Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robiliśmy wędzonki na wiejski kredens na moje wesele i nikt nie wierzył że to swojskie

A wujek który coś tam czasem uwędzi w kanałowej nie mógł się nadziwić jak to możliwe ze mają taki kolor, smak i że potrzeba tak niewiele drewna.

Tapnięte z mojego OnePlus 2

• 2 tygodnie później...

Jasne. Jak nie ocieplisz w środku to i tak będą czarne. A jak ocieplisz to dasz blachę albo cieńszą deskę i i tak okopci się :)

Ja mam sosnę teraz i nic mi nie wychodzi. Dużą którą buduję będzie też na deskach sosna-pióro wpust szeroka - bo akurat ładne dość są i w przystępnej cenie koło mojej pracy. Ja ocieplam bo przydaje się to szczególnie jesienną, zimową i wczesno wiosenną porą. Ocieplam płytami prasowanymi z ALU  stosowanymi do budowy kominków. Chyba 3 cm grube. A daszek ocieplę albo tym samym albo cieńszą deską aby u góry strat nie było.

Niech dym będzie z nami. A nasze nowe wędzarnie dadzą nam mnóstwo szczęścia :) ja się już nie mogę doczekać. Cegły niemieckie mam poczyszczone i we wtorek ekipa remontowa z braku prac wymuruje mi palenisko. A początkiem lipca kumpel przywozi szufladę która właśnie będzie się spawać :)

Potem już poleci bo nie będę uzależniony od osób 3 cich.

• 2 tygodnie później...

Teraz już naprawdę idziemy w górę. Koleś nawet prosto wymurował biorąc pod uwagę jak krzywe były te po-niemieckie cegły. Ale zrymbał jedno. Mówiłem żeby ostatnia warstwa była połówkowa abym mógł zbrojenie ułożyć i wylać strop. No i zapomniało się. Albo odbije albo dołożymy 9 warstwę. Zawiasy kute już kupione. Szuflada się spawa. W Sierpniu po remoncie chaty biorę się za kibelek.

post-67697-0-76652300-1467699287_thumb.jpg

No i zapomniało się.

To "zapomnij" mu zapłacić  :D 

P.S

Nikt o niczym nie zapomniał z polówkami jest "kupę  pierd...." . Stary numer  fachowców a tak wyszło itp

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Moim skromnym zdaniem jak dołożysz kolejną warstwę to będzie to trochę nienaturalnie wyglądać. Moim zdaniem - z połówkami nie ma się co bawić. postaw na to kibelek (grubość deski to nie grubośc cegły) i w środku wylej płytkę. W ten sposób będzie i wilk syty i owca cała :) 

heheheh nie nie - już górę ściąga i będzie ciął na pół. Pierd....to miał z samym murowaniem i narzekał że w środku wyszło krzywo. Ja mu na to że w środku to się ogień będzie palić. Naprawdę cegły miały różnicy na wymiarach nawet do 1,5 cm. Oraz nie do końca proste. Nie wiem jak Niemiaszki z tego murowali ale cóż....Zachciało mi się cegły bo mi się klinkier nie podoba. Fajnie wyszło. Pójdzie fuga i na górze połówka i będzie git. Po prawej stronie będzie jeszcze L-ka na przedłużenie kantówek i zrobienie stołu roboczego do parzenia (taboret gazowy i butla pod blatem) :)

Bo żona mi marudzi że w domu śmierdzi.. Poza tym nowa kuchnia będzie - stąd eksmisja na dwór - ale nie narzekam :)

Moim skromnym zdaniem jak dołożysz kolejną warstwę to będzie to trochę nienaturalnie wyglądać. Moim zdaniem - z połówkami nie ma się co bawić. postaw na to kibelek (grubość deski to nie grubośc cegły) i w środku wylej płytkę. W ten sposób będzie i wilk syty i owca cała :)

Kurde nie pomyślałem. To było by dobre rozwiązanie. Ale skoro ja mu mówiłem o połówkach. Skoro miał i ma porządną piłę do cięcia to niech teraz się bawi jak zjebił.

