krystian252 Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Pieczeń peklowana Mortadelowa wg. Krystiana. Surowce: Wieprzowina kl. III. 850gWołowe (u mnie łata) 400gSłonina 250g (nie solona) Dodatki:Smalec do smarowania formy. Peklosól 18g/kgWoda lodowata 250ml Przyprawy:Pieprz mielony 1g/kgGorczyca mielona 0,7g/kgGałka muszkatowa 0,7g/kg Sposób wykonania: Mięso wieprzowe i wołowe pokroić na kawałki 2x2cm i peklować na sucho w lodówce 24h.Po tym czasie mięso wieprzowe i wołowe rozdrobnić na sicie 2,7mm / 2x. (na sicie makowym).Słoninę bez skóry pokroić w kosteczkę 6x6mm i parzyć 8min. w temp.85st.C później odcedzić i wystudzić odstawić na bok.Mięso wieprzowe i wołowe rozdrobnić w blenderze lub melakserze z dodatkiem odmierzonych przypraw i lodowatej wody lub lodu do uzyskania jednolitej masy o odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę słoninę i dokładnie mieszamy całość do równego rozmieszczenia się kostek słoniny w masie.Przygotowaną masę przekładamy do form wysmarowanych smalcem, po napełnieniu form wierzch pieczeni wygładzamy umoczoną w wodzie ręką do gładkości. Pieczenie: Pieczemy stopniowo podnosząc temperaturę do maksymalnie 120st.CPrzez 30min. 80st.C przez kolejne 30min. 90st.C przez 60min. 115st. Upieczoną pieczeń odstawiamy do wystudzenia w chłodne miejsce, a następnie wylewamy powstały w foremkach tłuszcz, następnie naszą pieczeń wstawiamy do stężenia do lodówki na 10h lub jak ktoś woli do wędzenia do nadania lepszego smaku. Edytowane 25 Lutego 2018 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2018 Gorczyca mielona 0,07g/kg Gałka muszkatowa 0,07g/kg A jak to odważasz ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-589976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2018 Wagą jubilerską Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-589978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lutego 2018 Juz wiem co zrobie w najblizszym czasie piekna pieczen :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) Ja pytanie @wirusa odczytuje czy potwierdzasz że ma być to siedem setnych czy może siedem dziesiątych grama. Bo siedem setnych grama na mój gust nie bedzi w ogóle odczuwalne.Wyrób ???? Edytowane 25 Lutego 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lutego 2018 Apetycznie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2018 Wagą jubilerską chyba jednak przesuń ten przecinek o jedno zero nie bedzi w ogóle odczuwalne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2018 Ja pytanie @wirusa odczytuje czy potwierdzasz że ma być to siedem setnych czy może siedem dziesiątych grama. Bo siedem setnych grama na mój gust nie bedzi w ogóle odczuwalne.Wyrób Na 1,5kg dałem 1,1 grama wkradł się błąd z jednym zerem [Dodano: 25 lut 2018 - 12:41] Wagą jubilerskąchyba jednak przesuń ten przecinek o jedno zero nie bedzi w ogóle odczuwalne Już poprawiłem Nie przywiązywałem wagi do opisu grunt że ja wiedziałem o co chodzi.. jak robiłem, a reszta jak by spróbowała to rzeczywiście nie było by nic czuć. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2018 Nie przywiązywałem wagi do opisu grunt że ja wiedziałem o co chodzi Krystian - ty wiesz ja się domyślam ale nie wszyscy - niektórzy robia wg przepisu - dokładnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2018 No tak masz rację :D Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2018 Super. Osobiście dodałbym coś kolorowego, np. suszone pomidory aby "pokolorować" produkt, bardziej dla walorów wizualnych, mniej dla smakowych. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2018 Super. Osobiście dodałbym coś kolorowego, np. suszone pomidory aby "pokolorować" produkt, bardziej dla walorów wizualnych, mniej dla smakowych. Na pierwszy raz chciałem żeby to było co do grama zgodne z oryginałem żeby wiedzieć jaki wychodzi z tego wyrób i smak, na kolejny raz można sobie po swojemu już modyfikować do woli np. z kostkami sera też by to ciekawie wyglądało i smakowało.. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Lutego 2018 Pasztet smarowny z cząbrem. Skład:2,40 kg karkówka.1 kg słonina.1 kg wątróbka wieprzowa. Warzywa do wywaru jak na rosół:2-3 średnie marchewki, pietruszka korzeń, seler korzeń, por biała część.Opcjonalnie: sól lub kostka rosołowa lub bez jak to woli. Przyprawy na 1kg:4g pieprz świeży mielony.9g czosnek5g majeranek2,5g cząber16g soli warzonki Dodatkowo do całości:3 średnie cebule.