gajny Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 15 Lipca 2018 (edytowane) Witam, długo obserwuje ten temat i w końcu się porwałem na kabanosy wczoraj nadziane (za połową pracy nadziewarka wyzioneła ducha i resztę zrobiłem w kiełbaśnicach) . Wędzarnia już się grzeje. Edytowane 15 Lipca 2018 przez gajny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 15 Lipca 2018 nadziewarka wyzioneła ducha to wyzwanie dla nadziewarki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 15 Lipca 2018 Kolego a jaką mialeś nadziewarkę jeśli można zapytać? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 15 Lipca 2018 (edytowane) Tłok się odkształcił , "przepuszczała" we wszystkich możliwych miejscach w końcu wycisło uszczelkę całkowicie. Próbowałem nadziać maszynką ale marmolada się zaczęła robić, więc trzeba było z reanimować nadziewarkę . Poleci ktoś nadziewarkę która bez obaw będzie sobie radziła z kabanosami? Hoffstein Edytowane 15 Lipca 2018 przez gajny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 15 Lipca 2018 Poleci z polskich - mesla - od modelu M16 wzwyż Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 15 Lipca 2018 No tutaj kolega Muski podal przyklad mercedesa jeśli chodzi o nadziewarki,ale Hendi też nieźle sobie radzi z kabanosami. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 15 Lipca 2018 to wyzwanie dla nadziewarki Dobra nadziewarka nie boi się kabanosów . [Dodano: 15 lip 2018 - 09:23] z polskich - mesla - od modelu M16 wzwyż O takich myślałem Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 15 Lipca 2018 Zobaczymy jakie zejście będą miały kabanosy, wtedy padnie decyzja co do nadziewarki, kiełbasy standardowe nadziewam maszynką więc jak dotąd nie używałem nadziewarki. Kiedyś kupiłem jeszcze jak mieliłem zelmerkiem i teraz się przydała... Wolałbym wydać mniejsza kasę ale jeśli miało by to duże odzwierciedlenie w jakości urządzenia i łatwości pracy to jakoś bym to przeżył. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 15 Lipca 2018 Tłok się odkształcił , "przepuszczała" we wszystkich możliwych miejscach w końcu wycisło uszczelkę całkowicie. Próbowałem nadziać maszynką ale marmolada się zaczęła robić, więc trzeba było z reanimować nadziewarkę . Poleci ktoś nadziewarkę która bez obaw będzie sobie radziła z kabanosami?IMG_20180715_080539_1.jpg HoffsteinTo nie wina nadziewarki, tylko złego przygotowania farszu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 15 Lipca 2018 Starałem się przygotować farsz nie wyrabiając go , wymieszałem tylko na stole za pomocą noża , siatki 6mm oraz 10mm mięso prosto z lodówki. Co mogłem zrobić nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 15 Lipca 2018 No właśnie to co zrobiłeś.Nadziewaka to nie walec który rozjedzie wszystko co napotka na drodze. Choćby ten błąd ......Mięso prosto z lodówki, czyli temperatura góra 8 C.Jak tak zimne mięso, mało plastyczne ma nadziewarka przecisnąć przez lejek?Pewnie jeszcze mieliłeś przed włożeniem do lodówki.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 15 Lipca 2018 (edytowane) Zmielone bezpośrednio przed nadziewaniem, myślałem że będzie mniejsze prawdopodobieństwo puszczenia kleju przy mieszaniu jeżeli będzie zimniejsze. Czyli lepiej mielić cieplejsze czy zostawić po wymieszaniu do podwyższenia temperatury? Edytowane 15 Lipca 2018 przez gajny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 15 Lipca 2018 Rozdrobnić wstępnie do peklowania, tak aby kawałki przeszły przez gardziel maszynki do mielenia.Po zapeklowaniu zmielić i doprawić przyprawami.Krótko wymieszać i dopiero nadziewać.Mięso nie może się nagrzać, ale nie może tez być zimne, bo nie jest na tyle plastyczne aby nadziewarka go przepchała przez lejek.Jeśli przepis przewiduje dodanie wody, to należy o tym pamiętać. Nadziewarka którą posiadasz mercedesem wśród nadziewarek nie jest, ale da radę i kabanosom, jednak kiedy czujemy zbyt duży opór na korbir, to NIE WOLNO dalej nadziewać na siłę! Trzymając i nie puszczając korby należy ją cofnąć, aż nie będzie na niej oporu.Wraz z kręceniem korbą, z lejka MUSI wychodzić farsz, jeśli nie wychodzi to albo kawałek mięsa zablokował lejek, albo farsz jest za tęgi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 15 Lipca 2018 Dzięki miro , myślę że następnym razem nadzewanie pójdzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 15 Lipca 2018 Po zapeklowaniu zmielić i doprawić przyprawami. Trochę inaczej moim zdaniem. 