Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) Robisz jak z wpisu wynika litr solanki na kilo. Te 70 g na litr to nie jest jakoś bardzo niskie stezenie. Ale jak dajesz litra na kilo to masz przesolone mięso. Wiec moczysz. Taka trochę ślepa uliczka . Stosunkowo male stezenie sokanki a mueso słone. Orzelicz w arkuszu kalkulacjyjnym to zobaczysz dlaczegoZrób tak 0.4-0.5 litra peklosolanki na kilo miesa o stężeniu 7-8 %. Nastrzyk. Temperatura peklowania 4 stopnie tak z 10 dni. Bez moczenia, Bedzie Pan zadowolony. PsEdytor w telefonie mnie wykonczyJa daje stezenie 7-8 %. Matematyczne to jest mniej niz Ty z ale 0,4 litra na kilo miesa. Nie moczę. Nie mam niespodzianek a słonos jest dla mnie oki Edytowane 23 Listopada 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-646885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Listopada 2019 Broń boże nie odbiera Twoich wypowiedzi jako atak. Ja pekluję (obecnie jest w lodówce) szynki i schaby/polędwice na sucho 18g/kgZ założenia ma leżeć 14 dni ale jedn wkład będzie leżał 19 dni bo nie będę wędził tego na raty. Odszedłem (przynajmniej do czasu podszkolenia się ) od peklowania na mokro bo za dużo razy miałem niepowodzenia i wyrzucałem mięso To na pewno Ci tutaj pomogą inni.Jeśli chodzi o ilość zalewy to czytałem że niektórzy stosują trochę większe ilości musisz poszukać/popytać[Dodano: 23 lis 2019 - 15:43]O, i Maciekzbrzegu był szybszy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-646886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Listopada 2019 Robisz jak z wpisu wynika litr solanki na kilo. Te 70 g na litr to nie jest jakoś bardzo niskie stezenie. Ale jak dajesz litra na kilo to masz przesolone mięso. Wiec moczysz. Taka trochę ślepa uliczka . Stosunkowo male stezenie sokanki a mueso słone. Orzelicz w arkuszu kalkulacjyjnym to zobaczysz dlaczegoZrób tak 0.4-0.5 litra peklosolanki na kilo miesa o stężeniu 7-8 %. Nastrzyk. Temperatura peklowania 4 stopnie tak z 10 dni. Bez moczenia, Bedzie Pan zadowolony. PsEdytor w telefonie mnie wykonczyJa daje stezenie 7-8 %. Matematyczne to jest mniej niz Ty z ale 0,4 litra na kilo miesa. Nie moczę. Nie mam niespodzianek a słonos jest dla mnie okiMaciek , tak myślę , że przez moczenie wierzchnia warstwa jest odsolona , ale to w kawałku szynki , ok.Polędwiczki są w plasterkach i też łapią kolor na powierzchni ciecia .Zrobię jak piszesz , 0.5 litra na kg i 35g ps to da troszkę mniej niż 7% ale może styknie , co ? Broń boże nie odbiera Twoich wypowiedzi jako atak. Ja pekluję (obecnie jest w lodówce) szynki i schaby/polędwice na sucho 18g/kgZ założenia ma leżeć 14 dni ale jedn wkład będzie leżał 19 dni bo nie będę wędził tego na raty. Odszedłem (przynajmniej do czasu podszkolenia się ) od peklowania na mokro bo za dużo razy miałem niepowodzenia i wyrzucałem mięso To na pewno Ci tutaj pomogą inni.Jeśli chodzi o ilość zalewy to czytałem że niektórzy stosują trochę większe ilości musisz poszukać/popytać[Dodano: 23 lis 2019 - 15:43]O, i Maciekzbrzegu był szybszy Nie ważne kto szybszy , ważne że chcecie pomóc , dzięki .Myślę już od jakiegoś czasu o peklowaniu w workach , ale jakoś się opieram .Chyba teraz zrobię parę kawałków na sucho i zobaczę jak mi to wyjdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-646887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Listopada 2019 Chyba teraz zrobię parę kawałków na sucho i zobaczę jak mi to wyjdzie . Przynajmniej mi się tak wydaje że jest prostsze niż peklowanie na mokro. Ale nie ukrywam że do "mokrego" sam szybko się zraziłem i nie miałem czasu poduczyć/doczytać. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-646889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Listopada 2019 Odkąd wędzę ... czyli 10...15lat ??? zawsze było na mokro .Gdzieś tam czytałem , że przy mokrym jest ... wilgotniejszy wyrób końcowy .Ale dopóki nie spróbuję , to nie będę wiedział . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-646892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Listopada 2019 0,5 litra 35 gram peklosoli kilo miesa + nastrzyk + temperatura 4 stopnie 10 dni. Jak dla mnie oki Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-646896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Listopada 2019 Maciek , tak będzie ... Grzebiesz w pojemnikach podczas peklowania ?Utykasz ścisło mięcho w pojemniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-646897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Listopada 2019 Piurko , ja pekluję wyłącznie na mokro 80g/l w ilości 0,4l/kg mięsa (ok. 7%) ZAWSZE z nastrzykiem 6% wagi elementu ( np. szynkę 1,5 kg nastrzykuję 90ml peklosolanki pobranej z ilości przeznaczonej do peklowania danego elementu ) peklowanie 7÷8 dni . Wyjątek stanowi filet z piersi indyka - 5 dni . Nastrzykiwanie jest bardzo istotne . Kiedyś peklując różne rodzaje mięs nie nastrzyknąłem dwóch polędwiczek wp. Pomyślałem , że takie małe w przekroju to się zapeklują . Jedna się zapeklowała równo , a druga miała szary środek . Na sucho pekluję tylko mięso na kiełbasę . Dawno temu zepsuły mi się żeberka peklowane na sucho i mimo , że mogła to być wina świeżości żeberek to się zraziłem .Nigdy nie grzebię w pojemnikach , pekluję w GN wysokich i wąskich , przyciskam wyciętymi z gresu płytkami . Pod talerzami łatwo uwięzić powietrze . W miarę potrzeby można obciążyć butelką z wodą lub kamieniem .Powodzenia . Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-646898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 26 Listopada 2019 Dzięki waldek55 . Nie pamiętam czy gdzieś było , może nie ... czy po 10 dniach peklowania mogę wyjąć mięso z zalewy i zostawić jeszcze 5..7 dni w lodówce ?Jeśli tak to przy jakiej temperaturze ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-647280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Grudnia 2019 (edytowane) No dobra ... kolejne peklowanie i wędzenie za mną .Jak mi radzono i jak napisałem , tak też zrobiłem.Zalewa czysta , bez ziół , 0.5l /35g/1kg , 12 dni , nastrzyk tylko szynki i karkówka , temp ok 4*C .Trochę niepokoiło mnie mięso peklowane , było ... kolorowe , czy to skutek przyklejenia się mięsa do mięsa ?Wędzenie do koloru, w taka pogodę , że dym zamiast do komory uciekał paleniskiem ... wędziłem 13h ... Parzenie już zwyczajowo u mnie w workach , parzę na dwóch cyrkulatorach i miałem niespodziankę ... jeden z nich "zgubił "zadaną temperaturę i część polędwicy , zamiast parzyć się w 58* dostała 66* . Na wyświetlaczu była zadana temp , a rzeczywista o 8* wyższa .Zrobiła się wiórowata ... ale do zjedzenia , i pomyśleć , że kiedyś się tylko taką zajadałem ... .Na poczekaniu wymyśliłem dodatkowe zabezpieczenie , w postaci starego sterownika do kotła CO i pod niego podpiąłem cyrkulatory .Oprócz przeparzonej polędwicy , reszta .Na słoność OK , miękkość ...mmmmm , nie wiem czy to widać na fotkach , ogólnie jestem zadowolony .Z czasem zobaczę , czy będą jakieś ... zielone kwiatki . Edytowane 23 Grudnia 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Kolor kolorem ale ja zwróciłem uwagę na "skazę" mięsa, czyli czerwone kropki w mięsie i boczku... co to jest? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Grudnia 2019 kolejne peklowanie i wędzenie za mną No to na święta masz pełną chałupę gości . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Ładny zapasik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Kolor kolorem ale ja zwróciłem uwagę na "skazę" mięsa, czyli czerwone kropki w mięsie i boczku... co to jest?Zabij , ale nie wiem ... jakoś mnie to nie zaniepokoiło. Mięso z ubojni , świeże z porannego uboju . Nie strasz mnie ... .................No to na święta masz pełną chałupę gości . Nooo... tak będzie Ładny zapasik. Już myślę o następnym peklowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Już myślę o następnym peklowaniu... I tego się trzymajmy . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Piurek, co by nie jebdolić.... kolores GitBrawo :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Dzięki ... ale 13 godzin... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Ja wczoraj dymilem 8h. bukiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Parzenie już zwyczajowo u mnie w workach , parzę na dwóch cyrkulatorach i miałem niespodziankę ... jeden z nich "zgubił "zadaną temperaturę i część polędwicy , zamiast parzyć się w 58* dostała 66* . Na wyświetlaczu była zadana temp , a rzeczywista o 8* wyższa . Zrobiła się wiórowata ... ale do zjedzenia , i pomyśleć , że kiedyś się tylko taką zajadałem ... . Dlatego wolę termometr (a nawet dwa bo jeden w wodzie drugi w wędzonce) i "tradycyjne" parzenie. Nie ma niespodzianek (zwłaszcza w takim okresie jak święta gdzie oceniać wyroby będzie zapewne większe grono ) i jest w miarę powtarzalność. Już myślę o następnym peklowaniu... Nie myśl tyle tylko