arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 13 Lutego 2011 PROSZĘ PROŚCIEJ nie wszyscy są doktorami/profesorami, bo to jest część forum "dla początkujących". Dziadku nie ma się o co obrażać.Przecież Robo napisał ,że nic nie zrozumiał i pewnie dlatego wyciągnął niewłaściwe wnioski.No cóż niektórzy mają problem ze zrozumieniem tekstu pisanego ,ale sądzę ,że jak pobędzie trochę z nami to nabierze wprawy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 13 Lutego 2011 -DZIADEK jest filozofem i chyba nie amatorem, bo Jego nie rozumiem. -DZIADEK nie jest POLONISTĄ DZIADEK JEST , DZIADEK NIE JEST , a Ty Robo kim jesteś aby oceniać ? :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 13 Lutego 2011 Witam Robo twoje podejście do tłumaczeń Dziadka jest nie na miejscuDziadku nie obrażaj się i dalej bądz naszym nie docentem polonistyki ale profesorem masarstwa i wędliniarstwa.Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 13 Lutego 2011 Niewielu jest już rzemieślników, których wiedza i umiejętności, legitymuje wielokrotnie zweryfikowany najwyższy poziom kwalifikacji. Jeszcze mniej jest takich fachowców, co tą wiedzę i umiejętności przekazują i mają chęć ją przekazać. A jeszcze mniej jest już takich fachmanów, którzy to wszystko co wyżej napisane łączą i robią to za free. Niewdzięcznikiem jest ten, który tego nie dostrzega i nie respektuje. Z pokorą i wielkim uszanowaniem należy się za ten ogromny pokład profesjonalizmu i tą wielkoduszność nisko pokłonić Dziadkowi i zwyczajnie po ludzku podziękować. Wiele wyrozumiałości na zaczepki i uszczypliwości tkwi w tym człowieku. Podziwiam go również i za to, bo ja taki wyrozumiały nie jestem. Chociaż nie zmieni to naszego ( Jego i mojego) formułowania poglądu na temat „polędwica wieprzowa”, to z mojej stron dla Ciebie Dziadku pełne chapeau bas!. I dla leniwych. Dziadek nie jest lekarzem i gotowej recepty na cito nie musi wypisywać. Wszyscy się nieustannie uczymy, a lenistwo nie popłaca. Zdobyta przez nas wiedza i umiejętność jest zawsze bezcenna tak samo, jak bezcenna jest wiedza i umiejętność poparta wieloletnia praktyką takich ludzi jak Dziadek. Pozdrawiam i życzę dużo Dziadku zdrowia. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 13 Lutego 2011 Wydaje mi się, że Robo źle odczytał intencje DZIADKA :shock: . DZIADEK przy okazji chciał zwrócić uwagę na rolę żelatyny w wyrobach, a Robo potraktował to jak krytykę jego "drobiowej z curry" i dlatego tak zareagował. Pomijam fakt, że za krytykę DZIADKA nie ma się co obrażać, bo na pewno nie wynika ona z chęci "dopieczenia" komuś czy samej natury krytykanctwa, ale z chęci przekazywania posiadanej wiedzy i pomocy w unikaniu błędów przez kolejnych adeptów sztuki masarskiej. DZIADKU nie reaguj tak ........ :rolleyes: ....... impulsywnie i prosimy Ciebie bardzo bądź dalej naszym nauczycielem. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 13 Lutego 2011 Robo napisał/a: Ale mogę się mylić. Receptura Chudziaka wykorzystuje mięsa z piersi kurczaka/indyka. Ty użyłeś również udek z indyka. Można z nich zrobić znakomity klej, co w połączeniu z mięsem z piersi kurczaka (odpowiednio wymasowanym) da Ci zwartą wędlinę. Piszę w oparciu o własne doświadczenia; parzoną, koperkową szyneczkę z piersi i ud indyczych robię dla dzieci dość regularnie. Nie dodaję żelatyny. Eanna ładnie napisała,że dodatek żelatyny jest zbędny do wykonania wędlinki drobiowej. Dziadek i Maxell napisali sprostowanie w jakiej sytuacji należy dodać tą żelatynę prostym przekazem. Robo wykonując wędlinkę drobiową,dodał sam od siebie 1litr roztworu żelatyny na 1kg farszu uzyskując już nie wędlinę lecz mięso drobiowe w galarecie bądź galaretkę drobiową co jest produktem garmażeryjnym w klasyfikacji. prościej tego nie można już opisać. Dziadek niesłusznie dostał od Robo lejty :blush: wypadało by Go przeprosić A morał z Twojej odpowiedzi to najlepiej nic nie odpowiadać na zapytania początkujących, bo jak nie odpowiesz po ich myśli to zostajesz, nie douczonym docentem polonistyki. I od tej pory nie zamierzam odpowiadać na problemy przemądrzałych uczniów .zgadzam się z Tobą Dziadku i podpisuje obydwiema rękami,czasem to się zastanawiam dwa-trzy razy czy coś napisać,pomagać,lecz co by nie było nie wszyscy są tacy sami. a najgorsze jest to jak ktoś pomoc dostaje i robi jeszcze sobie jakieś gierki z pomocy. słonecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 13 Lutego 2011 Przepraszam wszystkich, których uraziłem swoimi słowami (szczególnie DZIADKA). Napisałem mój post pod wpływem chwilowego impulsu, na który nie mam wytłumaczenia. Sądzę, że jestem jeszcze za głupi, aby zrozumieć tłumaczenia na poziomie „dla początkujących”. Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 13 Lutego 2011 Robo, warto zapamiętać starogrecką zasadę"Kto Pytia nie błądzi"Grecy też chodzili do Pytii. Obrażanie pomagającego chwały nie przyniesie. Dobrze, że zrozumiałeś błąd. PozdrawiamWaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 13 Lutego 2011 Spoko.Dasz radę, tylko bez NEGATYWNYCH impulsów.Z rad korzystaj.KRYTYKA NA KLATĘ, JEŻELI TAKA BĘDZIE, bo nie było.I do przodu.A z żelatyną jak pisali, najpierw bez i będzie OK.Jak uznasz że źle dodawaj.I działaj, i dziel się fotami.PozdrawiamP.S.Bez nerw i nie pękaj. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 13 Lutego 2011 Przepraszam wszystkichPrzyznać się do błędu i przeprosić nie jest łatwo - dlatego - :clap: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 13 Lutego 2011 Przepraszam wszystkich, których uraziłem swoimi słowami (szczególnie DZIADKA). Kolego , wielki szacunek do Twojej osoby za te słowa . :clap: Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 14 Lutego 2011 Wiele razy korzystam z porad Dziadka i nigdy nic nie sknociłem.Dziadek zawsze doradzi fachowo,i zdradzi nawet te najskrytsze tajniki .Kiedyś ktoś nazwał Dziadka Adamem Słodowym i ja też się pod tym podpisałem.Dziś myślę że jak bym powiedział "Profesor Dziadek"w branży wędliniarskiej to bym się na pewno nie pomylił.Jestem jeszcze z pokolenia,które było nauczone że się szanuje swoich przełożonych.A tak traktuję Dziadka i wiele innych osób na tym forum.A każdy z "uczniów" powinien mieć odrobinę pokory w sobie.Pozdrawiam serdecznie wszystkich i życzę miłego tygodnia' Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 14 Lutego 2011 Myśę, że wszystko zostało wyjaśnione i przy dzisiejszych Walentynkach przybite piąteczki na zgodę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 14 Lutego 2011 No to "na zgodę". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 14 Lutego 2011 Robo :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piraniamen Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 15 Lutego 2011 Moje ostatnie świąteczne wyroby: od lewej pieczone boczek, rolada i kawałek mięśnia z łopatki [mod][ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 14:57 ] o rany gdzieś uciekło zdjęcie - będzie jutro już muszę kończyć[/mod] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-146863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 17 Lutego 2011 A to moje zabawy z wyrobami parzonymi. Parzenie A tak po sparzeniu :smile: Są to batony drobiowe i wieprzowo-wołowe w osłonkach poliamidowych. I jeszcze Pasta z szynki. Została mi jeszcze jedna szynka z dzika i postanowiłem zrobić sobie pastę. Wykroiłem kawałki szynki i pozbyłem się ścięgienek (pójdą do grochówki). Kawałki szynki zmieliłem w maszynce a następnie skutrowałem w Termomixie. Do masy dodałem zrobiony kilka minut wcześniej majonez, koncentrat pomidorowy, cebula, jajko i ogórki kiszone. Wszystko skutecznie rozdrobnione i wymieszane w tej samej maszynie. Tak wygląda gotowy wyrób. Rodzina smaruje aż miło :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-147220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 17 Lutego 2011 No fakt mogłem troszkę skrócić te knoty :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-147301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 21 Lutego 2011 A wczoraj robiłem blok ozorkowy z przepisu DZIADKA Zamiast krwi wieprzowej użyłem kaczej, ale DZIADEK powiedział, że można zastąpić. Nie miałem tylko szpilek i nadziałem na grubsze pręciki miedziane. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-147956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 21 Lutego 2011 NO NO pięknie wyszedł ja już chyba z rok się przymierzam i jakoś nie mogę się zmobilizować .Tobie super wyszedł.Gratulacje! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-147978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 21 Lutego 2011 Te dziury po szpilach trochę szpecą wygląd Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-147985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 27 Lutego 2011 Trochę wczorajszych wyrobów: to nie szynkowa ale akurat takie osłonki miałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-149124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 27 Lutego 2011 Ładna osłonka na szynkową, do kompletu rękodzieła brakuję tylko ciasta, serka i czegoś do czytania :lol: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-149132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 27 Lutego 2011 Te dziury po szpilach trochę szpecą wygląd Nieprawda, liczy się jakośc ,smak a nie wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-149138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 27 Lutego 2011 Ciasta niema ale pączki "Abratkowe" jak najbardziej: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/18/#findComment-149141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.