DZIADEK Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 22 Listopada 2011 I słusznie- to jest element z rozbioru półtusz wp na elementy zasadnicze, z którego możemy uzyskać poz. 7http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 22 Listopada 2011 Podgardle nie jest II wieprzowąAle jest pozyskane z rozbioru półtuszy i w tabeli zakwalifikowane jako kl II. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 22 Listopada 2011 Ale jest pozyskane z rozbioru półtuszy Powiedział bym ,że z rozbioru pozyskuje się podgardle a z niego w dalszej obróbce II wp,IV wp,skórki i tłuszcz z podgardla Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 22 Listopada 2011 Witaj Halusiu -jesteś zdolną, wesołą dziewczyną, jestem pod wrażeniem Twoich poczynań kulinarnych a w masarstwie szybko się uczysz . Tabela przedstawia co uzyskujemy z poszczególnych elementów po rozebraniu ich na części . W tabeli w górnej pozycji przedstawione jest ile procent stanowi uzysk w stosunku do półtuszy. W dolnej pozycji przedstawiony jest procent uzysku do danej części którą będziemy wykrawać lub klasować. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 22 Listopada 2011 Dziękuję DZIADKU :blush: Cały czas czerpię wiedzę z tego forum od osób bardziej doświadczonych i dziękuję za wyjaśnienie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 22 Listopada 2011 Mam pytanie do kol. Halusi:czy te smakowite kabanosy po uwędzeniu były pieczone ,czy parzone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 22 Listopada 2011 Mam pytanie do kol. Halusi:czy te smakowite kabanosy po uwędzeniu były pieczone ,czy parzone? Kabanosy były pieczone - '' pieczenie w temp. 85-90 st.C ok 20- 30 min '' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 22 Listopada 2011 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-186696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Przyszedł i na mnie czas na zrobienie kabanosów. Kupiłem 1,8 kg szynki, 2,4 kg łopatki i 0,8 kg podgardla. Po klasyfikacji otrzymałem: wpI 2,24 kg wpII 2,56 kg Mięsa pokrojone i zapeklowane 17g/kg mieszanką 50/50 peklosoli i soli na 30 godz. WpI rozdrobniona na siatce 13, wpII na siatce 8. Przyprawy dodane zgodnie z pierwszym postem. Nadziewane w jelita baranie, mam lejek 15 mm. Co się na klołem to tylko LP słyszała, dzieci już spały. Jak to mówią pierwszy raz najgorszy. Kilka odcinków jelit po nadzianiu na lejek w trakcie nadziewania pękało. Udało się. Osadzanie przez 9 godz w temp ok 10-12 stC Osuszanie przez 30 min w temp 50 stC, wędzenie przez 120 min w temp 50-60 stC, dopiekanie przez 20 min w tem 75-85 stC. Teraz stygną na poddaszu. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Przyszedł i na mnie czas na zrobienie kabanosów. Kupiłem 1,8 kg szynki, 2,4 kg łopatki i 0,8 kg podgardla. Zbyszku, czy kabanosy nie wyszły za chude?? 0.8 kg podgarla, wydaje mi się że troszkę mało, ale cóż, może tak zamierzałeś. Z wyglądu bardzo ładne :clap: ... ciekawe jak w przekroju. Co się na klołem to tylko LP słyszała,Nikt nie mówił że będzie łatwo... :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Nikt nie mówił że będzie łatwo...Ale też nigdy nie widziałem jelit baranich, takie niteczki, jak to nanizać na lejek :sad: Zbyszku, czy kabanosy nie wyszły za chude??Łopatka była dość tłustawa, ale zobaczę jutro, dziś pochłoneliśmy tylko ciepły mały kawałek. w przekroju wyglądał całkiem, całkiem. Może jak podeschnie to okno będzie można wybić :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 17 Grudnia 2011 zbig3133, napiszę tak , zawsze mogę być degustatorem :thumbsup: Zbyszek :clap: , ja jeszcze nie dorosłem do kabanosów , ale często o nich myślę :lol: :lol: :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 17 Grudnia 2011 :grin:Pawle :grin: do kabanosów trzeba mieć tylko dobry lejek a reszta to bardzo prosta sprawa :grin: dzisiaj zrobiłem