Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, długo obserwuje ten temat i w końcu się porwałem na kabanosy wczoraj nadziane (za połową pracy nadziewarka wyzioneła ducha i resztę zrobiłem w kiełbaśnicach) . Wędzarnia już się grzeje.post-88850-0-90244800-1531634411_thumb.jpg Edytowane przez gajny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602495
Udostępnij na innych stronach

Tłok się odkształcił , "przepuszczała" we wszystkich możliwych miejscach w końcu wycisło uszczelkę całkowicie. Próbowałem nadziać maszynką ale marmolada się zaczęła robić, więc trzeba było z reanimować nadziewarkę . Poleci ktoś nadziewarkę która bez obaw będzie sobie radziła z kabanosami?post-88850-0-10488800-1531634823_thumb.jpg

 

Hoffstein

Edytowane przez gajny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602499
Udostępnij na innych stronach

No tutaj kolega Muski podal przyklad mercedesa jeśli chodzi o nadziewarki,ale Hendi też nieźle sobie radzi z kabanosami.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602507
Udostępnij na innych stronach

 

 

to wyzwanie dla nadziewarki

 

 

Dobra nadziewarka nie boi się kabanosów . :D


[Dodano: 15 lip 2018 - 09:23]

 

 

z polskich - mesla - od modelu M16 wzwyż

 

 

 O takich myślałem :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602508
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy jakie zejście będą miały kabanosy, wtedy padnie decyzja co do nadziewarki, kiełbasy standardowe nadziewam maszynką więc jak dotąd nie używałem nadziewarki. Kiedyś kupiłem jeszcze jak mieliłem zelmerkiem i teraz się przydała... Wolałbym wydać mniejsza kasę ale jeśli miało by to duże odzwierciedlenie w jakości urządzenia i łatwości pracy to jakoś bym to przeżył.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602511
Udostępnij na innych stronach

Tłok się odkształcił , "przepuszczała" we wszystkich możliwych miejscach w końcu wycisło uszczelkę całkowicie. Próbowałem nadziać maszynką ale marmolada się zaczęła robić, więc trzeba było z reanimować nadziewarkę . Poleci ktoś nadziewarkę która bez obaw będzie sobie radziła z kabanosami?attachicon.gifIMG_20180715_080539_1.jpg

 

Hoffstein

To nie wina nadziewarki, tylko złego przygotowania farszu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602512
Udostępnij na innych stronach

No właśnie to co zrobiłeś.

Nadziewaka to nie walec który rozjedzie wszystko co napotka na drodze.

 

Choćby ten błąd ......Mięso prosto z lodówki, czyli temperatura góra 8 C.

Jak tak zimne mięso, mało plastyczne ma nadziewarka przecisnąć przez lejek?

Pewnie jeszcze mieliłeś przed włożeniem do lodówki....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602517
Udostępnij na innych stronach

Zmielone bezpośrednio przed nadziewaniem, myślałem że będzie mniejsze prawdopodobieństwo puszczenia kleju przy mieszaniu jeżeli będzie zimniejsze. Czyli lepiej mielić cieplejsze czy zostawić po wymieszaniu do podwyższenia temperatury? Edytowane przez gajny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602519
Udostępnij na innych stronach

Rozdrobnić wstępnie do peklowania, tak aby kawałki przeszły przez gardziel maszynki do mielenia.

Po zapeklowaniu zmielić i doprawić przyprawami.

Krótko wymieszać i dopiero nadziewać.

Mięso nie może się nagrzać, ale nie może tez być zimne, bo nie jest na tyle plastyczne aby nadziewarka go przepchała przez lejek.

Jeśli przepis przewiduje dodanie wody, to należy o tym pamiętać.

 

Nadziewarka którą posiadasz mercedesem wśród nadziewarek nie jest, ale da radę i kabanosom, jednak kiedy czujemy zbyt duży opór na korbir, to NIE WOLNO dalej nadziewać na siłę! Trzymając i nie puszczając korby należy ją cofnąć, aż nie będzie na niej oporu.

Wraz z kręceniem korbą, z lejka MUSI wychodzić farsz, jeśli nie wychodzi to albo kawałek mięsa zablokował lejek, albo farsz jest za tęgi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602524
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po zapeklowaniu zmielić i doprawić przyprawami.

