Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

BonNair . Ja to wszystko rozumiem jeżeli chodzi o zakup mięska niech każdy sobie kalkuluje jak uważa ponieważ wie co i ile chce zrobić . Np do całego schabu lub do zrobienia tylko kiełbaski nie trzeba kupować półtuszy . Jednak pamiętam że zwyczajowo przed świętami Bożego Narodzenia i przed świętami Wielkiej Nocy biło się świniaka względnie kupowało półtuszę od gospodarza i robiło swojskie domowe wyroby . Przecież to są niezapomniane lata mojej młodości .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21536
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 268
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

Wydaje mi się że płacicie za półtusze drogo bo ja płacę po 5.50 zł za półtusze bez głowy i taką samą cenę płacę za tylną ćwiartkę, szynkę bez golonki ze skórą 6 zł, karczek b/k 13 zł, a schab b/k 15,80zł.To są ceny z piątku 9.11.2007r

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21537
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

No niestety ceny regionalne . Jeszcze raz powtórzę ja kupiłem klasa U cena 5,10 w ubojni

 

Pozdr

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21539
Udostępnij na innych stronach

Tak ale widziałem na zdjęciach że półtusze były z głową i wtedy jest taniej,bez głowy 0.50gr. na kilogramie drożej.
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21540
Udostępnij na innych stronach

W Brodnicy ceny:

półtusza b/g - 7,06

rąbanka zw - 8,13

rąbanka przodki - 7,00 (promocja)

szynka klasy R (z golonką i nogą) - 7,25

pachwina - 5,10

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21547
Udostępnij na innych stronach

Bon Air

Uzyski mięs z głów wp jakie uzyskałem z wykrawania i kalkulacja

Głowy wp - 6.43 kg x 0,90 zł = 5,.80 zł

Kości - 2,87 kg = 44,6%

Mięso - 1,60 kg = 24,9%

Maski z uszami - 1,85 kg = 28.7 %

Gruczoły - 0,11 kg = 1,80 %

Kalkulacja cenowa

Samo mięso do ceny zakupu = 3,60 zł /kg

Same maski - - - = 3,13 zł/kg

Maski i mięso razem do ceny zakupu = 1,68 zł/kg

Reszty nie liczę bo to odpad

Z tego wynika że to najtańszy surowiec do kaszanki

Wędliny podrobowe zagospodarują nam wszystkie podroby i właśnie głowy wp . nadając im charakterystyczny smak..

Nic nie stoi na przeszkodzie by dodawać bardziej szlachetne mięsa –nawet

mięso z szynki ale tylko gdy robimy dla siebie ,nie patrząc na ekonomię

Wszystkie wyliczenia takie były by dobre gdyby cena była jednakowa w całym kraju..

Jedyną rzeczą stałą w nich są uzyski procentowe z minimalnymi odchyleniami

A tak to kupienie głów wp. w cenie wyższej od podanej zmienia kalkulację cenową tak samo jest z półtuszami wp .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21550
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za tę kalkulację.

Czy w kalkulacji pomierzyłeś wagi składników surowych czy już gotowanych ?

 

Samo mięso do ceny zakupu = 3,60 zł /kg

To faktycznie w takim razie jest najlepsze mięso do wyrobów podrobowych.

Masek nie biorę pod uwagę, gdyż wówczas taką kaszankę musiałbym jeść sam...

 

Podobna kalkulacja w przypadku wspomnianych korpusów z kurczaka nie wypadła już tak dobrze:

 

Korpus z kurczaka - 2,60 za 1kg.

Uzysk ugotowanego mięsa z korpusu miałem na poziomie 25%, co daje 10,40zł za kilogram takiego mięsa.

 

i właśnie głowy wp . nadając im charakterystyczny smak

I to jest bardzo istotna rzecz!

 

Ten "nasz" salceson drobiowy nabrał takiego "prawdziwego" smaku dopiero wtedy, gdy zrobiony był na wywarze z nóg wp.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21557
Udostępnij na innych stronach

a ja nie mogę taniej kupić głów wp. niż 1,5 zł/kg

To w Twoim przypadku cena uzyskanego mięsa z głowy, to już 6zł/kg

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21558
Udostępnij na innych stronach

To w Twoim przypadku cena uzyskanego mięsa z głowy, to już 6zł/kg

ha gdybym mógł kupić samo mięsko z głów po 6 zł/kg to wcale bym się nie zastanawiał :lol:

jest niepowtarzalne w smaku, a w salcesonie nieodzowne- daje ten smaczek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21561
Udostępnij na innych stronach

Jasiu- tak kupuje poltusze jak jest tylko wylacznie okazyjna cena,

lecz ostatnio kupuje tylko elementy,aby zawsze miec pewnosc

chudego boczku jak zarazem nie zaparzonych miesni podczas

uboju.

niestety wielu rolnikow jak zabija swinke nie zwaza na ten istotny

aspekt jak oparzenie szczeciny po uboju (czas i szybkosc usuniecia

szczeciny) i zamiast oparzenia odbywa sie parzenie swinki calej w

korycie we wrzacej wodzie po czym mieso szybko zmienia ph tworzac

zaparzone miesnie ledzwi,szynki,lopatki co dla nas sa cenne.

