Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

PROSZĘ PROŚCIEJ nie wszyscy są doktorami/profesorami, bo to jest część forum "dla początkujących".

Dziadku nie ma się o co obrażać.Przecież Robo napisał ,że nic nie zrozumiał i pewnie dlatego wyciągnął niewłaściwe wnioski.No cóż niektórzy mają problem ze zrozumieniem tekstu pisanego ,ale sądzę ,że jak pobędzie trochę z nami to nabierze wprawy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146461
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam Robo twoje podejście do tłumaczeń Dziadka jest nie na miejscu

Dziadku nie obrażaj się i dalej bądz naszym nie docentem polonistyki ale profesorem masarstwa i wędliniarstwa.Pozdrawiam

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146470
Udostępnij na innych stronach

Niewielu jest już rzemieślników, których wiedza i umiejętności, legitymuje wielokrotnie zweryfikowany najwyższy poziom kwalifikacji. Jeszcze mniej jest takich fachowców, co tą wiedzę i umiejętności przekazują i mają chęć ją przekazać. A jeszcze mniej jest już takich fachmanów, którzy to wszystko co wyżej napisane łączą i robią to za free.

Niewdzięcznikiem jest ten, który tego nie dostrzega i nie respektuje. Z pokorą i wielkim uszanowaniem należy się za ten ogromny pokład profesjonalizmu i tą wielkoduszność nisko pokłonić Dziadkowi i zwyczajnie po ludzku podziękować. Wiele wyrozumiałości na zaczepki i uszczypliwości tkwi w tym człowieku. Podziwiam go również i za to, bo ja taki wyrozumiały nie jestem. Chociaż nie zmieni to naszego ( Jego i mojego) formułowania poglądu na temat „polędwica wieprzowa”, to z mojej stron dla Ciebie Dziadku pełne chapeau bas!.

I dla leniwych.

Dziadek nie jest lekarzem i gotowej recepty na cito nie musi wypisywać.

Wszyscy się nieustannie uczymy, a lenistwo nie popłaca. Zdobyta przez nas wiedza i umiejętność jest zawsze bezcenna tak samo, jak bezcenna jest wiedza i umiejętność poparta wieloletnia praktyką takich ludzi jak Dziadek.

Pozdrawiam i życzę dużo Dziadku zdrowia. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146473
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że Robo źle odczytał intencje DZIADKA :shock: .

DZIADEK przy okazji chciał zwrócić uwagę na rolę żelatyny w wyrobach, a Robo potraktował to jak krytykę jego "drobiowej z curry" i dlatego tak zareagował.

Pomijam fakt, że za krytykę DZIADKA nie ma się co obrażać, bo na pewno nie wynika ona z chęci "dopieczenia" komuś czy samej natury krytykanctwa, ale z chęci przekazywania posiadanej wiedzy i pomocy w unikaniu błędów przez kolejnych adeptów sztuki masarskiej.

DZIADKU nie reaguj tak ........ :rolleyes: ....... impulsywnie i prosimy Ciebie bardzo bądź dalej naszym nauczycielem.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146477
Udostępnij na innych stronach

Robo napisał/a:

Ale mogę się mylić.

 

Receptura Chudziaka wykorzystuje mięsa z piersi kurczaka/indyka.

Ty użyłeś również udek z indyka. Można z nich zrobić znakomity klej, co w połączeniu z mięsem z piersi kurczaka (odpowiednio wymasowanym) da Ci zwartą wędlinę.

Piszę w oparciu o własne doświadczenia; parzoną, koperkową szyneczkę z piersi i ud indyczych robię dla dzieci dość regularnie. Nie dodaję żelatyny.

Eanna ładnie napisała,że dodatek żelatyny jest zbędny do wykonania wędlinki drobiowej.

Dziadek i Maxell napisali sprostowanie w jakiej sytuacji należy dodać tą żelatynę prostym

przekazem.

Robo wykonując wędlinkę drobiową,dodał sam od siebie 1litr roztworu żelatyny na 1kg

farszu uzyskując już nie wędlinę lecz mięso drobiowe w galarecie bądź galaretkę drobiową co jest produktem garmażeryjnym w klasyfikacji.

prościej tego nie można już opisać.

