będzie ok! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Marca 2016 daj rozgniecione w moździerzu owoce jałowca do farszu i będzie ok! zdecydowanie popieram. Gałęzie jałowca palone śmierdzą. Nie mam pojęcia, kto odczuł ładny zapach po paleniu jałowca, a już po kilku minutach palenia na pewno wędzonki nie nabiorą aromatu poza smrodem smolistym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Marca 2016 Gałęzie jałowca palone śmierdzą. To może mylisz jałowce z tujami ?Jak podrzucam do tlenia gałązki jałowca to cało osiedle wie, że się wędzi. Dają piękny aromat. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Marca 2016 Robię identycznie jak EAnna, pod koniec wędzenia wystarczy jedna gałązka rzucona na odrobinę żaru a aromat jest wspaniały. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Marca 2016 Ale to da tylko aromat tak jak mówicie... dymu.... nie przejdzie w żaden sposób do mięsa w tak krótkim czasie żadnym aromatem jałowca... no chyba że od samego początku wędzenia kładziecie ten jałowiec na żar... w innym przypadku... szkoda jałowca moim zdaniem! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Marca 2016 Dziś kolejne próbne wędzenie, już mniej więcej łapię co i jak, kolor już jest prawie idealny, niedługo wyjmuję.Wędzenie oczywiście znacznie krótsze niż za pierwszym razem :)Ale mam takie pytanie - jak długie powinno być palenisko?Wydaje mi się, że mam za krótkie i chciałbym wydłużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-485745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Marca 2016 jak długie powinno być palenisko?Wydaje mi się, że mam za krótkie i chciałbym wydłużyć. Myślę że fotka paleniska jak i wędzarki wraz z podaniem wymiarów wiele by wyjaśniła i pomogła by doradzić Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-488484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Ok, jak później wyjdę za dom to zrobię fotki i sprawdzę wymiary. Pytanie kolejne - mam w planie zakupić nadziewarkę do kiełbas.Jaką i gdzie?Ceny są różne a ja kompletnie na tym nie znam się, nie chcę też wywalać niepotrzebnie kasy w błoto.Dotychczas nadziewałem maszynką do mięsa ale ile można się z tym męczyć? Np. czy jest sens kupować coś takiego?Czy ktoś z Was używa tego sprzętu?Na filmie na youtube dość sprawnie działa.http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-mies-kielbasy-2-5kg-okazja-i5916452802.html Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez ArkadyFF Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Masz dział sprzęt i tam są opisane wszystkie możliwe kombinacje, w zależności ile kasy możesz zapłacić ile robisz jakie modyfikacje itp.Ja bym tego nie kupił ale to ja inni mogą mieć inne zdanie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Daj sobie z tym spokój. Odczekaj trochę, odłóż złotówki i kup coś lepszego. Rozumiem, że nie wszystkich stać na "merca", ale na "syrenkę" szkoda dziś kasy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Arkady w temacie nadziewarki to ja zadam Ci pytanie TY odpowiesz i powinno być wszystko jasne Jeżeli zajmujesz się jakimś działem usług to czy kupił byś towar / wyrób / produkt którego cena jest tak dramatycznie niska ?Jeżeli coś renomowanego kosztuje 600 zł a coś innego można kupić za 80 zł to o czym to świadczy ? Czy to nadziewarka, spawarka czy cokolwiek innego jak coś jest tak tanie to jest idealne na półkę ale nie do używania. Na forum są opisane perypetie za tymi linkowanymi nadziewarkami - poczytaj zanim wydasz pieniążki. Nawet Linka Ci zapodam ps. wg mnie to daj se luz z badziewiem, żeby się nie zrazić do nadziewarek. Ale to tylko moja opinia a TY wybierzesz Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Daj sobie z tym spokój. Odczekaj trochę, odłóż złotówki i kup coś lepszego. Rozumiem, że nie wszystkich stać na "merca", ale na "syrenkę" szkoda dziś kasy Status materialny nie jest taki tragiczny Dzięki za wszystkie odpowiedzi, zaraz rzucę okiem co tam ciekawego jest pod wskazanym linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 A co to za chatka ??Jak Twoja to broń Cię byś kupił badziewie za drobne kup coś za rozsądne pieniądze - ludzi rozsądnych nie stać na to by kupować 2 razy to samo - przepraszam jak poszedłem za ostro ale .................. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.