zibi187 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 20 Września 2010 A to moje zabawy pomiędzy domowymi pracami Wędzenie początek Wędzenie koniec Kurczaka zacząłem wędzić oczywiście później niż kiełbaskę. Przepis DZIADKA na kuraki jest rewelacyjny. Dodałem tylko warzyw do parzenia i ziół jako przyprawy. A tutaj improwizowana "krakowska" w przekroju. Jeszcze nie wystygła gdy ją kroiłem a i tak jedna poszła mniam, mniam :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-125172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 20 Września 2010 :thumbsup: :clap: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-125190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamavi Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 22 Września 2010 fotek nie robiłem, jakoś nie przyszło mi to do głowy. Z tego co czytam chyba momentami nie dopilnowałem temperatury która była za duża i może stąd ta suchość? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-125408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 23 Września 2010 Co do mojego sznurowania to pierwszy raz robiłem rolowany, zawsze robiłem normalnie. Ale trzeba eksperymentować. Boczek później sparzyłem i był OK. [b]WoytekK[/b], Piękne wyroby!! Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-125492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 1 Października 2010 Nie, żeby się chwalić :lol: bo daleko mi do tego, ale po ponad czterech tygodniach leżakowania trzeba było coś zrobić :lol: :lol: No i kiełbasa. Nikt mi nie powie, że trzeba się trzymać receptur :smile: Kiełbasa z tego co było :grin: :lol: Razem ok 50 kg. Mieszanie po napełnieniu jelit Wędzonki :grin: Biała po sparzeniu No i kiełbasa A tak w przekroju :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 1 Października 2010 Nie, żeby się chwalić :lol: zibi187 o tej porze takie rarytasy, proszę.....zlituj się :thumbsup: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 1 Października 2010 Nie, żeby się chwalić :lol: bo daleko mi do tegoDobra dobra zibi187 :lol: zibi187 o tej porze takie rarytasy, proszę.....zlituj się :thumbsup:Właśnie :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 2 Października 2010 Na papu każda pora jest dobra :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 4 Października 2010 Wczorajszy schabik z kością, jest tak soczysty, że wręcz nie do opisania, pierwszy raz mi taki wyszedł i to dzięki Wam! http://i55.tinypic.com/28b4os8.jpg Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 4 Października 2010 Już kiedyś ktoś pisał,że powinien być zakaz takich zdjęć o takiej porze :grin: Bez urazy Madlinko-żarcik :grin: Pięknie i smakowicie wygląda-ślinka mi naprawde cieknie :clap: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 5 Października 2010 Bardzo ładny schab madlinko :clap: Tak trzymaj. Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-126959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 5 Października 2010 Wczorajszy schabik z kością, jest tak soczysty, że wręcz nie do opisania Wygląda tak apetycznie :thumbsup: , że ośmielę się zapytać: jak robiłaś ten schab :question: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 6 Października 2010 Ja również dzisiaj uwędziłem małe co nieco w tym coś na zlocik http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/06.10.10/7.jpg :thumbsup: :thumbsup: http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/06.10.10/3.jpg http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/06.10.10/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 6 Października 2010 Dobrze ,że właśnie wróciłem z małej kolacyjki. :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 6 Października 2010 Wczorajszy schabik z kością, jest tak soczysty, że wręcz nie do opisania Wygląda tak apetycznie :thumbsup: , że ośmielę się zapytać: jak robiłaś ten schab :question: Pozwalam sobie podłączyć się pod pytanie, jakieś wskazówki? Jak to zrobiłaś? :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 7 Października 2010 Śliczne Aż ślinka cieknie. Dobrze że wczoraj wędziłem swoje :grin: ps. W poniedziałek wieczorem przejeżdżałem przez Mońki :lol: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 