EAnna Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 A tak wyglądają kiełbasy po 7h wędzenia w zimnym dymie: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-596216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1202 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 tak wyglądają kiełbasy po 7h wędzenia w zimnym dymie: z wyglądu zewnętrznego i przedstawianego procesu - może to być tzw. salami krakowskie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-596225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aguś96 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1203 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 A tak wyglądają kiełbasy Pięknie wyglądają, smakować też na pewno będą, bo tłuszczyk jest widoczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-596230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1204 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 EAnna czyżbyś dowēdzała dymogeneratorem Ligawy? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-596278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1205 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) czyżbyś dowēdzała dymogeneratorem Ligawy? Oczywiście jestem z niego bardzo zadowolona.Relacja z wędzenia: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14907-dymogenerator-ligawy/#entry596215 Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-596280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1206 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Polak potrafi☺????Ja swoje dzisiaj dowędze 2 raz na zimno (nie wiem czy jest sens???? ale spróbuję) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-596282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1207 Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Po tygodniu suszenia kiełbasę podwędziłam trzeci raz - zupełnie niepotrzebnie. W przekroju.Niestety, zdjęcia z telefonu - włściciel aparatu był nieobecny a mój wylądował na śmietniku. Więc ponawiam pytanie: Co to za kiełbasa? Edytowane 1 Maja 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1208 Opublikowano 1 Maja 2018 Ja - żeby od razu nie "zepsuć" zagadki napiszę "przewrotnie" - Ta kiełbasa "kojarzy m się" z naszym kolegą Miro . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1209 Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Ta kiełbasa "kojarzy m się" z naszym kolegą Miro .Dobrze Ci się kojarzy Podmieniłam zdjęcia przekroju - A. wrócił na łono Edytowane 1 Maja 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1210 Opublikowano 1 Maja 2018 Bielskiej jeszcze nie robiłem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1211 Opublikowano 1 Maja 2018 Bielskiej jeszcze nie robiłem. Ale rozpoznałeś bezbłędnie Rzadko robię tę kiełbasę i cały czas staram się dopracować domową technologię Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1212 Opublikowano 1 Maja 2018 Fajnie wygląda i pewnie jest pyszna Czy można prosić o przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1213 Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Edytowane 1 Maja 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1214 Opublikowano 1 Maja 2018 Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1215 Opublikowano 1 Maja 2018 Ja - żeby od razu nie "zepsuć" Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1216 Opublikowano 1 Maja 2018 Super wygląd!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1217 Opublikowano 1 Maja 2018 Po tygodniu suszenia kiełbasę podwędziłam trzeci raz - zupełnie niepotrzebnieEAnna to zrobiłaś tak samo jak ja. Swoje kiełbaski po podsuszeniu też dowędziłem na zimno przez jakieś 6 godzin . W ten sposób odświeżyłem aromat wędzenia i jeszcze "zabezpieczyłem" kiełbasy , więc chyba raczej potrzebnie .Po kilku dniach podsuszania kiełbaski nie pachną już tak intensywnie jak po wędzeniu, więc trochę dymu je "odświeży" . Po dodymienu zapakowałem próżniowo - razem ze świeżym aromatem Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1218 Opublikowano 1 Maja 2018 Jak zwykle EAnno u Ciebie - smakowity