instrument do nakładania jelit baranich ze szprych rowerowych.Połączyłem je srebrem,pomysł zaczerpnąłem od Dziadka :grin: Jutro robię kabanosy to będzie próba :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 17 Grudnia 2011 zawsze mogę być degustatoremAle tylko na miejscu, zapraszam, wysyłkowo nie ma takiej możliwości :lol: [ Dodano: Sob 17 Gru, 2011 18:42 ]dzisiaj zrobiłem instrument do nakładania jelit baranich ze szprych rowerowychGrzegorz, czy ten instrument nakłada się na lejek, czy wkłada końcówki do lejka?Oglądałem patenty Dziadka, ale nigdzie nie zobaczyłem w trakcie nakładania. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 18 Grudnia 2011 :grin: instrument Dziadka do kabanosów :grin: zajebisty,wielkie dzięki :grin: teraz napychanie kabanosów to poezja :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 18 Grudnia 2011 instrument Dziadka do kabanosów zajebisty,wielkie dzięki teraz napychanie kabanosów to poezja A ja ostatnio wyrzuciłem 20 mb jelit baranich, bo stwierdziłem, że i tak nie dam rady nadziać ich na lejek chińczyka. Po 10 min próby zrezygnowałem. Jutro idę po drut spawalniczy nierdzewny. Srebrem go nie zespoję ale może jakiś spaw. Grzegorz twoje wyroby są super, a dekoracje to mistrzostwo świata :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 19 Grudnia 2011 :grin: gasmil :grin: po 10 min zrezygnowałeś :grin: bez tego instrumentu na chińczyku napychałem kabanosy 4,5h :grin: myślałem,że oszaleję ze złości ale się nie poddałem :grin: tylko jak będziecie robili tym instrumentem :grin: Dziadek pokazuje trzeba jelito przelać wodą,wtedy jelito lekko się nakłada :grin: gasmil spojenie szprych srebrem to nie był MÓJ pomysł,poszedłem do zakładu co naprawia lodówki i ONI takim spoiwem łączą elementy,może być miedz. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 19 Grudnia 2011 ja ostatnio wyrzuciłem 20 mb jelit baranich, bo stwierdziłem, że i tak nie dam rady nadziać ich na lejek chińczyka.gasmil, jeśli masz lejek plastikowy od chińczyka to nawet z tym instrumentem nie dasz rady... ja 2h sie męczyłem, w końcu zrobiłem prowizorke z lejka kuchennego plastikowego , ale zaraz kupiłem normalny stalowy lejek do kabanosów i skończyły się męczarnie Nawet bez instrumentu idzie OK Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 19 Grudnia 2011 :grin: Pokemon :grin: jesteś słabej wiary,że tak szybko się poddajesz.Jak to nie da raty na plastykowym lejku od chińczyka :grin: te kabanosy napychałem właśnie na takim sprzęcie o którym TY piszesz i bez instrumentu :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 21 Grudnia 2011 .Jak to nie da raty na plastykowym lejku od chińczyka Zgadzam się , nie ma takiej opcji co by na rurę nie naciągnąć,niezależnie od rozmiaru.Ale żeby sobie nerwów oszczędzić to pomyślę o podobnym "pomagaczu".Jest super. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-191954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Marca 2012 Gdzie kupić jelita do kabanosów, mój dostawca przepadł, stąd pytanie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-209660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 26 Marca 2012 http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-jelita-baranie-c-21_40.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-209661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 27 Marca 2012 Gdzie kupić jelita do kabanosów, mój dostawca przepadł, stąd pytanie? W Gnieźnie na Wawrzyńca :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-209680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 27 Marca 2012 :grin: Piotr Ja kupuję w Olsztynie jak jedziesz od dworca za mostem po prawej stronie (200m), przed Bublewiczem jest hurtownia ,,wszystko do masarni,, :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/6/#findComment-209688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.