Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A co to za chatka ??

Jak Twoja ...

Moja, moja :) Zdecydowałem się na nadziewarkę firmy Hendi.

Edytowane przez ArkadyFF
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-489256
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 209
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Teraz zostaje pytanie ile litrów 3 albo 5 zależy ile będziesz robić jednorazowo

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-489451
Udostępnij na innych stronach

Do 3 litrowej jeden ładunek to 2,8 kg,5 litrowa 4,5 kg, 7 litrowa pewnie ponad 6 kg.Ile będziesz robił licz 2 kg na miesiąc na osobę, będziesz robił raz na miesiąc raz na dwa(jak na własne potrzeby ).Ładowanie nadziewarki w tej klasie nadziewarek to w amatorskiej produkcji żaden problem.Popatrz na wymiary im większa tym wyższa (wyżej masz korbę do kręcenia i ciężej myć i przechowywać) Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-489453
Udostępnij na innych stronach

Oj kolego by nie było, że za szybko zamówiłeś.

Jak robisz kiełbasy typu krakowska (grube) to nadziewarka 5l mała i często będziesz napełniał farsz - przy krakowskiej około 0,5 m/kg farszu - ja mam 3l i wiem, że przy nadziewaniu 10 batonów złość mnie brała na szybkość z jaką nadziewarka stawała się pusta.

Przy kiełbasach cienkich to już mniejszy problem a przy kabanosach to już jest problem w drugą stronę - czemu tak wolno ten farsz ubywa  :D

Ale co do nadziewarki to będzie Pan zadowolony  :laugh:  :D

 

a co maszynki to pewnikiem będzie to drugi w kolejce zakup -- ale do tego dojdziemy powoli  ;)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-489535
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę to akurat robię po 25-30kg x 2 w miesiącu, więc ile można męczyć się maszynką do mielenia?Zamówiłem 5 litrową.

 

i taką ilość kiełbasy chciałeś robić za pomocą tamtego "czegoś"?

interesujące podejście do tematu

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-489660
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

Kiełbasę to akurat robię po 25-30kg x 2 w miesiącu, więc ile można męczyć się maszynką do mielenia?Zamówiłem 5 litrową.

 

i taką ilość kiełbasy chciałeś robić za pomocą tamtego "czegoś"?

interesujące podejście do tematu

 

To akurat nic dziwnego.Nie znam się, więc pytam.Nadziewarka którą obecnie mam, jest dla mnie wystarczająca.Kiełbasa migiem zrobiona :)

 

Mam kolejny dylemat.Zrobiłem na próbę 2 kawałki boczku w ziołach prowansalskich.Nie robiłem solanki tylko natarłem boczek solą, czosnkiem i właśnie ziołami.W sobotę będę to wędził ale wiadomo, odpada z miejsca parzenie tego.Oczywiście jeśli te zioła utrzymają się, bo jeśli nie to pewnie pójdzie mięso do gara.Zastanawiam się jak to właściwie wędzić.Zimnym dymem przez parę dni?Czy może normalnie a potem przypiec delikatnie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-497260
Udostępnij na innych stronach

Zimnym dymem przez parę dni?Czy może normalnie a potem przypiec delikatnie?

Masz nie peklowane tylko posolone (i domyślam się z wpisu  że jest to 2-3 dni)   .Zimnym parę dni, po to chyba aby "polepszyć" warunki rozwoju bakterii (zimny do 23 stopni, nie masz mięsa peklowanego) :D   , normalnie i przypiec to już lepsze rozwiązanie , ja bym to bardziej zrobił jak barbecue (oczywiście zamiast węgla drewno i raczej w tej niższej temp ) http://gotujmy.pl/barbecue-czyli-amerykanski-grill,artykuly-kulinarne-abc-artykul,11781.html >

To tak na "wyczucie"   

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-497265
Udostępnij na innych stronach

Boczek wyszedł świetny.Po 4h wędzenia wrzuciłem go na 40 minut do piekarnika :)Jest naprawdę dobry w smaku, zapewne spróbuję jeszcze paru innych kombinacji w przyszłości.

 

Pytanie takie - jeśli kupujecie np. łopatkę  to mielicie ją w całości czy klasyfikujecie?Do tej pory wrzucałem do mielenia w całości na "średnim" sitku, teraz zaczynam się nad tym zastanawiać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-497456
Udostępnij na innych stronach

 

 

łopatkę  to mielicie ją w całości czy klasyfikujecie?

 

Ja klasyfikuję. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-497459
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mam w planie zmienić maszynkę do mielenia.Czym kierować się przy wyborze?Jaką moc powinna posiadać taka maszynka aby spokojnie zmielić np. 20 kg mięsa?Czy np. z http://www.mediaexpert.pl/maszynki-do-miesa/da się coś sensownego wybrać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-502910
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli bierzesz pod uwagę maszynkę elektryczną, to kupiłbym Zelmera 10-tkę.

Ale kupując sprawdź czy poza Zelmerem dokupisz sitka i noże.

Są takie modele do których nikt nie produkuje zamienników.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-502912
Udostępnij na innych stronach

Albo to nie był Zelmer 10-tka, albo nie mogę symbolu znaleźć.

Lub Zelmery kończą się na 8-ce?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-502921
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli bierzesz pod uwagę maszynkę elektryczną, to kupiłbym Zelmera 10-tkę.

Ale kupując sprawdź czy poza Zelmerem dokupisz sitka i noże.

Są takie modele do których nikt nie produkuje zamienników.

Mirku zelmer chyba nie robi 10.Takie maszynki robi STALGAST ale cena około 800zł

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-502923
Udostępnij na innych stronach

A ja Ci powiem, że jeżeli masz możliwości (finansowe), to pomyśl a "małym wilku". Lepiej na tym wyjdziesz. Być może, że przy Twojej "produkcji" około 25kg/m-c, nie będzie to wydatek zbyt ekonomiczny, ale wygodaaaaaa! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-502965
Udostępnij na innych stronach

 

 

dobra maszynka do mielenia.O ile dowiem się, która to jest

Dobra maszynka do mielenia to ręczna Alfa.

Inne, elektryczne maszynki mają zbyt wysokie obroty, co uniemożliwia uzyskanie  frakcji mięsa stosownie do użytych sitek.

Dlatego jest mowa o wilku, ponieważ tego typu maszynki pracują z przekładniami obniżającymi obroty.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-503285
Udostępnij na innych stronach

Aluminium nie stosujemy jako kanał dymowy.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-503495
Udostępnij na innych stronach

Stalowa czarna średnica  minimum 200 mm dobrze 250 dobrze to by było czymś ocieplić . Rozumie ze chcesz zrobić wędzarnie tymczasową w oparciu o beczkę i to "co" masz pod ręką .Popatrz na wędzarnie kol.Gosmana  na forum też są wędzarnie bezpośrednie z beczki (beczkę możesz obłożyć deskami )  .Palenisko z betonowych bloczków nie jest szczęśliwe bo beton "ciągnie" wodę i będziesz musiał je suszyć . Najlepiej naszkicuj pomysł to może coś podpowiemy

Jeżeli masz troszkę "kasy" i możesz gdzieś postawić na stałe to przemyśl "kibelek"  

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-503500
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.