 

Trochę inaczej moim zdaniem.

 

1.Zapeklować mięso w kawałkach 4x4

2.Przed mieleniem dodać przyprawy i wymieszać

3.Zmielić

4.Bardzo krótko i delikatnie przemieszać zmielone mięso i nabijać.Mieszać powierzchniowo starając się nie przewracać zmielonego mięsa (potrzeba użyć dużego pojemnika żeby mięso było w nim rozłożone cienką warstwą. 

Tym sposobem unikamy dość mocnego i długiego mieszania zmielonego mięsa po dodaniu przypraw.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602527
Udostępnij na innych stronach

Właśnie doprawiałem przed mieleniem , myślę że tylko mięsko było zbyt zimne , tak jak wspomniał Miro . Kolorek już jest właśnie się podpieka..post-88850-0-69339000-1531649553_thumb.jpg Edytowane przez gajny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602533
Udostępnij na innych stronach

, siatki 6mm oraz 10mm mięso prosto z lodówki.

 

 

Mięso prosto z lodówki nie ma takiego znaczenia ...... jak może mieć znaczenie zmielenie jego na sitku 10mm  jeżeli miałeś lejek około 10 mm to jest problem .  Druga sprawa  to :  duże znaczenie ma  poprawne wykonanie lejka ...

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602536
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso prosto z lodówki nie ma takiego znaczenia

Swego czasu kolega Świadziu zniszczył moją nadziewarkę, którą naprawdę ciężko było zniszczyć, bo ktoś mu zalecił podmrożenie mięsa przed nadziewaniem.

Temperatura mięsa ma znaczenie dla nadziewania. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602538
Udostępnij na innych stronach

Lejek ok 16mm. Myślę że i tak zaopatrze się w jakąś lepszą nadziewarkę. Kabanosy już gotowe, uznanie za przepis są świetne choć troszkę przesadziłem z kolorem po podpieczeniu są jeszcze ciemniejsze. Myślałem że szybciej uda mi się podnieść temperaturę w wędzarni lecz niestety trochę to trwało i jeszcze ściemniały.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602540
Udostępnij na innych stronach

Andrzejowi nie chodzilo o rozmiar lejka tylko o ksztalt,co przy kabanosach ma duże znaczenie.Wpisz w wyszukiwarce "lejek do kabanosów"to sie wyświetli wątek.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602545
Udostępnij na innych stronach

W tej nadziewarce lejek ma stożek, więc chyba więcej tu nie da się już nic ulepszyć.

 

 

 

post-39755-0-78185400-1531657352_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602547
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo ktoś mu zalecił podmrożenie mięsa przed nadziewaniem.

 

Widzę różnicę między mięsem podmrożonym a prosto z lodówki :D

 

 

 

W tej nadziewarce lejek ma stożek, więc chyba więcej tu nie da się już nic ulepszyć.

 

 Kąt stożka ma wielkie znaczenie .  Im mniejszy tym łatwiej się nadziewa .  :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602551
Udostępnij na innych stronach

Kolego , sam uszkodziłem kiedyś tłok w nadziewarce  w ten sam sposób,naprawiłem poprzez dodanie tarczy nad tłokiem , oraz zakup nowego tłoka w internecie , do dziś nadziewam tą nadziewarką kiełbasy czasem kabanosy . Czy kupować nową sam musisz decydować  ,jeśli robisz  wyroby często i dużo to nadziewarka 3l jest mała , ale jeśli jednorazowo  nie przekraczasz 15-20 kilogramów kiełbasy , robisz kilka razy w roku jest wystarczająca .Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602591
Udostępnij na innych stronach

@gajny, widze ze w twoim tloku nie ma odpowietrznika , ja mam podobna nadziewarke ( kabanosow nie robilam jeszcze ) ale zrobilam dodatkowy odpowierznik w tym tloku poza tym co jest w rurce utrzymujacej tlok ) 

Ja jestem nisko produkcyjana max 15 kg do doku przerabia ..wiec kupno wypas nadziewarki mi nie potrzebny , wole w to miejsce kupic dobry towar do jej srodka :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602616
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.