marzenabn Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Minal rok od kiedy znalazlam to forum i dopiero teraz udalo mi sie skompletowac potrzebne "urzadzenia" i materialy. Oto moj pierwszy wyrob: Zrobione z 550 g lopatki i 200 g golonki zmielonej, 5 g peklosoli, 8 g soli, czosnek i pieprz. Parzone prawie 2 godziny. Chcialam podziekowac wszystkim ktorzy poswiecaja czas na odpowiedzi na pytania poczatkujacych, Ja jeszcze w czasie parzenia czytalam i zmienialam temperature. Wyszlo pyszne, smakuje jak krakowska (jezeli dobrze pamietam) jak zjemy to od razu robie cos nowego !! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-281857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 marzenabn, ladnie wyglada :clap: , teraz juz tylko wedzarnie stawiaj i do przodu. Pamietaj jak juz wdepniesz w to robienie wedlin nie dasz rady uciec :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-281858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 marzenabn, :clap: Tak trzymaj wyrób spoko i takdo przodu. jak napisała nasza koleżanka pozdrawiam :lol: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-281863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio1972 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 12 Września 2013 Moja pierwsza mielonka z łopatki w szynkowarze Zrobiona z 1.5 kg łopatki zapeklowana 24h w peklosoli 20 g. z dodatkiem pieprzu czosnku i ziela angielskiego oraz łyżeczka żelatyny.Niestety pospieszyłem się z wyjęciem i galaretka.... poleciała :sad: W smaku pyszna no i po jednym dniu została połowa :grin: http://img15.imageshack.us/img15/8172/00h3.jpg Uploaded with ImageShack.us [ Dodano: Czw 12 Wrz, 2013 11:17 ]Ach zapomniałem się przywitać :blush: Tak więc witam wszystkich znajdujących się tu :lol: Mam na imię Rafał i mieszkam w Warszawie [ Dodano: Czw 12 Wrz, 2013 11:43 ]No i pasztet wg przepisu Kiniula http://img853.imageshack.us/img853/7922/4ijg.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-300660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 12 Września 2013 Niestety pospieszyłem się z wyjęciem i galaretka.... poleciała Witaj :grin: Co Wy z Tą galaretką.Przecież to nie zimne nóżki :shock: .Wyrób jak na pierwszy raz bardzo poprawny.Te dziurki to jak potrenujesz nabijanie to znikną. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-300668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 12 Września 2013 Witaj :-) ,moja galaretka też nie chciała się trzymać ,ale mnie specjalnie na niej nie zależy, szynkowar łatwiej napelnić ...ja ćwiczę z osłonkami. Samej napełnić bez nadziewarki to jest wyzwanie, jak na razie szukam jakiegoś patentu jak sobie ulatwić.Najważniejsze to, że smakuje ..reszta przyjdzie z wprawą:-) :clap: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-300781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio1972 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 13 Września 2013 Dziękuję za komentarze :wink: Mam jeszcze jedno pytanie A mianowicie w niektórych przepisach podawany jest cukier puder no i zastanawiam się do czego on ma służyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-300839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 16 Września 2013 szynka parzona nie wędzona peklowana dwa dni wg. tabeli dziadka. miękka i soczysta [ Dodano: Pon 16 Wrz, 2013 20:28 ]http://img59.imageshack.us/img59/9143/8l91.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-301667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 16 Września 2013 peklowana dwa dni wg. tabeli dziadka. To ekspresowo peklowałeś :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-301683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 16 Września 2013 To ekspresowo peklowałeś :grin: Można i 1 dzień :grin: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-301684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 16 Września 2013 arkadiuszu robiłem z tego przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5072&sid=e227481ab3abf6491972730f5fb8d15f :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-301691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 16 Września 2013 To ekspresowo peklowałeś :grin:co robił prezesie? peklował??? tu już nawet sam DZIADEK zabraniał używać