Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ocynkowana raczej nie jest,, jest za to pomalowana z zewnątrz i o ile dobrze na zdjeciu widzę to od srodka też... i tego nie wiem czy ta farba nie bedzie miała jakiegos wpływu na smak i walory zdrowotne wędzonek? tzn czy nie zaszkodzi wędzonkom i naszemu zdrowiu?

Dasz ognia i się wypali. Nie musisz od razu wędzić za pierwszym rozpaleniem w nowej wędzarni. Zresztą możesz ją wypalić przed montażem.

Rury kominowe są cynkowane i malowanie farbami silikonowymi. Wypalić jest bardzo trudno. Najlepiej dać ognia z flaszki i użyć innego materiału.  

Zastanawiam się po jaką "cholerę" robić sobie krzywdę i montować kanał?

Rura z Bertrams nie jest cynkowana. Jest pomalowana na czarno i tą farbę trzeba wypalić. Rzuć ją w ognisko i po sprawie.

Witam ponownie dzięki za podpowiedzi żebym nie wpakował kasy w nieużytek ale mam pytanko czy jest ktoś kto pomógł by mi w zaprojektowaniu  wędzarni to znaczy potrzebuje kogoś kto by mi zrobił kosztorys i miarówka czegoś takiego

post-73731-0-52903700-1433329156_thumb.png

Albo może ktoś zna na namiary na osobę która się zajmuje projektowaniem takich budowli

A może poczytasz trochę w tym temacie postów. Dowiesz się o problemach znajdziesz wymiary i wiele innych informacji, których potrzebujesz. 

Odgrzewany "kotlet" to zły pomysł i świadczy o tym twój projekt oraz zapytanie. ( kompletny brak wiedzy ) Żeby mieć dobrą wędzarnie należy poczytać i jeszcze raz poczytać ponieważ samo się nie wędzi. Do wszystkiego potrzebna konkretna wiedza zawarta w tematach na stronach WD i od tego należy zacząć "przygodę z dymkiem"  

Edytowane przez Andyandy

powiem krótko czytam ale niejestem pewny to prosze o pomoc i czytam ze u podobno pomagacie a jak narazie to tylko kazecie czytac wielke dzieki jakos sobie poradze

wow , jesteśmy pod wrażeniem determinacji Panie pałka - kolega Pana ukierunkowywuje , a Pan na złość wszystkim odmrozi sobie uszy....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

....to zacznij od beczki a nie od murarki, otwórz swój temat z zapytaniami i koledzy będą cie kierowali i ewentualnie podsyłali linki

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

No wlasnie ja z miłą chęcią moge zacząć od beczki ale Żona jest przeciwna jak ma cos zrobić to ma to wygadać

Przepraszam jesli kogos uraziłem tylko tez loiczyle na łatwizne

nie oto chodzi tylko dużo pojęc jest mi obcych i ja czytam to poprostu nie kapuje

A jakież to pojęcia są Ci obce? - jak o nie zapytasz to na pewno koledzy lub koleżanki udzielą konkretnej odpowiedzi. Andyandy dobrze powiedział najpierw poczytaj bo jak na razie to sprawiasz wrażenie jakbyś na forum przeczytał tylko adres strony "wedlinydomowe.pl" :facepalm:

liczyłem

zastanawia nie jakiejglebokosci ma byc palenisko czy ma byc kwadrat jakos nikt o to nie pytał przynajmiej nie zauważyłem czy musi byc w palenisku bezposrednim "deflektor bezposredni paleniska" tak przynajmiej jest napisane na projekcie wedzarni pokazanym prze Andyego

To pytaj śmiało o te "pojęcia" a nie o projekt, kosztorys... Za chwilę po prostu zapytaj: kto się podejmie zrobić od projektu do wędzenia.

Wielu chcę tu pomagać ale POMAGAĆ to nie to samo co wyręczać. Gro osób czyta tematy po naście razy i dopytują. Nie unoś się tu bo nie można mierzyć wszystkich jedną miarą.

Andyandy wstawił rysunek poglądowy z wymiarami. ;)

Co do deflektora nie jest konieczny. Prawdziwe bezpośrednie oddzielać może np. Siatka zapezpieczajaca przed ew. spadnieciem do żaru naszego wyrobu. Deflektor służy jako wspomagacz rozprowadzenia ciepła i dymu gdy mamy srtop pełny z otworem dymowym.

Nie ma za co. Dlatego tak każdy naciska na DOKŁADNE, często wielokrotne czytanie. Tu naprawdę jest chyba WSZYSTKO co potrzeba ;)

Palka86

Ja też miałem różne dylematy i wierz mi że lektura tego forum + dyskusja (NIE ODWROTNIE) wszystko mi wyjaśniła :)

Swoje rozterki i wnioski opisuje w swoim temacie (link w stopce). Jak masz ochotę to poczytaj. Budowę mam na etapie ukończenia murarki - zaraz będę lał strop. Niestety trochę czasu brakuje żeby fotki wrzucać ale wkrótce nadrobie zaległości :)

Prawidłowo zbudowana wędzarnia to twoje zdrowie i musisz wybrać pomiędzy wyglądem, a jakością wyrobów. Sama wędzarnia nie wędzi należy jeszcze odpowiednio obsługiwać - opalać. Do zabawy z dymem potrzebna jest konkretna wiedza, którą znajdziesz na forum. Wielu użytkowników postępowało podobnie, a ich osiągnięcia były znaczone błędami i stratami. Odrzucili wiedzę z You Tube i innych stron pseudo-fachowców. Nie wymyślaj własnych konstrukcji bez odpowiedniego przygotowania i odpowiedniej wiedzy. Na nowo rozpoczęli przygodę z wędzeniem wzorując się na WD. Dzisiaj ich wyroby są unikatowe, a każdy wyrób stanowi dzieło masarskie w smaku , wyglądzie i spełniające wymogi jakościowe oparte o normy. Czytając WD, to 100% sukcesu w każdym temacie. :)