Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wkleję się tutaj do tematu @halusi@ (może mnie nie pogoni :grin: )

 

Moje pierwsze kabanosy :grin:

Coś mi się wydaje, że niedoczekają jutra :thumbsup:

Nie pogoni, nie pogoni :grin:

Kol Straszny wcale się nie dziwię że mogą nie doczekać jutra.

Rewelacja :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-132507
Udostępnij na innych stronach

Schowaj chociaż dwa kawałki na kilka dni i rozkoszuj się podsuszonymi kabanosami.

Andrzeju, oczywiście "prawie wszystko :wink:" będzie sobie wisiało kilka dni.

 

Witaj Kolego Straszny,

jak czytałeś Halusia podała recepturę swoich kabanosów, może i Ty się pochwalisz z czego taki ładny wygląd i doskonały smak.

zbig3133, przepis prawie taki sam jak u Halusi pominąłem tylko kminek ( jakoś mi nie podchodzi)

 

Nie ma nic strasznego w produkcji kabanosów :wink: nakładanie jelit, pękanie, rwanie, jakoś tego nie doświadczyłem. Nadziewałem "Cihńczykiem" i nie było żadnych problemów (może trafiłem na dobre jelita.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-132530
Udostępnij na innych stronach

(może trafiłem na dobre jelita.

 

" Dobrze dobrałeś" gęstość farszu . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-132538
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

No to ja się podepnę u Halusi, moje kobanosy wieprzowe

 

 

 

 

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145765
Udostępnij na innych stronach

Ja planuje zrobić następne kabanosy już jutro...

Ja rozebrałem taką według mojego dziadka :blush:

 

ciekawe co z niej będzie :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145783
Udostępnij na innych stronach

ciekawe co z niej będzie :question:

No to znów półtora roku z głowy aż dojdzie :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145784
Udostępnij na innych stronach

Piękna szynka - czy wiesz że nie wszystkie mięsa możesz z niej dodać do kabanosów. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145790
Udostępnij na innych stronach

Piękna szynka - czy wiesz że nie wszystkie mięsa możesz z niej dodać do kabanosów. Pozdrawiam

Tak

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145792
Udostępnij na innych stronach

Możecie rozwinąć tę myśl ?

Chętnie zapoznam się ze wskazówkami :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145793
Udostępnij na innych stronach

To których nie dasz?

Nie dam się od kol Pis67´a podpuścić

:cool:

 

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 22:04 ]

Darek , pewnie znowu zobaczymy zdjęcia z podpisem "a tak wygląda po 12 miesiącach "

Pawełku raczej nie, gdyż szynkę rozebrałem :smile:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145794
Udostępnij na innych stronach

Nie dam się od kol Pis67´a podpuścić

A szkoda, młodzież nie będzie wiedziała, czego nie dodasz do kabanosów. :lol:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145795
Udostępnij na innych stronach

Pewnie skórek :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145796
Udostępnij na innych stronach

Pewnie skórek

:clap:

no i kabanosy powinne być kruche...

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145797
Udostępnij na innych stronach

no i kabanosy powinne być kruche...

Nie mieszamy zbyt długo mięsa :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-145800
Udostępnij na innych stronach

I kolejna porcja kabanosów .. :grin: Wczorajsze wędzenie.

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-146424
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap:

:thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-146425
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Halusia i Straszny najwyrażniej mnie mobilizują

 

lejek 12 mm z KO, nadziewarka 2,5 l, pionowa

 

Skład :

2 kg łopatki, 2 kg boczku, 2 kg podgarla, 1 kg szynki

przyprawy tak jak Halusia + 12g cukru

18 g peklosól/sól (60%-40%)

wg mnie za słone, 16 g było by w sam raz

3 ząbki czosnku, bo nie przepadam za czosnkiem, posiekany drobniutko

na takim rozdrabniaczu do cebuli

nie dałem ani grama wody,

mięsko podczas peklowania (36 h) nie puściło nic soku

po pierwszym wędzeniu

po drugim wędzeniu i podpieczeniu w temp. 75-80 °C

flaczki kupiłem u gościa na targu, bardzo cieniutkie, obok ołówek dla porównania

Z tym nakładaniem flaczka Zrobiliście panikę, trochę sprytu i nie potrzeba

wynalazków, wędzone drewnem wiśniowym

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-154940
Udostępnij na innych stronach

Jestem po wrażeniem :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

 

Z tym nakładaniem flaczka Zrobiliście panikę, trochę sprytu i nie potrzeba

wynalazków

Ja z nadziewaniem nie miałam problemów lecz trafiły mi się jelita popękane .

Ziutek a co to za wędlina obok kabanosów... wygląda rewelacyjnie.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-154941
Udostępnij na innych stronach

po drugim wędzeniu i podpieczeniu w temp. 75-80 °C

A jeszcze mam pytanie.. dlaczego wędziłeś 2 razy??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-154946
Udostępnij na innych stronach

flaczki miały może z 5-6 dziurek, ale w sumie chociaż cieniutkie, ale mocne

 

miałem parzyć po pierwszym wędzeniu, ale

musiał bym to robić chyba w wannie, takie cienizny

mogły by nie wytrzymać parzenia

 

węc na drugi dzień ponownie do wędzarki i po ptokach, jak to mówią.

 

Chciałem właśnie takie długie zrobić.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-154948
Udostępnij na innych stronach

miałem parzyć po pierwszym wędzeniu, ale

Ziutek ale kabanosów się nie parzy :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/3/#findComment-154951
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.