Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Odkąd postawiłem szafę klimatyczną było to jakieś dwa miesiące temu udało mi się wrzucić kilka wyrobów niektóre z powodzeniem inne nie.

W tym poście będę opisywał zmagania i moją nierówną walkę z wyrobami dojrzewającymi:

 

Na pierwszy ogień poszło:

Coppa #1

Sól 3%

Cure2 0,25%

Pieprz 0,5%

 

Loin #1

Sól 3%

Cure2 0.25%

Jałowiec 0,10%

Czosnek 0,25%

 

Chump #1

Sól 3%

Cure2 0,25%

Pieprz 1%

 

Culatello #1

Sól 3,25%

Cure2 0,25%

Pieprz 0,5%

 

post-85204-0-11377400-1524396931_thumb.jpg

 

Wszystko ładnie zapeklowane :D

 

Po ponad dwóch tygodniach przyszedł czas je powiesić, zaszczepiłem pleśnią Bactoferm Mold 600

 

Trzy dni i piękny rozkwit pleśni:

post-85204-0-64748900-1524397409_thumb.jpg

Dziś wyglądają tak:

(na zdjęciu kilkudniowe Culatello)

post-85204-0-99260000-1524397546_thumb.jpg

 

Zapach bardzo ładny, orzechowy nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów 

Edytowane przez Piotr_O
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej uczymy się na własnych błędach.Trzymam kciuki za udane wyroby.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596197
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz,

Najlepiej uczymy się na własnych błędach

 

Lepiej na cudzych bo to mniej kosztuje, ale za to własne błędy się dłużnej pamięta :)

 

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596201
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596218
Udostępnij na innych stronach

Zaraz po tym „wsadzie” podekscytowany stwierdziłem ze uzupełnię lodówkę o kolejne „tematy” zamówiłem świnie no i klasycznie

Culatello, Coppa, Biodrówka, Szynka kulka i schab. Wszystko prócz schabu zapakowałem w kątnice wieprzową i powiesiłem bez szczepienia bakterii byłem przekonany ze bakterie przejdą z poprzednich wyrobów no i tak się stało pierwsze kilka dni pleśń ładnie rosła ale niestety tylko „strefami” lub „kępkami” i uśpiło to moja czujność.

Przed wczoraj otwieram lodówkę i widzę to:

217fab54b4c1b35aaf19c4fff05293ee.jpg

a26a4c8652e3d7f98a6970200078cc90.jpg

Zaznaczę ze nie otwieram jej zbyt często żeby nie wprowadzać tam zbędnych zarazków ale w dwa dni taki porost pleśni? Wędliny które były zapakowane w kątnice zostały „zarażone” tylko ostał się schab który wyglada ładnie tak ze znów zostałem z kilkoma sztukami które widzieliście.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596306
Udostępnij na innych stronach

 

 

powiesiłem bez szczepienia bakterii

O jakich bakteriach piszesz? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596307
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaznaczę ze nie otwieram jej zbyt często żeby nie wprowadzać tam zbędnych zarazków

 

Po mojemu błąd ,w witrynie należy wymieniać powietrze  .Obstawiam tez zbyt wysoką wilgotność ,przy wilgotności do 82% nigdy nie miałem najmniejszego problemu z zieloną pleśnią .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596309
Udostępnij na innych stronach

Bactoferm Mold 600

To jest pleśń Pencilium nalgiovense a nie kultura bakteryjna.

Występuje przede wszystkim na serach.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596310
Udostępnij na innych stronach

W środowisku, więc i w Twojej witrynie są zarodniki wielu pleśni.

Również niebieskich i zielonych z serów pleśniowych jadanych przez mieszkańców.

Dlatego bezpieczniej jest powierzchnie mięsa spryskać roztworem zarodników pleśni pożądanej dla wyrobu.

Wtedy ma szansę wygrać z intruzami  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596320
Udostępnij na innych stronach

W środowisku, więc i w Twojej witrynie są zarodniki wielu pleśni.

Również niebieskich i zielonych z serów pleśniowych jadanych przez mieszkańców.

Dlatego bezpieczniej jest powierzchnie mięsa spryskać roztworem zarodników pleśni pożądanej dla wyrobu.

Wtedy ma szansę wygrać z intruzami :thumbsup:

A czy kątnice nie miały na to wpływu ?

Schab bez kątnicy ładnie się ostał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596321
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy kątnice nie miały na to wpływu ?

Na rodzaj pleśni na pewno nie. Na warunki rozrostu wszelkich pleśni - tak.

