Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

masz rację w wędzarni palenisko jest bespośrednio pod wędlinami. Wędzarnie wykonałem sam troszeczkę biorąc wzór z wedzarni znajomego rzeźnika, który wędzi już kilkadziesiąt lat.

Na taką wędzarnię "choruję" :wink:

 

Nie jestem nowoczesny i słucham rad starszych doświadczonych i Ty też ,więc "będą z Ciebie Ludzie" .

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-128545
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Żeby nie zaczynać nowego tematu wrzucę tutaj kilka fotek swojego wczorajszego przedświątecznego wędzenia

a i szyneczki całe też wędziłem. Po zeszłorocznych, które były rewelacyjne jest powtórka

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-138080
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie zaczynać nowego tematu wrzucę tutaj kilka fotek swojego wczorajszego przedświątecznego wędzenia

O tej porze wystawiać takie smakowitości?? Do ukarania :grin:

 

Zibi :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-138082
Udostępnij na innych stronach

Super palce lizać :thumbsup: :thumbsup: :clap:

Czyli nieuchronnie zbliżamy się do świąt :lol:

Pozdrawiam :thumbsup: Janusz

 

Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-138557
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam serdecznie.Pięknie tak oglądać takie wspaniałe wyroby.Ja jestem początkujący i dzięki Wam szybko się uczę,Pozdrowienia z Wielkopolski. Była biała kiełbaska(8 kg),szynki 11 sztuk,pstrąg (10 kg),schab i boczek,a i polędwice ala' parmeńska też.Wszystko wyśmienite.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-139536
Udostępnij na innych stronach

Całkiem nieźle jak na początek :thumbsup: :clap:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-139571
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie.Pięknie tak oglądać takie wspaniałe wyroby

ARKU gratuluję pierwszych wyrobów :clap: , na pewno tak samo smakują jak wyglądają :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-139603
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich początkujących.

Chciałbym zaprezentować swój wyrób zaczerpnięty z pomysłu chudziaka http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1638

Polecam.

Zrobiłem wczoraj drobiową z curry (wyrób w osłonce poliamidowej)

 

Mięsko 2 dni peklowane na sucho w lodówce.

Skład:

-uda z indyka

-filety z kurczaka

-peklosól 2%

-przyprawa curry 1 łyżeczka/kg

-pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka/kg

-szczypta papryki ostrej

-dużo czosnku

-żelatyna na 1l/1kg

Parzenie 1,5 godz. w 70-75 stopni C

Szybkie chłodzenie w zimnej wodzie

Na noc do lodówki

 

Kto nie jadł niech żałuje.

 

Smacznego

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-144330
Udostępnij na innych stronach

W tym temacie zadaję pytanie po co dajemy żelatynę w naszych wyrobach. Pytanie jest zasadne bo żelatynę dodajemy jako cel zamierzony . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-144544
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie

Nie rozumiem poprzedniego komentarza DZIADKA, to było pytanie do mnie czy do ogółu forumowiczów?

Jeżeli do mnie to spróbuję odpowiedzieć na pytanie "dlaczego dodajemy żelatyny?".

Bo w tym przepisie dodajemy wody (zgodnie ze składnikami CHUDZIAKA), oraz, bo mięsko z kurczaka i indyka nie zawiera żelatyny jak np. stópki ze świnki, a nie chcemy, aby nam nasz wyrób się rozpadał. Ale mogę się mylić.

Niezależnie od wszystkiego, wyrób był doskonały i nieporównywalny z czymkolwiek dostępnym w sklepach.

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-144842
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ale mogę się mylić.

Receptura Chudziaka wykorzystuje mięsa z piersi kurczaka/indyka.

Ty użyłeś również udek z indyka. Można z nich zrobić znakomity klej, co w połączeniu z mięsem z piersi kurczaka (odpowiednio wymasowanym) da Ci zwartą wędlinę.

