Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Minal rok od kiedy znalazlam to forum i dopiero teraz udalo mi sie skompletowac potrzebne "urzadzenia" i materialy. Oto moj pierwszy wyrob:

 

 

Zrobione z 550 g lopatki i 200 g golonki zmielonej, 5 g peklosoli, 8 g soli, czosnek i pieprz. Parzone prawie 2 godziny.

Chcialam podziekowac wszystkim ktorzy poswiecaja czas na odpowiedzi na pytania poczatkujacych, Ja jeszcze w czasie parzenia czytalam i zmienialam temperature.

Wyszlo pyszne, smakuje jak krakowska (jezeli dobrze pamietam) jak zjemy to od razu robie cos nowego !! :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-281857
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

marzenabn, ladnie wyglada :clap: , teraz juz tylko wedzarnie stawiaj i do przodu. Pamietaj jak juz wdepniesz w to robienie wedlin nie dasz rady uciec :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-281858
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Moja pierwsza mielonka z łopatki w szynkowarze

Zrobiona z 1.5 kg łopatki zapeklowana 24h w peklosoli 20 g. z dodatkiem pieprzu czosnku i ziela angielskiego oraz łyżeczka żelatyny.

Niestety pospieszyłem się z wyjęciem i galaretka.... poleciała :sad: W smaku pyszna no i po jednym dniu została połowa :grin:

http://img15.imageshack.us/img15/8172/00h3.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

[ Dodano: Czw 12 Wrz, 2013 11:17 ]

Ach zapomniałem się przywitać :blush:

Tak więc witam wszystkich znajdujących się tu :lol: Mam na imię Rafał i mieszkam w Warszawie

 

[ Dodano: Czw 12 Wrz, 2013 11:43 ]

No i pasztet wg przepisu Kiniula

http://img853.imageshack.us/img853/7922/4ijg.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-300660
Udostępnij na innych stronach

Niestety pospieszyłem się z wyjęciem i galaretka.... poleciała

Witaj :grin:

 

Co Wy z Tą galaretką.Przecież to nie zimne nóżki :shock: .Wyrób jak na pierwszy raz bardzo poprawny.Te dziurki to jak potrenujesz nabijanie to znikną.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-300668
Udostępnij na innych stronach

Witaj :-) ,

moja galaretka też nie chciała się trzymać ,ale mnie specjalnie na niej nie zależy,

szynkowar łatwiej napelnić ...ja ćwiczę z osłonkami.

Samej napełnić bez nadziewarki to jest wyzwanie, jak na razie szukam jakiegoś patentu jak sobie ulatwić.

Najważniejsze to, że smakuje ..reszta przyjdzie z wprawą:-) :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-300781
Udostępnij na innych stronach

szynka parzona nie wędzona peklowana dwa dni wg. tabeli dziadka. miękka i soczysta

 

[ Dodano: Pon 16 Wrz, 2013 20:28 ]

http://img59.imageshack.us/img59/9143/8l91.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-301667
Udostępnij na innych stronach

peklowana dwa dni wg. tabeli dziadka.

To ekspresowo peklowałeś :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-301683
Udostępnij na innych stronach

To ekspresowo peklowałeś :grin:

co robił prezesie? peklował???

tu już nawet sam DZIADEK zabraniał używać tego określenia :tongue:

toż to tylko solenie (nasalanie) :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-301693
Udostępnij na innych stronach

Szynka parzona i nie wedzona wyglada znakomicie. Moglbys przeslac przepis - krok pomkroku jak to robiles? Do tej pory nie moge ogarnac wyszukiwarki tutaj, wiec ciezko znalezc np przepis na peklowanie wedlu Dziadka. Z gory bardzo dziekuje
If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-301991
Udostępnij na innych stronach

Zupelnie nie ogarniam wyszykiwarki - to jest po prostu magia.

Czy moglibyscie mi pomoc? Szukam przepisu na serdelki. Znajde taki tutaj ?

 

Pozdrawiam serdecznie

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302010
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3602&highlight=serdelki zobacz tutaj :grin: Maciek ,żeby nie uszy to śmiałby się dookoła :clap:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302011
Udostępnij na innych stronach

Tak znajdziesz:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5177&highlight=serdelki

 

W wyszukiwaniu ważna jest informacja:

Możesz używać AND aby określać, które słowa muszą znaleźć się w wynikach, OR dla tych, które mogą się tam znaleźć i NOT dla tych, które nie mogą wystąpić. Znak * zastępuje dowolny ciąg znaków.

Żeby wyszukać wyrażenie, wpisz je pomiędzy "cudzysłowiami"

Nie będą znalezione znaki specialne, za wyjątkiem: @ . - _

Zmniejsza to ilość błędnie wyszukiwanych postów.

Można też zaznaczyć czy wyniki mają być jako temat wtedy trzeba cały przeczytać czy ma wyszukać post w którym padło hasło serdelki.

yerba pierwszy za długo pisałem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302013
Udostępnij na innych stronach

adamafryka, a zagladales na strone glowna tu masz taki wybor :

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione

Glownie na rozne parowki ale i serdelkowa pozycja jest :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302014
Udostępnij na innych stronach

[karkan]yerba pierwszy za długo pisałem :)

...no tak , tylko to są dwa różne tematy i myślę ,że Adam wykorzysta jeden i drugi adres . A jak napisała Ania najlepiej zacząć od strony głównej . :grin: :clap:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302022
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanie pekluję schab przez okres 8 dni i robię to pierwszy raz ile czasu muszę wędzić i jak poznać że jest już dobry. Zbudowałem wędzarnie i cegły i przy próbnym odpaleniu nie mogę dojść do tem 50-60 stopni . Może robię jakiś błąd mam olchę wiórki dębowe i bukowe i chęci .Pozdrawiam
Dzięki za dobre informacje i miłego dnia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302071
Udostępnij na innych stronach

Szkoda że nie odezwałeś się wcześniej bo akurat w niedzielę wędziłem a z tego co widzę masz do mnie kilka kilometrów :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302072
Udostępnij na innych stronach

Witaj! Zapodaj fotkę tej wędzarni...

ile czasu muszę wędzić i jak poznać że jest już dobry.

Patrz na odpowiedni kolorek :wink: :grin: Tak około 4 h... :cool: Temperatura musi jednak być... no i gęstość dymu .. i wcześniejsze odpowiednie osuszenie...itp. itd. :rolleyes: Damy radę ! :grin: Pozdrawiam !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302073
Udostępnij na innych stronach

http://img20.imageshack.us/img20/5215/5yqf.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

http://img405.imageshack.us/img405/3347/6lmo.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

karkówka na kanapki, przyprawy to sól, czosnek i majeranek. propozycja dla osób którzy nie mają wędzarni i piekarnika tak jak ja :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/38/#findComment-302769
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.