Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem zgodnie z przepisem, przed chwilą posmakowałem na surowo-coś wspaniałego, na chlebie posypane mielonym zielonym pieprzem-super jedzonko ! Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-124691
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witam

zrobiłem coś dla tygrysków :wink:

polędwice łososiową i boczunio w przyprawach ,troszke słoninki wędzonej,

oraz boczunio czosnkowy oczywiście do spożycia na surowo.solone ok 9 dni

dosmaczone i wędzone

 

http://img834.imageshack.us/img834/1096/boczunio1.jpg

 

http://img707.imageshack.us/img707/305/boczunio2.jpg

 

http://img710.imageshack.us/img710/3306/boczunio3.jpg

 

http://img837.imageshack.us/img837/5216/boczunio4.jpg

 

http://img822.imageshack.us/img822/1912/boczunio5.jpg

 

http://img693.imageshack.us/img693/3087/boczunio6.jpg

 

http://img4.imageshack.us/img4/3026/boczunio7.jpg

 

http://img413.imageshack.us/img413/2302/boczunio8.jpg

 

http://img192.imageshack.us/img192/3039/boczunio9.jpg

 

p.s.jak ktoś chce i może wrzucić do fotosika ja nie moge,zatem upoważniam

 

pozdrawiam słonecznie

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-126327
Udostępnij na innych stronach

p.s.jak ktoś chce i może wrzucić do fotosika ja nie moge,zatem upoważniam

 

 

Fotki podpisane "Marek z Bielska" :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-126338
Udostępnij na innych stronach

Coś więcej o tym boczku , czy też tak samo peklowany jak karkówka ?

U mnie na boczki to sami smakosze :thumbsup:

Ciekaw jestem jaka procedura z Twoimi boczusiami .

nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-126449
Udostępnij na innych stronach

Marku bardzo piękne wędzonki, piękny słoneczny kolor :thumbsup:

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-126586
Udostępnij na innych stronach

Ja również pokusiłam się zrobić ten rarytasik.

Polędwica i karkówka do soli na 6 dni.

Moczenie w letniej wodzie 6 godz.

Wędzenie na zimno 5 godz.

Oto efekt :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127392
Udostępnij na innych stronach

Oto efekt

:clap: :thumbsup:

Bardzo ładne wyroby :!:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127394
Udostępnij na innych stronach

:clap: ślicznie

 

Wędzenie na zimno 5 godz.

Halusiu czy tyle godzin wystarczyło żeby dobrze się przewędziło, ja wędzę po ok 4 h przez trzy dni?

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127402
Udostępnij na innych stronach

:clap: ślicznie

 

Wędzenie na zimno 5 godz.

Halusiu czy tyle godzin wystarczyło żeby dobrze się przewędziło, ja wędzę po ok 4 h przez trzy dni?

Pytanie nie do mnie ale powiem, że wędziłem 6 godzin, mięsko jest przewędzone i smaczne. Fakt, że szynka niezbyt duża, około 600g.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127404
Udostępnij na innych stronach

Polędwica i karkówka do soli na 6 dni.

Moczenie w letniej wodzie 6 godz.

Czytamy i pochwalamy no może i dobrze. Ale zastanowmy sie jaką wartość ma ta polędwica . Toć to wszystko co wartościowe z niej, w czasie moczenia wypłynęło. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127411
Udostępnij na innych stronach

Jestem wielbicielem takich wędzonek jak scinkenspeck, fakt, że z polędwicy nie robiłem. Najlepszy (według mnie) jest z szynki, z łopatki jest twardszy. Nie lubię szynki wędzonej i później parzonej-według mnie właśnie w ten sposób robiona traci smak, podobnie jak kiełbasa krakowska parzona - traci smak. No ale to tylko moje skromne zdanie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127414
Udostępnij na innych stronach

Halusiu czy tyle godzin wystarczyło żeby dobrze się przewędziło, ja wędzę po ok 4 h przez trzy dni?

Nie jestem w tym specjalistką ,według mnie wystarczyło. Dokładnie jak napisał kolega wrzeszczyk

mięsko jest przewędzone i smaczne

Myślę że jak poleży dłużej będzie jeszcze smaczniejsze.

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127416
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem w tym specjalistką ,według mnie wystarczyło. Dokładnie jak napisał kolega wrzeszczyk

wrzeszyk napisał/a:

mięsko jest przewędzone i smaczne

 

 

Myślę że jak poleży dłużej będzie jeszcze smaczniejsze.

Oh, ja też nie jestem specjalistą, daleko mi od takiego, ale im dłużej leży tym twardsze:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127418
Udostępnij na innych stronach

Ja również pokusiłam się zrobić ten rarytasik.

no i super Ci wyszło

To ja też się pochwalę szynką.

bardzo ładnie uwędzone :clap:

Czytamy i pochwalamy no może i dobrze. Ale zastanowmy sie jaką wartość ma ta polędwica . Toć to wszystko co wartościowe z niej, w czasie moczenia wypłynęło. Pozdrawiam

Dokładnie zgadzam się z Dziadkiem,metodę zasolenia i moczenia dawno zaniechałem,

nie dość że wychodziło mi to bardzoo słone i wymoczone stwierdziłem to nie dla mnie

myśle że kol. Ligawa nie obrazi się na moją wypowiedź.jeżeli ktoś uważa

że to jest to co oczekuje to jest ok.

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127556
Udostępnij na innych stronach

metodę zasolenia i moczenia dawno zaniechałem

No to powiedz proszę, jaką metodę Ty stosujesz bo nabrałam ochoty na ten specyfik i nie chciałabym skopać tego rarytasu. Pozdrawiam Marku.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-127558
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Szkoda takie mięso przeznaczyć na "schabowy" szynkowy :grin: więc będzie "szynkenszpek"http://img84.imageshack.us/img84/5685/011aol.jpg Uploaded with ImageShack.us

 

Wyszły dwie szt. z tłuszczykiem i jedna bez.

Zasolone 50/50% sól niejodowana i peklosól.

 

http://img191.imageshack.us/img191/4537/013usg.jpg Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-137872
Udostępnij na innych stronach

Tak wyglądają szpeki we własnym sosie po dwóch dniach . Kolor OK

Dodałem mały ząbek czosnku.

 

 

http://img153.imageshack.us/img153/4606/003qdm.jpg Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-138212
Udostępnij na innych stronach

"Szpeki " zalane ciepłą wodą na 6 godz. i następnie będą dochodzić w lodówce do czwartku.

Fotek nie będzie bo aparat "zawiesił działalność " (nie wysuwa się obiektyw ) :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-138639
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
O ile do mnie to pytanie to robiłem z http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1601 , a modyfikacją było to , że nie dodałem askorbianu (czy jakoś tam :wink: ) a dodałem czosnku pokrojone nożem bo lubię ten aromat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-147362
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe co z tego będzie

:grin:

Henio Twoje wyoby są :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-147368
Udostępnij na innych stronach

Twoje wędzonki

No zobaczymy czy wędzonki gotyckie, a może coś południowo tyrolskie kto wie...

Dla Ciebie drogi Andyandy

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/10/#findComment-147376
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.