Henio Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 18 Października 2010 masz rację w wędzarni palenisko jest bespośrednio pod wędlinami. Wędzarnie wykonałem sam troszeczkę biorąc wzór z wedzarni znajomego rzeźnika, który wędzi już kilkadziesiąt lat. Na taką wędzarnię "choruję" :wink: Nie jestem nowoczesny i słucham rad starszych doświadczonych i Ty też ,więc "będą z Ciebie Ludzie" . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-128545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Żurek Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 18 Października 2010 cieszę się, że mogłem pomóc! :grin: pozdrawiam i stawiam sie do dyspozycji! Cytuj jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-128547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 19 Października 2010 Była całkiem smaczna ale ubytek na wadze sięgał od 20 - 30 % więc nie polecam.Liczy się smak nie ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-128583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Żurek Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 19 Października 2010 święte słowa :clap: :clap: :clap: Cytuj jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-128587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 11 Listopada 2010 Wczorajsze zabawy z osłonkami poliamidowymi batony drobiowe i blok golonkowy Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-131626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Żeby nie zaczynać nowego tematu wrzucę tutaj kilka fotek swojego wczorajszego przedświątecznego wędzenia a i szyneczki całe też wędziłem. Po zeszłorocznych, które były rewelacyjne jest powtórka Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-138080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Żeby nie zaczynać nowego tematu wrzucę tutaj kilka fotek swojego wczorajszego przedświątecznego wędzenia O tej porze wystawiać takie smakowitości?? Do ukarania :grin: Zibi :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-138082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 18 Grudnia 2010 zibi187, Aż chce się żyć,jak się ogłada takie smakołyki :thumbsup: Normalnie czuć już Święta :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-138087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Moje ostatnie Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-138550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Super palce lizać :thumbsup: :thumbsup: :clap: Czyli nieuchronnie zbliżamy się do świąt :lol: Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-138557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AREK76AREK Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Witam serdecznie.Pięknie tak oglądać takie wspaniałe wyroby.Ja jestem początkujący i dzięki Wam szybko się uczę,Pozdrowienia z Wielkopolski. Była biała kiełbaska(8 kg),szynki 11 sztuk,pstrąg (10 kg),schab i boczek,a i polędwice ala' parmeńska też.Wszystko wyśmienite. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-139536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Ja jestem początkujący i dzięki Wam szybko sięTo ja powiem że jesteś pilnym uczniem gratuluję wyrobów. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-139562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Całkiem nieźle jak na początek :thumbsup: :clap: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-139571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Witam serdecznie.Pięknie tak oglądać takie wspaniałe wyroby ARKU gratuluję pierwszych wyrobów :clap: , na pewno tak samo smakują jak wyglądają :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-139603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Witam wszystkich początkujących. Chciałbym zaprezentować swój wyrób zaczerpnięty z pomysłu chudziaka http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1638 Polecam. Zrobiłem wczoraj drobiową z curry (wyrób w osłonce poliamidowej) Mięsko 2 dni peklowane na sucho w lodówce. Skład: -uda z indyka -filety z kurczaka -peklosól 2% -przyprawa curry 1 łyżeczka/kg -pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka/kg -szczypta papryki ostrej -dużo czosnku -żelatyna na 1l/1kg Parzenie 1,5 godz. w 70-75 stopni C Szybkie chłodzenie w zimnej wodzie Na noc do lodówki Kto nie jadł niech żałuje. Smacznego Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-144330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 31 Stycznia 2011 -żelatyna na 1l/1kg Tzn. żelatyny ile?Gratuluję wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-144353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 1 Lutego 2011 W sklepach jest żelatyna na 1l i 2,5l. Jak mam 1kg mięsa to używam żelatyny w opakowaniu na 1l płynu, czyli 1l płynu=1kg mięska. Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-144540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 1 Lutego 2011 W tym temacie zadaję pytanie po co dajemy żelatynę w naszych wyrobach. Pytanie jest zasadne bo żelatynę dodajemy jako cel zamierzony . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-144544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 3 Lutego 2011 Witam ponownieNie rozumiem poprzedniego komentarza DZIADKA, to było pytanie do mnie czy do ogółu forumowiczów?Jeżeli do mnie to spróbuję odpowiedzieć na pytanie "dlaczego dodajemy żelatyny?".Bo w tym przepisie dodajemy wody (zgodnie ze składnikami CHUDZIAKA), oraz, bo mięsko z kurczaka i indyka nie zawiera żelatyny jak np. stópki ze świnki, a nie chcemy, aby nam nasz wyrób się rozpadał. Ale mogę się mylić.Niezależnie od wszystkiego, wyrób był doskonały i nieporównywalny z czymkolwiek dostępnym w sklepach. Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-144842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 11 Lutego 2011 Ale mogę się mylić.Receptura Chudziaka wykorzystuje mięsa z piersi kurczaka/indyka. Ty użyłeś również udek z indyka. Można z nich zrobić znakomity klej, co w połączeniu z mięsem z piersi kurczaka (odpowiednio wymasowanym) da Ci zwartą wędlinę. Piszę w oparciu o własne doświadczenia; parzoną, koperkową szyneczkę z piersi i ud indyczych robię dla dzieci dość regularnie. Nie dodaję żelatyny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 11 Lutego 2011 Z moich przemyśleń- żelatyna nie jest produktem,który jest masą wiążącą dla naszych wyrobów . Oczywiście wiąże wycieki z produktów mięsnych po obróbce termicznej, zamieniając je w galaretkę, po wystygnięciu produktu. Gdy się zastanowimy nad zmianami w mięsie podczas obróbki cieplnej to zaobserwujemy że ze środka naszego produktu została wypchnięta na zewnątrz i tworzy w produktach otoczkę galarety jako efekt zamierzony. W konserwach mamy często otoczkę zewnętrzną jako galaretkę i to cel zamierzony by wycieki zamienić w galaretkę . Bo jak inaczej wyglądała by ta konserwa. Wniosek jeżeli ktoś dodaje żelatynę by mieć ściślejszy wyrób to zamierzenie nie celowe . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 12 Lutego 2011 Dla mnie wniosek z powyższej wypowiedzi DZIADKA jest taki:-Sądziłem, że DZIADEK jest pasjonatem wszczepiania w społeczeństwie polskim tradycji regionalnego masarstwa - mój błąd.-DZIADEK jest filozofem i chyba nie amatorem, bo Jego nie rozumiem.-DZIADEK nie jest POLONISTĄ Wniosek końcowy: PROSZĘ PROŚCIEJ nie wszyscy są doktorami/profesorami, bo to jest część forum "dla początkujących". Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 12 Lutego 2011 Robo nie przesadzaj, przecież Dziadek napisał prosto. Jeśli spodziewasz się większej ilości wycieków dajesz żelatynę, jeśli nie, nie trzeba. Sama żelatyna nie działa wiążąco na mięso. Wobec powyższego w naszych warunkach i przy naszej produkcji nie musisz jej dawać wcale. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 12 Lutego 2011 Gonzo -Ty tez dobrze kombinujesz jak by tu mnie ........ .Robo -Myślę że jasno napisałem dlaczego dodawana jest żelatyna w niektórych wyrobach .a szczególnie w konserwach i wyrobach blokowych . Przykład jak byś kupił konserwę a to mięso by pływało w sosie to co byś pomyślał o producencie . A gdy dodana jest żelatyna to otwierasz konserwę i masz mięsko otoczone galaretą czy nie ładniej to wygląda. A morał z Twojej odpowiedzi to najlepiej nic nie odpowiadać na zapytania początkujących, bo jak nie odpowiesz po ich myśli to zostajesz, nie douczonym docentem polonistyki. I od tej pory nie zamierzam odpowiadać na problemy przemądrzałych uczniów . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 13 Lutego 2011 Dla mnie wniosek z powyższej wypowiedzi DZIADKA jest taki: -Sądziłem, że DZIADEK jest pasjonatem wszczepiania w społeczeństwie polskim tradycji regionalnego masarstwa - mój błąd. -DZIADEK jest filozofem i chyba nie amatorem, bo Jego nie rozumiem. -DZIADEK nie jest POLONISTĄ Wniosek końcowy: PROSZĘ PROŚCIEJ nie wszyscy są doktorami/profesorami, bo to jest część forum "dla początkujących". Robo, wydaje mi się, że mocno przesadziłeś. Czy DZIADEK robi błąd próbując zmusić nas do myślenia i próby zrozumienia problemu. Zawsze z uwagą, ale i podziwem czytam posty DZIADKA, które czasami są podchwytliwe, ale zawsze merytoryczne. Jeśli ktoś nie rozumie, powinien grzecznie poprosić o dalsze wyjaśnienie, a nie zachowywać się jak urażona księżniczka. Żartobliwie można powiedzieć: "DZIADEK podają wędkę, a nie daje rybę". I od tej pory nie zamierzam odpowiadać na problemy przemądrzałych uczniów . DZIADKU, mam nadzieję, że to tylko chwilowo, bo co my biedne "sierotki" bez Ciebie zrobimy. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/17/#findComment-146452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.