 

tego pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21562
Udostępnij na innych stronach

Ale fachowa dyskusja :shock:

A ja zapytam po uczniowsku : :blush:

Marku z Bielska- jak rozpoznajesz zaparzone mięso, które straciło swoje ph ?

Może ta wiedza mi się kiedyś przyda?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21586
Udostępnij na innych stronach

dobre pytanie

jezeli sa to elementy to bez problemu mianowicie patrze na:

 

-na kolor miesa jezeli jest zblizony do miesa jakie posiada

kurczak bez zadnych odznak koloru rozowego to takie mieso

eliminuje.

 

-jezeli koncowki ucietego schabu,karczku sa takze w tym kolorze

to juz wiem ze go nie kupuje,poniewaz jezeli ma byc on peklowany

to bedzie mial ladny kolor no i soczystosc,a tak to tylko na obiad,ale

nawet na obiad jak sie kotlet rozowy przyprawi vegeta i pieprzem

jest smaczniejszy niz zaparzony ktory jest taki trocinowaty

 

-odznaka zdradzajaca zaparzenie jest takze juz miesien na szynce

ktory jest juz calkowicie jasniutki tzw.potocznie rybie mieso.

 

jezeli masz jakies pytania pisz prosze

 

tęgo pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21587
Udostępnij na innych stronach

Dzięki !

Mam wrażenie, że już kiedyś spotkałam się z takim mięsem.

Pytania się rodzą w trakcie czytania Waszych fachowych wywodów, jejku jak dobrze że ta strona istnieje! :smile:

Gorąco pozdrawiam

Ula.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21620
Udostępnij na innych stronach

niestety wielu rolnikow jak zabija swinke nie zwaza na ten istotny

aspekt jak oparzenie szczeciny po uboju (czas i szybkosc usuniecia

szczeciny) i zamiast oparzenia odbywa sie parzenie swinki calej w

korycie we wrzacej wodzie po czym mieso szybko zmienia ph tworzac

zaparzone miesnie ledzwi,szynki,lopatki co dla nas sa cenne.

No to mnie przestraszyłeś Marku właśnie przerabiałam blndynkę zabitą na wsi cóś takie dziwne to mięsko było , muszę się zapytać jak to było z tym parzeniem świniaka , bo robiąc szynkową nie mogłam uzyskać takiej kleistości jak gdy kupuję u znajomych z ubojni, czy to znaczy że rolnik zaparzył mięsko :devil: muszę mu zrobić wydruk Akademi Dziadka :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21621
Udostępnij na innych stronach

Anetko jak wiesz juz obrobka ubojowa jest najwazniejsza

poniewaz gwarantuje ci dobrze obrobione i wystudzone

poltusze od ktorych w 100% zalezy dalsza produkcja

kielbas jak szynkowa,badz innych wedzonek.

 

dla przykladu podam ze najladniejsza poltusze jaka

widzialem tu na forum to od Andrzeja k ktory zrobil,

zrobi z niej wedzonki i beda w 100% udanymi.

 

Anetko rada zalecenie nie musisz tego brac do serca

po uboju swinki ja bym najpierw oparzyl jedna strone

potem noge tylna,przednia nastepnie dzwonkowanie,

a potem to samo z drugiej strony i wierz mi czy nie

ale zaparzenia nie bedzie.zreszta ta metoda jest nawet

oszczedna poniewaz nie idzie tyle goracej wody co do

zalanego koryta.

 

dobre tez bylo opalanie szczeciny tak jak na wschodzie

lecz teraz nikt tego nie preferuje,mysle ze z mentalnosci.

mojego ojca rodzice do smierci jak zabijali swinke opalali

sloma,a po umuciu i wyszorowaniu swinka wygladala jak

panienka na pierwsza noc.

 

jezeli wydruk ze strony zrobisz z mysla pokazania rolnikowi

mysle ze niewiele to zmieni,poniewaz rolnik jest tak nauczony

robic i przyzwyczajen badz zlych nawykow nie wykorzenisz

wrecz przeciwnie zniechecisz go juz calkowicie do swojej osoby

i nic nie zechce ci juz zrobic.

proponowal bym moze zmienic masarza i na samym poczatku

zwrocic uwage aby na twoja prosbe zrobil tak poniewaz nie chcesz

miec juz nieudanych wyrobow,wiem ze jest to nie zreczne,ale musisz

powiedziec to mu w taki sposob jakbys go kochala spokojnym glosem

bez zadnego wyczucia nerwow po prostu luzacko a gosc zrobi jak prosisz.