Schab, a zapewne piszesz o polędwicy wp., ma bezpośrednio na powierzchni  peklosól, co utrudnia zarodnikom namnażanie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596322
Udostępnij na innych stronach

Masz w tej lodówce wymianę powietrza?.W jakiej wilgotności i temperaturze prowadzisz dojrzewanie.? Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596324
Udostępnij na innych stronach

Szkoda,że nie opryskałeś roztworem pleśni ,którą kupiłeś.Może zabiła by te niepożądane, ale nie każda biała jest dobra i nie każda zielona jest zła.Nie chcę być złym prorokiem ,ale jeśli następnym razem jak opryskasz tą dobrą i będzie ten sam efekt to trzeba będzie lodówkę odkazić i zacząć od początku.U mnie pleśń jest już samoczynnie ,ale ja pryskałem trzykrotnie komorę i wyroby.Ustaw komorę na 12 C i 80 % wilgotność Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596327
Udostępnij na innych stronach

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596330
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Długo mnie tu nie było :facepalm:

Ilość pracy jaką miałem w "sezonie" nie pozwalała umieszczać nowych postów.

 

Coppa #1

post-85204-0-97786300-1540191598_thumb.jpg

 

w smaku trochę jak dla mnie zbyt słona, konsystencja idealna  :D

 

Loin #1

post-85204-0-59762300-1540191712_thumb.jpg

 

tutaj pełen zachwyt jak na dwa miesiące w "lodówce" wydała się bardzo intensywna i aromatyczna

 

Chump #1

post-85204-0-43361700-1540191907_thumb.jpg

 

według mnie czarny koń tych zawodów  :D  widać pęcherz powietrza ale w smaku naprawdę ciekawy wyrób 

 

Culatello #1

post-85204-0-14076100-1540191942_thumb.jpg

post-85204-0-25332900-1540191959_thumb.jpg

post-85204-0-03004600-1540191974_thumb.jpg

 

tutaj pełen sukces, jestem mega zadowolony :D:clap:

 

Podsumowując utrata wagi na wszystkich wyrobach 30%-36%.

Uważam że 3% soli to zbyt dużo kolejne wyroby będę nastawiał na 2% - 2,5%

Ubytek wagi był zbyt szybki także małe korekty w szafie będą konieczne :facepalm:

Zapraszam do dyskusji  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-610315
Udostępnij na innych stronach

Cos malutkie te Culatello. NIemniej wyglada ladnie. Pozostale wyroby takze.Zastanawia mnie tylko czas - pierwsze wpisy na ten temat miales w kwietniu tego roku i juz np. Culatello jest gotowa?

Uważam że 3% soli to zbyt dużo kolejne wyroby będę nastawiał na 2% - 2,5%

w przypadku "dojrzewajacych i fermentowanych" nie jest zalecane schodzenie ponizej 2.5 %soli/peklosoli (lub jak w Twoim przypadku - 2.25%soli i 0.25% Cure #2) - (pierwszy czynnik w ochronie bacteriologicznej).

 

 

Ubytek wagi był zbyt szybki także małe korekty w szafie będą konieczne

co w Twoim przekonaniu znaczy - dosc szybki. i jesli mogl bys w przyszlosci podawac i czas dojrzewania i strate wagi dla poszczegolnych wyrrobow to byloby pomocne. Ze zdjec widac ze miales dosc duza powierzchnie miesa chudego stad szybsze odprowadzanie wilgoci i tworzenie sie tzw. dry ring. Zastanawia mnie tylko ze uzywasz Cure #2, i jakos wyjatkowo po angielsko/amerykansku przedstawiles sklad mieszanki do peklowania... :thumbsup:  

 

 

 

 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-610346
Udostępnij na innych stronach

Cos malutkie te Culatello. NIemniej wyglada ladnie. Pozostale wyroby takze.Zastanawia mnie tylko czas - pierwsze wpisy na ten temat miales w kwietniu tego roku i juz np. Culatello jest gotowa?

 

 

a no małe, zaznaczyłem że to mój pierwszy wyrób i również moje pierwsze cięcia mięsa właśnie pod tą wędlinę, mam nowe w szafie i są dużo większe. jeśli chodzi o czas culatello to wisiała od marca wiem że to zbyt krótko. Wybacz :)

 

 

co w Twoim przekonaniu znaczy - dosc szybki. i jesli mogl bys w przyszlosci podawac i czas dojrzewania i strate wagi dla poszczegolnych wyrrobow to byloby pomocne.

 

tak zrobię :excl:  

 

Zastanawia mnie tylko ze uzywasz Cure #2, i jakos wyjatkowo po angielsko/amerykansku przedstawiles sklad mieszanki do peklowania...

 

nie do końca rozumiem ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-610347
Udostępnij na innych stronach

'StefanS', dnia 22 Paź 2018 - 08:54, napisał: Zastanawia mnie tylko ze uzywasz Cure #2, i jakos wyjatkowo po angielsko/amerykansku przedstawiles sklad mieszanki do peklowania...   nie do końca rozumiem ? 

w Polsce nie ma Cure #2  to jedno - po drugie - raczejto nie uzywa sie - 2.5%soli czy 0.25%Cure #2 - a szybciej 25g/kg czy 2.5g/kg. i mieszkasz w W-wie..

BTW - jak wyglada sprawa z tymi plesniami szarymi??(poprzednie posty).

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-610349
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.