wrzeszyk Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 15 Września 2010 Zrobiłem zgodnie z przepisem, przed chwilą posmakowałem na surowo-coś wspaniałego, na chlebie posypane mielonym zielonym pieprzem-super jedzonko ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-124691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aak Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 28 Września 2010 Dzisiaj zaczynam z tym specjałem pierwszy raz dwie polędwice z sarny 50/50 za 7dni zobaczymy co z tego wyjdzie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-126156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 30 Września 2010 witamzrobiłem coś dla tygrysków :wink: polędwice łososiową i boczunio w przyprawach ,troszke słoninki wędzonej,oraz boczunio czosnkowy oczywiście do spożycia na surowo.solone ok 9 dnidosmaczone i wędzone http://img834.imageshack.us/img834/1096/boczunio1.jpg http://img707.imageshack.us/img707/305/boczunio2.jpg http://img710.imageshack.us/img710/3306/boczunio3.jpg http://img837.imageshack.us/img837/5216/boczunio4.jpg http://img822.imageshack.us/img822/1912/boczunio5.jpg http://img693.imageshack.us/img693/3087/boczunio6.jpg http://img4.imageshack.us/img4/3026/boczunio7.jpg http://img413.imageshack.us/img413/2302/boczunio8.jpg http://img192.imageshack.us/img192/3039/boczunio9.jpg p.s.jak ktoś chce i może wrzucić do fotosika ja nie moge,zatem upoważniam pozdrawiam słonecznieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-126327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 30 Września 2010 p.s.jak ktoś chce i może wrzucić do fotosika ja nie moge,zatem upoważniam Fotki podpisane "Marek z Bielska" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-126338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturant Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 1 Października 2010 Coś więcej o tym boczku , czy też tak samo peklowany jak karkówka ? U mnie na boczki to sami smakosze :thumbsup: Ciekaw jestem jaka procedura z Twoimi boczusiami . Cytuj nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-126449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 2 Października 2010 Marku bardzo piękne wędzonki, piękny słoneczny kolor :thumbsup: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-126586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 9 Października 2010 Ja również pokusiłam się zrobić ten rarytasik. Polędwica i karkówka do soli na 6 dni. Moczenie w letniej wodzie 6 godz. Wędzenie na zimno 5 godz. Oto efekt :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 9 Października 2010 Oto efekt :clap: :thumbsup: Bardzo ładne wyroby :!: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 9 Października 2010 @halusia@ ładne wyroby! To ja też się pochwalę szynką. Odkąd zacząłem robić schinkenspeck to cały czas coś leży w soli :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 9 Października 2010 :clap: ślicznie Wędzenie na zimno 5 godz. Halusiu czy tyle godzin wystarczyło żeby dobrze się przewędziło, ja wędzę po ok 4 h przez trzy dni? Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 9 Października 2010 :clap: ślicznie Wędzenie na zimno 5 godz. Halusiu czy tyle godzin wystarczyło żeby dobrze się przewędziło, ja wędzę po ok 4 h przez trzy dni?Pytanie nie do mnie ale powiem, że wędziłem 6 godzin, mięsko jest przewędzone i smaczne. Fakt, że szynka niezbyt duża, około 600g. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 9 Października 2010 Polędwica i karkówka do soli na 6 dni. Moczenie w letniej wodzie 6 godz.Czytamy i pochwalamy no może i dobrze. Ale zastanowmy sie jaką wartość ma ta polędwica . Toć to wszystko co wartościowe z niej, w czasie moczenia wypłynęło. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 9 Października 2010 Jestem wielbicielem takich wędzonek jak scinkenspeck, fakt, że z polędwicy nie robiłem. Najlepszy (według mnie) jest z szynki, z łopatki jest twardszy. Nie lubię szynki wędzonej i później parzonej-według mnie właśnie w ten sposób robiona traci smak, podobnie jak kiełbasa krakowska parzona - traci smak. No ale to tylko moje skromne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 9 Października 2010 Halusiu czy tyle godzin wystarczyło żeby dobrze się przewędziło, ja wędzę po ok 4 h przez trzy dni?Nie jestem w tym specjalistką ,według mnie wystarczyło. Dokładnie jak napisał kolega wrzeszczyk mięsko jest przewędzone i smaczne Myślę że jak poleży dłużej będzie jeszcze smaczniejsze. Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 9 Października 2010 Nie jestem w tym specjalistką ,według mnie wystarczyło. Dokładnie jak napisał kolega wrzeszczyk wrzeszyk napisał/a: mięsko jest przewędzone i smaczne Myślę że jak poleży dłużej będzie jeszcze smaczniejsze. Oh, ja też nie jestem specjalistą, daleko mi od takiego, ale im dłużej leży tym twardsze:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 11 Października 2010 Ja również pokusiłam się zrobić ten rarytasik.no i super Ci wyszło To ja też się pochwalę szynką.bardzo ładnie uwędzone :clap: Czytamy i pochwalamy no może i dobrze. Ale zastanowmy sie jaką wartość ma ta polędwica . Toć to wszystko co wartościowe z niej, w czasie moczenia wypłynęło. PozdrawiamDokładnie zgadzam się z Dziadkiem,metodę zasolenia i moczenia dawno zaniechałem, nie dość że wychodziło mi to bardzoo słone i wymoczone stwierdziłem to nie dla mnie myśle że kol. Ligawa nie obrazi się na moją wypowiedź.jeżeli ktoś uważa że to jest to co oczekuje to jest ok. słonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 11 Października 2010 metodę zasolenia i moczenia dawno zaniechałemNo to powiedz proszę, jaką metodę Ty stosujesz bo nabrałam ochoty na ten specyfik i nie chciałabym skopać tego rarytasu. Pozdrawiam Marku. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Szkoda takie mięso przeznaczyć na "schabowy" szynkowy :grin: więc będzie "szynkenszpek"http://img84.imageshack.us/img84/5685/011aol.jpg Uploaded with ImageShack.us Wyszły dwie szt. z tłuszczykiem i jedna bez.Zasolone 50/50% sól niejodowana i peklosól. http://img191.imageshack.us/img191/4537/013usg.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-137872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Tak wyglądają szpeki we własnym sosie po dwóch dniach . Kolor OK Dodałem mały ząbek czosnku. http://img153.imageshack.us/img153/4606/003qdm.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-138212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 21 Grudnia 2010 "Szpeki " zalane ciepłą wodą na 6 godz. i następnie będą dochodzić w lodówce do czwartku.Fotek nie będzie bo aparat "zawiesił działalność " (nie wysuwa się obiektyw ) :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-138639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Aparat poddano "elektrowstrząsom" się naprawił :wink: http://img291.imageshack.us/img291/5636/001fv.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-139248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekppp Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 17 Lutego 2011 czy do tego przepisu użyto jakiś przypraw a jeśli tak to jakich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-147356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 17 Lutego 2011 O ile do mnie to pytanie to robiłem z http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1601 , a modyfikacją było to , że nie dodałem askorbianu (czy jakoś tam :wink: ) a dodałem czosnku pokrojone nożem bo lubię ten aromat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-147362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 17 Lutego 2011 Ciekawe co z tego będzie :grin: Henio Twoje wyoby są :thumbsup: :clap: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-147368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 17 Lutego 2011 Twoje wędzonki No zobaczymy czy wędzonki gotyckie, a może coś południowo tyrolskie kto wie... Dla Ciebie drogi Andyandy Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-147376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.