Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

spróbowałem zrobić ponownie, tym razem tylko z 2 litrów mleka z mlekomatu, jednak go wcześniej nie pasteryzowałem, i tym razem się udało, choć zauważyłem że przy 30 stopniach zaczęło się lekko ścinać w gródki, dogrzałem do 32 stopni i dodałem podpuszczki wg producenta.
tym razem powstał normalny skrzep.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-440779
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam wszystkich jestem włoski i mieszkam w Polsce, jak mozzarella w Italiae widzę tutaj, aby zrobić je inaczej :thumbsup: 

A jak? Witam ziomala. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452171
Udostępnij na innych stronach

To prosimy  o  zdjęcia  i przepis z robienia mozzarelli  :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452180
Udostępnij na innych stronach

Mnie by tylko interesowało jak formujesz te kule że takie piękne okrągłe wychodzą. :)

 

Receptura i opis technologiczny by się też przydał - dla innych którzy tu zaglądają :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452217
Udostępnij na innych stronach

Trochę cierpliwości, nie mówię po polsku, i trzeba być cierpliwym pomogę "z tobą tube.Iniziate znaleźć surowego mleka na rynkach wtedy powiedzieć" mleko altro.Con w supermarketach nie robią żadnego sera
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452307
Udostępnij na innych stronach

Rozumiemy, że nie mówisz po polsku. 

Jeśli masz problem z przekazaniem tego, co chcesz nam przekazać, to możesz te informacje napisać po włosku, a ja spróbuję przetłumaczyć.


Znaczy nie znam włoskiego, ale mogę poszukać kogoś, kto zna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452331
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę cierpliwości, nie mówię po polsku, i trzeba być cierpliwym pomogę "z tobą tube.Iniziate znaleźć surowego mleka na rynkach wtedy powiedzieć" mleko altro.Con w supermarketach nie robią żadnego sera
 

 robynud mamy tutj tez Polke ,ktor miesza we Wloszech, ona na pewno nam wszystkim pomoze, w przetlumaczeniu twojego przepisu na j. polski  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452360
Udostępnij na innych stronach

Jak jest Ci wygodniej pisz po włosku. W Polsce też są ludzie którzy znają ten język.

/Se Ti fa piu comodo scrivi in Italiano. C'e in Polonia la gente che si cava abastanza bene con italiano/ :thumbsup: 

Pozdrawiam

Jurek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452371
Udostępnij na innych stronach

A jak radzisz sobie z tak wysoką temperaturą?

 

Używać rękawic (kolorowe nich) gumy lub pomaganie drewnianą łyżką podnosi twaróg i tylko palcami roboczych palce chłodzenia w zimnej wodzie

www.youtube.com/watch?v=Hb7yW30AHbQ

 

zobacz ten film, aby dowiedzieć się

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452381
Udostępnij na innych stronach

robynud  Twój link nie działa ale chyba chodziło Ci o ten filmik 

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452412
Udostępnij na innych stronach

www.youtube.com/watch?v=Hb7yW30AHbQ vedere il film per imparare

Zaczynamy od surowego mleka, ciepła z 37/38 stopni i szczepione jogurtu naturalnego rzędu 3%, są również drobne specyficzne enzymy Lio, nawet sieo przeszczepu rzędu 4,5% i przeszczepu lakto, zbyt "jest rzędu 4%.

Niech akt jogurt co najmniej 35 minut, Lio 40 minutach sieo zaręczynowe i szczepione lakto 40 minut.

Po tym czasie dodać płyn podpuszczki cielęcej Tytuł 1: 10000, w kolejności 0,4 ml na litr mleka, wymieszać i odczekać 35 minut.

Czas, który upłynął, możemy wykonać pierwsze cięcie z długim ostrzem i wygładzić z wielką delikatnością, pokroić w kostkę o wielkości od 5 * 5 i nadal pozostawić na 15 minut.

Po zakończeniu pierwszego cięcia z rowkiem łyżką i zawsze delikatnie przeprowadzenia drugiego cięcia, zmniejszenia twarogu do wielkości orzech (2,5 / 3 cm).

W tym momencie możemy zostawić pod serwatki przez 10 minut.

 

Teraz widać tego, ale pamiętaj, jogurt

Edytowane przez robynud
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452435
Udostępnij na innych stronach

www.alma24.pl/swieze/kefiry-jogurty-smietany-6p/piatnica-jogurt-typu-greckiego-naturalny-150-g

 

 

Sukces mozzarellą i "wszystko w tym parte.Importante użyciu odpowiednich składników

 

Zobacz, jak zrobić test skrzepu

 

www.youtube.com/watch?v=OENYKXJ7Oho

Edytowane przez robynud
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-452466
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

https://youtu.be/hhBd_HnZmV4

"0" allowfullscreen></iframe>

produzioneformaggi.forumfree.it/?t=70890246

www.produzioneformaggi.forumfree.it/?t=70890246

OK

 

produzioneformaggi.forumfree.it/?t=70890246

Edytowane przez robynud
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-466398
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
W jaki sposób regulować pH , w poście ANNAM, parokrotnie pojawia konkretna wartość pH. Np. w pkt. 3 " Pozostawić mleko aby się ścięło. To powinno zająć około 30-35 min. (pH ~6.5-6.6) " Co należy zrobić gdy pH jest mniejsze lub większe" ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1487-mozarella/page/5/#findComment-510934
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.