Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to smakuje

tak jak dobrze peklowane dawniej mięsa. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58159
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jak to smakuje

tak jak dobrze peklowane dawniej mięsa. Pozdrawiam

Można to mięsko przyrównać do tego co przechowywało się kiedyś zasolone w beczce kilka miesięcy :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58163
Udostępnij na innych stronach

Moje miesko juz w soli. Poniewaz Many i Wena dali 50/50 ja dalem tak jak w oryginale 1kg soli klodawskiej i 180 g peklosoli, zobaczymy czy wystarczy dla koloru. Kiedys robilem kielase "szlachty" na samej soli i byla rozowa. No nic zobaczymy :lol: .

Abratek probowales juz?

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58240
Udostępnij na innych stronach

Jutro po pracy wyjmuje mięso z peklowania i do płukania. Potem ze 2, 3 dni dojrzewania i degustacja. Mięsko jest twardawe więc będzie się dobrze kroić.

A jak podeschnie to będzie super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58320
Udostępnij na innych stronach

Abratek probowales juz?

Właśnie poszedłem skosztować - powiem krótko: poczekam jednak do niedzieli i podwędzę, ot peklowane mięso

na razie ma słoność idealną dla mnie, kolor powiedzmy ok. - dawałem też 50/50 ale moja peklosól jest już z półtora roku po terminie ważności :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58324
Udostępnij na innych stronach

Many moje też jest twardawe. Mam pytanie trzeba je włożyć do letniej wody, ale mięso jest wyjęte z chłodni. Ja miałem 4.7 kg świeżego mięsa. Mięso jest w temp. 5 stopni. Jak włożę to do letniej wody to woda zrobi się zimna po kilku minutach. I co dalej? Podgrzewać, zostawić?
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58326
Udostępnij na innych stronach

Hm, nikt nie odpowiedział na to pytanie a było zadawane wcześniej. Na pewno nie będę płukał pod bieżącą wodą. Jeżeli włożę mięso do wody i gar będzie stał w pomieszczeniu ogrzewanym to właśnie woda będzie letnia, tak około temp. otoczenia około 20C.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58332
Udostępnij na innych stronach

Własnie dlatego nalezy włożyć do ciepłej wody.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58333
Udostępnij na innych stronach

trzeba je włożyć do letniej wody

Maxell pisał, że do cieplej ( ważne )

 

Wkładamy do ciepłej wody (ważne!).

Hmmm, smakuje jak zwykłe peklowane mięsko :???:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58337
Udostępnij na innych stronach

Letnia to cieplejsza jak zimna. a ciepła to cieplejsza jak letnia. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58344
Udostępnij na innych stronach

Tomku ja "wsadziłem "dość duże kawałki ,tak więc jeszcze parę dni

....a obudzę się z ręką w nocniku, bo mięsko zostało pod opieką fentelka :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58347
Udostępnij na innych stronach

Letnia to cieplejsza jak zimna. a ciepła to cieplejsza jak letnia. Pozdrawiam

Dziadku, żebyć Ty jeszcze jakąś emotkę dodał, tak dla pełniejszego wyrażenia uczuć. :wink:

Bo nie wiem kiedy żartujesz a kiedy ochrzaniasz? :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58363
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda mój wyrób po dwóch dniach dojrzewania:

 

 

 

 

Prawie jak schinkenspeck :grin:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58565
Udostępnij na innych stronach

A tak 'zagadka' wygląda po 8 godzinach w zimnym dymie:

 

 

Po pierwszych próbach smakowych stwierdzamy, że sugerowane przez Ligawę dłuższe moczenie (ilość dni peklowania = 1,5x godz. moczenia) jest raczej wskazane, przynajmniej dla naszych kubków smakowych.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58614
Udostępnij na innych stronach

Moje mięsko się suszy od wczoraj. Po 7 dniach solenia moczyłem 8,5 godziny. Włożyłem do wody o temp. 40 stopni. Jeszcze nie wiem kiedy będę wędził.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58622
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.