michal278 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 7 Września 2016 Ja widzę jeden podstawowy mankament szamotu -cena. Nie dość że za cegłę płacisz to i więcej za zaprawę. Ale kto bogatemu zabroni. Szamot używa się w piecach chlebowych - dlugo trzyma ciepło, to powinno wystarczyć! Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Możesz wiedzieć w czym chcesz możesz opalać asfaltem i zrobić całość z szamotu. Nie moja sprawa. Ja uważam inaczej i część forumowiczów praktycznie się już przekonała ile kłopotu jest z szamotem. Jedziesz na kozie czyli blacha i szamot. Twój wybór bo to jest tak praktyczne, w/g mnie jak blaszane majtki. Moje opracowanie nie poleca szamotu i to jest wyłączne moje zdanie do mojego projektu i nie masz prawa na zmiany i poprawki. Napisz na temat budowy i wędzarnia i tam wcielaj własne praktyki, a od moich porad trzymaj się daleko. Jak dotąd zmieniłem dużo na forum. Tylko użytkownicy mojego projektu mogą się wypowiedzieć i ich ocena zawsze bedzie właściwa. Edytowane 7 Września 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 7 Września 2016 Jedziesz na kozie czyli blacha i szamot. Twój wybór bo to jest tak praktyczne, w/g mnie jak blaszane majtki. Oto efekt "blaszanych majtek" , gdzie według Twojej teorii powinny być "murzynki" I nie denerwuj się, bo żyłki są cienkie Mogę zapodać dużo, dużo więcej ale czy według Ciebie białe jest białe Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 7 Września 2016 Jak dotąd zmieniłem dużo na forum. Tylko użytkownicy mojego projektu mogą się wypowiedzieć i ich ocena zawsze bedzie właściwa. Przyznaję rację i to bez żadnych osobistych wycieczek. Wędzarnia typu "kibelek" według projektu kolegi Andyandy, jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które rozpoczynają przygodę z wędzarnictwem. Stare wygi uwędzą i w kartonie z telewizora, jednak trzeba mieć już jakieś doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 7 Września 2016 A taka kiedyś tu była życzliwość i chęć pomocy - szkoda iż gdzieś z dymem wędzarniczym to uleciało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 7 Września 2016 gdzie według Twojej teorii powinny być "murzynki" Znajdź gdzie napisałem o "murzynkach" Jednak sam sprawdź zawartość WWA|. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Andyandy, mam w głowie pewien projekt. Z istotnych dla mnie względów palenisko chcę zrobić z blachy. Samo palenisko mam zamiar dookoła izolować cieplnie (chyba wełna żaroodporna, na zewnątrz blacha lub deski). Jak rozumiem Twoje argumenty nie będzie to minusem? Bezwładność tego paleniska będzie bardzo niewielka.Już kiedyś pytałem o to, ale pomysł został skrytykowany. Edytowane 7 Września 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 7 Września 2016 Możesz zrobić z blachy. Wełnę sobie daruj. Jeżeli ma być izolowane dodaj tylko osłonę z drugiej blachy w odległości 6 do 8 cm. Palenisko musi być duże.Zrób rysunek z wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Będę się wzorował na twojej, gabarytowo również. Tylko inne materiały, góra najprawdopodobniej z desek.Zrobiłem już przyczepkę z nalewakem piwa, przyczepkę z grillem "lokomotywą" i myślę o mobilnej tradycyjno - elektrycznej wędzarni (nie tylko na drewno, ale również opcja elektryczna, z generatorem dymu)Co prawda Wiola się ze mnie śmieje, abym do tego składu Toytoya zrobił, ale ja mam inne plany . Edytowane 7 Września 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 7 Września 2016 Samo palenisko mam zamiar dookoła izolować cieplnie (chyba wełna żaroodporna,na zewnątrz blacha lub deski). Jak rozumiem Twoje argumenty nie będzie to minusem?Bezwładność tego paleniska będzie bardzo niewielka.Bracie Zlep, blacha jest dobra bo szybko pobiera i oddaje ciepło,czyli nie działa jak szamot(akumulacja ciepła - jak w piecu). Nieszczęśliwie się składa, że sam wyraz "palenisko",sugeruje zjawiska zachodzące w piecach. Wędzarnia to jednak zupełnie inne urządzenie,jak to Brat Andyandy wielokrotnie podkreślał. Lepiej by chyba było nazwać "palenisko" w wędzarni - "klepiskiem",wtedy łatwiej by było zrozumieć zasady, mniej "lotnym" osobom. Nie byłoby wtedy, tej sugestii idącej od słowa "palenisko",która przywołuje do świadomości np. piec kaflowy czy taki do kotłowni CO,które są przeznaczone do ogrzewania, mają produkować jak najwydajniej ciepła! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 7 Września 2016 ZleP ,pamiętaj żebyś do drugiego roku wszystko wykończył....... przecież połowę Polski zaprosiłeś na spotkanie!!! Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 7 Września 2016 Kol Gonzo, na wsiach od dawna stawiano kibelki z bezpośrednim paleniskiem w formie glinianego garnka. Kibelek z mega szparami, czemu? By wedlina sie nie sparzyla! Kolor nie ma nic do tego a temperatura wedzenia. W piekarniku też mogę Ci podobne upiec wędliny. Czy to bedzie wedzenie? Jeszcse jedns sprawa ja w projekcie wzorowanym na Andego udaje sie mi wedzic na zimno. Ciekaw jestem czy można tak w szamocie? Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) OK. Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, rozwiązanie nie będzie miało ujemnego wpływu na działanie wędzarni.Już dawno tak myślałem, ale ktoś wtedy zbił mnie z tropu i przestałem kombinować z tym tematem.Dopiero dzisiejsza dyskusja utwierdza mnie w przekonaniu, że pomysł nie jest taki zły. ZleP ,pamiętaj żebyś do drugiego roku wszystko wykończył....... przecież połowę Polski zaprosiłeś na spotkanie!!! No właśnie .Staram się .Zaproszenie oczywiście aktualne. Edytowane 7 Września 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 7 Września 2016 Janusz wbijaj do nas pooglądać wędzarenkę i będziesz wiedział więcej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 7 Września 2016 gdzie według Twojej teorii powinny być "murzynki" Znajdź gdzie napisałem o "murzynkach" Jednak sam sprawdź zawartość WWA|. Poczytaj swoje opracowanie, chyba sam zapomniałeś co tam napisałeś W piekarniku też mogę Ci podobne upiec wędliny. Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś się pochwalił. Kol Gonzo, na wsiach od dawna stawiano kibelki z bezpośrednim paleniskiem w formie glinianego garnka. Wskaż mi moja wypowiedź, jeżeli umiesz czytać ze zrozumieniem, gdzie jestem przeciwny kibelkom. Jeszcse jedns sprawa ja w projekcie wzorowanym na Andego udaje sie mi wedzic na zimno. I chciałem zauważyć że wszyscy się wzorują na "kibelku" Beiota Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 7 Września 2016 Kol Gonzo, na wsiach od dawna stawiano kibelki z bezpośrednim paleniskiem w formie glinianego garnka. Kibelek z mega szparami, czemu? By wedlina sie nie sparzyla! Kolor nie ma nic do tego a temperatura wedzenia. W piekarniku też mogę Ci podobne upiec wędliny. Czy to bedzie wedzenie? Jeszcse jedns sprawa ja w projekcie wzorowanym na Andego udaje sie mi wedzic na zimno. Ciekaw jestem czy można tak w szamocie?Bracie Michale, można na zimno i na gorąco uwędzić prawie zawsze,na dowolnej konfiguracji, ale jak już wielokrotnie było to podkreślane,doświadczony i świadomy/inteligentny "operator wędzarni" celuje w zdrowe wędzonki(o jak najmniejszym poziomie rakotwórczych substancji)!!! Pomijam wygodę i intuicyjność obsługi, czy cenę drewna. (bo to są "pierdoły" na przeciwko Zdrowie Naszego) Ostatni aspekt, który podnosił Brat Gonzo, czyli "wygląd",jest wysoce dyskusyjny. Nie zawsze ładny wygląd świadczyo ogólnej wysokiej jakości wyrobu! BTWŻeby było jasne, szanuje jednak "optykę" Brata Gonzo,to Jego "przyrodzone" prawo!!! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 7 Września 2016 Janusz wbijaj do nas pooglądać wędzarenkę i będziesz wiedział więcej Mam taki plan. Skopiuję najlepsze rozwiązania (sprawy patentowe załatwimy przelewem http://www.bimber.info/forum/images/smiles/icon_drunk.gif).Jak przyjedzie do mnie Andrzejk to ma być zadowolony . Ostatni aspekt, który podnosił Brat Gonzo, czyli "wygląd", jest wysoce dyskusyjny. Nie zawsze ładny wygląd świadczy o ogólnej wysokiej jakości wyrobu! Zgadzam się w zupełności. Wystarczy sobie wyobrazić jakie składniki łapią wędzonki, z których tłuszcz skapuje do ognia. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 7 Września 2016 Wystarczy sobie wyobrazić jakie składniki łapią wędzonki, z których tłuszcz skapuje do ognia. Pokaż mi wędzarnię gdzie tłuszcz skapuje do ognia Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Gonzo widziałem takie. Z paleniskiem pod wędzonkami. Nawet moje ostatnie przypiekanie w nowym Borniaku mi się nie podobało, bo deflektor za mocno się nagrzał. Następnym razem umieszczę go wyżej.Optycznie klasa, ale na badania bym nie wysłał.Może za bardzo idealizujemy, bo rozumiemy ten temat. Jednak sporo ludzi pakuje jeszcze wędliny w pończochy, bo razem z nimi ściągają sadzę z wędzonek, to też widziałem.Ale to właśnie my idziemy w dobrym kierunku. Nacisk na zdrowe wędzenie i pokazywanie błędów może niejednego pozytywnie uświadomić. Edytowane 7 Września 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 7 Września 2016 Ja tylko małe wtrącenie w tą batalię.GONZO : kibelek Beiot stawiał w porozumieniu z Andyandy i na jego projekcie się wzorował.Sprawdź na jego blogu albo wprost zapytaj. Nawet są tam podziękowania i stwierdzenie, że to najlepsza wędzarnia na jakiej dane mu było pracować.To gwoli wyjaśnienia albo inaczej - sprostowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 7 Września 2016 Pokaż mi wędzarnię gdzie tłuszcz skapuje do ognia Już niedługo Tobie pokaże taką wędzarnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 7 Września 2016 Kol. Gonzo wyrywasz zdamie z kontekstu. Po to przerwy itd by nie dopuscic do przegrzania - zapsrzenia wędliny. Co do moich wedlin z piekarnika to poszuksm zdjecia i Ci wysle. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 7 Września 2016 Jeśli utrzymacie ten poziom dyskusji dalej, to w pełni ją popieram. Proszę jednak awansem, by nie przeginać. Każdy z Was ma w sumie rację, ale starajcie się przedstawiać swoją na zasadzie pokazywania jej pozytywów i ewentualnych negatywów, bez obrażania drugiej strony i prób oceny jej odmiennego zdania. Będzie kulturalnie i po koleżeńsku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 7 Września 2016 Pokaż mi wędzarnię gdzie tłuszcz skapuje do ognia Dlatego deflektor jest umieszczony 20 cm nad otworem dymnym i pozsiada podwójną blachę. Nie tylko seperuje od bezpośredniego żaru, ale rozprowadza równą temperaturę po komorze powodując równomierne wędzenie bez potrzeby przekładania wędzonek. Rozpraszając gorące gazy dodatkowo obniża temperaturę, bez wydzielania skroplin ( pary ). Płyta betonowa 10 cm nad paleniskiem również zabezpiecza przed zbytnim nagrzaniem się stropu paleniska. Skromne przysłowiowe dwa polanka żarzące się nie są w stanie rozgrzać dużego paleniska więc nie ma mowy o przypaleniu tłuszczu nawet podczas dopiekania. Minimalne straty ciepła przy takim rozwiązaniu, pozwala z niewielkiej ilości żaru ogrzać dużą wędzarnię zużywając mało drzewa. Ocieplona komora pozwala na wędzenie w każdych warunkach. Regulowane otwory dymne ustalają ciąg całej konstrukcji w zależności od potrzeb. Uważam, że tego typu wędzarnia jako klasyczna i amatorska jest najlepszym rozwiązaniem. Jest zbliżona do rozwiązań stosowanych w wędzarniach wiejskich. Jako przykład mogę podać film "U Pana Boga w ogródku" tylko tam wchodziło się po wyroby na drabinkę. Polski wschodni zakątek prostych ludzi, ale wędzarnia super i wiedzą co dobre. Jak wiedza nie przekona to folklor nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 7 Września 2016 Ciekaw jestem czy można tak w szamocie? Oczywiście że można . Wszystko zależ od tego co zrobisz i jak rozpalisz w palenisku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/31/#findComment-514897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.