Dodatkowa cegła dałaby za dużą wysokość i także L-ka po prawej miałaby mniejszą stabilność. Chłopaki pewnie i tak mnie wyruch...doliczając to pierdzielenie do kosztów ogólnego remontu chaty hehehehe

Ale ten koszt jest tak duży że wędzarnia w tym zginie i żona się nie przyburzy :) zresztą resztę zrobię sam, podobnie jak wylewki. Murować się tylko nie podjąłem bo nie umiem :)

• 3 tygodnie później...

Witam,

Właśnie zacząłem budowę wędzarni, fundament wylany, w trakcie wiązania. Brakuje tylko cegieł na palenisko i tu nasuwa się pytanie, czy cegła musi być pełna, czy może być szczelinowa, lub perforowana.

Ja zrobiłem z pełnej rozbiórkowej. Twarda jak cholera i niezbyt prosta. Kolesie strasznie rzucali mięsem przy murowaniu ale fajnie wyszło. Po południu zdjęcia wsadzę już po zafugowaniu i z murkiem na miejsce do parzenia. Wielu muruje z klinkierówki. Mi się podobała stara cegła i dlatego ją wziąłem. Podobno lepsza na palenisko ale ja się nie znam.

Moje palenisko jest na 8 cegieł, 7 warstw z cegły klinkierowej pełnej a 8 warstwa -połówki cegły klinkierowej szczelinowej. Teraz muszę zrobić szalunek i wylać płytę. Palenisko od środka zaciągnięte zaprawą na ostro.

tu nasuwa się pytanie, czy cegła musi być pełna, czy może być szczelinowa, lub perforowana.

Najlepsza jest pełna... :thumbsup: Klinkierowa czy zwykła to już kwestia gustu ;)

8 warstwa -połówki cegły klinkierowej szczelinowej. Teraz muszę zrobić szalunek i wylać płytę.

Komora będzie drewniana? Jeśli tak to od razu zatop "szpilki" w betonie bo później trudniej będzie ją przymocować ...

Kamil_1. Cztery szpilki 10-tki przygotowane. Komora będzie drewniana. Postaram sie wrzucić jakieś fotki z dotychczasowego przebiegu robót.

Ładnie wygląda ta cegła rozbiórkowa :thumbsup: . Czekam na kolejne etapy . :)

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Taka stara rozbiórkowa oczyszczona jest droższa od klinkieru i zdecydowanie bardziej klimatyczna ... ;)

Moje majstry się śmiali jak zbieralem i czyściłem wszystko co było całe albo równe pół ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Noooom czyszczenie takiej cegły to prawdziwa masakra. Próbowałem różnych rzeczy i chyba tylko papier 40 sobie dobrze z tym poradził. A na koniec impregnat dla wzmocnienia koloru i zabezpieczenia przed wilgocią.

czyszczenie takiej cegły to prawdziwa masakra
diaks i tarcza z papierem 40 - maska PP lub PG - masakra TAK - efekt TAAK - :)

Muskie - to ryba 🙃

Dzień Dobry,

proszę o poradę.

chciałbym zbudować wędzarnię z beczki w układzie poziomym, tzn beczka leży poziomo a w zasadzie stoi na nogach. beczka jest przecieta na pół i górna częśc iuchyla się na zawiasach. taki duzy grill z beczki :)

interesuje mnie tylko wędzenie gorące.

czy mogę palenisko zbudować wewnątrz beczki? całą bęczkę chciałem podzielić na dwie części w stosunku 1/3. tzn przegrodę w chciałem postwaić.i tak sobie myslę, że w mniejszej komorze palę a w większej komorze mam kratkę  na niej kładę to co chcę uwędzić. 

oczywiście postaram sie o odpowienidnie wloty, wyloty, klapki itd..

pytanie moje jest tylko takie czy palenisko może być tak blisko?

wyobrażam sobie że podczas wędzenia zamykam beczkę ( górna połówka opada) i w śordku sie wędzi/pali.

do palenisko dopływ powietrze jest od boku przez dziurki a wylot dymu jest gdzies u góry przez kominek.

proszę o poradę.

pozdrawiam

Jak chcesz kombinować w tę stronę to dwie beczki dolna pionowo i w jej dole palenisko górna poziomo ... układ "T" 

W takim układzie paląc w dolnej w górnej możesz wędzić na gorąco a paląc bezpośrednio w górnej możesz jej używać jako grilla ;)

Coś takiego:

post-45527-0-32353400-1470034531_thumb.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