8 Października 2010 tier, mniam... to dopiero apetycznie wygląda, aż zaczęłam myśleć kiedy wyjdę z pracy na obiad anerka napisał/a: madlinka napisał/a: Wczorajszy schabik z kością, jest tak soczysty, że wręcz nie do opisania Wygląda tak apetycznie :thumbsup: , że ośmielę się zapytać: jak robiłaś ten schab :question: Pozwalam sobie podłączyć się pod pytanie, jakieś wskazówki? Jak to zrobiłaś? :grin: :mrgreen:Schab z kością, miał około 3kg, kość odkrojona dopiero następnego dnia po pieczeniu. peklowanie tym sposobem: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343 ( to mój ulubiony sposób jak dotąd. Peklowałam pięć dni z braku czasu aby upiec wcześniej Pieczone pod przykryciem foli alu, wg wskazówek Bagno- tu po raz kolejny ukłon w stronę mistrza, tym sposobem mięso zawsze jest idealne! Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-127284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Żurek Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 18 Października 2010 Na początku pragnę zaznaczyć, że pierwszy raz piszę na teraz już naszym forum. Od kilkunastu miesięcy próbuję coś działać w temacie. Jak zwykle początki są cięzkie, ale kożystam z pomocy i doswiadczenia kilku przyjaciół. Z Waszych zdjęc wynika, że to już sami profesjonalisci :thumbsup: Ja też dałem z siebi wszystko i musze przyznac,że rodzince smakowało... :grin: Oto rezultat Pozdrawiam Cytuj jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 18 Października 2010 Bardzo ładne wyroby :clap: :clap: :clap: napisz jakie kiełbasy robiłeś, podaj proszę skład Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Żurek Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 18 Października 2010 :grin: Witam! Kiełbaska wołowo wieprzowa, ta z prawej troszkę mniej wywędzona, co widać stosunek mięsa 1/4 wołowego (kark) 3/4 wieprzowinki (tylko łopatka) ewentualnie ścinki szynkowe, ale nie zawsze dostepne na hurtowni. Przyprawki do smaku, uwielbiam pieprz i czosnek, odrobinę kminku, koendry, gałki no i oczywiscie sól, jarzynka i czasami troszkę magi?(ale w mniejszej ilości mięka!!! Pozdrowki A gdzie można zobaczyć Twoje pychotki? :question: Cytuj jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 18 Października 2010 Bardzo ładne wyroby gratuluje,za dwa tygodnie będę w Żywcu to wstąpię na degustacje. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Żurek Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 18 Października 2010 Z tych ze zdjęć to już tylko wspomnienie zostało, ale w zeszły piątek też troszkę wędziłem więc możliwe że jeszcze coś zostanie - ale wątpliwa sprawa :grin: dzięki za opinię miło :grin: Cytuj jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 18 Października 2010 Napisz coś o wędzarni , z foto dedukuję , że masz palenisko bezpośrednio pod.A wędlinki fajne , szyneczki jednak troszkę przewędzone albo jeszcze przed parzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 18 Października 2010 i musze przyznac,że rodzince smakowało.Z tych ze zdjęć to już tylko wspomnienie zostało, To widzę rodzinkę masz dużą... dali radę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Żurek Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 18 Października 2010 masz rację w wędzarni palenisko jest bezpośrednio pod wędlinami. Wędzarnie wykonałem sam troszeczkę biorąc wzór z wędzarni znajomego rzeźnika, który wędzi już kilkadziesiąt lat. Wykonałem ją z cegły klinkierowej(była w dobrej cenie) spód wyłożyłem szamotką wymiary śr w centymetrach 100x100x210. Sam wędzę stosunkowo nie dawno więc o moim doświadczeniu nie mogę wiele mówić. troszkę na oko troszkę wg termometru i rad właśnie Stasia 76- cio letniego rzeźnika. Masz rację szynka jeszcze nie parzona, ale raz próbowałem wędzić do tej pory aż się upiekła. Była całkiem smaczna ale ubytek na wadze sięgał od 20 - 30 % więc nie polecam. Jedno wiem trzeba rozgrzać wędzarnie do stałej temperatury a potem na niewielkim ogniu do oczekiwanego rezultatu, np kiełbaskę wędzę średnio 2 - 2,5 godziny w temp. około 60 stopni, ale wszystko zależy od wędzarni Cytuj jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/16/#findComment-128544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.