Piszę w oparciu o własne doświadczenia; parzoną, koperkową szyneczkę z piersi i ud indyczych robię dla dzieci dość regularnie. Nie dodaję żelatyny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146216
Udostępnij na innych stronach

Z moich przemyśleń- żelatyna nie jest produktem,który jest masą wiążącą dla naszych wyrobów . Oczywiście wiąże wycieki z produktów mięsnych po obróbce termicznej, zamieniając je w galaretkę, po wystygnięciu produktu. Gdy się zastanowimy nad zmianami w mięsie podczas obróbki cieplnej to zaobserwujemy że ze środka naszego produktu została wypchnięta na zewnątrz i tworzy w produktach otoczkę galarety jako efekt zamierzony. W konserwach mamy często otoczkę zewnętrzną jako galaretkę i to cel zamierzony by wycieki zamienić w galaretkę . Bo jak inaczej wyglądała by ta konserwa. Wniosek jeżeli ktoś dodaje żelatynę by mieć ściślejszy wyrób to zamierzenie nie celowe . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146218
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie wniosek z powyższej wypowiedzi DZIADKA jest taki:

-Sądziłem, że DZIADEK jest pasjonatem wszczepiania w społeczeństwie polskim tradycji regionalnego masarstwa - mój błąd.

-DZIADEK jest filozofem i chyba nie amatorem, bo Jego nie rozumiem.

-DZIADEK nie jest POLONISTĄ

 

Wniosek końcowy: PROSZĘ PROŚCIEJ nie wszyscy są doktorami/profesorami, bo to jest część forum "dla początkujących".

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146420
Udostępnij na innych stronach

Robo nie przesadzaj, przecież Dziadek napisał prosto. Jeśli spodziewasz się większej ilości wycieków dajesz żelatynę, jeśli nie, nie trzeba. Sama żelatyna nie działa wiążąco na mięso. Wobec powyższego w naszych warunkach i przy naszej produkcji nie musisz jej dawać wcale.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146421
Udostępnij na innych stronach

Gonzo -Ty tez dobrze kombinujesz jak by tu mnie ........ .Robo -Myślę że jasno napisałem dlaczego dodawana jest żelatyna w niektórych wyrobach .a szczególnie w konserwach i wyrobach blokowych . Przykład jak byś kupił konserwę a to mięso by pływało w sosie to co byś pomyślał o producencie . A gdy dodana jest żelatyna to otwierasz konserwę i masz mięsko otoczone galaretą czy nie ładniej to wygląda. A morał z Twojej odpowiedzi to najlepiej nic nie odpowiadać na zapytania początkujących, bo jak nie odpowiesz po ich myśli to zostajesz, nie douczonym docentem polonistyki. I od tej pory nie zamierzam odpowiadać na problemy przemądrzałych uczniów . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146451
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie wniosek z powyższej wypowiedzi DZIADKA jest taki:

-Sądziłem, że DZIADEK jest pasjonatem wszczepiania w społeczeństwie polskim tradycji regionalnego masarstwa - mój błąd.

-DZIADEK jest filozofem i chyba nie amatorem, bo Jego nie rozumiem.

-DZIADEK nie jest POLONISTĄ

 

Wniosek końcowy: PROSZĘ PROŚCIEJ nie wszyscy są doktorami/profesorami, bo to jest część forum "dla początkujących".

Robo, wydaje mi się, że mocno przesadziłeś. Czy DZIADEK robi błąd próbując zmusić nas do myślenia i próby zrozumienia problemu. Zawsze z uwagą, ale i podziwem czytam posty DZIADKA, które czasami są podchwytliwe, ale zawsze merytoryczne. Jeśli ktoś nie rozumie, powinien grzecznie poprosić o dalsze wyjaśnienie, a nie zachowywać się jak urażona księżniczka.

Żartobliwie można powiedzieć: "DZIADEK podają wędkę, a nie daje rybę".

 

I od tej pory nie zamierzam odpowiadać na problemy przemądrzałych uczniów .

DZIADKU, mam nadzieję, że to tylko chwilowo, bo co my biedne "sierotki" bez Ciebie zrobimy.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146452
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.