Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

bo mam troche ogorkow ktore mi zalegaja wiec trzeba im dac 2 zycie
Chmmm , bardzo interesujące :w00t: , ja np  tylko raz konsumuję ogórek  :angel:  :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-818729
Udostępnij na innych stronach

Nie mam na mysli tego juz zjedzonego i przetworzonego;-) ale napewno wiesz co to "zero waste"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-818747
Udostępnij na innych stronach

Szukam przepis na boczek do smarowania na chleb, na necie jest sporo przepisów gdzie mieli się boczek a o taki przepis mi nie chodzi. W wojsku był boczek w całości ale tak miękki że można było go rozsmarować nożem na kanapkę i o taki przepis mi chodzi lub coś podobnego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-820345
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kiełbasa grilowa solona z mięsa z udek, ze szpinakiem i serem feta?
ktoś poratuje linkiem? może ktoś ma w ulubionych? Zagubiłem przepis :(

pozdrawiam

bielok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-821384
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kiełbasa grilowa solona z mięsa z udek, ze szpinakiem i serem feta?

ktoś poratuje linkiem? może ktoś ma w ulubionych? Zagubiłem przepis :(

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?p=563545

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-821392
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy ktoś piekł bułki typu ciabatta z hydracją 100% jeżeli tak to jakiej mąki najlepiej użyć i jakie stosować drożdze,suche czy świeże?

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-829065
Udostępnij na innych stronach

Hi Bilu.

 Jesli chodzi o drozdze to obojetne. Ja osatnio w domu mam zawsze suche, tylko dlatego,ze jak chce sie zabrac za jakies pieczenie to spontanicznie i w tedy musze miec to co jest w domu ( jestem leniwa, i nie lubie jechac extra do sklepow).

 

 Maka, u nas nazywa sie Bread flour. Nie ma u nas numerow wiec nie powiem Tobie, ale jest to maka tzw. strong i pieczywo wychodzi z niej wspaniale. 

 Ostatnim razem, kiedy robilam ciabatta, to chyba jeszcze jak sie uczylam. Poszukam przepisu tego szkolnego, bo ta bula wychodzila wspaniale. Pamietam tylko ,ze dzien wczesniej trzeba bylo zrobic poolish, czyli taki starter, a dopiero nastepnego dnia robilo sie to wlascviwe ciasto. Ale jak pamietam( musze dokladnie sprawdzic) to chydracja byla tylko 80%. 

 Jesli jestes zainteresowany, napisz.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-829479
Udostępnij na innych stronach

Jak Annam znajdziesz to tez chetnie skorzystam , moje ciavatty byly jakies nabite i przestalam piec.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-829540
Udostępnij na innych stronach

Też skorzystam ,chodź ostatnio ograniczyłem spożycie pieczywa do maksimum.

 

Eksperymentalnie do zrobienia ciabatty użyłem

500 g. mąka Manitoba(13 g. białka)

500 g. wody 

10 g.drożdzy suchych

10 ml.sól

7.5 ml.cukier

Po drugim rociągnięciu i złożeniu widać że drożdze zaczynają pracowaćpost-63315-0-20621400-1682325002_thumb.jpg

Po trzecim przełożyłem do pojemnika(prostokątny nie miałem kwadratowego)do wyrośnięcia więć będą zapewne ciabatto-bagiety :)post-63315-0-32561800-1682325145_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-829554
Udostępnij na innych stronach

@bilu72, ja pieczywo jem tylko w weekendy , TZ za to robi kanapki na sniadanie do pracy i juz mu sie chleby i bagietki przejadly. A kupil ponad kg mozzarelli (powiedzial przeciez lubisz) to musze cos upiec :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-829599
Udostępnij na innych stronach

Muszę kolejnym razem lepiej popracować nad ciastem  ale ogólnie chyba nie wyszło źle.Wyszło 5 ciabattek ,dwie jeszcze w piekarniku nabierają rumieńców.Ciekawi mnie jeszcze jaką maksymalną hydrację można zastosować do tego typu pieczywa.

post-63315-0-59596900-1682341866_thumb.jpg

post-63315-0-57708400-1682341882_thumb.jpg

post-63315-0-98852000-1682341897_thumb.jpg

post-63315-0-24224400-1682341914_thumb.jpg

post-63315-0-23946700-1682341927_thumb.jpg

post-63315-0-94139900-1682341939_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-829610
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przeglądałem dzisiaj Forum, i natrafiłem na takie coś: "Salceson baltonowski w puszce".

