wena Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 24 Lutego 2009 Ja będę podwędzał. Oczywiście najpierw skosztuję jak to smakuje na surowo. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 25 Lutego 2009 Jak to smakuje tak jak dobrze peklowane dawniej mięsa. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 25 Lutego 2009 Witam Jak to smakuje tak jak dobrze peklowane dawniej mięsa. Pozdrawiam Można to mięsko przyrównać do tego co przechowywało się kiedyś zasolone w beczce kilka miesięcy :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Lutego 2009 Moje miesko juz w soli. Poniewaz Many i Wena dali 50/50 ja dalem tak jak w oryginale 1kg soli klodawskiej i 180 g peklosoli, zobaczymy czy wystarczy dla koloru. Kiedys robilem kielase "szlachty" na samej soli i byla rozowa. No nic zobaczymy :lol: .Abratek probowales juz? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Lutego 2009 Jutro po pracy wyjmuje mięso z peklowania i do płukania. Potem ze 2, 3 dni dojrzewania i degustacja. Mięsko jest twardawe więc będzie się dobrze kroić.A jak podeschnie to będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Lutego 2009 Abratek probowales juz?Właśnie poszedłem skosztować - powiem krótko: poczekam jednak do niedzieli i podwędzę, ot peklowane mięso na razie ma słoność idealną dla mnie, kolor powiedzmy ok. - dawałem też 50/50 ale moja peklosól jest już z półtora roku po terminie ważności :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Lutego 2009 Many moje też jest twardawe. Mam pytanie trzeba je włożyć do letniej wody, ale mięso jest wyjęte z chłodni. Ja miałem 4.7 kg świeżego mięsa. Mięso jest w temp. 5 stopni. Jak włożę to do letniej wody to woda zrobi się zimna po kilku minutach. I co dalej? Podgrzewać, zostawić? Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Lutego 2009 Hm, nikt nie odpowiedział na to pytanie a było zadawane wcześniej. Na pewno nie będę płukał pod bieżącą wodą. Jeżeli włożę mięso do wody i gar będzie stał w pomieszczeniu ogrzewanym to właśnie woda będzie letnia, tak około temp. otoczenia około 20C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Lutego 2009 Własnie dlatego nalezy włożyć do ciepłej wody. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 26 Lutego 2009 trzeba je włożyć do letniej wody Maxell pisał, że do cieplej ( ważne ) Wkładamy do ciepłej wody (ważne!). Hmmm, smakuje jak zwykłe peklowane mięsko :???: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Lutego 2009 Jaka jest temperatura letniej wody? :grin: 1. 28,7C2. 34.1C3. 41.4 C :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Lutego 2009 Letnia to cieplejsza jak zimna. a ciepła to cieplejsza jak letnia. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 26 Lutego 2009 Tomku ja "wsadziłem "dość duże kawałki ,tak więc jeszcze parę dni....a obudzę się z ręką w nocniku, bo mięsko zostało pod opieką fentelka :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 26 Lutego 2009 No to ryzyk fizyk duży kibel i moczymy. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 26 Lutego 2009 Letnia to cieplejsza jak zimna. a ciepła to cieplejsza jak letnia. Pozdrawiam Dziadku, żebyć Ty jeszcze jakąś emotkę dodał, tak dla pełniejszego wyrażenia uczuć. :wink: Bo nie wiem kiedy żartujesz a kiedy ochrzaniasz? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 26 Lutego 2009 Jak skosztujesz to się dowiesz co DZIADEK myślał. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Lutego 2009 Moje już się moczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 28 Lutego 2009 Tak wygląda mój wyrób po dwóch dniach dojrzewania: Prawie jak schinkenspeck :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zrób coś z tym kotem, bo inaczej dojrzewanie zostanie przerwane w sposób nagły i niespodziewany :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 28 Lutego 2009 Ha, ha mój wygląda podobnie. Ale trzymam to pod zamknięciem. Halo, Wena co z twoim produktem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 28 Lutego 2009 Ha, ha mój wygląda podobnie. Nie podobnie, tylko fotkę wklejaj :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 28 Lutego 2009 Głupio, że nie wklejam. Utopiłem aparat na wczasach a z kamery to fotki nie za dobre, choć może spróbuję. Niedługo "13" więc coś zakupię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 28 Lutego 2009 A tak 'zagadka' wygląda po 8 godzinach w zimnym dymie: Po pierwszych próbach smakowych stwierdzamy, że sugerowane przez Ligawę dłuższe moczenie (ilość dni peklowania = 1,5x godz. moczenia) jest raczej wskazane, przynajmniej dla naszych kubków smakowych. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 28 Lutego 2009 Nie podobnie, tylko fotkę wklejaj Mój jest inny, ale z mięskiem trzeba przy nim uważać :lol: pomimo, że zazwyczaj śpi Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 28 Lutego 2009 Moje mięsko się suszy od wczoraj. Po 7 dniach solenia moczyłem 8,5 godziny. Włożyłem do wody o temp. 40 stopni. Jeszcze nie wiem kiedy będę wędził. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.