wyrób Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stroiciel Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1219 Opublikowano 6 Maja 2018 Witam.Aktualnie w związku ze złamaną nogą jestem raczej mało ruchliwy, więc szukam zajęcia.Pomyślałem o dokształceniu się w zakresie wędzarnictwa a czytając trafiłem na przepis na suszoną wołowinę.Zleciłem żonie zakup ligawy na bazarze i zabrałem się za robotę.Ligawa ok. 1,2 kg poszła na dzień dobry do zamrażarki na 3hW tym czasie zastanowiłem się nad marynatami, dwiema, bo chciałem spróbować dwa sposoby.Pierwsza to sól atlantycka, kolorowy pieprz, słodka papryka, szczypta kuminu.Okazało się, że moja szczypta to za dużo, więc żeby trochę przytłumić jego zapach dałem tymianek, trochę kminku i jeszcze trochę papryki.Wszystko połączyłem olejem.Druga marynata powstała na bazie sosu sojowego. Znalazłem kilka różnych w szafce, ale wybrałem Indonezyjski TaoTao, bo oprócz słoności był lekko słodkawy. do tego poszedł oczywiście pieprz i papryka słodka. Zastanawiałem się nad dodaniem whisky, ale doszedłem do wniosku, że takie eksperymenty następnym razem. Żona pokroiła mięso na maszynce do krojenia na ok 3mm plastry. Podzieliłem mniej więcej na pół i poszły w marynaty, a następnie na 24h do lodówki.Po dobie, osuszyłem je ręcznikiem papierowym, pokroiłem na węższe paski i nadziałem na patyczki do szaszłyków.Tak przygotowane mięsko wylądowało w piekarniku. 60 st. termoobieg z uchylonymi drzwiczkami. Planowo 5h. Żeby nie zerkać tam co chwilę postanowiłem napisać. Już nie mogę się doczekać efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 7 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1220 Opublikowano 7 Maja 2018 i co tam dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stroiciel Opublikowano 8 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1221 Opublikowano 8 Maja 2018 No cóż. Jak na pierwsze, całkiem nieźle. Tak mi się wydaje.l`Przede wszystkim planowałem suszyć 5h, ale dołożyłem jeszcze 2h. Zostawiłem w piekarniku, żeby wystygły i rano chciałem chować do blaszanych pojemników.Rano stwierdziłem, że są jeszcze za gumowe, więc znów zacząłem suszyć, tym razem z zamkniętymi drzwiczkami. Chyba ze 3h jeszcze tak schły.Nie wiem, może dlatego, że nigdy nie miałem do czynienia z suszoną wołowiną, ale cały czas wydaje mi się, że są zbyt gumiaste.Znajomy powiedział, że `takie mięso można zetrzeć i dodawać do sosów. Nie wydaje mi się, żeby moje można było w jakikolwiek sposób zetrzeć. Jeżeli chodzi o kolor, to te z marynaty z sosu sojowego oczywiście ciemniejsze, z oleju i przypraw jaśniejsze.Te drugie już przed suszeniem były jakby bardziej wysuszone od marynaty. Jeżeli chodzi o smaki, to z sosu sojowego słodko ostre, a z oleju ostre, fajnie czuć przyprawy, ale za mocno słone. Świetnie pachną. Nauczka na przyszłość to sos sojowy bardziej słony i oprócz pieprzu i papryki jakaś dodatkowa aromatyczna przyprawa, może whisky, do przypraw na bazie oleju mniej soli i ogólnie mniej pieprzu. Nie wiem natomiast co z konsystencją. Chyba kupię paczuszkę suszonego mięska, żeby zobaczyć jak być powinno. Może jak z termoobiegiem, to nie trzeba otwierać drzwiczek? Może temperatura nie była do końca taka, jaka była ustawiona? A może po prostu trzeba suszyć dużo dłużej niż wszędzie piszą? Tyle zostało z 1,2 kg ligawy. Troszkę już zjadłem, ale nie na tyle, żeby zmienić obraz tego co wyszło. Kawałki leżą na kartce A4. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1222 Opublikowano 8 Maja 2018 Ja robię jerky beef w suszarce do grzybów i warzyw . Do marynaty spróbuj dodać sos teriyaki Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1223 Opublikowano 8 Maja 2018 robię jerky beef Z jakiego mięśnia robisz?Wg mnie ligawa jest za twarda.Najlepsze są mięśnie grzbietowe (rostbef, antrykot), "oko" biodrówki i zrazowa górna.Mają najmniej włókien kolagenowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1224 Opublikowano 8 Maja 2018 Kupuję wołowinę na zrazy Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1225 Opublikowano 9 Maja 2018 Moje trzecie z kolej wędzonki. To nie te smaki co w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.