Gość Dymowski Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tu. Jaki jałowiec dokładać do wędzenia , świeży czy suchy? W jakich ilościach? W najbliższym czasie zamierzam przerobić swoją wędzarnię na elektryczną z generatorem , jak tam dokładać jałowiec?Kilka dni temu zrobiłem kiełbasę jałowcową wg przepisu z "16" str. 151. Kiełbasa wyszła dobra ale pomimo , że dałem nieco więcej jałowca niż w przepisie , jest prawie nie wyczuwalny. Jedyne odstępstwo jakie zrobiłem od przepisu to nie dodałem jałowca pod koniec pierwszego wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Hmmm temat rzeka do jałowcowej dajesz i do środka rozdrobnione suszone jagody jałowca i dajesz gałązkę z igliwiem do wędzenia. W generatorze robisz tak samo parę jagód potraktować młotkiem i dodać tak w 3/4 zasypu żeby odymiło zapaszkiem pod koniec, można też dać suszone igły ... tylko uważaj z ilością bo jałowiec jak przesadzisz daje nieprzyjemną goryczkę szczególnie ten "dymiący" . Aha jałowiec jałowcowi nie równy jeśli chodzi o smak i aromat to dokładnie tak jak z pieprzem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Jaki jałowiec dokładać do wędzenia , świeży czy suchy? W jakich ilościach? W najbliższym czasie zamierzam przerobić swoją wędzarnię na elektryczną z generatorem , jak tam dokładać jałowiec? Do kiełbas dodaje się wysuszone, zmielone owoce jałowca.Ja dodaję w dawce 3g/kg - 3,5 g/kg.Do wędzenia w wędzarni z generatorem nie ma sensu dokładać jałowca.To nic nie daje.Z resztą i dokładanie jałowca do paleniska też mija się z celem.Trzeba dać odpowiednią dawkę do kiełbasy tylko uważaj bo jak przedobrzysz to kiełbasa będzie gorzkawa. Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Dziękuje za informację! W przepisie było 1,8g./kg. ja dałem 2g. Następnym razem dodam tak jak podał Arkadiusz i powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Dziękuje za informację! W przepisie było 1,8g./kg. ja dałem 2g. Następnym razem dodam tak jak podał Arkadiusz i powinno być dobrze.dziwne, a w mojej 16-tce na 151 str w przepisie to 0,6 g/kg, bo jest 0,06 kg na 100 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 @Tsosna, + 0,06 do wędzenia - punkt "c" Kiedyś i jałowiec był inny Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 punkt "b" nr 4 - 0,06 kg - dodane w czasie produkcjipunkt "c" nr 1 - 0,06 kg - użyte w czasie wędzenianawet jak to połączyć to będzie 1,2 g /kga kolega Dymowski napisał że w przepisie było 1,8 g/kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Jeśli nie macie dopracowanych własnych dawek przypraw to próbujcie masę po wymieszaniu lub róbcie próbę na biało.Ta druga metoda jest bardziej dokładna i pozwala jeszcze na uzupełnienia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zapomniałem napisać , że robiłem 3 kg. kiełbasy dla tego 3x0,6g.=1,8g. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Solanka zrobiona.9,44kg mięsa, 377 gram peklosoli, 3800 ml wody czyli zasolenie 9% (poprzednio było 13,4%). Mięso zostało nastrzyknięte, w piątek wieczorem wyjmuję do obeschnięcia a w sobotę wędzenie.Cukru jednak nie dawałem, spróbuję następnym razem.Dwa schaby, trzy polędwiczki, pasek żeberek i boczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Dla polędwiczek to może być za duże zasolenie . Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Dla polędwiczek to może być za duże zasolenie . Hmmm, to może po wyjęciu z solanki, moczyć w zimnej wodzie?Albo skrócić dla nich czas w solance? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Nie ma prostej odpowiedzi każdy sam określa swoją słonolubność . Polędwiczki to bardzo delikatne mięso . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Każdy sam musi dostosować sobie słoność zaczynając od peklowania zgodnego z normami. Ja robię właśnie pierwszy raz polędwiczki, peklują się z resztą mięska w zalewie 80g/litr przez 6-7 dni. Zobaczę jak przyjmie to moje podniebienie i następnym razem można coś dodać lub odjąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dla polędwiczek to może być za duże zasolenie . Hmmm, to może po wyjęciu z solanki, moczyć w zimnej wodzie?Albo skrócić dla nich czas w solance?Na polędwiczki i polędwice stosuję solankę rogera 5-6 dni. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-sciagawka-dla-poczatkujacych/?p=228633 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zobaczymy co to wyjdzie, na wszelki wypadek polędwiczki i żeberka wymoczę w zimnej wodzie.Będę robił też kiełbasę i tak przy okazji chcę spróbować jałowcowej.Pewnie każdy z Was już ją robił.Ile mielonego jałowca dajecie na 10kg farszu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Będę robił też kiełbasę i tak przy okazji chcę spróbować jałowcowej.Może zacznij od chłopskiej Szczepana? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Chętnie, mile widziany link do tej chłopskiej Szczepana , o ile jest z jałowcem :)Bo kiełbasę to robiłem już parę razy, średnio 2-3 razy w miesiącu.Jałowcowej jednak nie robiłem. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez ArkadyFF Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Bo kiełbasę to robiłem już parę razy, średnio 2-3 razy w miesiącu.A jak u Ciebie z klasyfikacją? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Bo kiełbasę to robiłem już parę razy, średnio 2-3 razy w miesiącu.A jak u Ciebie z klasyfikacją? Nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Nie ma problemu. A warkocz to jaka klasa? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 A warkocz to jaka klasa? Fryzjerska Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Te, spamerzy, co z tym jałowcem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 http://wedlinydomowe.pl/dodatki/przyprawy/1467-srednie-dawki-przpraw-opracowane-na-podstawie-35-starych-receptur Osobiście używam więcej przypraw niż w tym opracowaniu, ale to jest kwestia bardzo indywidualna.Ostatnio rozmawiałem z Andrzejki-em i z tego co pamiętam to on do Jałowcowej dodaje 4g jałowca /kg mięsa.Jak dla mnie to trochę za dużo, ale dla mojego syna akurat (bardzo mu smakuje) - dlatego musisz sam "utrafić" w swój smak. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Te, spamerzy, co z tym jałowcem?Kolego znowu zaczynasz "niebezpieczny dialog" ... Chłopska to absolutna "podstawa" nie zawiera jałowca ... twierdzisz że robiłeś już wiele kiełbas ... hmmm zatem odsyłam do 16-i po przepis na jałowcową (str.151) ... sugeruję dać x 2 czyli około 2, 5-3g na kg i będzie ok Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.