(około 40g 1szt.)75g smalcu do smażenia cebuli.400ml wywaru/rosołu z gotowania.bułka tarta. Osłonki:Białkowa fi65 lub w słoiki. Wykonanie:Cebulę na smalcu usmażyć na złoty kolor i wystudzić.Karkówkę pociąć na plastry lub kawałki i gotować do miękkości.Słoninę pociętą w paski dodać do rosołu i gotować do miękkości. (Słoninę sprawdzić widelcem czy jest miękka jak jest wyjąć delikatnie do ostygnięcia, ma być mięciutka)Wątrobę wyciąć żółcie itp. I wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając wodę co kilka minut po czym sparzyć max 5min. w odlanym rosole lub wrzątku. Całość tzn.mięso, cebulę i warzywa zmielić na sicie fi8 po czym doprawić solą i odmierzonymi przyprawami i ponownie zmielić na sitku makowym fi2,7 do uzyskania gładkiej masy. Do całości dodać 400ml wywaru/rosołu i dokładnie wymieszać, redukując bułką tartą jak by wyszła za rzadka masa i nabić w osłonki lub napełnić słoiki. Parzenie: W osłonkach białkowych fi65 woda 75st.C - 60min. Jak w słoikach to według załączonej tabeli tyndalizacji. Można też podwędzić jak ktoś lubi. Polecam bo naprawdę wychodzi dobry w smaku Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Lutego 2018 Pieknie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Lutego 2018 Bardzo ladny przekroj,jak bede w domu,zabieram sie za pasztet Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Lutego 2018 Pasztet smarowny z cząbrem. Już ten przepis zajumałam do swoich zasobów Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Lutego 2018 Pasztet smarowny z cząbrem.Już ten przepis zajumałam do swoich zasobów Na pewno przypadnie ci do gustu, wszystkim poczęstowanym u mnie przypadkowym gościom muszę odpalać słoiczek jak spróbują :grin: a jest prosty i nie wymaga dużo pracy ;-) Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Lutego 2018 Na pewno przypadnie ci do gustu, Na 100%.Jest tłuściutki, wątrobiany i dobrze przyprawiony.W całości w moim stylu (łącznie z podwędzeniem) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-590179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Kaszanka 5L wody.1.20kg mięsa z głowizny.1kg podgardla. 1.80kg golonek.0,90dag wątroby parzonej 5min. w wywarze.0,20 dag wątroby surowej przepuściłem przez fi 2,5)skóry wieprzowe gotowane.1kg kaszy białej suchej i parzonej w 2L wywaru z mięsa.1L wody lodowatej na 200g hemoglobiny.Ogólnie po ugotowaniu było 5kg mięsa. Mielenie:Mięso chude i golonek zmieliłem na fi 4mm0,90dag wątroby pokrojone w kosteczkę 6x5mm0,30dag wątroby zmieliłem na fi 2,5mm Skóry wieprzowe, podgardle i skóry z golonek zmielone na fi 2,5mm sól 17g/1kg farszu pieprz 3g/kg farszu ziele ang. 0,5g/kg farszumajeranek 2g/kg farszucebula, 2szt. smażona/ na całośćkasza 1kg/2L wywaru.200g hemoglobiny/1L wody. Parzenie woda 70-75st.C 15min. i studzone 5min w zimnej wody.. Zdjęcie gotowej na talerzu jest pokazana po wyjęciu z lodówki.. Chciałem w tym samym poście podziękować Sebastianowi G. (nie znam tu nicku na forum) z grupy facebookowej WB za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania odnośnie produkcji kaszanki bez jego pomocnych rad, by taka nie wyszła. Pierwsze koty za płoty poszły następnym razem będzie jeszcze lepiej. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-599880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Czerwca 2018 1kg kaszy białej suchej Jakiej kaszy użyłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-599881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Czerwca 2018 1kg kaszy białej suchejJakiej kaszy użyłeś? Jaglanej taka jak do kaszanki Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-599882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Jaglanej taka jak do kaszanki Raczej nie,kasza jaglana jest bardzo drobna, to jest proso.Do kaszanki używa się albo gryczanej niepalonej albo jęczmiennej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-599884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Jaglanej taka jak do kaszankiRaczej nie,kasza jaglana jest bardzo drobna, to jest proso.Do kaszanki używa się albo gryczanej niepalonej albo jęczmiennej.Tak masz rację gryczana nie palona... pokićkało mi się bo tyle tych kasz, co innego myślałem a co innego napisałem Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-599886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Czerwca 2018 200g hemoglobiny/1L wody. Hemoglobinę rozpuść w wywarze z mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-599887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Czerwca 2018 200g hemoglobiny/1L wody.Hemoglobinę rozpuść w wywarze z mięsa.Ja rozpuszczałem w wywarze,ale nie polecam bo sie pieni i robia sie grudki trzeba później cedzić wiec zimna woda bedzie chyba lepsza. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15116-wyroby-garma%C5%BCeryjnepodrobowe-oraz-z-praski-i-szynkowaru/#findComment-599890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.