Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba patrzec na dwie sprawy ;jak gruby jest boczek oraz jak mieki checesz miec .

Ja normalnie parze w temp do 80* C w czasie 1godz i 30 min.,ale boczek ma

grubosc ok 3cm.LP bardzo taki lubi a dla mnie za mieki.Parz aby osiagnal temp.

w najgrubszym miejscu 72*C.Zapisz wszystkie czynnosci a nastepnym razem skorygujesz.

Powodzenia - Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483786
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 209
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki.

Wędzenie trwa ok 3h w temperaturze między 40 a 50 stopni, dym jest dość solidny.Zajrzałem a te wędzonki (boczek i 2 szynki) nie wyglądają jakby były w wędzone :)Koloru kompletnie brak ( wiśnia i biały dąb), boczek ma skórę jakby lekko żółtą i to wszystko.Pytanie za 100 punktów - jaki jest przewidywany czas wędzenia w takiej temperaturze?Czy może powinienem ją podwyższyć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483833
Udostępnij na innych stronach

Po parzeniu kolor się zmienia na bardziej intensywny.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483834
Udostępnij na innych stronach

Na razie tego koloru nie ma w ogóle, nic, zero.Mięso wygląda niemal identycznie jak w chwili wsadzenia.Podjąłem decyzję o zwiększeniu temperatury, zobaczymy co z tego dziś wyjdzie.

Edytowane przez ArkadyFF
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483840
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza lekcja trochę toporna, jutro powinno pójść lepiej.Szynka do parzenia wyjęta, druga razem z boczkiem została do dopieczenia.Kolor jest, temp podwyższona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483872
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich :)

Mój problem polega na tym, że mam fatalnych nauczycieli w osobach mojego ojca i jego kolegów.Ich wędzenie nijak ma się do tego, co zdążyłem wyczytać na tym forum.Przede wszystkim wędzą z jednoczesnym pieczeniem bo podobno mniejszy jest wtedy ubytek wagi.I moje pierwsze pytanie - czy to prawda?

Kolejna sprawa to niezbyt duża ilość dymu a co za tym idzie, ten aromat po wędzeniu nie jest jakiś super intensywny.Wyczytałem, że przy zbyt dużym ogniu dymu wiele nie będzie i to tak jakby się zgadzało z moich obserwacji bo ten ogień w palenisku mały nie jest.Po prostu palenisko jest załadowane, ogień spory "bo tak ma być". Jakiś pomysł na poprawę tego?

Drewno używane jest wiśniowe, mokre, od razu po ścięciu bo "od suchego nie ma dymu". Moje sugestie są zbywane, nie mam przecież doświadczenia więc się nie znam a gdy wspomniałem, że tu wyczytałem aby drewno dać suche oczywiście usłyszałem, że "w komputerze gówno wiedzą" :)Wędzonki nie są jednak takie czarne, jak tu forumowicze sugerują.Kolor jest jak najbardziej normalny, no chyba że za długo przypieką to mięso :)Wtedy wyraźnie widać różnicę w kolorze, mięso jest po prostu osmolone.

Pytanie jak długo powinno wędzić się z jednoczesnym pieczeniem, bez parzenia?Oni kiełbasy trzymają 2h a wędzonki 4h.Wszystkie wędzonki razem, choć wydaje mi się, że przecież taki boczek szybciej powinien zostać wyjęty niż szynka bo jest spora różnica w grubości mięsa.Dobrze myślę czy mylę się?Niestety nie wiem jaka jest temperatura w środku bo o takim wynalazku jak termometr to oni nie słyszeli.Zakładam, że skoro ogień cały czas jest duży to i temp jest wysoka.W przyszłym tygodniu termometr ze szpikulcem kupię, nie wiem tylko jaki i gdzie kupić termometr aby mierzyć temp w środku.Jakieś sugestie?I pytanie takie - skoro już będę miał termometr do mięsa, to czy po osiągnięciu temp w środku 70-72% stopni mogę uznać, że mięso jest upieczone czy powinienem przez pewien okres jest w wędzarni potrzymać?Jeśli tak, to jak długo?

Strata wagi na boczku wyniosła ok 20% (boczek bardzo chudy), szynki ok 30%. Czy to normalne?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wskazówki.

Twój szanowny przodek i jego kumple nie wędzą, ale robią klasyczne amerykańsko-kanadyjskie BBQ.

Z prawdziwym i preferowanym na tym forum wędzeniem ma to mało wspólnego.

Poczytaj forum, zrób po swojemu i pokaż wapniakom na co Cię stać!

:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483877
Udostępnij na innych stronach

Może łatwiej poszukać wokół siebie ? w ostateczności możesz kupić owoce jałowca, eksperymentalnie dobrać ilość  potrzebną do wędzenia i na koniec wędzenia zastosować, abyś tylko nie przesadził bo jałowiec jest dość mocno aromatyczny, zwłaszcza taki pozyskany samemu.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-483937
Udostępnij na innych stronach

W mojej okolicy jałowca brak, mieszkam przy lesie i w ogóle zwiedziłem wszystkie okoliczne lasy.Wiem co w jakim rośnie :)Kiedyś był, teraz już nie ma.Owoce mam, kupiłem w hurtowni 2 spore paczki.Zobaczymy co z tego wyjdzie bo słyszałem, że wrzucanie owoców do żaru nie daje jednak aromatu.Nawet chyba i na tym forum o tym czytałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484033
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

że wrzucanie owoców do żaru nie daje jednak aromatu.Nawet chyba i na tym forum o tym czytałem.