tego określenia :tongue: toż to tylko solenie (nasalanie) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-301693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 18 Września 2013 Szynka parzona i nie wedzona wyglada znakomicie. Moglbys przeslac przepis - krok pomkroku jak to robiles? Do tej pory nie moge ogarnac wyszukiwarki tutaj, wiec ciezko znalezc np przepis na peklowanie wedlu Dziadka. Z gory bardzo dziekuje Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-301991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Żurek Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 18 Września 2013 Też z apetytem oczekuję na przepis "krok po kroku" :thumbsup: Cytuj jedzmy i pijmy bo juto pomrzemy... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 18 Września 2013 Zupelnie nie ogarniam wyszykiwarki - to jest po prostu magia. Czy moglibyscie mi pomoc? Szukam przepisu na serdelki. Znajde taki tutaj ? Pozdrawiam serdecznie Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 18 Września 2013 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3602&highlight=serdelki zobacz tutaj :grin: Maciek ,żeby nie uszy to śmiałby się dookoła :clap: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 18 Września 2013 Tak znajdziesz: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5177&highlight=serdelki W wyszukiwaniu ważna jest informacja: Możesz używać AND aby określać, które słowa muszą znaleźć się w wynikach, OR dla tych, które mogą się tam znaleźć i NOT dla tych, które nie mogą wystąpić. Znak * zastępuje dowolny ciąg znaków. Żeby wyszukać wyrażenie, wpisz je pomiędzy "cudzysłowiami" Nie będą znalezione znaki specialne, za wyjątkiem: @ . - _ Zmniejsza to ilość błędnie wyszukiwanych postów. Można też zaznaczyć czy wyniki mają być jako temat wtedy trzeba cały przeczytać czy ma wyszukać post w którym padło hasło serdelki. yerba pierwszy za długo pisałem Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 18 Września 2013 adamafryka, a zagladales na strone glowna tu masz taki wybor : http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione Glownie na rozne parowki ale i serdelkowa pozycja jest :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 18 Września 2013 [karkan]yerba pierwszy za długo pisałem ...no tak , tylko to są dwa różne tematy i myślę ,że Adam wykorzysta jeden i drugi adres . A jak napisała Ania najlepiej zacząć od strony głównej . :grin: :clap: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekF Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 18 Września 2013 Witam mam pytanie pekluję schab przez okres 8 dni i robię to pierwszy raz ile czasu muszę wędzić i jak poznać że jest już dobry. Zbudowałem wędzarnie i cegły i przy próbnym odpaleniu nie mogę dojść do tem 50-60 stopni . Może robię jakiś błąd mam olchę wiórki dębowe i bukowe i chęci .Pozdrawiam Cytuj Dzięki za dobre informacje i miłego dnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 18 Września 2013 Szkoda że nie odezwałeś się wcześniej bo akurat w niedzielę wędziłem a z tego co widzę masz do mnie kilka kilometrów Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 18 Września 2013 Witaj! Zapodaj fotkę tej wędzarni...ile czasu muszę wędzić i jak poznać że jest już dobry. Patrz na odpowiedni kolorek :wink: :grin: Tak około 4 h... Temperatura musi jednak być... no i gęstość dymu .. i wcześniejsze odpowiednie osuszenie...itp. itd. :rolleyes: Damy radę ! :grin: Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 18 Września 2013 zgaduje: a termometr taki jak od CO w tej wędzarni? jak tamten pokazuje 50 to w rzeczywistości może być..ile bądź nawet i 150 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 22 Września 2013 http://img20.imageshack.us/img20/5215/5yqf.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img405.imageshack.us/img405/3347/6lmo.jpg Uploaded with ImageShack.us karkówka na kanapki, przyprawy to sól, czosnek i majeranek. propozycja dla osób którzy nie mają wędzarni i piekarnika tak jak ja :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 10 Października 2013 indyk kontra kurczak czyli gdzie się dwóch bije tam trzeci korzysta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-306216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.