 

Anetko to tyle

tęgo pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21643
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Marku przeważnie kupuję tylnią szynkę albo półtuszę pociętą na elementy u znanego sprzedawcy na rynku , ale z sympati raz do roku kupuję u zaprzyjaźnionego rolnika i do tej pory to mięso było przeznaczone na potrzeby kuchenne ew szynkowar , albo konserwy w słoikach - szynka uwędzona w tamtym roku z tego mięsa była nieudana super sucha może w tym tkwiła przyczyna, ale w tej rodzinie działa też młode pokolenie które już raz odesłałam na stronkę z powodzenie , bo raz ! skorzystali z przepisów na stronce , może i w sprawie parzenia świniaka coś się da delikatnie zrobić - unowocześnić - wytłumaczę im , że mozna oszczędzać wodę :grin: .

Dziekuję za rady

Pozdrowienia i ucałowania dla żonki i ślicznej córeczki

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21657
Udostępnij na innych stronach

Anetko dziekuje za pozdrowienia

pragne dodac iz to ze robisz w szynkowarze rozne wyroby

ma jeszcze wieksze znaczenie dobor surowca w przeciwnym

razie spodziewaj sie wyrobow suchych trocinowatych tak jak

sama napisalas

 

klaniam sie tak nisko jak mi na to brzuch pozwoli

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21667
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jeżeli ktoś ma dostęp i ochotę to w nowej ofercie SELGROS

 

Łopatka wieprzowa Z/K Z/SK Z/G cena 5,96 .

 

Ja kupowałem dosyć dawno temu zanim nie odnalazłem ubojni i nie miałem zastrzeżeń co do mięska

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-21993
Udostępnij na innych stronach

Bon Air

Uzyski mięs z głów wp jakie uzyskałem z wykrawania i kalkulacja

Mięso - 1,60 kg = 24,9%

Po pierwszym "rozbiorze" głowy wieprzowej i totalnej klapie, jeśli chodzi o uzyskanie mięsa (350g z głowy 2400g, co daje ~15% :shock: ) postanowiłem ponownie podejść do tematu i pod czujnym okiem mojej Klasyfikatorki postarałem się uzyskać jak najwięcej elementów, które "da się jeszcze przełknąć" :smile:

 

Tym razem wyniki były następujące:

- głowa wieprzowa - 1950g

- głowa po gotowaniu - 1650g

- uzysk "części jadalnych" - 400g = ~20%, chyba że policzę względem wagi głowy gotowanej, to tu już zbliżam się do magicznej liczby 25% ;-)

Cena 1,5zł/1kg głowy

 

Na smarowidło udało się uzyskać 300g.

Reszta dla pieska.

 

PS. Do "wysokowydajnych", to my raczej nie należymy... :lol:

 

 

W białej misce jest surowiec na smarowidło, po prawej mięso, a po lewej odpad, z którego pewnie możnaby wyprodukować niezłą wędlinę ;)

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-23224
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Grzegorz ja tych ludzi z Wymysłowa znam właśnie u nich kupuję półtusze. Mają drugą budkę po lewej stronie wchodząc na rynek bramą od WC-etów. U nich też możesz kupić świeże choinki mają w Wymysłowie plantację.

Pozdrawiam

witam Cię Smorodina, powiedz czy chodzi o wejście od strony ul. Moniuszki?

pozdrawiam Wiesław

 

 

(nie wiem co zrobić by cytat wyszedł na białym tle)

 

[ Komentarz dodany przez: abratek: Sro Gru 12, 2007 7:28 pm ]

Jeśli chcesz zacytować tak aby użyty był nick osoby, to wciskasz w jego poście przycisk Cytuj,

w oknie edycji posta można zaznaczyć tekst i skorzystać z przycisku Quote

ogólnie cytaty muszą znaleźć się między znacznikami

[quote]...[/quote]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-24890
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

CZeść

Ubojnia :Łódź ul. Tomaszowska 99 tel. 42 649 90 43

Ozorków 42 718 52 77

Ale ja z ich usług nie korzystałem

pozdrawiam

ps. jest też w okolicach Konstantynowa i Aleksandrowa.Przejeżdżając widziałem szyld, ale nie potrafię dokładnie umiejscowić :blush:

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15157-gdzie-kupujecie-mi%C4%99so/page/4/#findComment-97245
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.