1.Zapeklować mięso w kawałkach 4x42.Przed mieleniem dodać przyprawy i wymieszać3.Zmielić4.Bardzo krótko i delikatnie przemieszać zmielone mięso i nabijać.Mieszać powierzchniowo starając się nie przewracać zmielonego mięsa (potrzeba użyć dużego pojemnika żeby mięso było w nim rozłożone cienką warstwą. Tym sposobem unikamy dość mocnego i długiego mieszania zmielonego mięsa po dodaniu przypraw. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 15 Lipca 2018 (edytowane) Właśnie doprawiałem przed mieleniem , myślę że tylko mięsko było zbyt zimne , tak jak wspomniał Miro . Kolorek już jest właśnie się podpieka.. Edytowane 15 Lipca 2018 przez gajny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 15 Lipca 2018 Kolorek przyjęły zacny. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 15 Lipca 2018 (edytowane) , siatki 6mm oraz 10mm mięso prosto z lodówki. Mięso prosto z lodówki nie ma takiego znaczenia ...... jak może mieć znaczenie zmielenie jego na sitku 10mm jeżeli miałeś lejek około 10 mm to jest problem . Druga sprawa to : duże znaczenie ma poprawne wykonanie lejka ... Edytowane 15 Lipca 2018 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 15 Lipca 2018 Mięso prosto z lodówki nie ma takiego znaczenia Swego czasu kolega Świadziu zniszczył moją nadziewarkę, którą naprawdę ciężko było zniszczyć, bo ktoś mu zalecił podmrożenie mięsa przed nadziewaniem.Temperatura mięsa ma znaczenie dla nadziewania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 15 Lipca 2018 Lejek ok 16mm. Myślę że i tak zaopatrze się w jakąś lepszą nadziewarkę. Kabanosy już gotowe, uznanie za przepis są świetne choć troszkę przesadziłem z kolorem po podpieczeniu są jeszcze ciemniejsze. Myślałem że szybciej uda mi się podnieść temperaturę w wędzarni lecz niestety trochę to trwało i jeszcze ściemniały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 15 Lipca 2018 Andrzejowi nie chodzilo o rozmiar lejka tylko o ksztalt,co przy kabanosach ma duże znaczenie.Wpisz w wyszukiwarce "lejek do kabanosów"to sie wyświetli wątek. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 15 Lipca 2018 W tej nadziewarce lejek ma stożek, więc chyba więcej tu nie da się już nic ulepszyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 15 Lipca 2018 bo ktoś mu zalecił podmrożenie mięsa przed nadziewaniem. Widzę różnicę między mięsem podmrożonym a prosto z lodówki W tej nadziewarce lejek ma stożek, więc chyba więcej tu nie da się już nic ulepszyć. Kąt stożka ma wielkie znaczenie . Im mniejszy tym łatwiej się nadziewa . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 15 Lipca 2018 Kolego , sam uszkodziłem kiedyś tłok w nadziewarce w ten sam sposób,naprawiłem poprzez dodanie tarczy nad tłokiem , oraz zakup nowego tłoka w internecie , do dziś nadziewam tą nadziewarką kiełbasy czasem kabanosy . Czy kupować nową sam musisz decydować ,jeśli robisz wyroby często i dużo to nadziewarka 3l jest mała , ale jeśli jednorazowo nie przekraczasz 15-20 kilogramów kiełbasy , robisz kilka razy w roku jest wystarczająca .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 16 Lipca 2018 @gajny, widze ze w twoim tloku nie ma odpowietrznika , ja mam podobna nadziewarke ( kabanosow nie robilam jeszcze ) ale zrobilam dodatkowy odpowierznik w tym tloku poza tym co jest w rurce utrzymujacej tlok ) Ja jestem nisko produkcyjana max 15 kg do doku przerabia ..wiec kupno wypas nadziewarki mi nie potrzebny , wole w to miejsce kupic dobry towar do jej srodka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/30/#findComment-602616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.