salcesonik Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Super kindziuk i karczek . Brawo :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-193327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 4 Stycznia 2012 witam . od niedawna bawie sie w wedzenie . bacznie sledze forum ale tylko w momentach gdy cos mi sie nie uda (wieksza satysfakcja gdy wyjdzie) jestem na etapie prob wedzenia wszystkiego co sie do tego nadaje. co do kurczakow mam zupelnie odmienna opinie niz wszyscy na tym forum . uwazam ze parzenie powinno odbywac sie juz po uwedzeniu - kurczak jest znacznie bardziej aromatyczny. ale wracajac do tematu : ni z gruszki ni z pietruszki mam zamiar uwedzic czosnek. z opisow w necie wynika ze jest wysmienity !! zarowno wedzonki jak i czosnek bardzo przypadl do gustu moim kubom smakowym . bede wdzieczny jesli znajdzie sie ktos kto napisze jak mam sie do tego wedzenia zabrac . pls :/ Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-194160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Witam serdecznie. Trochę mi głupio w towarzystwie kindziuków i innych rarytasów umieszczać białą zrobioną z przepisu ze strony głównej. Myślę jednak, że od czegoś trzeba zacząć :smile: . W oczekiwaniu na własną wędzarnię ( mam nadzieję, że w tym roku zadymię ) staram się powolutku popełniać wasze przepisy, które nie wymagają wędzenia :lol: . Był ser żółty, teraz czas na moją pierwszą w życiu kiełbaskę. Niezła wyszła ...ale muszę jeszcze popracować :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-194173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 4 Stycznia 2012 teraz czas na moją pierwszą w życiu kiełbaskę. No i jest pierwsza kiełbasa :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-194189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salcesonik Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Jaka piękna i smakowita :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-194208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Niezła wyszła ...ale muszę jeszcze popracowaćJak na pierwszy raz to :clap: Teraz to już z górki Pozdrawiam. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-194213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Niezła wyszła ...ale muszę jeszcze popracować Każdy miał ten pierwszy raz, z następną będzie łatwiej :clap: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-194241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Myślę jednak, że od czegoś trzeba zacząć Dobry początek,zrobiłeś białą kiełbasę :grin: . Teraz tylko uwędzić i będziesz miał swoją wędzoną kiełbasę. Każdy od czegoś zaczyna :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-194246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 5 Stycznia 2012 :grin: waldeman :grin: już trochę WIESZ o co chodzi :grin: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-194247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 5 Stycznia 2012 waldeman, nic tak nie cieszy jak pierwsze własnoręcznie zrobione z pasją wyroby. Już bliżej niż dalej do wędzonek :clap: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-194267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Witam tak wygląda moja polędwica i boczek dojrzewające w ziołach po 30-dniach i do tego świeżo upieczony żytni chlebek :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-195845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GacekSSJ4 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Widzę, że tutaj na forum wędzenie jest zupełnie inne niż jak to się robi u mnie. A i szynki wyglądają zupełnie inaczej. http://img46.imageshack.us/img46/1707/20111222323.jpg http://img210.imageshack.us/img210/7440/20111222322.jpg http://img31.imageshack.us/img31/4032/20120111343.jpg 3 Tygodnie moczenia, 3 dni (70h) wędzenia w zimnym dymie (tutaj co prawda nie wyszło lekko, bo się zgrzały w pewnym momencie bo drewno bylo za suche) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Widzę, że tutaj na forum wędzenie jest zupełnie inne niż jak to się robi u mnie. A i szynki wyglądają zupełnie inaczej. A wkleję na wszelki wypadek jakby znikneło : http://img706.imageshack.us/img706/6032/oczkol.jpg Upsssss i chwała Bogu że to nie te "Nasze szynki" są na zdjęciach 3 Tygodnie moczenia, 3 dni (70h) wędzenia w zimnym dymie A teraz to już mnie do łez ubawiłeś i czasami i temperaturą ... Dobra krótko bo miało być rzeczowo ewidentnie i totalnie niedopeklowane uwędzone na "czarno" - samo zdrowie - o powodach nie będę się rozpisywał bo dziesiątki stron tu o tym są .... Powodzenia w nauce życzę koledze ... i raczej nie idź tą drogą typu "bo tak to się robi u mnie ..." Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GacekSSJ4 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Ważne, żeby smakowało Mi smakuje :P - i chyba o to chodzi, no, chyba że chodzi o "zasadę", to lepiej tematu nie ciągnąc.A co do kwestii zdrowotnych... to jak ktoś chce żyć zdrowo, to w ogóle nie powinien nic w sklepach kupować, bo to sama niezdrowa chemia we wszystkim. W wodzie chlor, w powietrzu spaliny, na słońcu, temat rzeka Co do niedopeklowania, chodzi Ci o środek szary? że zalewa się tam nie dogryzła? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 11 Stycznia 2012 że zalewa się tam nie dogryzła?Witaj kol. Gacek, rozwiń to o tej "zalewie" :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 11 Stycznia 2012 no przecież widać kolego zapeklowane masz tylko brzegi, środek "0" ... w peklowaniu nie chodzi tylko o kolor tu poczytaj: http://www.nutrivitality.pl/produkty-misne/826-utrwalanie-rodkami-chemicznymi.html Co do takiego wędzenia na czarno hmmmm temat rzeka .... Ważne, żeby smakowało Mi smakuje :P - i chyba o to chodzi Hmmm no jeśli tak myślisz że tylko o to chodzi to smacznego ... dla mnie to jeden z elementów wyrobów domowych. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Ważne, żeby smakowało Mi smakuje - i chyba o to chodzi, no, chyba że chodzi o "zasadę", to lepiej tematu nie ciągnąc. to jest ten problem, powodujący olewający stosunek do wiedzy i siebie samego. GacekSSJ4 robisz sobie wielką krzywdę. :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Widzę, że tutaj na forum wędzenie jest zupełnie inne niż jak to się robi u mnie Co wcale nie oznacza, że dobrze a moim skromnym zdaniem wręcz szkodliwie.I nie chodzi mi oto, że ta szynka jest spalona, choć i to jest błąd wędzenia, ale o niedopeklowanie. Jeśli uważasz, że my robimy źle to nie zawracaj sobie głowy i nie pokazuj tego co robisz tym bardziej, że jak widzę uważasz że robisz dobrze i żadne argumenty z naszej strone Cię nie przekonają. Dla mnie to Twoje wyroby to porażka, ale może zmienisz zdanie i zaczniesz się uczyć jak robić to prawidłowo.Na naukę nigdy nie jest za późno. Pozdrawiam. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 11 Stycznia 2012 GacekSSJ4, jesli to leżało 3 tygodnie w solance i jest tak niedopeklowane to wniosek nasuwa się sam... - to mięso może Ci poważnie zaszkodzić :rolleyes: dokładając jeszcze niewłaściwe uwędzenie mamy niezły komplecik... (i nie chodzi o długość wędzenia tylko o "jakość" dymu) mam nadzieję że weźmiesz sobie do serca nasze uwagi i zgłębisz temat zamiast "napinać się że wiesz lepiej" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GacekSSJ4 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Powiem tak,Mi się nie wydaje, żeby to był problem peklowania (środek), poniewaz mięsa były peklowane przed siatkowaniem (rozwinięte na płaty). To że ma taki kolor to prędzej wędzenie.No chyba że mięso całościowo jest niedopelkowane, a nie tylko środek, bo namoczone w całości było równo.[mod]Tym razem ja sobie pozwolę zacytować "żeby nie znikneło" - zakładam, że jak się boisz o to, że usunę posta, to sam praktykujesz takie "metody".Widzę, że tutaj na forum wędzenie jest zupełnie inne niż jak to się robi u mnie.A i szynki wyglądają zupełnie inaczej.A wkleję na wszelki wypadek jakby znikneło :Obrazek Upsssss i chwała Bogu że to nie te "Nasze szynki" są na zdjęciach 3 Tygodnie moczenia, 3 dni (70h) wędzenia w zimnym dymieA teraz to już mnie do łez ubawiłeś i czasami i temperaturą ... Dobra krótko bo miało być rzeczowo ewidentnie i totalnie niedopeklowane uwędzone na "czarno" - samo zdrowie - o powodach nie będę się rozpisywał bo dziesiątki stron tu o tym są .... Powodzenia w nauce życzę koledze ... i raczej nie idź tą drogą typu "bo tak to się robi u mnie ..."Po pierwsze (jeśli jesteś w stanie przyjąć krytykę od "sczyla" o połowe młodszego ), to trochę kultury. Ja się z Twoich szynek nie śmieję (choć dla mnie są inne). Ani nie śmieję się z twoich metod. Ogólnie uważam za wysoce nie kulturalne takie wyśmiewanie się. Miej odrobinę szacunku do własnych rodziców, gdyż takim zachowaniem dajesz świadectwo jak Cię wychowali. Pozatym, zwykła netykieta. PS: Nie wiem, czy zauważyleś, nie śmieję się z Ciebie jedynie próbuję Ci pomóc.PS2: Nie obrażaj się :P[/mod]@AndyAndyJa nie mówię, że robię dobrze. W tej chwili wędzi mój ojciec, który nie da sobie nic powiedzieć. Dla niego im dłużej = tym lepiej (czasem lubi niepotrzebnie ulepszać rzeczy, które są już dobrze.).Z tego co się orientuję, to jego dziadek wędził w wyższej temperaturze około 3-4h - on ma zupełnie inna technikę - nie twierdzę że dobrą.Ja tylko stwierdziłem, że są "inne". Jak ja będę sam wędził, to najpierw przeczytam pół internetu, przejrzę tysiąc zdjęć żeby się nauczyć barw i wybiorę metody które są najczęściej stosowane. A fakt faktu nie zmienia:P MI SMAKUJE!! XD [ Dodano: Sro 11 Sty, 2012 10:04 ]GacekSSJ4, jesli to leżało 3 tygodnie w solance i jest tak niedopeklowane to wniosek nasuwa się sam... - to mięso może Ci poważnie zaszkodzić :rolleyes: dokładając jeszcze niewłaściwe uwędzenie mamy niezły komplecik... (i nie chodzi o długość wędzenia tylko o "jakość" dymu) mam nadzieję że weźmiesz sobie do serca nasze uwagi i zgłębisz temat zamiast "napinać się że wiesz lepiej"A gdzie ja się napinam, że wiem lepiej? Ja tylko stwierdziłem, że jest "Inna" :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Dla mnie szynki Gacka po pierwsze są wędzone zbyt wysoką temperaturą i bez osuszania. Ważne, żeby smakowało Mi smakuje - i chyba o to chodzi, no, chyba że chodzi o "zasadę", to lepiej tematu nie ciągnąc.Widzisz tak samo podchodzilem do tematu jak ty i nie dopuszczalem tego ze moge cos robic zle, ale jak posluchalem rad to zaczelo mi wychodzic i z produkcji na produkcje to smak i wyglad jest lepszy juz Co do niedopeklowania, chodzi Ci o środek szary? że zalewa się tam nie dogryzła?Moczyles szynki 3 tygodnie?? Jaką temperaturę peklowania mialeś? Czy aby tutaj nie doszlo do utleniania miesa ?? Jak dla mnie brakuje nastrzykiwania solanką oraz zbyt dlugi czas peklowania. Moze niech doswiadczeni koledzy sie wypowiedza bo oni wiedza lepiej Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GacekSSJ4 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 11 Stycznia 2012 [mod]@rpgerPS3: Twoich kolegów jakoś to nie ubawiło [ Dodano: Sro 11 Sty, 2012 10:08 ]Dla mnie szynki Gacka po pierwsze są wędzone zbyt wysoką temperaturą i bez osuszania. Ważne, żeby smakowało Mi smakuje - i chyba o to chodzi, no, chyba że chodzi o "zasadę", to lepiej tematu nie ciągnąc.Widzisz tak samo podchodzilem do tematu jak ty i nie dopuszczalem tego ze moge cos robic zle, ale jak posluchalem rad to zaczelo mi wychodzic i z produkcji na produkcje to smak i wyglad jest lepszy juz Co do niedopeklowania, chodzi Ci o środek szary? że zalewa się tam nie dogryzła?Moczyles szynki 3 tygodnie?? Jaką temperaturę peklowania mialeś? Czy aby tutaj nie doszlo do utleniania miesa ?? Jak dla mnie brakuje nastrzykiwania solanką oraz zbyt dlugi czas peklowania.Moze niech doswiadczeni koledzy sie wypowiedza bo oni wiedza lepiej[/mod]Trochę okapywały, ale żeby suche były to nie powiem.Taka jaka była na dworze, od 0 do 10 stopni wtedy (taki jaki był grudzień) Co do temp. wędzenia, to staraliśmy się, żeby dym był zimny, ale drewno było tak suche, że te trudno się gasiło. W tej "prowizorce" do wędzenie nie ma drzwiczek ani szybrów (czy też szyberów - nie iwem jak to sie odmienia). żeby regulować cug. "Widzisz tak samo podchodzilem do tematu jak ty i nie dopuszczalem tego ze moge cos robic zle.. "No nie no :P następny :P Nie mówię, że robię dobrze :P - zresztą, ja i tak nie mam nic do gadania :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 11 Stycznia 2012 W tej chwili wędzi mój ojciec, który nie da sobie nic powiedzieć. Dla niego im dłużej = tym lepiej (czasem lubi niepotrzebnie ulepszać rzeczy, które są już dobrze.).Podpowiem ci tak: Weź kup po prostu szynke, boczek i karkowke po np 1 kg. zapekluj wg tabeli dziadka albo peklowaniem mokrym szczepana na 6 dni. Ja robie na 10 kg miesa 10 l wody, 5 listkow laurowych, 12 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu. Nastzyk w pierwszej fazie 70ml na kg miesa. Uwedz w temp 55 stopni przez 4h i trzymaj sie scisle temperatur. Do tego parzenie do temp 75 stopni. I daj sprobowac ojcu.... Ja tak zrobilem wlasnie... od tego czasu przestal ingerowac i upierac sie nad swoim. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GacekSSJ4 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Hehehehe XD Sprytne. Tylko że mój stwierdzi że niedowędzone. Bo to ma mocniejszy smak. Dużo wżartych tych smolistych substancji jest w to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 11 Stycznia 2012 wędzenie nie ma drzwiczek ani szybrówWystarczy juta i deski ktore rozsuwasz i regulujesz wyplyw dymu z beczki. Na stronie glownej w Akademii Dziadka poczytaj o tym. drewno było tak suchedrewno musi byc suche i wysezonowane aby mozna bylo odpowiednie parametry osiagnac. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/26/#findComment-196022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.