Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Halinko mam pytanko  czy Ty mieszasz farsz na kabanosy tak jak to kiełbasy.

Bo ja jak robię Twoje przepyszne kabanosy to nigdy nie mieszałem żeby nie pościły kleju  czy dobrze robię ?

 

Pozdrawiam

post-70074-0-83656700-1441650016_thumb.jpg

post-70074-0-27751700-1441650042_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-443522
Udostępnij na innych stronach

Ja nie Halinka ale tak dobrze robisz farszu na kabanosy nie wyrabiamy wtedy są kruche ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-443527
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Moje dzisiejsze wypociny

Halusia - jak zwykle skromna.

Piękne kabanoski zrobiłaś.

Z kminkiem czy z czarnuszką?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-450797
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Aniu.. tym razem z kminkiem ale mielonym. Jak na złość nie sprawdziłam ..czarnuszki mi brakło a kminek tylko mielony. .Ale mimo wszystko wyszły smaczne :) Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-450867
Udostępnij na innych stronach

 

 

mimo wszystko wyszły smaczne

Kminek to klasyka; zawsze wychodzą smaczne :D . Chyba, że ktoś nie lubi tej przyprawy.

Ostatnio robiłam z czarnuszką - ale to były kabanoski z dzika.

Nawet najmłodszemu wnuczęciu smakowały, co jest dla mnie najlepszą rekomendacją dla przypraw i końcowego smaku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-450912
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jakoś mało angażuje się w ogólnej dyskusji na tym forum, ale spowodowane jest to tym, że moje doświadczenie  zadymiacza jest zbyt małe aby coś konstruktywnego wnieść do konkretnej dyskusji. Jutro tworzę kabanoski wg Twojej receptury Hanusiu i tak trochę bezsensu spytam się, czy nie dodajemy majeranku do farszu? Wiem, że w przepisach i Dziadka i oficjalnych książkowych firmowych też go nie ma. Jak to jest z tą przyprawą i jak ona wpływa na smak wyrobów. Dla mnie zarąbistą jest i kiełbasa z nią to jest to. Pozdrawiam. Janusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-459198
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy nie dodajemy majeranku do farszu?

 

Drogi Januszu... Majeranek owszem ale nie w tej wędlinie. .. :)

Proponuję , jak na pierwszy raz trzymać się tego przepisu... stwierdzisz sam czego chcesz dodać więcej lub mniej.

Podstawą przypraw dla Kabanosa to kminek lub czarnuszka .

Pozdrawiam i życze powodzenia :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-459200
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy czarnuszki daje się zamiennie do kminku i też 0,7g/kg ?

 

Moim zdaniem albo kminek albo czarnuszka . Czarnuszka jest bardzo intensywna w zapachu , ja bym dał 0,5g/kg farszu tak na pierwszy raz :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-460217
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy czarnuszki daje się zamiennie do kminku i też 0,7g/kg ?
Najwyżej 0,3g/kg farszu. Chyba, że lubisz czarnuszkę to,  więcej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-460263
Udostępnij na innych stronach

Halusia, dzięki za Twoje słowa. Jako niedowiarek zrobiłem kawałek z majerankiem. Nigdy więcej. Reszta palce lizać, ale zrobiłem ciut za tłuste, ale jak podeschną, to wg mnie ok. Rodzinka mega zadowolona. Ja jak to sprawca, chciałbym aby było lepiej. Zrobiliśmy z sąsiadem kabanoski ze sporym dodatkiem szynki z dzika, tak ok. 10 kg tego dodatku było do tego wg mnie farsz za tłustego z wieprzowiny. No kurka wodna, to jest to. Pozdrawiam wszystkich. Janusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-461543
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przymierzam się od paru miesięcy do kabanosów. Mam już "szprychy dziadka" jelita baranie, niestety maszynkę z lejkiem, zostaje mi złożenie zamówienia na mięso bo na wiosce mam masarnie co rozbierają na oczach całe tusze. Ciekawe czy temperaturowo się wyrobie w najbliższym czasie w moim elektrycznym kibelku ;] Z dymnym pozdrowieniem (ps. od patrzenia na te zdjęcia kabanosów aż spać mi się odechciewa)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-470037
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

tłustawe.

 

...chudy to może być portfel , ale nie kabanos... :cool:

 

Sapient , widzę , że masz lejek kabanosowy... :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473070
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam ale to marny wyrób mało estetyczny i krótki

 

Jeżeli chodzi o nadziewanie kabanosów ,  to lepiej mieć jelito na czubeczku lejka . Ułatwia to  ześlizgiwanie jelita z lejka przy słabo dopasowanym rozmiarze lejka do jelit . Mam na myśli mała średnica jelita  w stosunku do rozmiaru  lejka :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473075
Udostępnij na innych stronach

 

 

się bardzo rozszerza (za bardzo) ale dał radę

 

 

Wiadomo że najlepszy lejek jest z rurki :D  Chociaż kiedyś lejki były z zwijanej blachy i też służyły . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473078
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo że najlepszy lejek jest z rurki :D Chociaż kiedyś lejki były z zwijanej blachy i też służyły . :D

 

No taki lejek świetnie się sprawdza w produkcji kabanosów post-43626-0-58095900-1454526271_thumb.jpg

post-43626-0-11622300-1454526338_thumb.jpgpost-43626-0-15050500-1454526351_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473111
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.