pekluj, bo po świętach będą lodówki puste Delikatne 24kg czeka na styczeń[Dodano: 23 gru 2019 - 23:40]A wyroby wyszły Ci super Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Ja wczoraj dymilem 8h. bukiem No to mnie pocieszyłeś , myślałem że kiepski ze mnie palacz... Zbieram graty do zrobienia elektrycznej ... Dlatego wolę termometr (a nawet dwa bo jeden w wodzie drugi w wędzonce) i "tradycyjne" parzenie. Nie ma niespodzianek (zwłaszcza w takim okresie jak święta gdzie oceniać wyroby będzie zapewne większe grono ) i jest w miarę powtarzalność.Parzyłem "tradycyjnie" i nie zrezygnuję z obecnego sposobu w workach i cyrkulatora . Spróbuj ... tak jak ja spróbuję peklować w workach A wyroby wyszły Ci super Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Parzyłem "tradycyjnie" i nie zrezygnuję z obecnego sposobu w workach i cyrkulatora . Spróbuj ... tak jak ja spróbuję peklować w workach No to muszę poczytać (masz gdzieś dokładnie opisane?) i spróbować. A co mi tam Nie osądzę tej metody jeśli nie spróbuję wykonać. [Dodano: 24 gru 2019 - 01:20] Wędzenie do koloru , pakowane próżniowo w worki i parzone cyrkulatorem . Polędwica 4h w 58* , boczek 7h w 80* , szynka 3h w 68* . Chciałem boczek trochę bardziej "masełko" więc drugą partię parzyłem w 85* i jest bardzo mięciutki , aż się rozpada ale smaczny . Znalazłem. Te czasy to "przelicznik" na 1kg wędzonki? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 24 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Grudnia 2019 (edytowane) Wróbelku , pamiętaj że w worku Ci się nie odsoli , więc weź poprawkę przy peklowaniu .Wielu na forum robi w ten sposób i są zadowoleni , więc ... czemu nie Ty Czasy , to żaden przelicznik , ja tyle parzyłem poszczególne wyroby .Tym razem zastosowałem ; szynka - 10h - 58*C - jest mięciutkakarkówka - 10h - 58*C - razem z szynką parzyłem i dodatkowo jeszcze + 2h - 70*Cboczek - 7h - 75*C - mięciutkipolędwica .... ostatnio robiłem 5h - 58*C i była miód - malina , a tym razem jest gumowata , nie wiem czemu - mam za małą wiedzę .Ale doparzam jeden kawałek - testowo - dodatkowo 2h - 58* i jest lepiej , jadę kolejne 2h i zobaczę co będzie.Wina mięsa ... Oczywiście każdy parzy jak chce , ale ja na razie robię , żeby mi smakowało i czasy są może trochę długie .Będę korygował za każdym następnym razem jadąc delikatnie w dół . Szynkę parzyli chłopaki :Muski pisał , że parzy w 59* - 6hStefanS , 62* - 8h , 59* - 12H Każdy ma inne podniebienie i co dla jednego jest mięciutkie jak masełko , dla innego jest gumowate ... Edytowane 24 Grudnia 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Możecie mnie wspomóc wiedzą ...? Do tej pory polędwicę parzyłem w 58*C w worku przez 3h , potem kilkakrotnie 5h , a tym razem 5h było za mało - była gumowata.Doparzyłem ją jeszcze 2h w 58*- mało , kolejne 2h p lepiej ... i dorzuciłem jeszcze 3h - w sumie 12h , to tyle parzył StefanaS i dopiero ten czas zrobił robotę .Moje wcześniejsze po 5h było lepsze , niż teraz po 12h Czy to jest wina mięsa ?Nigdy nie miałem takiej sytuacji .Mięso , jak wcześniej wspominałem , zakupione w małej ubojni , ponoć z porannego uboju ...Czyżby kolejne kiepskie miejsce na zakup mięsa ...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-651454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Następna partia mięsiwa uwędzona , boczek , karkówka . szynka , polędwica , polędwiczka , piersi drobiowe .Mięso na wędzonki peklowane na sucho w workach 15g peklosoli /1kg - chyba ciut za mało słone , ale się zobaczy...Kiełbasa drobiowa - podpierałem się przepisem Zbója Madeja z udkami kurczaka i indyka + piersi kurczaka .Kiełbasa czosnkowa jackaw21 - wzorowałem się na tym przepisie , ale są odstępstwa .Kabanosy halusi - też są odstępstwa od oryginału .Wszystko się teraz parzy w workach , więc na degustację muszę poczekać .Oczywiście polędwiczki tylko dymione - OK .Kabanosy dopiekane w piekarniku - świeże dobre , może po podsuszeniu będą jeszcze lepsze .Nie mogłem ich pomalować, są blade ... może za dużo tłuszczu ? Ciekło go sporo , zamiast podgardla dałem tłuszcz twardy ,ale może dali mi nietwardy... Edytowane 1 Marca 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-658741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 1 Marca 2020 Następna partia Jest moc i klasa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/3/#findComment-658747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.