Piotr_O Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Odkąd postawiłem szafę klimatyczną było to jakieś dwa miesiące temu udało mi się wrzucić kilka wyrobów niektóre z powodzeniem inne nie.W tym poście będę opisywał zmagania i moją nierówną walkę z wyrobami dojrzewającymi: Na pierwszy ogień poszło:Coppa #1Sól 3%Cure2 0,25%Pieprz 0,5% Loin #1Sól 3%Cure2 0.25%Jałowiec 0,10%Czosnek 0,25% Chump #1Sól 3%Cure2 0,25%Pieprz 1% Culatello #1Sól 3,25%Cure2 0,25%Pieprz 0,5% Wszystko ładnie zapeklowane Po ponad dwóch tygodniach przyszedł czas je powiesić, zaszczepiłem pleśnią Bactoferm Mold 600 Trzy dni i piękny rozkwit pleśni:Dziś wyglądają tak:(na zdjęciu kilkudniowe Culatello) Zapach bardzo ładny, orzechowy nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez Piotr_O Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 WOW - zaczynasz z wysokiego poziomu ladnie, powodzenia. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Tak co niesie za sobą rownież niepowodzeni ???? ale o tym jutro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Najlepiej uczymy się na własnych błędach.Trzymam kciuki za udane wyroby. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 @arkadiusz,Najlepiej uczymy się na własnych błędach Lepiej na cudzych bo to mniej kosztuje, ale za to własne błędy się dłużnej pamięta Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Napisz coś więcej o szafie. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Napisz coś więcej o szafie. Pisałem o budowie szafy poszukaj na forum Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Pisałem o budowie szafy poszukaj na forum https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15164-szafa-dojrzewalnicza-hand-made/ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zaraz po tym „wsadzie” podekscytowany stwierdziłem ze uzupełnię lodówkę o kolejne „tematy” zamówiłem świnie no i klasycznie Culatello, Coppa, Biodrówka, Szynka kulka i schab. Wszystko prócz schabu zapakowałem w kątnice wieprzową i powiesiłem bez szczepienia bakterii byłem przekonany ze bakterie przejdą z poprzednich wyrobów no i tak się stało pierwsze kilka dni pleśń ładnie rosła ale niestety tylko „strefami” lub „kępkami” i uśpiło to moja czujność.Przed wczoraj otwieram lodówkę i widzę to:Zaznaczę ze nie otwieram jej zbyt często żeby nie wprowadzać tam zbędnych zarazków ale w dwa dni taki porost pleśni? Wędliny które były zapakowane w kątnice zostały „zarażone” tylko ostał się schab który wyglada ładnie tak ze znów zostałem z kilkoma sztukami które widzieliście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 powiesiłem bez szczepienia bakterii O jakich bakteriach piszesz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 powiesiłem bez szczepienia bakteriiO jakich bakteriach piszesz? Wszystkie wędliny szczepie Bactoferm Mold 600 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zaznaczę ze nie otwieram jej zbyt często żeby nie wprowadzać tam zbędnych zarazków Po mojemu błąd ,w witrynie należy wymieniać powietrze .Obstawiam tez zbyt wysoką wilgotność ,przy wilgotności do 82% nigdy nie miałem najmniejszego problemu z zieloną pleśnią . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Bactoferm Mold 600To jest pleśń Pencilium nalgiovense a nie kultura bakteryjna.Występuje przede wszystkim na serach. Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Już rozumiem, tak ze nie bakterie a pleśń. Czy zbyt duża wilgotność mogła być powodem ? Tego nie wiem, na tych samych parametrach inne wyroby wychodziły ładne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 W środowisku, więc i w Twojej witrynie są zarodniki wielu pleśni.Również niebieskich i zielonych z serów pleśniowych jadanych przez mieszkańców.Dlatego bezpieczniej jest powierzchnie mięsa spryskać roztworem zarodników pleśni pożądanej dla wyrobu.Wtedy ma szansę wygrać z intruzami Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 W środowisku, więc i w Twojej witrynie są zarodniki wielu pleśni.Również niebieskich i zielonych z serów pleśniowych jadanych przez mieszkańców.Dlatego bezpieczniej jest powierzchnie mięsa spryskać roztworem zarodników pleśni pożądanej dla wyrobu.Wtedy ma szansę wygrać z intruzami A czy kątnice nie miały na to wpływu ? Schab bez kątnicy ładnie się ostał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 A czy kątnice nie miały na to wpływu ? Na rodzaj pleśni na pewno nie. Na warunki rozrostu wszelkich pleśni - tak.Schab, a zapewne piszesz o polędwicy wp., ma bezpośrednio na powierzchni peklosól, co utrudnia zarodnikom namnażanie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Masz w tej lodówce wymianę powietrza?.W jakiej wilgotności i temperaturze prowadzisz dojrzewanie.? Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Masz w tej lodówce wymianę powietrza?.W jakiej wilgotności i temperaturze prowadzisz dojrzewanie.?Tak mam wymianę powietrza, temp 13-14,5 stopni, wilgotność 75-80% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Szkoda,że nie opryskałeś roztworem pleśni ,którą kupiłeś.Może zabiła by te niepożądane, ale nie każda biała jest dobra i nie każda zielona jest zła.Nie chcę być złym prorokiem ,ale jeśli następnym razem jak opryskasz tą dobrą i będzie ten sam efekt to trzeba będzie lodówkę odkazić i zacząć od początku.U mnie pleśń jest już samoczynnie ,ale ja pryskałem trzykrotnie komorę i wyroby.Ustaw komorę na 12 C i 80 % wilgotność Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zacznij od tego - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/ Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-596330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 22 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Października 2018 Długo mnie tu nie było Ilość pracy jaką miałem w "sezonie" nie pozwalała umieszczać nowych postów. Coppa #1 w smaku trochę jak dla mnie zbyt słona, konsystencja idealna Loin #1 tutaj pełen zachwyt jak na dwa miesiące w "lodówce" wydała się bardzo intensywna i aromatyczna Chump #1 według mnie czarny koń tych zawodów widać pęcherz powietrza ale w smaku naprawdę ciekawy wyrób Culatello #1 tutaj pełen sukces, jestem mega zadowolony Podsumowując utrata wagi na wszystkich wyrobach 30%-36%.Uważam że 3% soli to zbyt dużo kolejne wyroby będę nastawiał na 2% - 2,5%Ubytek wagi był zbyt szybki także małe korekty w szafie będą konieczne Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-610315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Października 2018 Cos malutkie te Culatello. NIemniej wyglada ladnie. Pozostale wyroby takze.Zastanawia mnie tylko czas - pierwsze wpisy na ten temat miales w kwietniu tego roku i juz np. Culatello jest gotowa?Uważam że 3% soli to zbyt dużo kolejne wyroby będę nastawiał na 2% - 2,5%w przypadku "dojrzewajacych i fermentowanych" nie jest zalecane schodzenie ponizej 2.5 %soli/peklosoli (lub jak w Twoim przypadku - 2.25%soli i 0.25% Cure #2) - (pierwszy czynnik w ochronie bacteriologicznej). Ubytek wagi był zbyt szybki także małe korekty w szafie będą konieczneco w Twoim przekonaniu znaczy - dosc szybki. i jesli mogl bys w przyszlosci podawac i czas dojrzewania i strate wagi dla poszczegolnych wyrrobow to byloby pomocne. Ze zdjec widac ze miales dosc duza powierzchnie miesa chudego stad szybsze odprowadzanie wilgoci i tworzenie sie tzw. dry ring. Zastanawia mnie tylko ze uzywasz Cure #2, i jakos wyjatkowo po angielsko/amerykansku przedstawiles sklad mieszanki do peklowania... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-610346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 22 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Października 2018 Cos malutkie te Culatello. NIemniej wyglada ladnie. Pozostale wyroby takze.Zastanawia mnie tylko czas - pierwsze wpisy na ten temat miales w kwietniu tego roku i juz np. Culatello jest gotowa? a no małe, zaznaczyłem że to mój pierwszy wyrób i również moje pierwsze cięcia mięsa właśnie pod tą wędlinę, mam nowe w szafie i są dużo większe. jeśli chodzi o czas culatello to wisiała od marca wiem że to zbyt krótko. Wybacz co w Twoim przekonaniu znaczy - dosc szybki. i jesli mogl bys w przyszlosci podawac i czas dojrzewania i strate wagi dla poszczegolnych wyrrobow to byloby pomocne. tak zrobię Zastanawia mnie tylko ze uzywasz Cure #2, i jakos wyjatkowo po angielsko/amerykansku przedstawiles sklad mieszanki do peklowania... nie do końca rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-610347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Października 2018 (edytowane) 'StefanS', dnia 22 Paź 2018 - 08:54, napisał: Zastanawia mnie tylko ze uzywasz Cure #2, i jakos wyjatkowo po angielsko/amerykansku przedstawiles sklad mieszanki do peklowania... nie do końca rozumiem ? w Polsce nie ma Cure #2 to jedno - po drugie - raczejto nie uzywa sie - 2.5%soli czy 0.25%Cure #2 - a szybciej 25g/kg czy 2.5g/kg. i mieszkasz w W-wie..BTW - jak wyglada sprawa z tymi plesniami szarymi??(poprzednie posty). Edytowane 22 Października 2018 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/#findComment-610349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.