Skocz do zawartości

pablos83 dymi, piecze i eksperymentuje :)


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

 

Zdecydowałem się założyć ten temat, aby dzielić się z Wami swoimi kulinarnymi wyrobami które zdarza mi się czasami ( podkreślam czasami :) ) robić na użytek własny :)

Przepis:  https://wedlinydomow...dług-pablosa83/ :)

Tak więc wczoraj zrobiłem taki oto pasztecik, a dziś po całonocnym studzeniu prezentuje się on tak:

 

http://wstaw.org/m/2017/12/08/2_3.png

 

http://wstaw.org/m/2017/12/08/20171208_075008_1.png

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

zrobiłem taki oto pasztecik

Napisz coś więcej  o tym fotogenicznym pasztecie; najlepiej daj przepis  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578899
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z regulaminem działu nie mogę podać przepisu :) Mogę jednak napisać, że jest to pikantny pasztet drobiowo - wieprzowy z dużą zawartością ziół :)

Edytowane przez pablos83
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578902
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zgodnie z regulaminem działu nie mogę podać przepisu

Na który punkt regulaminu się powołujesz?

A może masz na myśli jakiś "dział" spoza naszego forum? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578905
Udostępnij na innych stronach

Zasady działu to nie regulamin, ale rzeczywiście jeśli taka jest wola  administracji to lepiej umieścić przepis w  "odpowiednim dziale" 

np.   https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/105-wyroby-garma%C5%BCeryjne/

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578908
Udostępnij na innych stronach

Tak więc z tego właśnie powodu nie zdecyduję się zamieścić tutaj przepisu. Oczywiście dziś przepis znajdzie się w odpowiednim do tego dziale :) Nie ma z tym żadnego problemu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578910
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich :)

 

Przedstawiam Wam mój przepis na pasztet drobiowo - wieprzowy :)

 

Składniki:

 

- 2 kg mięsa z kaczki

- 0,5 kg chudego. surowego boczku

- 0,5 kg wątróbki drobiowej

- 1 czubata łyżeczka kminku

- 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego

- 1 czubata łyżeczka tymianku, i tyleż samo rozmarynu

- 3 ząbki czosnku

- 1 duża cebula

- 2 czubate łyżki bułki tartej

- 2 duże jaja kurze

- 1 czubata łyżeczka pieprzu kajeńskiego

- 150 - 200 ml płynnego tłuszczu z kaczki, oraz oddzielna porcja tłuszczu z kaczki do smażenia

 

 

Wykonanie:

 

Kaczkę, wątróbkę oraz boczek ugotować do miękkości , po czym pozostawić do ostudzenia. Dla ułatwienia sobie pracy każde mięso można gotować w oddzielnych naczyniach, gdyż długość ich gotowania oczywiście jest różna. Wody w której gotujemy mięso nie należy przyprawiać żadnymi przyprawami. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości kaczego tłuszczu, po czym pozostawić do ostygnięcia.Mięso z kaczki, boczek i wątróbkę pokroić na niewielkie kawałki i przygotować całość wraz z zeszkloną cebulą do zmielenia na sitku 3 - 4 mm.Całość zmielić, dodać przyprawy, jajka, bułkę tartą, rozgnieciony czosnek oraz tłuszcz kaczy. Wyrobić zawartość na gładką masę. Foremkę wyłożyć pergaminem i umieścić masę wewnątrz foremki, po czym dokładnie wyrównać powierzchnię aby grubość wszędzie była w miarę jednakowa. Piec 70 - 75 minut od chwili włączenia, ale tu uwaga!. Ja piekę pasztet w takim naczyniu jak na zdjęciu poniżej ( nie mam pojęcia jaka jest tam temperatura ). Jeśli pieczecie w jakimkolwiek naczyniu to musicie stale kontrolować pasztet. Jest upieczony, gdy ma wyraźny,złoto - brązowy kolor. Po upieczeniu wyjmujemy pasztet z foremki i dajemy mu około 1 godziny na odparowanie w temperaturze ok 20 stopni, po czym wstawiamy np do lodówki na co najmniej 12 godzin celem dokładnego ostygnięcia i " ściśnięcia się " pasztetu. Po tym czasie nadaje się do spożycia :)

 

Smacznego :)

 

A ja piekę w takim wynalazku :)

 

http://wstaw.org/m/2017/12/08/1_1.jpg

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578921
Udostępnij na innych stronach

Prodzi

Prodziz . wspanialy wynalazek. :D  PAmietam niektore potrawy wlasnie w nimpieczone,zupelnie inny smak niz w piekarniku, teraz to tylko pomarzyc :cry:

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578927
Udostępnij na innych stronach

Mam takie samo ustrojstwo i często używam.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578947
Udostępnij na innych stronach

Prodzi

Prodziz . wspanialy wynalazek. :D  PAmietam niektore potrawy wlasnie w nimpieczone,zupelnie inny smak niz w piekarniku, teraz to tylko pomarzyc :cry:

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Właśnie zaczynam przygodę na Forum. M.in. dla takich przepisow zapisałem się tutaj - dzięki za przepis. Wygląd, skład Twojego pasztetu wskazuje, że jest smaczny i aromatyczny. Zamierzam skorzystać z Twojego przepisu

 

Natomiast odnosząc się do wpisu ANNAM - okazuje się, że niektóre marzenia łatwo dają się spełnić. Podrzucam link do prodiza (od razu z kablem) 

https://allegro.pl/kategoria/do-kuchni-mini-piekarniki-67449?string=prodi%C5%BC&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-ele-1-3-1003

Edytowane przez Bee Gees

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578965
Udostępnij na innych stronach

 

 

M.in. dla takich przepisow zapisałem się tutaj
Masz ich tutaj tysiące - tak naprawdę -nie da się wszystkich spróbować :D  :thumbsup:  Witaj

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578971
Udostępnij na innych stronach

jarekduch  koniecznie podziel się swoimi wrażeniami po spróbowaniu pasztetu :)

Tak zrobię

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578977
Udostępnij na innych stronach

Ja widzialam to na allegro,ale to tam , ja tutaj , nie bede kupowac. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-578990
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze wędzonko :)

 

http://wstaw.org/m/2017/12/13/20171213_173524.jpg

 

 

http://wstaw.org/m/2017/12/13/Schowek01.png

 

http://wstaw.org/m/2017/12/13/Schowek02.png

 

1 zdjęcie od góry przedstawia wędlinki już po odparzeniu. Chyba każdy wie, dlaczego są zielone w środku :)

2 i 3 zdjęcie przedstawia wędliny nieodparzone ( te zostanie przeprowadzone w późniejszym terminie ) :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-579627
Udostępnij na innych stronach

Tak to jest jak się solą pekluje ???? Wiele razy już robiłem tak.samo, ale potem piekłem i w środku też były ok ???? Dziś jednak wędziłem i mam nauczke ????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14864-pablos83-dymi-piecze-i-eksperymentuje/#findComment-579650
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.