abratek Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Lutego 2009 Marek, Maxell - wszystko się zgadza, wiemy co jest napisane, jakie są dawki etc... - ja się tylko wyraźnie chcę zwrócić uwagę (co też uczynił Bagno): jak ma się stężenie nitrytu w podanej przez Ligawę mieszance w stosunku do ilości jakie my promujemy Czytają nas także nowi zadymiacze z Ameryki i kiedy widzą sprzeczność w proponowanych dawkach nitrytu to po prostu "głupieją" dobrze by było aby kolega Ligawa wypowiedział się w tym temacie bo na jednej szali stanął autorytet naszego mistrza a na drugiej autorytet tego forum i to tyle... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Lutego 2009 Za wysoko stawiasz poprzeczkę. Nie mówmy tu o utracie autorytetu Ligawy i forum. :grin: W przepisie wyraźnie jest napisane, że peklosól dodajemy w minimalnych ilościach tak, by uzyskać jedynie kolorek mięsa. Dodam, że zminiejszając jeszcze ilość peklosoli, możemy dodać izoaskorbinian sodu i uzyskamy taki sam efekt. Osoby, które nie używają azotynów czy azotanów, mogą zrobić ten przysmak na samej soli. Jak wczesniej wspomniałem, stężenie soli w fazie peklowania będzie tak duże, iż z pewnością nie przetrwają jakiekolwiek bakterie. :wink: Nitryt w takim układzie nie ma do spełnienia zadania "zabójcy bakterii".Jeszcze sprawa ilości użytej mieszanki. na samym poczatku przepisu Ligawa pisze, by mięso przeznaczone do peklowania natrzeć bardzo dokladnie omawianą mieszanką ze wszystkich stron, a część jej wysypać na spód naczynia, w którym proces peklowania będzie przebiegał. Nie ma więc reguły: jesli będzie więcej mniejszych kawałkó, to ilość zużytej mieszanki wzrośnie (fizyka) i odwrotnie, jeśli kawałki będą większe, ilość się zmniejszy. Ważny jest póżniejszy proces moczenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Lutego 2009 Mięso przed nacieraniem musi być suche, by nie tworzył się już we wstępnej fazie nacierania "sztuczny" soczek wodny i aby tę wilgoć uzyskać na skutek intensywnego wcierania mieszanki. Poza tym, do mokrego mięsa przykleja się od razu mieszanka i wcieranie staje się nieefektywne, nie mówiąc już o bakteriach znajdujących się w wodzie na powierzchni mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Lutego 2009 Za wysoko stawiasz poprzeczkę. Nie mówmy tu o utracie autorytetu Ligawy i forum. :grin:nie mówię o utracie tylko wahaniach... :wink: Osoby, które nie używają azotynów czy azotanów, mogą zrobić ten przysmak na samej soli. Jak wczesniej wspomniałem, stężenie soli w fazie peklowania będzie tak duże, iż z pewnością nie przetrwają jakiekolwiek bakterie. :wink: Nitryt w takim układzie nie ma do spełnienia zadania "zabójcy bakterii".O..." i to mie się podobuje..." Mięso przed nacieraniem musi być suche, by nie tworzył się już we wstępnej fazie nacierania "sztuczny" soczek wodnyno... czyli miałem nosa i racja była moja :tongue: :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Lutego 2009 No i świetnie, ja wziąłem 0.5 kg peklosoli i 0.5 kg soli nie jodowanej. Tyle zrozumiałem z waszych wywodów. Teraz boję się zajrzeć do miski. I proszę nie pisać" czytać za zrozumieniem". :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Lutego 2009 Many, dobrze zrozumiałeś, taka proporcja została zaproponowana jako optymalna i to będzie dobrze (jam też tak uczynił) - miej świadomość że dałeś cztery razy mniej nitrytu, ale jednocześnie jak pisze Maxell stężenie soli jest tak wysokie że nitryt nie działa tu jako zabezpieczenie (a jedynie dla koloru) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Lutego 2009 No to fajnie, dzięki za podtrzymanie na duchu. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Lutego 2009 Many, jeśli sama peklosól (polska) zawiera ok. 0,6% nitrytu (azotyn III) uzupełnionego 99,4% czystej soli, to Ty zmniejszyłeś tę dawkę jeszcze o połowę. Nie ma się więc czym martwić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Lutego 2009 Po 24 godzinnym pobycie mięska w mieszance pojawiło się sporo soczku. Nie wiem czy wymieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Lutego 2009 To bardzo dobrze. Nie mieszaj, tylko poprzekładaj mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Lutego 2009 Dzięki, ale się zawziąłem na ten wyrób. :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Lutego 2009 Ja też się zawziąłem na ten wyrób właśnie mam przugotowane mięso idę solić. Tak jak MANY 50/50. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Lutego 2009 Maxell miałeś rację że to będzie hit na forum.Podoba mi się że pojawiają się pytania bo nie oznacza to nic innego że koledzy i koleżanki są czujni i ważą liczą porównują. Gorzej byłoby gdyby każdy przepis "wchodził" bez echa a tak proszę pełna kontrola. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Lutego 2009 Po trzech dniach peklowania wydzieliło się sporo soku /raczej maź jakaś :grin: /, poprzekładałem deczko i obserwuję dalej. Aha, przełożyłem do mniejszego gara, żeby mięsko pływało, kolorek leciutko bordowy. Peklowanie na sucho przeszło w peklowanie na mokro! Dziwy jakieś :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Lutego 2009 Wszystko jest w najlepszym porządku. Pilnuj tylko temperatury i mięso co jakiś czas przekładaj. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Lutego 2009 Moje już się robi 2 dni. Proporcje dałem jak MANY. Zobaczymy przy kosztowaniu wtedy będzie można dopiero ocenić. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 24 Lutego 2009 Szanowni Państwo :smile: Przepis na schinkenspeck podaje minimalny czas produkcji jako 5dni peklowania + 5 godzin moczenia +2 dni osuszania/dojrzewania. Dzisiaj mija 7 dni od opublikowania tego przepisu. Czyżby ktoś już miał jakies pierwsze wrażenia.... ? :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 24 Lutego 2009 Tomku ja "wsadziłem "dość duże kawałki ,tak więc jeszcze parę dni ,ale tak jak pisał chyba Gonzo z suchego zrobiło się peklowanie mokre /kolorek i smak :blush: super/ Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 24 Lutego 2009 Ja mam względnie mały kawałek, który po pięciu dniach również prawie "pływa" we własnym soku. CO ZA EMOCJE Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 24 Lutego 2009 Melduję:U mnie jutro rano wędruje do wody - dokładnie 6dni, (karkówka i kawałek szynki) za to dziś spotkałem w sklepie i kupiłem właśnie coś co było podobne ale już nazwę zapomniałem :blush: "Ogonówka Bu....." tyle że strasznie waliło dymem iglastym Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 24 Lutego 2009 Panowie, emocje rosną. :tongue: W piątek moczenie i później suszenie. A później, no właśnie co? Chyba degustacja i zdjecia. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Lutego 2009 MANY widzę, że idziemy łeb w łeb. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 24 Lutego 2009 @Wena, chyba się nie zawiedziemy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 24 Lutego 2009 Mnie się to mięsko już podoba, a gdzie tam poniedziałek. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 24 Lutego 2009 A ja jutro odbieram zamówioną szyneczkę z tłuszczykiem i do soli :devil: Nikt z kolegów nie podwędza? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.