miro Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Zadałeś ciężkie pytanie.Na pewno więcej, a ile? Samo studzenie garnka + ochładzanie się Twojej rurki pomiarowej ....może coś koło 115-120CAle chyba dalej wróżymy z fusów.Myślę, że bez zakupu termometru który pokazałeś się nie obejdzie. Edytowane 18 Lutego 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 19 Lutego 2016 Jeśli termometr pamięta temperaturę maksymalną to może by go tak razem ze słoikiem zapakować próżniowo i do szybkowara? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 19 Lutego 2016 Najlepiej byłoby razem w słoiku z farszem, ale długość 6cm, czy wejdzie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 19 Lutego 2016 Najlepiej byłoby razem w słoiku z farszem, ale długość 6cm, czy wejdzie? Można zapakować w słoik 0,9l. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Zrobiłem wkładkę na dno szybkowara.Myślę o zainstalowaniu termomanometru . Muszę poradzić się czy nie osłabię konstrukcji. Edytowane 19 Lutego 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zrobiłem wkładkę na dno szybkowara. DZIADEK nie tylko kiełbasy potrafisz kręcić . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 19 Lutego 2016 Myślę o zainstalowaniu termomanometru . Muszę poradzić się czy nie osłabię konstrukcji. Też o tym myślałem, ale nie ma czym wywiercić tak otworu, żeby nie powstało mikro pękniecie. Chyba powinno to być cięcie laserowe, bo zwykłe wiertło nie zrobi idealnego otworu.A przy ciśnieniu i pracy pokrywki, może to być początek jej rozerwania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Zrobiłem wkładkę na dno szybkowara. Kiedyś w porządnych radzieckich szybkowarach wkładki i kosze do gotowania na parze były w zestawie. Edytowane 19 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 19 Lutego 2016 W moim DDR_owskim też jest wkładka! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 19 Lutego 2016 Kiedyś w porządnych radzieckich szybkowarach wkładki i kosze do gotowania na parze były w zestawie. Nie mam radzieckiego, a mam wkladke w moim garnku . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 19 Lutego 2016 W Lidlowym też jest Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 19 Lutego 2016 Ewentualnie można dokupić.http://allegro.pl/fissler-wmf-wklad-do-gotowania-na-parze-super-i5980959682.htmlhttp://allegro.pl/fissler-wmf-zestaw-wkladow-do-gotowania-na-parze-i5989011739.html Mam taki zamiar. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 20 Lutego 2016 W dniu wczorajszym, celem wypróbowania przydatności nowo zakupionego garnka do robienia konserw, postanowiłem wykonać próbę zrobienia tuszonki. Zastosowałem w 100% mięso z łopatki w ilości 975 g + dodatki, tj. sól/peklosól 80/20, przyprawy i cebula prażona, co razem dało 1000 g. Mięso pokrojone w kostkę 3x3 cm wymieszane z przyprawami i zapakowane do 4 słoików.Słoiki poszły do gara i obróbka trwała: 15 min do czasu uzyskania ciśnienia roboczego, 45 min właściwej pracy i 15 studzenia.W trakcie obróbki, jeden słoik pękł, ale nie tak aby zawartość się wydostała, jednakże do jego wnętrza dostała się woda z szybkowara.Dzisiaj ten słoik otworzyłem i tak: galaretka jest taka luźna, w pozostałych słoikach jest zestalona, smak jest ok, ale mięsko takie jakby trochę twardawe, tzn. nie rozpada się na kawałeczki, i nie bardzo daje się rozsmarować na chlebie, ale po ukrojeniu nożem daje się normalnie konsumować.W słoikach jest dużo galaretki, ale to chyba przez to, że mięso było ze sklepu i zapewne było nastrzyknięte.Czy to, że mięso nie rozpada się na kawałeczki, to przez to, ze słoik pękł czy było za krótko gotowane? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 20 Lutego 2016 Mięso jedno słoik drugie.Jestem wręcz pewien, że słoik pękł podczas chłodzenia. Następny nie schładzaj (ani nie upuszczaj ciśnienia) dopóki jest ciśnienie w szybkowarze. Później standardowo, nie za szybko, póki gorące. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Jestem wręcz pewien, że słoik pękł podczas chłodzenia. Następny nie schładzaj (ani nie upuszczaj ciśnienia) dopóki jest ciśnienie w szybkowarze. Później standardowo, nie za szybko, póki gorące.1. Po zakończeniu gotowania właściwego, wyłączyłem gaz pod garnkiem, niczego innego nie robiłem.2. Poczekałem aż para przestanie wydobywać się z garnka ustawionego na 2 stopień, wyższe ciśnienie.3. Przełączyłem delikatnie garnek, upuszczając powolutku ciśnienie, na 1 stopień, niższe ciśnienie.4. Poczekałem aż para przestanie uchodzić.5. Bardzo powoli, stopniowo, przekręcałem regulator ciśnienia do położenia "wypuszczanie pary".6. Jak opadł zaworek bezpieczeństwa, otworzyłem szybkowar.Wszystko to trwało około 15 min. Być może było za krótko. Mięso jedno słoik drugie.A co z mięsem? Edytowane 20 Lutego 2016 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 20 Lutego 2016 1. Po zakończeniu gotowania właściwego, wyłączyłem gaz pod garnkiem, niczego innego nie robiłem. 2. Poczekałem aż para przestanie wydobywać się z garnka ustawionego na 2 stopień, wyższe ciśnienie. 3. Przełączyłem delikatnie garnek, upuszczając powolutku ciśnienie, na 1 stopień, niższe ciśnienie. 4. Poczekałem aż para przestanie uchodzić. 5. Bardzo powoli, stopniowo, przekręcałem regulator ciśnienia do położenia "wypuszczanie pary". 6. Jak opadł zaworek bezpieczeństwa, otworzyłem szybkowar. Wszystko to trwało około 15 min. Być może było za krótko. Stosuję tę samą procedurę i jakoś do tej pory nic nie pękło. Może słoik miał jakiś defekt? Używałeś go wcześniej, czy to była nówka sztuka? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 20 Lutego 2016 Może słoik miał jakiś defekt? Używałeś go wcześniej, czy to była nówka sztuka? Nie, nie nówka. Był używany i to kilka razy. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 20 Lutego 2016 Wada słoja, kilka słoików pękło mi podczas pasteryzacji .Odpadało dno słoja. Boczna ścianka słoja przy dnie była bardzo cienka. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 21 Lutego 2016 ,,• 2 programy gotowania:- delikatne gotowanie: do np. warzyw, ryżu i ziemniaków: ok. 110°C - szybkie gotowanie i rozmrażanie: do mięsa, drobiu, ryb i mrożonej żywności: ok. 117°C• Dwa poziomy ciśnienia: 50 kPa, 80 kPa'' Czy te programy gotowania odpowiadają , nakładają się na dwa poziomy ciśnienia Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Skąd takie dane Dziadku?Skąd ciśnienie 50 kPa i 80 kPa? Edytowane 21 Lutego 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 21 Lutego 2016 ,,• 2 programy gotowania:- delikatne gotowanie: do np. warzyw, ryżu i ziemniaków: ok. 110°C - szybkie gotowanie i rozmrażanie: do mięsa, drobiu, ryb i mrożonej żywności: ok. 117°C• Dwa poziomy ciśnienia: 50 kPa, 80 kPa'' Czy te programy gotowania odpowiadają , nakładają się na dwa poziomy ciśnienia A o jakim syzbkowarze jest tutaj mowa?Dane Gerlacha podają 60 kPa i 100 kPa. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 21 Lutego 2016 To prawdopodobnie fragment z instrukcji od tego tureckiego 17 litrowego.W moim lidlowskim instrukcja podaje 0,6 i 1,0 bara. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 21 Lutego 2016 http://allegro.pl/szybkowar-tefal-p-44114-koszyk-8-litrow-mlynek-i5976081889.html#dane Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 21 Lutego 2016 Dziadku, a ten turecki co ma napisane w danych technicznych? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 21 Lutego 2016 Instrukcje i opisy techniczne są ubogehttp://tureckiegarnki.pl/dwd/instrukcja_obs%C5%82ugi_szybkowar.pdf W podobnym można jeszcze przeczytaćhttp://allegro.pl/szybkowar-5l-garnek-cisnieniowy-indukcja-i5531293893.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.