Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I słusznie- to jest element z rozbioru półtusz wp na elementy zasadnicze, z którego możemy uzyskać poz. 7

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186656
Udostępnij na innych stronach

Podgardle nie jest II wieprzową

Ale jest pozyskane z rozbioru półtuszy i w tabeli zakwalifikowane jako kl II. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186661
Udostępnij na innych stronach

Ale jest pozyskane z rozbioru półtuszy

Powiedział bym ,że z rozbioru pozyskuje się podgardle a z niego w dalszej obróbce II wp,IV wp,skórki i tłuszcz z podgardla

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186668
Udostępnij na innych stronach

Witaj Halusiu -jesteś zdolną, wesołą dziewczyną, jestem pod wrażeniem Twoich poczynań kulinarnych a w masarstwie szybko się uczysz . Tabela przedstawia co uzyskujemy z poszczególnych elementów po rozebraniu ich na części . W tabeli w górnej pozycji przedstawione jest ile procent stanowi uzysk w stosunku do półtuszy. W dolnej pozycji przedstawiony jest procent uzysku do danej części którą będziemy wykrawać lub klasować. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186678
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję DZIADKU :blush:

Cały czas czerpię wiedzę z tego forum od osób bardziej doświadczonych i dziękuję za wyjaśnienie.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186686
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do kol. Halusi:czy te smakowite kabanosy po uwędzeniu były pieczone ,czy parzone?

Kabanosy były pieczone - '' pieczenie w temp. 85-90 st.C ok 20- 30 min ''

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186693
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Przyszedł i na mnie czas na zrobienie kabanosów. Kupiłem 1,8 kg szynki, 2,4 kg łopatki i 0,8 kg podgardla. Po klasyfikacji otrzymałem:

wpI 2,24 kg

wpII 2,56 kg

Mięsa pokrojone i zapeklowane 17g/kg mieszanką 50/50 peklosoli i soli na 30 godz.

WpI rozdrobniona na siatce 13, wpII na siatce 8. Przyprawy dodane zgodnie z pierwszym postem. Nadziewane w jelita baranie, mam lejek 15 mm. Co się na klołem to tylko LP słyszała, dzieci już spały.

 

Jak to mówią pierwszy raz najgorszy. Kilka odcinków jelit po nadzianiu na lejek w trakcie nadziewania pękało. Udało się. Osadzanie przez 9 godz w temp ok 10-12 stC

 

 

Osuszanie przez 30 min w temp 50 stC, wędzenie przez 120 min w temp 50-60 stC, dopiekanie przez 20 min w tem 75-85 stC.

 

Teraz stygną na poddaszu.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191269
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł i na mnie czas na zrobienie kabanosów. Kupiłem 1,8 kg szynki, 2,4 kg łopatki i 0,8 kg podgardla.

Zbyszku, czy kabanosy nie wyszły za chude??

0.8 kg podgarla, wydaje mi się że troszkę mało, ale cóż, może tak zamierzałeś.

Z wyglądu bardzo ładne :clap: ... ciekawe jak w przekroju.

 

Co się na klołem to tylko LP słyszała,

Nikt nie mówił że będzie łatwo... :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191274
Udostępnij na innych stronach

Nikt nie mówił że będzie łatwo...

Ale też nigdy nie widziałem jelit baranich, takie niteczki, jak to nanizać na lejek :sad:

Zbyszku, czy kabanosy nie wyszły za chude??

Łopatka była dość tłustawa, ale zobaczę jutro, dziś pochłoneliśmy tylko ciepły mały kawałek. w przekroju wyglądał całkiem, całkiem. Może jak podeschnie to okno będzie można wybić :lol:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191286
Udostępnij na innych stronach

zbig3133, napiszę tak , zawsze mogę być degustatorem :thumbsup: Zbyszek :clap: , ja jeszcze nie dorosłem do kabanosów , ale często o nich myślę :lol: :lol: :lol:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191287
Udostępnij na innych stronach

:grin:Pawle :grin: do kabanosów trzeba mieć tylko dobry lejek a reszta to bardzo prosta sprawa :grin: dzisiaj zrobiłem instrument do nakładania jelit baranich ze szprych rowerowych.Połączyłem je srebrem,pomysł zaczerpnąłem od Dziadka :grin: Jutro robię kabanosy to będzie próba :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191308
Udostępnij na innych stronach

zawsze mogę być degustatorem

Ale tylko na miejscu, zapraszam, wysyłkowo nie ma takiej możliwości :lol:

 

[ Dodano: Sob 17 Gru, 2011 18:42 ]

dzisiaj zrobiłem instrument do nakładania jelit baranich ze szprych rowerowych

Grzegorz, czy ten instrument nakłada się na lejek, czy wkłada końcówki do lejka?

Oglądałem patenty Dziadka, ale nigdzie nie zobaczyłem w trakcie nakładania.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191332
Udostępnij na innych stronach

instrument Dziadka do kabanosów zajebisty,wielkie dzięki teraz napychanie kabanosów to poezja

A ja ostatnio wyrzuciłem 20 mb jelit baranich, bo stwierdziłem, że i tak nie dam rady nadziać ich na lejek chińczyka. Po 10 min próby zrezygnowałem. Jutro idę po drut spawalniczy nierdzewny. Srebrem go nie zespoję ale może jakiś spaw. Grzegorz twoje wyroby są super, a dekoracje to mistrzostwo świata :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191535
Udostępnij na innych stronach

:grin: gasmil :grin: po 10 min zrezygnowałeś :grin: bez tego instrumentu na chińczyku napychałem kabanosy 4,5h :grin: myślałem,że oszaleję ze złości ale się nie poddałem :grin: tylko jak będziecie robili tym instrumentem :grin: Dziadek pokazuje trzeba jelito przelać wodą,wtedy jelito lekko się nakłada :grin: gasmil spojenie szprych srebrem to nie był MÓJ pomysł,poszedłem do zakładu co naprawia lodówki i ONI takim spoiwem łączą elementy,może być miedz. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191653
Udostępnij na innych stronach

ja ostatnio wyrzuciłem 20 mb jelit baranich, bo stwierdziłem, że i tak nie dam rady nadziać ich na lejek chińczyka.

gasmil, jeśli masz lejek plastikowy od chińczyka to nawet z tym instrumentem nie dasz rady... ja 2h sie męczyłem, w końcu zrobiłem prowizorke z lejka kuchennego plastikowego , ale zaraz kupiłem normalny stalowy lejek do kabanosów i skończyły się męczarnie :) Nawet bez instrumentu idzie OK :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191662
Udostępnij na innych stronach

:grin: Pokemon :grin: jesteś słabej wiary,że tak szybko się poddajesz.Jak to nie da raty na plastykowym lejku od chińczyka :grin: te kabanosy napychałem właśnie na takim sprzęcie o którym TY piszesz i bez instrumentu :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191668
Udostępnij na innych stronach

.Jak to nie da raty na plastykowym lejku od chińczyka

Zgadzam się , nie ma takiej opcji co by na rurę nie naciągnąć,niezależnie od rozmiaru.Ale żeby sobie nerwów oszczędzić to pomyślę o podobnym "pomagaczu".Jest super.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191954
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Gdzie kupić jelita do kabanosów, mój dostawca przepadł, stąd pytanie? :cool:

 

W Gnieźnie na Wawrzyńca :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-209680
Udostępnij na innych stronach

:grin: Piotr Ja kupuję w Olsztynie jak jedziesz od dworca za mostem po prawej stronie (200m), przed Bublewiczem jest hurtownia ,,wszystko do masarni,, :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-209688
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.