Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zadałeś ciężkie pytanie.

Na pewno więcej, a ile? 

Samo studzenie garnka + ochładzanie się Twojej rurki pomiarowej ....może coś koło 115-120C

Ale chyba dalej wróżymy z fusów.

Myślę, że bez zakupu termometru który pokazałeś się nie obejdzie.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477073
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej byłoby razem w słoiku z farszem, ale długość 6cm, czy wejdzie?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477125
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najlepiej byłoby razem w słoiku z farszem, ale długość 6cm, czy wejdzie?
Można zapakować w słoik 0,9l.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477221
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem wkładkę na dno szybkowara.post-39869-0-32635200-1455912686_thumb.jpgpost-39869-0-16985300-1455912672_thumb.jpg

Myślę o zainstalowaniu termomanometru . Muszę poradzić się czy nie osłabię konstrukcji.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477295
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem wkładkę na dno szybkowara.

 

 

DZIADEK  nie tylko kiełbasy potrafisz kręcić . :thumbsup::clap:

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477297
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślę o zainstalowaniu termomanometru . Muszę poradzić się czy nie osłabię konstrukcji.

Też o tym myślałem, ale nie ma czym wywiercić tak otworu, żeby nie powstało mikro pękniecie. 

Chyba powinno to być cięcie laserowe, bo zwykłe wiertło nie zrobi idealnego otworu.

A przy ciśnieniu i pracy pokrywki, może to być początek jej rozerwania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477304
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem wkładkę na dno szybkowara.

 

Kiedyś w porządnych radzieckich szybkowarach wkładki i kosze do gotowania na parze  były w zestawie.

post-40273-0-16097500-1455913803.jpg

post-40273-0-52639400-1455913821_thumb.jpg

post-40273-0-28948000-1455913845_thumb.jpg

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477310
Udostępnij na innych stronach

W moim DDR_owskim też jest wkładka!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477323
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś w porządnych radzieckich szybkowarach wkładki i kosze do gotowania na parze  były w zestawie.
 

 Nie mam radzieckiego, a mam wkladke w moim garnku .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477325
Udostępnij na innych stronach

W dniu wczorajszym, celem wypróbowania przydatności nowo zakupionego garnka do robienia konserw, postanowiłem wykonać próbę zrobienia tuszonki. Zastosowałem w 100% mięso z łopatki w ilości 975 g + dodatki, tj. sól/peklosól 80/20, przyprawy i cebula prażona, co razem dało 1000 g. Mięso pokrojone w kostkę 3x3 cm wymieszane z przyprawami i zapakowane  do 4 słoików.

Słoiki poszły do gara i obróbka trwała: 15 min do czasu uzyskania ciśnienia roboczego, 45 min właściwej pracy i 15 studzenia.

W trakcie obróbki, jeden słoik pękł, ale nie tak aby zawartość się wydostała, jednakże do jego wnętrza dostała się woda z szybkowara.

Dzisiaj ten słoik otworzyłem i tak: galaretka jest taka luźna, w pozostałych słoikach jest zestalona, smak jest ok, ale mięsko takie jakby trochę twardawe, tzn. nie rozpada się na kawałeczki, i nie bardzo daje się rozsmarować na chlebie, ale po ukrojeniu nożem daje się normalnie konsumować.

W słoikach jest dużo galaretki, ale to chyba przez to, że mięso było ze sklepu i zapewne było nastrzyknięte.

Czy to, że mięso nie rozpada się na kawałeczki, to przez to, ze słoik pękł czy było za krótko gotowane?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477432
Udostępnij na innych stronach

Mięso jedno słoik drugie.

Jestem wręcz pewien, że słoik pękł podczas chłodzenia. Następny nie schładzaj (ani nie upuszczaj ciśnienia) dopóki jest ciśnienie w szybkowarze. Później standardowo, nie za szybko, póki gorące.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477448
Udostępnij na innych stronach

Jestem wręcz pewien, że słoik pękł podczas chłodzenia. Następny nie schładzaj (ani nie upuszczaj ciśnienia) dopóki jest ciśnienie w szybkowarze. Później standardowo, nie za szybko, póki gorące.

