Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A to moje zabawy pomiędzy domowymi pracami

 

Wędzenie początek

 

Wędzenie koniec

 

 

Kurczaka zacząłem wędzić oczywiście później niż kiełbaskę. Przepis DZIADKA na kuraki jest rewelacyjny. Dodałem tylko warzyw do parzenia i ziół jako przyprawy.

 

A tutaj improwizowana "krakowska" w przekroju. Jeszcze nie wystygła gdy ją kroiłem a i tak jedna poszła mniam, mniam :thumbsup:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-125172
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Co do mojego sznurowania to pierwszy raz robiłem rolowany, zawsze robiłem normalnie. Ale trzeba eksperymentować. Boczek później sparzyłem i był OK. [

b]WoytekK[/b], Piękne wyroby!!

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-125492
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie, żeby się chwalić :lol: bo daleko mi do tego, ale po ponad czterech tygodniach leżakowania trzeba było coś zrobić :lol: :lol:

No i kiełbasa. Nikt mi nie powie, że trzeba się trzymać receptur :smile: Kiełbasa z tego co było :grin: :lol:

Razem ok 50 kg.

Mieszanie

po napełnieniu jelit

Wędzonki :grin:

Biała po sparzeniu

No i kiełbasa

A tak w przekroju :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126514
Udostępnij na innych stronach

Nie, żeby się chwalić :lol:

zibi187 o tej porze takie rarytasy, proszę.....zlituj się :thumbsup:

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126516
Udostępnij na innych stronach

Nie, żeby się chwalić :lol: bo daleko mi do tego

Dobra dobra zibi187 :lol:

zibi187 o tej porze takie rarytasy, proszę.....zlituj się :thumbsup:

Właśnie :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126517
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy schabik z kością, jest tak soczysty, że wręcz nie do opisania, pierwszy raz mi taki wyszedł i to dzięki Wam!

http://i55.tinypic.com/28b4os8.jpg

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126847
Udostępnij na innych stronach

Już kiedyś ktoś pisał,że powinien być zakaz takich zdjęć o takiej porze :grin:

Bez urazy Madlinko-żarcik :grin:

Pięknie i smakowicie wygląda-ślinka mi naprawde cieknie :clap:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126852
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny schab madlinko :clap: Tak trzymaj.

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126959
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy schabik z kością, jest tak soczysty, że wręcz nie do opisania

Wygląda tak apetycznie :thumbsup: , że ośmielę się zapytać: jak robiłaś ten schab :question:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127044
Udostępnij na innych stronach

Ja również dzisiaj uwędziłem małe co nieco w tym coś na zlocik :D

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/06.10.10/7.jpg

:thumbsup: :thumbsup:

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/06.10.10/3.jpg

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/06.10.10/2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127121
Udostępnij na innych stronach

Dobrze ,że właśnie wróciłem z małej kolacyjki. :clap: :clap: :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127123
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy schabik z kością, jest tak soczysty, że wręcz nie do opisania

Wygląda tak apetycznie :thumbsup: , że ośmielę się zapytać: jak robiłaś ten schab :question:

Pozwalam sobie podłączyć się pod pytanie, jakieś wskazówki? Jak to zrobiłaś? :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127125
Udostępnij na innych stronach

Śliczne :) Aż ślinka cieknie. Dobrze że wczoraj wędziłem swoje :grin:

 

 

ps. W poniedziałek wieczorem przejeżdżałem przez Mońki :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127207
Udostępnij na innych stronach

tier, mniam... to dopiero apetycznie wygląda, aż zaczęłam myśleć kiedy wyjdę z pracy na obiad :)

anerka napisał/a:

madlinka napisał/a:

Wczorajszy schabik z kością, jest tak soczysty, że wręcz nie do opisania

Wygląda tak apetycznie :thumbsup: , że ośmielę się zapytać: jak robiłaś ten schab :question:

 

 

Pozwalam sobie podłączyć się pod pytanie, jakieś wskazówki? Jak to zrobiłaś? :grin: :mrgreen:

Schab z kością, miał około 3kg, kość odkrojona dopiero następnego dnia po pieczeniu.

peklowanie tym sposobem: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343 ( to mój ulubiony sposób jak dotąd.

Peklowałam pięć dni z braku czasu aby upiec wcześniej :)

Pieczone pod przykryciem foli alu, wg wskazówek Bagno- tu po raz kolejny ukłon w stronę mistrza, tym sposobem mięso zawsze jest idealne!

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127284
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Na początku pragnę zaznaczyć, że pierwszy raz piszę na teraz już naszym forum. Od kilkunastu miesięcy próbuję coś działać w temacie. Jak zwykle początki są cięzkie, ale kożystam z pomocy i doswiadczenia kilku przyjaciół. Z Waszych zdjęc wynika, że to już sami profesjonalisci :thumbsup: Ja też dałem z siebi wszystko i musze przyznac,że rodzince smakowało... :grin: Oto rezultat Pozdrawiam
jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128513
Udostępnij na innych stronach

:grin: Witam! Kiełbaska wołowo wieprzowa, ta z prawej troszkę mniej wywędzona, co widać stosunek mięsa 1/4 wołowego (kark) 3/4 wieprzowinki (tylko łopatka) ewentualnie ścinki szynkowe, ale nie zawsze dostepne na hurtowni. Przyprawki do smaku, uwielbiam pieprz i czosnek, odrobinę kminku, koendry, gałki no i oczywiscie sól, jarzynka i czasami troszkę magi?(ale w mniejszej ilości mięka!!! Pozdrowki A gdzie można zobaczyć Twoje pychotki? :question:
jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128517
Udostępnij na innych stronach

Z tych ze zdjęć to już tylko wspomnienie zostało, ale w zeszły piątek też troszkę wędziłem więc możliwe że jeszcze coś zostanie - ale wątpliwa sprawa :grin: dzięki za opinię miło :grin:
jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128522
Udostępnij na innych stronach

Napisz coś o wędzarni , z foto dedukuję , że masz palenisko bezpośrednio pod.

A wędlinki fajne , szyneczki jednak troszkę przewędzone albo jeszcze przed parzeniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128538
Udostępnij na innych stronach

i musze przyznac,że rodzince smakowało.

Z tych ze zdjęć to już tylko wspomnienie zostało,

To widzę rodzinkę masz dużą... :cool: dali radę.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128541
Udostępnij na innych stronach

masz rację w wędzarni palenisko jest bezpośrednio pod wędlinami. Wędzarnie wykonałem sam troszeczkę biorąc wzór z wędzarni znajomego rzeźnika, który wędzi już kilkadziesiąt lat. Wykonałem ją z cegły klinkierowej(była w dobrej cenie) spód wyłożyłem szamotką wymiary śr w centymetrach 100x100x210. Sam wędzę stosunkowo nie dawno więc o moim doświadczeniu nie mogę wiele mówić. troszkę na oko troszkę wg termometru i rad właśnie Stasia 76- cio letniego rzeźnika. Masz rację szynka jeszcze nie parzona, ale raz próbowałem wędzić do tej pory aż się upiekła. Była całkiem smaczna ale ubytek na wadze sięgał od 20 - 30 % więc nie polecam. Jedno wiem trzeba rozgrzać wędzarnie do stałej temperatury a potem na niewielkim ogniu do oczekiwanego rezultatu, np kiełbaskę wędzę średnio 2 - 2,5 godziny w temp. około 60 stopni, ale wszystko zależy od wędzarni
jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128544
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.