 

Oczywiście że nic nie daje... jak już byś chciał z aromatem dymu posmak jałowca mieć to należało by dać gałązki na żar... jednak szczerze odradzam .. daj rozgniecione w moździerzu owoce jałowca do farszu i będzie ok!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484463
Udostępnij na innych stronach

 

 

daj rozgniecione w moździerzu owoce jałowca do farszu i będzie ok!
zdecydowanie popieram. Gałęzie jałowca palone śmierdzą. Nie mam pojęcia, kto odczuł ładny zapach po paleniu jałowca, a już po kilku minutach palenia na pewno wędzonki nie nabiorą aromatu poza smrodem smolistym.  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484726
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gałęzie jałowca palone śmierdzą.

To może mylisz jałowce z tujami ?

Jak podrzucam do tlenia gałązki jałowca to cało osiedle wie, że się wędzi. 

Dają piękny aromat.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484777
Udostępnij na innych stronach

Robię identycznie jak EAnna, pod koniec wędzenia wystarczy jedna gałązka rzucona na odrobinę żaru a aromat jest wspaniały.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484781
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Ale to da tylko aromat tak jak mówicie... dymu.... nie przejdzie w żaden sposób do mięsa w tak krótkim czasie żadnym aromatem jałowca... no chyba że od samego początku wędzenia kładziecie ten jałowiec na żar... w innym przypadku... szkoda jałowca moim zdaniem!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-484818
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolejne próbne wędzenie, już mniej więcej łapię co i jak, kolor już jest prawie idealny, niedługo wyjmuję.Wędzenie oczywiście znacznie krótsze niż za pierwszym razem :)Ale mam takie pytanie - jak długie powinno być palenisko?Wydaje mi się, że mam za krótkie i chciałbym wydłużyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-485745
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Gość ArkoGdynia

 

 

jak długie powinno być palenisko?Wydaje mi się, że mam za krótkie i chciałbym wydłużyć.

 

Myślę że fotka paleniska jak i wędzarki wraz z podaniem wymiarów wiele by wyjaśniła i pomogła by doradzić :thumbsup: 

 

Z Dymnym pozdrowieniem...  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-488484
Udostępnij na innych stronach

Ok, jak później wyjdę za dom to zrobię fotki i sprawdzę wymiary.

 

Pytanie kolejne - mam w planie zakupić nadziewarkę do kiełbas.Jaką i gdzie?Ceny są różne a ja kompletnie na tym nie znam się, nie chcę też wywalać niepotrzebnie kasy w błoto.Dotychczas nadziewałem maszynką do mięsa ale ile można się z tym męczyć? :)

 

Np. czy jest sens kupować coś takiego?Czy ktoś z Was używa tego sprzętu?Na filmie na youtube dość sprawnie działa.

http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-mies-kielbasy-2-5kg-okazja-i5916452802.html

Edytowane przez ArkadyFF
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489067
Udostępnij na innych stronach

Masz dział sprzęt i tam są opisane wszystkie możliwe kombinacje, w zależności ile kasy możesz zapłacić ile robisz jakie modyfikacje itp.Ja bym tego nie kupił ale to ja inni mogą mieć inne zdanie
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489080
Udostępnij na innych stronach

Daj sobie z tym spokój. Odczekaj trochę, odłóż złotówki i kup coś lepszego. Rozumiem, że nie wszystkich stać na "merca", ale na "syrenkę" szkoda dziś kasy :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489099
Udostępnij na innych stronach

Arkady w temacie nadziewarki to ja zadam Ci pytanie TY odpowiesz i powinno być wszystko jasne :)

Jeżeli zajmujesz się jakimś działem usług to czy kupił byś towar / wyrób / produkt którego cena jest tak dramatycznie niska ?

Jeżeli coś renomowanego kosztuje 600 zł a coś innego można kupić za 80 zł  to o czym to świadczy ?

 

Czy to nadziewarka,  spawarka czy cokolwiek innego jak coś jest tak tanie to jest idealne na półkę ale nie do używania. 

Na forum są opisane perypetie za tymi linkowanymi nadziewarkami - poczytaj zanim wydasz pieniążki. 

Nawet Linka Ci zapodam :)

 

ps. wg mnie to daj se luz z badziewiem, żeby się nie zrazić do nadziewarek. Ale to tylko moja opinia a TY wybierzesz 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489101
Udostępnij na innych stronach

Daj sobie z tym spokój. Odczekaj trochę, odłóż złotówki i kup coś lepszego. Rozumiem, że nie wszystkich stać na "merca", ale na "syrenkę" szkoda dziś kasy :D

 

Status materialny nie jest taki tragiczny :)

 

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, zaraz rzucę okiem co tam ciekawego jest pod wskazanym linkiem.

 

post-79111-0-58632400-1459709855_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489203
Udostępnij na innych stronach

A co to za chatka ??

Jak Twoja to broń Cię byś kupił badziewie za drobne kup coś za rozsądne pieniądze - ludzi rozsądnych nie stać na to by kupować 2 razy to samo - przepraszam jak poszedłem za ostro ale .................. 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-489222
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.