Dziadek niesłusznie dostał od Robo lejty :blush: wypadało by Go przeprosić

 

A morał z Twojej odpowiedzi to najlepiej nic nie odpowiadać na zapytania początkujących, bo jak nie odpowiesz po ich myśli to zostajesz, nie douczonym docentem polonistyki. I od tej pory nie zamierzam odpowiadać na problemy przemądrzałych uczniów .

zgadzam się z Tobą Dziadku i podpisuje obydwiema rękami,czasem to się zastanawiam

dwa-trzy razy czy coś napisać,pomagać,lecz co by nie było nie wszyscy są tacy sami.

a najgorsze jest to jak ktoś pomoc dostaje i robi jeszcze sobie jakieś gierki z pomocy.

słonecznie pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146522
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam wszystkich, których uraziłem swoimi słowami (szczególnie DZIADKA). Napisałem mój post pod wpływem chwilowego impulsu, na który nie mam wytłumaczenia. Sądzę, że jestem jeszcze za głupi, aby zrozumieć tłumaczenia na poziomie „dla początkujących”.
Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146577
Udostępnij na innych stronach

Robo, warto zapamiętać starogrecką zasadę

"Kto Pytia nie błądzi"

Grecy też chodzili do Pytii.

 

Obrażanie pomagającego chwały nie przyniesie.

 

Dobrze, że zrozumiałeś błąd.

 

Pozdrawiam

WaRo58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146584
Udostępnij na innych stronach

Spoko.

Dasz radę, tylko bez NEGATYWNYCH impulsów.

Z rad korzystaj.

KRYTYKA NA KLATĘ, JEŻELI TAKA BĘDZIE, bo nie było.

I do przodu.

A z żelatyną jak pisali, najpierw bez i będzie OK.

Jak uznasz że źle dodawaj.

I działaj, i dziel się fotami.

Pozdrawiam

P.S.

Bez nerw i nie pękaj.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146587
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam wszystkich, których uraziłem swoimi słowami (szczególnie DZIADKA).

 

Kolego , wielki szacunek do Twojej osoby za te słowa . :clap:

 

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146595
Udostępnij na innych stronach

Wiele razy korzystam z porad Dziadka i nigdy nic nie sknociłem.Dziadek zawsze doradzi fachowo,i zdradzi nawet te najskrytsze tajniki .Kiedyś ktoś nazwał Dziadka Adamem Słodowym i ja też się pod tym podpisałem.Dziś myślę że jak bym powiedział "Profesor Dziadek"w branży wędliniarskiej to bym się na pewno nie pomylił.Jestem jeszcze z pokolenia,które było nauczone że się szanuje swoich przełożonych.A tak traktuję Dziadka i wiele innych osób na tym forum.A każdy z "uczniów" powinien mieć odrobinę pokory w sobie.Pozdrawiam serdecznie wszystkich i życzę miłego tygodnia'
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146632
Udostępnij na innych stronach

Myśę, że wszystko zostało wyjaśnione i przy dzisiejszych Walentynkach przybite piąteczki na zgodę. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146644
Udostępnij na innych stronach

Moje ostatnie świąteczne wyroby:

od lewej pieczone boczek, rolada i kawałek mięśnia z łopatki

 

[mod][ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 14:57 ]

o rany gdzieś uciekło zdjęcie - będzie jutro już muszę kończyć[/mod]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146863
Udostępnij na innych stronach

A to moje zabawy z wyrobami parzonymi.

 

 

Parzenie

 

 

 

A tak po sparzeniu :smile:

 

 

 

Są to batony drobiowe i wieprzowo-wołowe w osłonkach poliamidowych.

 

I jeszcze Pasta z szynki.

Została mi jeszcze jedna szynka z dzika i postanowiłem zrobić sobie pastę. Wykroiłem kawałki szynki i pozbyłem się ścięgienek (pójdą do grochówki).

 

 

 

 

Kawałki szynki zmieliłem w maszynce a następnie skutrowałem w Termomixie. Do masy dodałem zrobiony kilka minut wcześniej majonez, koncentrat pomidorowy, cebula, jajko i ogórki kiszone. Wszystko skutecznie rozdrobnione i wymieszane w tej samej maszynie.

Tak wygląda gotowy wyrób. Rodzina smaruje aż miło :smile:

 

 

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-147220
Udostępnij na innych stronach

A wczoraj robiłem blok ozorkowy z przepisu DZIADKA

Zamiast krwi wieprzowej użyłem kaczej, ale DZIADEK powiedział, że można zastąpić. Nie miałem tylko szpilek i nadziałem na grubsze pręciki miedziane.

 

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-147956
Udostępnij na innych stronach

NO NO pięknie wyszedł ja już chyba z rok się przymierzam i jakoś nie mogę się zmobilizować .Tobie super wyszedł.Gratulacje!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-147978
Udostępnij na innych stronach

Ładna osłonka na szynkową, do kompletu rękodzieła brakuję tylko ciasta, serka i czegoś do czytania :lol: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-149132
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.