Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tu. Jaki jałowiec dokładać do wędzenia , świeży czy suchy? W jakich ilościach? W najbliższym czasie zamierzam przerobić swoją wędzarnię na elektryczną z generatorem , jak tam dokładać jałowiec?

Kilka dni temu zrobiłem kiełbasę jałowcową wg przepisu z "16" str. 151. Kiełbasa wyszła dobra ale pomimo , że dałem nieco więcej jałowca niż w przepisie , jest prawie nie wyczuwalny. Jedyne odstępstwo jakie zrobiłem od przepisu to nie dodałem jałowca pod koniec pierwszego wędzenia. 

post-77292-0-66075600-1470379290_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509096
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 209
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Hmmm temat rzeka do jałowcowej dajesz i do środka rozdrobnione suszone jagody jałowca i dajesz gałązkę z igliwiem do wędzenia. W generatorze robisz tak samo parę jagód potraktować młotkiem i dodać tak w 3/4 zasypu żeby odymiło zapaszkiem pod koniec, można też dać suszone igły ... tylko uważaj z ilością bo jałowiec jak przesadzisz daje nieprzyjemną goryczkę szczególnie ten "dymiący" . Aha jałowiec jałowcowi nie równy jeśli chodzi o smak i aromat to dokładnie tak jak z pieprzem ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509098
Udostępnij na innych stronach

Jaki jałowiec dokładać do wędzenia , świeży czy suchy? W jakich ilościach? W najbliższym czasie zamierzam przerobić swoją wędzarnię na elektryczną z generatorem , jak tam dokładać jałowiec?

 

Do kiełbas dodaje się wysuszone, zmielone owoce jałowca.Ja dodaję w dawce 3g/kg - 3,5 g/kg.Do wędzenia w wędzarni z generatorem nie ma sensu  dokładać jałowca.To nic nie daje.Z resztą i dokładanie jałowca do paleniska też mija się z celem.Trzeba dać odpowiednią dawkę do kiełbasy tylko uważaj bo jak przedobrzysz to kiełbasa będzie gorzkawa.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509099
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za informację! W przepisie było 1,8g./kg. ja dałem 2g. Następnym razem dodam tak jak podał Arkadiusz i powinno być dobrze.

dziwne, a w mojej 16-tce na 151 str w przepisie to 0,6 g/kg, bo jest 0,06 kg na 100 kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509126
Udostępnij na innych stronach

@Tsosna, + 0,06 do wędzenia - punkt "c" 

Kiedyś i jałowiec był inny ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509127
Udostępnij na innych stronach

punkt "b" nr 4 - 0,06 kg - dodane w czasie produkcji

punkt "c" nr 1 - 0,06 kg - użyte w czasie wędzenia

nawet jak to połączyć to będzie 1,2 g /kg

a kolega Dymowski napisał że w przepisie było 1,8 g/kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509131
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie macie dopracowanych własnych dawek przypraw to próbujcie masę po wymieszaniu lub róbcie próbę na biało.Ta druga metoda jest bardziej dokładna i pozwala jeszcze na uzupełnienia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509155
Udostępnij na innych stronach

Solanka zrobiona.9,44kg mięsa, 377 gram peklosoli, 3800 ml wody czyli zasolenie 9% (poprzednio było 13,4%). Mięso zostało nastrzyknięte, w piątek wieczorem wyjmuję do obeschnięcia a w sobotę wędzenie.Cukru jednak nie dawałem, spróbuję następnym razem.Dwa schaby, trzy polędwiczki, pasek żeberek i boczek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509473
Udostępnij na innych stronach

Dla polędwiczek to  może być za duże zasolenie .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509510
Udostępnij na innych stronach

Dla polędwiczek to  może być za duże zasolenie .

 

Hmmm, to może po wyjęciu z solanki, moczyć w zimnej wodzie?Albo skrócić dla nich czas w solance?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509531
Udostępnij na innych stronach

Nie ma prostej odpowiedzi  każdy sam określa swoją słonolubność . Polędwiczki to bardzo delikatne mięso .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509644
Udostępnij na innych stronach

Każdy sam musi dostosować sobie słoność zaczynając od peklowania zgodnego z normami. Ja robię właśnie pierwszy raz polędwiczki, peklują się z resztą mięska w zalewie 80g/litr przez 6-7 dni. Zobaczę jak przyjmie to moje podniebienie i następnym razem można coś dodać lub odjąć :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509653
Udostępnij na innych stronach

 

Dla polędwiczek to  może być za duże zasolenie .

 

Hmmm, to może po wyjęciu z solanki, moczyć w zimnej wodzie?Albo skrócić dla nich czas w solance?

Na polędwiczki i polędwice stosuję solankę rogera 5-6 dni.   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-sciagawka-dla-poczatkujacych/?p=228633

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509717
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy co to wyjdzie, na wszelki wypadek polędwiczki i żeberka wymoczę w zimnej wodzie.Będę robił też kiełbasę i tak przy okazji chcę spróbować jałowcowej.Pewnie każdy z Was już ją robił.Ile mielonego jałowca dajecie na 10kg farszu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509865
Udostępnij na innych stronach

Będę robił też kiełbasę i tak przy okazji chcę spróbować jałowcowej.

Może zacznij od chłopskiej Szczepana?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509866
Udostępnij na innych stronach

Chętnie, mile widziany link do tej chłopskiej Szczepana :), o ile jest z jałowcem :)Bo kiełbasę to robiłem już parę razy, średnio 2-3 razy w miesiącu.Jałowcowej jednak nie robiłem.

Edytowane przez ArkadyFF
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509884
Udostępnij na innych stronach

Bo kiełbasę to robiłem już parę razy, średnio 2-3 razy w miesiącu.

A jak u Ciebie z klasyfikacją?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509889
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma problemu.

 

A warkocz to jaka klasa? :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509904
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/dodatki/przyprawy/1467-srednie-dawki-przpraw-opracowane-na-podstawie-35-starych-receptur

 

Osobiście używam więcej przypraw niż w tym opracowaniu, ale to jest kwestia bardzo indywidualna.

Ostatnio rozmawiałem z Andrzejki-em i z tego co pamiętam to on do Jałowcowej  dodaje     :rolleyes:   4g jałowca /kg mięsa.

Jak dla mnie to trochę za dużo, ale dla mojego syna akurat (bardzo mu smakuje) - dlatego musisz sam "utrafić"  w swój smak. 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509923
Udostępnij na innych stronach

Te, spamerzy, co z tym jałowcem?

Kolego znowu zaczynasz "niebezpieczny dialog" ... :(

 

Chłopska to absolutna "podstawa" nie zawiera jałowca ... twierdzisz że robiłeś już wiele kiełbas ... hmmm zatem odsyłam do 16-i po przepis na jałowcową (str.151) ... sugeruję dać x 2 czyli około 2, 5-3g na kg i będzie ok ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/7/#findComment-509924
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.