1. Po zakończeniu gotowania właściwego, wyłączyłem gaz pod garnkiem, niczego innego nie robiłem.

2. Poczekałem aż para przestanie wydobywać się z garnka ustawionego na 2 stopień, wyższe ciśnienie.

3. Przełączyłem delikatnie garnek, upuszczając powolutku ciśnienie, na 1 stopień, niższe ciśnienie.

4. Poczekałem aż para przestanie uchodzić.

5. Bardzo powoli, stopniowo, przekręcałem regulator ciśnienia do położenia "wypuszczanie pary".

6. Jak opadł zaworek bezpieczeństwa, otworzyłem szybkowar.

Wszystko to trwało około 15 min. Być może było za krótko.

 

Mięso jedno słoik drugie.

A co z mięsem?

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477454
Udostępnij na innych stronach

 

 

1. Po zakończeniu gotowania właściwego, wyłączyłem gaz pod garnkiem, niczego innego nie robiłem. 2. Poczekałem aż para przestanie wydobywać się z garnka ustawionego na 2 stopień, wyższe ciśnienie. 3. Przełączyłem delikatnie garnek, upuszczając powolutku ciśnienie, na 1 stopień, niższe ciśnienie. 4. Poczekałem aż para przestanie uchodzić. 5. Bardzo powoli, stopniowo, przekręcałem regulator ciśnienia do położenia "wypuszczanie pary". 6. Jak opadł zaworek bezpieczeństwa, otworzyłem szybkowar. Wszystko to trwało około 15 min. Być może było za krótko.

 

Stosuję tę samą procedurę i jakoś do tej pory nic nie pękło. Może słoik miał jakiś defekt? Używałeś go wcześniej, czy to była nówka sztuka?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477458
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może słoik miał jakiś defekt? Używałeś go wcześniej, czy to była nówka sztuka?

Nie, nie nówka. Był używany i to kilka razy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477474
Udostępnij na innych stronach

Wada słoja, kilka słoików pękło mi podczas pasteryzacji .Odpadało dno słoja.  Boczna ścianka słoja przy dnie była bardzo cienka.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-477484
Udostępnij na innych stronach

,,• 2 programy gotowania:


- delikatne gotowanie: do np. warzyw, ryżu i ziemniaków: ok. 110°C 


- szybkie gotowanie i rozmrażanie: do mięsa, drobiu, ryb i mrożonej żywności: ok.  117°C


• Dwa poziomy ciśnienia: 50 kPa, 80 kPa''


 


 Czy te programy gotowania odpowiadają , nakładają się na dwa poziomy ciśnienia


Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478060
Udostępnij na innych stronach

Skąd takie dane Dziadku?

Skąd ciśnienie 50 kPa i 80 kPa?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478110
Udostępnij na innych stronach

 

,,• 2 programy gotowania:

- delikatne gotowanie: do np. warzyw, ryżu i ziemniaków: ok. 110°C 

- szybkie gotowanie i rozmrażanie: do mięsa, drobiu, ryb i mrożonej żywności: ok.  117°C

• Dwa poziomy ciśnienia: 50 kPa, 80 kPa''

 

 Czy te programy gotowania odpowiadają , nakładają się na dwa poziomy ciśnienia

 

A o jakim syzbkowarze jest tutaj mowa?

Dane Gerlacha podają 60 kPa i 100 kPa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478116
Udostępnij na innych stronach

To prawdopodobnie fragment z instrukcji od tego tureckiego 17 litrowego.

W moim lidlowskim instrukcja podaje 0,6 i 1,0 bara.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478121
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478127
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, a ten turecki co ma napisane w danych technicznych?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478130
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/6/#findComment-478140
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.