pablo8014 Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 7 Września 2015 WitamHalinko mam pytanko czy Ty mieszasz farsz na kabanosy tak jak to kiełbasy.Bo ja jak robię Twoje przepyszne kabanosy to nigdy nie mieszałem żeby nie pościły kleju czy dobrze robię ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-443522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 7 Września 2015 Ja nie Halinka ale tak dobrze robisz farszu na kabanosy nie wyrabiamy wtedy są kruche Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-443527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo8014 Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 7 Września 2015 dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-443530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 8 Września 2015 Pablo... dokładnie tak jak pisze Robert..☺ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-443637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 13 Października 2015 Moje dzisiejsze wypociny Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-449996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 13 Października 2015 Piękny kabanos Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-450030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 17 Października 2015 Moje dzisiejsze wypociny Halusia - jak zwykle skromna.Piękne kabanoski zrobiłaś.Z kminkiem czy z czarnuszką? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-450797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Dziękuję Aniu.. tym razem z kminkiem ale mielonym. Jak na złość nie sprawdziłam ..czarnuszki mi brakło a kminek tylko mielony. .Ale mimo wszystko wyszły smaczne Edytowane 17 Października 2015 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-450867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 18 Października 2015 mimo wszystko wyszły smaczne Kminek to klasyka; zawsze wychodzą smaczne . Chyba, że ktoś nie lubi tej przyprawy.Ostatnio robiłam z czarnuszką - ale to były kabanoski z dzika.Nawet najmłodszemu wnuczęciu smakowały, co jest dla mnie najlepszą rekomendacją dla przypraw i końcowego smaku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-450912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stówa Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 28 Listopada 2015 Jakoś mało angażuje się w ogólnej dyskusji na tym forum, ale spowodowane jest to tym, że moje doświadczenie zadymiacza jest zbyt małe aby coś konstruktywnego wnieść do konkretnej dyskusji. Jutro tworzę kabanoski wg Twojej receptury Hanusiu i tak trochę bezsensu spytam się, czy nie dodajemy majeranku do farszu? Wiem, że w przepisach i Dziadka i oficjalnych książkowych firmowych też go nie ma. Jak to jest z tą przyprawą i jak ona wpływa na smak wyrobów. Dla mnie zarąbistą jest i kiełbasa z nią to jest to. Pozdrawiam. Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-459198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 28 Listopada 2015 czy nie dodajemy majeranku do farszu? Drogi Januszu... Majeranek owszem ale nie w tej wędlinie. .. Proponuję , jak na pierwszy raz trzymać się tego przepisu... stwierdzisz sam czego chcesz dodać więcej lub mniej.Podstawą przypraw dla Kabanosa to kminek lub czarnuszka .Pozdrawiam i życze powodzenia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-459200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Czy czarnuszki daje się zamiennie do kminku i też 0,7g/kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-460200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Czy czarnuszki daje się zamiennie do kminku i też 0,7g/kg ? Moim zdaniem albo kminek albo czarnuszka . Czarnuszka jest bardzo intensywna w zapachu , ja bym dał 0,5g/kg farszu tak na pierwszy raz Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-460217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Czy czarnuszki daje się zamiennie do kminku i też 0,7g/kg ? Najwyżej 0,3g/kg farszu. Chyba, że lubisz czarnuszkę to, więcej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-460263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stówa Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Halusia, dzięki za Twoje słowa. Jako niedowiarek zrobiłem kawałek z majerankiem. Nigdy więcej. Reszta palce lizać, ale zrobiłem ciut za tłuste, ale jak podeschną, to wg mnie ok. Rodzinka mega zadowolona. Ja jak to sprawca, chciałbym aby było lepiej. Zrobiliśmy z sąsiadem kabanoski ze sporym dodatkiem szynki z dzika, tak ok. 10 kg tego dodatku było do tego wg mnie farsz za tłustego z wieprzowiny. No kurka wodna, to jest to. Pozdrawiam wszystkich. Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-461543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytek.lewy Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Przymierzam się od paru miesięcy do kabanosów. Mam już "szprychy dziadka" jelita baranie, niestety maszynkę z lejkiem, zostaje mi złożenie zamówienia na mięso bo na wiosce mam masarnie co rozbierają na oczach całe tusze. Ciekawe czy temperaturowo się wyrobie w najbliższym czasie w moim elektrycznym kibelku ;] Z dymnym pozdrowieniem (ps. od patrzenia na te zdjęcia kabanosów aż spać mi się odechciewa) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-470037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 3 Lutego 2016 Dzięki wielkie za przepis ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 3 Lutego 2016 tłustawe. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 3 Lutego 2016 tłustawe. Ale zapewne pyszne Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 3 Lutego 2016 tłustawe. ...chudy to może być portfel , ale nie kabanos... Sapient , widzę , że masz lejek kabanosowy... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 3 Lutego 2016 Jumbo mam ale to marny wyrób mało estetyczny i krótki więc będzie zakup... .. .kabanosy tłustawe zgadza się ale ten smak.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 3 Lutego 2016 mam ale to marny wyrób mało estetyczny i krótki Jeżeli chodzi o nadziewanie kabanosów , to lepiej mieć jelito na czubeczku lejka . Ułatwia to ześlizgiwanie jelita z lejka przy słabo dopasowanym rozmiarze lejka do jelit . Mam na myśli mała średnica jelita w stosunku do rozmiaru lejka Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 3 Lutego 2016 Obecnie mam 12mm ale jest krótki i się bardzo rozszerza (za bardzo) ale dał radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 3 Lutego 2016 się bardzo rozszerza (za bardzo) ale dał radę Wiadomo że najlepszy lejek jest z rurki Chociaż kiedyś lejki były z zwijanej blachy i też służyły . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 3 Lutego 2016 Wiadomo że najlepszy lejek jest z rurki Chociaż kiedyś lejki były z zwijanej blachy i też służyły . No taki lejek świetnie się sprawdza w produkcji kabanosów Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/21/#findComment-473111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.