Czy może coś, ktoś, gdzieś, widział, ma przepis na taki salceson?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-831040
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-831054
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: Dzięki

[Dodano: 07 maj 2023 - 22:39]

Takie proste i szybkie pytanko. :)

W jakiej temp. i jak długo należy parzyć sous vide golonkę wp. o wadze około 500 g?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-831966
Udostępnij na innych stronach

Można określić jako opiekacz :D;) U mnie funkcja w piekarniku

Waldek :thumbsup:

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-832222
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy  ktoś może posiada przepis/recepturę na gołąbki, takie z mięsa, ryżu i kapusty? Tyle, że pakowane do puszek lub słoików. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-839155
Udostępnij na innych stronach

Receptura produkcji 1000 kg gołąbków w sosie pomidorowym:

 

1. Mięso wieprzowe bez kości - 224 kg

2. Mięso cielęce bez kości - 35 kg

3. Smalec wieprzowy - 6 kg

4. Koncentrat pomidorowy 20% - 70 kg

5. Cukier - 3,5 kg

6. Sól kuchenna biała - 12 kg

7. Mąka pszenna 50% - 14 kg

8. Cebula świeża oczyszczona - 23,5 kg

9. Pieprz naturalny - 0,70 kg

10. Ziele angielskie - 0,20 kg

11. Liście laurowe - 0,05 kg

12. Mięso wołowe bez kości - 48 kg

13. Masło wyborowe - 5 kg

14. Marchew świeża oczyszczona - 4 kg

15. Seler świeży oczyszczony - 3,2 kg

16. Pietruszka świeża oczyszczona - 3,1 kg

17. Ryż - 34 kg

18. Kapusta biała w główkach - 625 kg

 

Doczytałem, że wszystkie dania warzywno mięsne sterylizuje się  10 + 50 + 10 w temperaturze 117 st.C.

Szczegółową recepturę trzeba będzie odszukać w dalszej części książki: Poradnik Technologa Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego.

W wolnej chwili postaram się zeskanować i udostępnić całą książkę liczącą 500 stron.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-839160
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szczegółową recepturę trzeba będzie odszukać w dalszej części książki: Poradnik Technologa Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego.

O to, to, to. :) Mirek ale właśnie jeszcze te szczegóły. :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-839162
Udostępnij na innych stronach

Receptura produkcji 1000 kg gołąbków w sosie pomidorowym:

 

1. Mięso wieprzowe bez kości - 224 kg

2. Mięso cielęce bez kości - 35 kg

3. Smalec wieprzowy - 6 kg

4. Koncentrat pomidorowy 20% - 70 kg

5. Cukier - 3,5 kg

6. Sól kuchenna biała - 12 kg

7. Mąka pszenna 50% - 14 kg

8. Cebula świeża oczyszczona - 23,5 kg

9. Pieprz naturalny - 0,70 kg

10. Ziele angielskie - 0,20 kg

11. Liście laurowe - 0,05 kg

12. Mięso wołowe bez kości - 48 kg

13. Masło wyborowe - 5 kg

14. Marchew świeża oczyszczona - 4 kg

15. Seler świeży oczyszczony - 3,2 kg

16. Pietruszka świeża oczyszczona - 3,1 kg

17. Ryż - 34 kg

18. Kapusta biała w główkach - 625 kg

 

Doczytałem, że wszystkie dania warzywno mięsne sterylizuje się  10 + 50 + 10 w temperaturze 117 st.C.

Szczegółową recepturę trzeba będzie odszukać w dalszej części książki: Poradnik Technologa Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego.

W wolnej chwili postaram się zeskanować i udostępnić całą książkę liczącą 500 stron.

Już się nie mogę doczekać skanu tej pozycji  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/12/#findComment-839598
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.